Michael FassbenderVšímaví čtenáři mého blogu si už určitě všimli, že jedním z mých hereckých favoritů je Michael Fassbender. Proto ani článek na sebe nenechal dlouho čekat a už je tu. A to nejen proto, že patří k mým oblíbencům, ale i kvůli tomu, že o něm ještě v blízké době HODNĚ uslyšíme. Irský herec patří k současné špičce Hollywoodu a za letošní rok toho stihnul opravdu dost (Macbeth, Slow West, Steve Jobs). A aby toho nebylo málo, docela vážně se o něm mluví jako o kandidátovi na Oskara za skvělé ztvárnění Stevea Jobse v letošním životopisném filmu (pokud mu ho ještě nepřebere Leonardo). Je tedy na místě si na něj trochu posvítit a podívat se, co už za svou kariéru stihnul. Nebudu se zdržovat jeho životopisem, ten si případně můžete přečíst ZDE. Vrhneme se rovnou na jeho filmografii, a protože má charismatický Ir dobrý vkus, tak věřím, že vás výčet toho nejlepšího inspiruje. Slibuju, že příští profil bude už ženský 😉

  • JEZERO SMRTI (Eden Lake, 2008)
Michael FassbenderDocela fajn horor ze začátku jeho kariéry. Nepatřím k velkým fanouškům těchto filmů, ale i já se občas ráda bojím. A díky tomuhle psychu jsem se na pár let vzdala kempování. Vypráví o mladém páru (Michael Fassbender a Kelly Reilly), který si vyjede na romantický výlet pod stan k jezeru Eden. Idylku jim však brzy naruší místní mládež, která je začne systematicky a brutálně terorizovat. Je tam hodně krve, je to chvílemi nechutné, ale plné napětí a velmi dobře natočené. Snímek uchvátil i kritiky a získal několik filmových oceněních. Pro fanoušky hororů určitě MUST SEE. Trailer ZDE.
 
  • HLAD (Hunger, 2008)

Debut režiséra Stevea McQueena je hodně psychicky náročnou podívanou. Tvůrce snímků Stud a 12 let v řetězech se nebojí na plátně zobrazovat věci, na které se ne vždy hezky dívá, ale které se vryjí do paměti. Nejinak tomu je i u životopisného, syrového dramatu Hlad. Film se odehrává ve věznici v Severním Irsku, kde se situace mezi odsouzenými z řad irské republikánské armády (IRA) a dozorci začíná vymykat kontrole. Jeden z vězňů, Bobby Sands (Fassbender), se proto rozhodne držet demonstrativní hladovku a doufá, že tím něco změní. Téměř sedmitýdenní hladovka se zapsala do dějin britsko-irských vztahů a rozdělila společnost. Excelentní výkon Fassbendera v roli vězně tímto naplno odstartoval jeho kariéru. Jen varuji, že film určitě není pro slabé povahy.
 
 
 
  • FISH TANK (2009)

Britské sociální drama režisérky Andrey Arnold je dalším skvělým filmem, který stojí za zhlédnutí. V centru příběhu je 15 letá Mia, jejíž matka se o ní příliš nestará, byla vyloučená ze školy a kamarádi se jí straní. Prožívá tedy hodně špatné období a jediným jejím zájmem je tancování a hiphop. Zlom přichází v momentě, kdy se její matka seznámí s Connorem (Fassbender) a situace se začne měnit k lepšímu. V roli Mii zazářila Katie Jarvis, pro kterou snímek znamenal úplně první zkušenost před kamerou a nastartoval její kariéru. Hodnocení kritiků jsou velmi pozitivní a ve prospěch mluví i například ocenění z British Independent Film Awards v roce 2009. Trailer ZDE. 
 
  • STUD (Shame, 2011)

O tomto filmu jsem se už zmiňovala ZDE. Další spolupráce se Stevem McQueenem a další emocionální nářez!
Michael Fassbender
 
  • JANE EYROVÁ (Jane Eyre, 2011)

Snímek, který dávali tento týden v televizi (více v mých TV tipech) si určitě zaslouží pozornost. Literární předlohu zná nejeden z nás a filmových adaptací už tady taky bylo hodně. Tato je však režírovaná talentovaným Američanem Cary Fukunagou (True Detective, Sin Nombre), o kterém ještě určitě hodně uslyšíme, a patří mezi ty nejlepší. Mia Wasikovska je přesně ta Jana, kterou jsem si vždy představovala a napětí mezi ní a Michaelem (Mr. Rochester) je téměř hmatatelné. Výborná romantická záležitost na večer!
 
 
 
  • 12 LET V ŘETĚZECH (12 Years a Slave, 2013)

Výherce Oskara za nejlepší snímek, herečku a scénář v roce 2014, takový je americký film 12 let v řetězech. MUST SEE pro všechny filmové fanoušky. Fassbender tady ztvárňuje nelítostného otrokáře, který nezná slitování – budete ho hodně nenávidět. V dalších rolích uvidíte taky třeba Brada Pitta, Chiwetela Ejiofora nebo Lupitu Nyong´o. Pohled na otrokářskou dobu z pohledu hlavního hrdiny Solomona Northupa, který měl být svobodným mužem. Je však zrazen a prodán do otroctví, kde prožije všechny hrůzy, která se s tím mohou pojit. Hodně silné drama a opět nelehká podívaná. Ten Steve McQueen (režisér) asi neměl šťastné dětství 🙂 Chrlí na nás jeden depresivní film za druhým.
 
 
 
  • X-MEN: PRVNÍ TŘÍDA, BUDOUCÍ MINULOST (X-men: First Class, Days of Future Past, 2011, 2014)

V sérii o mutantech jménem X-Men představuje Fassbender Erika Lensherra/Magneta. Poprvé se představil v této roli v První třídě v roce 2011, tři rok na to v pokračování Budoucí minulost. Musím se přiznat, že patřím mezi fanoušky sérií a už se nemůžu dočkat na pokračování s názvem Apokalypsa, které by mělo mít premiéru v roce 2016. Jedná se o popcornovou zábavu, která je ale velmi chytře napsaná a skvěle natočená. Erikovým úhlavním nepřítelem je ve snímcích především Charles Xavier/Profesor X v podání Jamese McAvoye a dohromady jim to hraje moc dobře, samozřejmě i díky propracovanému příběhu. Pokud máte dostatek času a jste alespoň trochu fanoušky komiksové zábavy, tak doporučuji filmy o X-menech zhlédnout, alespoň ty novější.
 
 
  • FRANK (2014)

Tenhle britský úlet jen tak nezapomenete. Michael tady hraje frontmana avantgardní popové kapely Franka, který se schovává za obří umělou hlavu (kterou bohužel nesundává :)). Spolu s ním jsou v kapele ještě skvělí Domhnall Gleeson (Ex Machina) a Maggie Gyllenhall. Nejenže Michael dobře hraje, ale i celkem slušně zpívá, i když písničky asi úplně nebudou vaše krevní skupina. Já jsem si film užila, protože mám tento druh humoru ráda. Samozřejmě, že i kritika byla nadšená a snímek posbíral opravdu mnoho cen (např. na British Independent Film Awards). Trailer ZDE. 
 
Michael Fassbender


  • MACBETH (2015)

O tomto filmu jsem už psala ve svém příspěvku ZDE. Přečtěte si, a pokud máte zájem, určitě to v kině ještě stihnete!
 
  • SLOW WEST (2015)

Tak trochu jiný western. Chvílemi mi připomínal True Grit od bratrů Coenů, i když na to úplně nemá. Celkem pomalý děj vypráví o 16 letém Jayovi, který přicestoval ze Skotska do Colorada 19. století, aby našel dívku, kterou miluje. Na své cestě se potká s nájemným zabijákem Silasem (Fassi), který mu dělá doprovod, chrání ho a učí nové dovednosti. Jak už to tak u podobných filmů bývá, během putování se stane plno zvratů a nic není předem jisté. Nemám příliš ráda starší westerny, ale překvapivě tyto nové (True Grit, westerny od Tarantina) mě docela baví. Výjimkou nebyl ani Slow West. Jako debut režiséra Johna Macleana je to hodně povedené a vsadím se, že o něm určitě v budoucnu ještě uslyšíme.
 
 
 
 
Mezi další jeho úspěšné filmy patří například Prometheus (role androida Davida), Hanebný pancharti (Archie Hicox), 300 (Stelios) nebo v současnosti Steve Jobs, za který (doufám) dostane Oskara. Držím palce!