film Star WarsVánoce, Vánoce přicházejí a s nimi i poslední letošní filmy. Prosinec bude především ve znamení nových STAR WARS a opožděných premiér zahraničních snímků. Z repertoáru kin si tento měsíc vybere opravdu každý, protože nabídka je velká a velmi různorodá. Zkoušela jsem si udělat takovou svoji TOP 3, ale nakonec se z toho stala TOP 4, protože jsem se zkrátka nemohla a nechtěla rozhodnout. Vyzdvihla bych především nové Star Wars, drama ROOM, Spielbergův MOST ŠPIÓNŮ a animovaného MALÉHO PRINCE. Více o prosincových filmech v českých kinech najdete v mém článku níž. Tak hurá do kina! 🙂


Filmové premiéry od 3.12.2015:

  • V SRDCI MOŘE (In the Heart of the Sea)
 
Ron Howard (Rivalové, Čistá duše, Apollo 13) natočil film o události, která prý inspirovala Hermana Melvilla k napsání Moby-Dicka (Bílé velryby). Děj je zasazen do roku 1820 a odehrává se většinu časy na lodi. Námořníky, které obrovská velryba na širém moři napadne, jsou Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Ben Whishaw a další. Ti se budou muset vypořádat nejen se samotným atakem, ale i se situací poté. Z lodi se stane vrak a hladovějící a zoufalí námořníci si budou muset sáhnout na dno, aby přežili.
Trailer vypadá zajímavě a velryba působí trochu jako nebezpečná godzilla. Jsem zvědavá, jak se s příběhem režisér popasoval a jak bude celý snímek pojatý. O filmu se mluví jako o případném dalším kandidátovi na Oskara, tak se nechme překvapit. Zajímavost na závěr pro fanynky sličného Chrise Hemswortha – herec musel drastiky zhubnout, aby ustál roli vysíleného námořníka, a jako důkaz postoval na twitter tuto fotku 🙂
 
 
 
  • TŘI VZPOMÍNKY (Trois souvenirs de ma jeunesse)

Francouzský režisér Arnaud Desplechin natočil příběh o muži jménem Paul Dédalus (Mathieu Amalric, hrál například ve Skafandr a motýl), který v retrospektivách vzpomíná na své prožité mládí. V jeho životě se stalo mnoho věcí, ale jednou z nejdůležitějších byla jeho první láska Esther, která pro něj znamenala mnohé. Jedná se víceméně o lovestory s nostalgickým ohlédnutím za časy, které už dávno minuly. Podle traileru a hodnocení lidí, kteří film už viděli, by se mělo jednat o citlivě natočený “coming of age” snímek. Svoji premiéru si odbyl na letošním festivalu v Cannes a za tu dobu stihnul posbírat mnoho pozitivních recenzí a komentářů. Tipuju to na ten pravý film pro všechny snílky a romantiky.

  • PERLEŤOVÝ KNOFLÍK (Le Bouton de nacre)

Dokumentární esej. Tak by se dal nazvat snímek 74 letého režiséra Patricia Guzmána, tvůrce neméně zajímavého díla Nostalgia for the Light. V Perleťovém knoflíku tvůrce rozjímá o historii své země (Latinská Amerika) prostřednictvím fenoménu vody, která spojuje vesmír s pozemským životem. Téměř magický příběh je doprovázen autorovým podmanivým komentářem a už jen trailer ve vás určitě vzbudí zvědavost. Pokud máte rádi zajímavá a originální díla s dokumentárním přesahem, tak tohle bude to pravé ořechové. K tomu bych ještě určitě doporučila zhlédnout i jeho předchozí dílo Nostalgia for the Light.


  • MOST ŠPIÓNŮ (Bridge of Spies)

Nadějný, za mořem velmi kladně hodnocený, špionážní thriller Stevena Spielberga je určitě jedním z vrcholů letošního roku. Jde již o čtvrtou spolupráci Toma Hankse s proslulým režisérem a možná z toho bude i nějaký ten Oskar. Děj se odehrává v období studené války, kdy CIA najme řadového právníka (Tom Hanks), aby odcestoval do Sovětského svazu a pomohl americkému výzvědnému pilotovi, který tam byl sestřelen. O filmu jsem psala už ve svém dřívějším článku ZDE. Na scénáři spolupracovali bratři Coenové a hudbu, kvůli svému zdravotnímu stavu, bohužel nesložil režisérův dvorní skladatel John Williams, ale Thomas Newman. Film patří do mého TOP 4 a podle trailerů to bude skvělá a napínavá podívaná. 

  • MALÝ PRINC (The Little Prince)

Oskarový tvůrce Kung Fu Pandy, režisér Mark Osborne, nám předkládá své vlastní ztvárnění oblíbené a klasické novely Malý princ. A to, že se film povedl, je bez diskuze. Snímek skloubil jak moderní počítačovou animaci (typickou pro většinu dnešních animáků), tak i tzv. stop motion (pookénkovou). Děj je zarámovaný příběhem malé holčičky, která podléhá diktátu své ambiciózní matky. Avšak jen do té doby, než pozná svého souseda, letce. Ten ji představí svět, ve kterém je možné všechno, svět Malého Prince. Tím se odvíjí příběh v příběhu a právě v sekvencích o Princovi je použitá ona okénková animace, která sem krásně zapadá a dodává tu pravou nostalgii. Určitě moc hezký způsob, jak menším dětem tento příběh přiblížit a nám starším připomenout. Na snímku se podílelo i mnoho známých osobností (Rachel McAdams, Paul Rudd, James Franco, Marion Cotillard, Jeff Bridges a spousta dalších) a hudbu složil Hans Zimmer.



Filmové premiéry od 10.12.2015:

 
  • ROOM

Zajímavé drama režiséra Lennyho Abrahamsona (Frank), natočené podle knihy Emmy Donoghue, zachycuje příběh matky Joy s pětiletým synem Jackem, kteří jsou část jejich života uzavřeni v malém pokoji. Jejich věznitel “Starý Nick” je drží pod zámkem už od chlapcova narození. Poznání o světě nabývá malý Jack prostřednictvím několika dětských knih a televizních seriálů. Pro malé dítě je pokoj domovem, pro mámu vězením, ze kterého se snaží utéct. A tak vymyslí plán, který funguje, a oba se dostanou bezpečně na svobodu. Jaký je, ale svět, pro člověka, který žil několik let jako v cele a nezná nic jiného? Jaké to je být znovu svobodný? Podobnými psychologickými otázkami se snímek zabývá. Předloha byla inspirovaná případem Fritzl a získala několik knižních ocenění. Film si nakročil podobným směrem a nominace na Oskara ho pravděpodobně nemine. Další z mých TOP na prosinec.


  • KRAMPUS: TÁHNI K ČERTU (KRAMPUS)
 
Na odlehčení a navození té správné vánoční a mikulášské atmosféry se určitě bude hodit tato hororová komedie. Snímek režíroval Michael Dougherty, který má na svědomí například úspěšnou Halloweenskou noc (Trick´r Treat). Pro zlobivé děti to může sloužit jako pořádná výstraha, v centru děje totiž bude nejstrašlivější z pekelníků pojmenovaný Krampus. Temný protipól všech vlídných symbolů nejkrásnějších svátků v roce dokáže prý vyděsit nejen děti, ale i nevěřící dospělé. Film má označení PG-13 (pro děti pod 13 let nevhodné) a myslím si, že to bude typově podobné třeba Gremlins. Tedy nic hrůzostrašného, ale spíš takový strašidelný rodinný film. Podívejte se na trailer a rozhodněte sami 🙂
 
 
 
 
Filmové premiéry od 17.12.2015:
 
  • STAR WARS: SÍLA SE PROBOUZÍ

Svátek pro všechny fanoušky nesmrtelných Star Wars a pro ně asi i nejdůležitější film roku. Přiznám se bez mučení, že se k nim nepočítám a neviděla jsem ani jeden z nich. Patří to mezi jeden z mých filmových prohřešků a mám to na svém seznamu. Tím tedy i říkám, že na snímek do kina nejspíš nepůjdu. To však neznamená, že se určitě nebude jednat o jednu z nejlepších letošních podívaných, která je opředená mnoha tajemstvími a režisér J. J. Abrams si dal velmi záležet na tom, aby do světa neproniknul ani kousíček z jeho veledíla. Jsem hodně zvědavá, jak si film povede a co všechno premiéra způsobí. Jedna věc, s tím spojená je, že před samotným filmem se bude promítat v premiéře trailer na nové X-MEN: Apocalypse. Možná, že bych šla do kina kvůli traileru? 🙂
 
 
  • MILENCI TĚCH DRUHÝCH (Sleeping with Other people)

Oddechová romantika, která letos ukončovala MFF ve Varech. Podle mnohých se nejedná o mistrovské dílo, ale v rámci žánru romantické komedie funguje docela dobře. Film vypráví o dávných kamarádech Jakeovi (Jason Sudeikis) a Lainey (Alison Brie), kteří se po letech znovu potkávají. Zklamaní z toho, že jim nefungují partnerské vztahy se rozhodnout uzavřít formu přátelství, která se samozřejmě postupem času zvrtne v něco “víc”. Je jasné, že podobné filmy tady už byly a nejedná se tedy o nic originálního. Podle trailerů a názorů těch, co film už viděli, se však pobavíte a o to u těchto filmů jde nejvíc. Nic víc, nic míň.


 
Filmové premiéry od 24.12.2015:
  • ZBRUSU NOVÝ ZÁKON (The Brand New Testament)

Poprvé jsem viděla trailer včera a celkem pobavil. I proto sem film dávám jako další tip na prosinec. Jedná se o bláznivou komedii, natočenou Jacem Van Dormaelem, tvůrcem snímku Pan Nikdo (Mr. Nobody), ve které je Bůh zobrazen jako divný chlápek žijící v Bruselu. Ve špinavém tílku sedí za počítačem, pije, kouří a z lidského bytí má škodolibou legraci. Všechno se změní, když se jeho malá dcera naštve a z jeho božského počítače rozešle všem pozemšťanům datum jejich smrti. Je to pro diváky, kteří berou náboženství s nadsázkou a mají rádi přímočařejší a občas hrubší humor. Přes svátky to může být docela dobrá oddechovka. 

Filmové premiéry od 31.12.2015:
 
  • UŽ TEĎ MI CHYBÍŠ (Miss You Already)

Film, který udělá radost hlavně ženskému publiku a funguje jako taková malá oslava dívčího přátelství. Tak to alespoň vnímám já. V hlavních rolích uvidíte Drew Barrymore a Toni Collette v rolích dvou nejlepších kamarádek, které spolu sdílí dobré i špatné už od dětství. Přestože je jejich život časem zavane každou někam jinam, stále jsou si velmi blízké. Test jejich vztahu jim připraví těžká nemoc, která postihne jednu z nich a těhotenství té druhé. Už trailer působí emocionálně a trochu se obávám, že citového “vydírání” bude ve snímku víc než dost. Přesto, jako takový holčičí film, to bude fungovat určitě parádně. Vezměte kámošku a vyrazte!

  • PERFEKTNÍ DEN (A Perfect Day)
Španělské komediální drama s hvězdným obsazením (Olga Kurylenko, Benicio Del Toro, Tim Robbins), které sleduje skupinku humanitárních pracovníků pomáhajících ve válečné zóně na Balkáně kolem roku 1995. Každý z nich je jiný a každý má svoje poslání a představy. Společně však musí čelit pedantským úředníkům z OSN, vojenské frakci a místním zločincům. Hlavní linku příběhu představuje mrtvola velkého muže, která spadla do šachty a znečišťuje místním vodu. Skupina se jí musí pokusit co nejrychleji vytáhnout. Co se však zdá jako jednoduchý úkol, se díky mnoha místním absurditám stane skoro nemožným. Trochu na způsob seriálu M*A*S*H a určitě zajímavý pohled na těžkou a mnohdy nedoceněnou práci humanitárních pracovníků.