tv tipyNový týden a s ním i nové TV tipy. Jak byl minulý výživný, tento není nic moc. Novinkou je, že od pátku 20.11. spouští Prima Group novou televizní stanici – Prima MAX. Program bude zaměřený na zahraniční tvorbu s důrazem na filmy. Bohužel i tato stanice je sponzorovaná z reklam, takže jich čekejte v průběhu vysílání hooodně! Pokud jde o reklamy, tak já to dělám tak, že si filmy pouštím zpětně (kabelovka Via TV od T-mobile mi to umožňuje) a pak je přeskakuju. V dnešní době to jinak ani nejde, pokud si chcete sledování televize aspoň trochu užít. Ale zpět k programům na příští týden – jak už jsem říkala, až na výjimky, to není žádná sláva. A právě ty výjimky najdete v mém seznamu níž. Přeju hezkou zábavu 🙂


Týden 23.11.-29.11.2015
 
Pondělí 23.11.2015: Bůh masakru – ČT2, 21:55
 
Film Romana Polanského má základ ve stejnojmenné divadelní hře Yasminy Rezy, která je bezpochyby skvělá. Doporučuji zhlédnout v nastudování Činoherního klubu v Praze, je to zážitek. Nicméně i samotný snímek zaujme a pobaví. Děj se odehrává v jednom pokoji a pouze se čtyřmi herci, jedná se o konverzační psychodrama. Hlavními postavami jsou dva manželské páry, Longstreetovi (Jodie Foster, John C. Reilly) a Cowanovi (Kate Winslet, Christoph Waltz), které si mezi sebou vyřizují šarvátku svých dětí. Co začne jako celkem klidná výměna názorů, se postupem času zvrtne v neúprosný psychologický masakr. Můj oblíbenec Christoph Waltz tady opět dokazuje, že je herec par excellence. Trailer ZDE.
 
film Bůh masakru
 
 

Pondělí 23.11.2015: Prokletý ostrov – Prima MAX, 21:55

Mysteriózní drama Martina Scorseseho z roku 2010 s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Děj je zasazen do roku 1954 a pojednává o americkém válečném veteránovi Teddym, který je přidělen k případu zmizení nebezpečného pacienta z léčebny na ostrově Shutter Island. Čím déle zůstává na ostrově, tím divnější věci vidí a zjišťuje, že léčebné metody v místní nemocnici nejsou úplně v pořádku. Nebo ho možná klame i jeho vlastní úsudek? Co je pravda a co lež? Podobné otázky vám budou servírovány po celou dobu. Snímek, na který jsem se ve své době hodně těšila a trochu mě svým twistem v závěru zklamal. Myslím, že Scorsese má o dost lepší filmy. A však na pondělní večer určitě neurazí a jeho plusem je skvělé herecké obsazení (DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Emily Mortimer).




Úterý 24.11.2015: Pravidla lži  – ČT2, 22:15


Docela dobré české psychodrama z roku 2006 si pro nás v úterý připravila ČT2. Film Roberta Sedláčka (Rodina je základ státu) vypráví o skupině lidí, kteří se nechali dobrovolně zavřít na samotě, aby se zbavili drogové závislosti. V hlavních rolích excelují hlavně Jiří Langmajer, Jan Budař, David Švehlík nebo Jaromír Dulava. Snímek mě bavil svojí dusnou atmosféru a tím, že člověku umožní nahlédnout do světa podobných lidí. Zajímavostí je, že režisér Sedláček se sám na týden zabydlel v terapeutické komunitě a některé z příběhů použil pro své postavy. Možná proto působí drama docela uvěřitelně a na české poměry ne trapně. Trailer ZDE.


Pátek 27.11.2015: Sedmero krkavců – TV Prima, 20:15


Na páteční večer určitě doporučuji Sedmero Krkavců od režisérky Alice Nellis (Revival, Tajnosti) z loňského roku. Bohužel s pohádkami to v současné době není růžové a za Krkavce můžeme být opravdu vděční. Natočené podle známého příběhu od Boženy Němcové a osvěžené hereckým umem Marthy Issové, v roli mladé dívky Bohdanky. Divím se, že nebyla nasazená na Vánoce, protože by si to určitě zasloužila. Pro mě jedna z nejlepších pohádek za posledních pár let.




Pátek 27.11.2015: Na život a na smrt – TV Nova, 22:20


Název v originále zní Lone Survivor a pod tím ho znám i já (příliš nechápu český překlad). Válečné drama z roku 2013 od režiséra Petera Berga (Hancock) s Markem Wahlbergem a Benem Fosterem v  hlavních rolích. Zajímavý příběh o členech americké jednotky Navy Seals, kteří mají za úkol zneškodnit v Afghánistánu (Hindu Kush) blízkého přítele Usáma bin Ládina. Když však narazí na místního pastevce, malého chlapce, stojí před morálním dilematem. Rozhodnou se ho nezabít, po čemž následuje útok ozbrojených Talibanců a bitva na život a na smrt. Snímek je založený na pravdivém příběhu popsaném ve stejnojmenné knize od Marcuse Luttrela a Patricka Robinsona.




Pátek 27.11.2015: Zodiac – Nova Cinema, 21:45


Snímek od Davida Finchera (Klub rváčů, Zmizelá) z roku 2007 je dalším zfilmovaným příběhem o známém vrahovi, zasazeným do roku 1970. Kdyby někdo náhodou nevěděl, Zodiac byl sériový vrah v oblasti San Francisca, kterému se přičítá kolem 40 nepotvrzených obětí. Zajímavé je, že často posílal dopisy s detaily svých vražd do amerických novin a sám sebe nazýval Zodiacem. Dodnes představuje pro policii v USA noční můru. A o tom všem vypráví i tento snímek. V jeho centru jsou hlavně reportér Paul Avery (Robert Downey, Jr.) a karikaturista Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal), oba pracující pro noviny San Francisco Chronicle. Robert se stane absolutně posedlým vraha dopadnout a je schopný pro to obětovat cokoliv. Určitě zajímavý pohled na jednu z nejznámějších událostí v USA. Snímky Davida Finchera mě nepřestanou bavit nikdy.




Pátek 27.11.2015: Harry Brown – STV1, 22:35


Hlavní devizou britského dramatu z roku 2009 je herec Michael Caine v hlavní roli. Film vypráví o bývalém mariňákovi Harrym (Caine), který žije osamělý život mezi nemocnicí, kde umírá jeho manželka Kath a hraním šachů s jeho jediným přítelem Leonardem. Po smrti Kath už Harrymu kromě kamaráda nikdo nezbude. To se však změní, když je Leonard zabit neznámým gangem. Policisté jsou bezradní, a tak se Harry rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou a pomstít se. Pokud se vám líbilo Grand Torino, tak tohle je něco podobného, akorát o trochu víc drsné a brutální (někdy až příliš). Můžete to taky brát jako herecký koncert Michaela Cainea, protože se víceméně jedná o one man show.




Sobota 28.11.2015: Hobit: Neočekávaná cesta – TV Prima, 20:15


Pro všechny fanoušky Hobita a Petera Jacksona. Asi skoro každý z vás už viděl v kině, proto se nebudu příliš rozepisovat. Pokud si chcete zážitek zopakovat, tak přepněte v sobotu večer na Primu! 🙂 Pro znalce přikládám odkaz na zajímavý článek o tom, co jste možná o filmu nevěděli. Můžete si přečíst ZDE.

Film Hobit



Sobota 28.11.2015: Harry Potter a vězeň z Azkabanu – Nova Cinema, 20:00


V řadě třetí film o Harrym a jeden z nejúspěšnějších dílů série. Byl režírován výborným Alfonsem Cuarónem (Gravity, Mexická jízda) a poprvé pracoval s temnější atmosférou. Děj se točí kolem uprchlého vězně Siriuse Blacka a jeho setkání s Harrym. Pravděpodobně už většina diváků viděla, takže spíš pro připomenutí a fanouškovskou základnu.




Neděle 29.11.2015: Návrat Sommersbyho – ČT2, 21:55


Americký dobrodružný film z roku 1993 vypráví o muži jménem Jack Sommersby (Richard Gere), který se po letech vrací z občanské války domů. Tam na něj čeká manželka Laurel, která ho nepoznává. Jack se totiž hodně změnil a z bývalého tyrana je soucitný a něžný manžel. Je vůbec on, nebo se za něj jen někdo vydává? Film sráží fakt, že je pouhým remakem francouzské klasiky Návrat Martina Guerra s Gérardem Depardieu. Díky hereckému obsazení Richarda Gerea a Jodie Foster a v rámci žánru, však docela funguje. 


Neděle 29.11.2015: Enderova hra – TV Barrandov, 21:25


Akční sci-fi režiséra Gavina Hooda z roku 2013 je natočená podle věhlasného románu od Orsona Scotta Carda, který má velkou fanouškovskou základnu. Do hlavní role byl dosazen Harrison Ford, Ben Kingsley a mladý Asa Butterfield. Příběh vypráví o mladém Enderovi, který je vycvičen ve vojenské akademii a připravován na svou úlohu ochránce lidstva proti blížícím se mimozemšťanům. Vcelku zábavná sci-fi, která, když neočekáváte přespříliš, příjemně překvapí. Možná i díky kvalitním hercům a dobrým akčním sekvencím.