Příští týden se máte docela na co těšit! Televizní stanice si pro nás připravily celkem zajímavfilm Taxikářé filmy. Určitě bych z nabídky vyzdvihla především snímky Taxikář s mladým Robertem De Niro, český Fair Play, Horečku sobotní noci s Travoltou nebou Allenovskou Hanu a její sestry. Ale nejen to, víc se dozvíte v mém seznamu níž. Hezkou televizní zábavu!

Týden 16.11.-22.11.2015

Pondělí 16.11.2015: Karlík a továrna na čokoládu – Nova Cinema, 20:00

Vizuálně krásně udělaná fantasy pohádka podle literární předlohy Roalda Dahla, s Johnny Deppem v hlavní roli. Nemusím asi příliš představovat, každý určitě zná příběh malého Karlíka, který vyhrál exkurzi do čokoládovny tajemného pana Wonky. Nedávno film oslavil 10 let od svého uvedení a v souvislosti s tím vyšel i článek, který mapuje hereckou (i nehereckou) kariéru hlavních hrdinů filmu. Pokud vás zajímá co se stalo třeba s představitelem malého Karlíka, pak čtěte ZDE (článek bohužel pouze v angličtině).



Pondělí 16.11.2015: Jana Eyerová – Nova Cinema, 20:25

Velmi vkusně natočená adpatace románu Charlotte Bronteové s Miou Wasikovskou (Alenka v říši divů) a Michaelem Fassbenderem (Stud, X-Men). Světoznámý příběh získal díky talentovanému režisérovi se zvláštním jménem Cary Fukunaga (seriál True detective, Sin Nombre) temný a chladný nádech. Vše od hereckého ztvárnění, přes kameru až po kostýmy (nominace na Oskara) je na jedničku. Není jediný důvod se této adaptace bát, a to i v případě, že patříte mezi fanoušky literárního díla.



Úterý 17.11.2015: Kolja – ČT1, 21:00

Jeden z nejslavnějších českých filmů, který byl oslavován i v zámoří (držitel Oskara a Zlatého glóbu). Natočil ho Jan Svěrák a byl uveden celkem ve 40 zemích světa. Většina z nás asi snímek viděla, tak není opět třeba příliš představovat. Ráda si ho v úterý večer připomenu, co vy?



Úterý 17.11.2015: Velký Gatsby – TV Doma, 20:30

Máme tady další adaptaci známého literárního díla, tentokrát Velkého Gatsbyho od F. Scott Fitzgeralda. Jedna z mých nejoblíbenějších knih se dočkala dalšího zpracování, v pořadí už šestého. Tentokrát od krále pompézních, muzikálových podívaných Baze Luhrmanna (Moulin Rouge!, Australia). Příběh samotný není pojatý špatně, ale podstatnou složkou filmu je především vizuální ztvárnění. Kostýmy, hudba, lokace, to vše nám je od začátku servírované ve velkém a občas mi z toho až přecházel zrak. Bohužel se tím trochu opomíjí samotný příběh a poselství knihy. Každopádně na úterý večer je to fajn podívaná, navíc ještě s Leonardem DiCapriem v hlavní roli.

Úterý 17.11.2015: Fair Play – STV1, 22:05

Sportovní drama režisérky Andrey Sedláčkové z roku 2014 je na české poměry dobrý film. Vypráví příběh mladé a nadějné atletky Anny kolem roku 1980, která se snaží postoupit na olympijské hry. Co vše je pro to ochotná udělat a jak to ve sportovním odvětví fungovalo v komunismu, to zjistíte ve snímku. Film se dostal do širšího výběru na Evropské filmové ceny a byl vybrán i jako kandidát ČR na Oscara, bohužel nakonec nebyl nominován. 



Středa 18.11.2015: Okamžik zlomu – TV Nova, 23:00

Ryan Gosling a Anthony Hopkins ve skvělém dramatu z roku 2007. Ted Crawford (Hopkins) zastřelí svou manželku poté, co zjistí, že mu byla nevěrná. Je obžalován z vraždy a k případu je přidělen mladý asistent prokurátora Willy Beachum (Gosling), který má před sebou slibnou kariéru advokáta. Brzy však zjistíme, že nic není nikdy tak jednoduché, jak vypadá a Ted možná svému trestu unikne. 

Pátek 20.11.2015: Jack Reacher – TV Nova, 20:20

Páteční večer si pro nás připravil pořádný akční thriller. Snímek režíroval Christopher McQuarrie (Mission Impossible – Národ grázlů) podle předlohy spisovatele Lee Childa. Bývalý vojenský vyšetřovatel Jack Reacher (Tom Cruise) je jako duch, objeví se jen tehdy, kdy chce on sám. Tentokrát to nastartuje krvavý masakr, který si vezme šest obětí a policie je bezradná. Jen Jack jediný je schopný záležitost vyřešit a najít vrahy. Zajímavostí je, že literární charakter Jack Reacher patří k oblíbeným postavám například Billa Clintona nebo Stephena Kinga. Kvalitní popcornová zábava na páteční večer 🙂


Pátek 20.11.2015: Horečka sobotní noci – TV Doma, 21:10

Slavný taneční film s Johnem Travoltou z roku 1977! Pokud si chcete užít trochu disko atmosféry 70. let, tak neváhejte. Bee Gees uslyšíte více než byste chtěli, ale tancování Travolty to vynahradí. Snímek byl nominován na mnoho cen a Travolta dokonce na Oskara za herecký výkon. Kultovní záležitost, která stojí za zhlédnutí. Ha, ha, ha stayin aliveee..



Pátek 20.11.2015: Expresní zásilka – TV Nova, 22:55

Joseph Gordon-Levitt (herecký profil ZDE) v hlavní roli akčního thrilleru o Willeem, nejlepším newyorském cyklo-messengerovi. Život se mu změní ve chvíli, kdy musí doručit velmi důležitý dopis. Ten zajímá i zkorumpovaného policistu, který ho chce za každou cenu zastavit. Co je v dopise a proč je tak důležitý? Podívejte se na film. Snímek režíroval David Koepp, který spolupracoval například na Jurském parku, Spider-Manovi nebo Mission: Impossible.



Pátek 20.11.2015: Taxikář – STV1, 22:35

Vrchol týdne. Kultovní film Martina Scorseseho z roku 1976 s Robertem De Niro a Jodie Foster v hlavních rolích. Děj vypráví o psychicky narušeném veteránovi z Vietnamu, který po nocích pracuje jako řidič taxíku v NY. Jediným světlým bodem ve městě je pro něj Betsy, která pracuje na kampani pro senátora Charlese Palantina. Kvůli ní se rozhodne zapracovat na tom, aby byl svět lepším místem pro život (alespoň z jeho pokřiveného pohledu). Jednou z jeho priorit je postarat se a ochránit 12 letou prostitutku Iris (Foster). Snímek byl nominován na čtyři Oskary a mnoho dalších cen a může se pochlubit opravdu parádní atmosférou. 


Sobota 21.11.2015: JFK – ČT 2, 20:00

film o JFK


Životopisné drama Olivera Stonea (Zjizvená tvář), které podává atentát na prezidenta Kennedyho zase z jiného pohledu. Hvězdně obsazený snímek (Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones) vypráví o státním zástupci Jimovi, který nevěří oficiální verzi o samotném incidentu. Myslí si, že šlo o spiknutí pravicových kruhů a snaží se najít nové důkazy. Otazníky kolem atentátu, který změnil moderní světové dějiny, stále zůstávají. Jeden ze snímků o JFK, který si získal velmi kladné recenze a vřelá hodnocení.


Sobota 21.11.2015: Banksy: Exit Through the Gift Shop – ČT Art, 23:00

Dokument o legendárním street artistovi a graffiti writerovi Banksym, který ani přes nominaci na Oskara neodhalil svoji identitu. Francouzský majitel obchodu Tonny Guetta marně pátrá po tajemném Banksym a sám se po jeho vzoru rozhodne stát umělcem. Zábavný dokument, který zobrazuje současné pouliční umění a zároveň ho občas ironicky shazuje, stejně tak, jako sám Banksy. Určitě jeden z těch zajímavějších dokumentů!




Neděle 22.11.2015: 48 hodin v Paříži – Nova Cinema, 20:00

Krimi drama Romana Polanského z roku 1988 s Harrisonem Fordem v hlavní roli a hudbou Ennia Morriconeho. Hlavní hrdina, kardiolog Richard (Ford), brzy po příjezdu do milované Paříže zjišťuje, že jeho manželka Sondra zmizela. Vydává se ji hledat, což nebude kvůli jazykovým překážkám úplně lehké. Spojence získává v osamělé dívce, která zná místní poměry. Starší a dobrá detektivka, která svým tématem pořád baví a trochu mi připomíná podstatně horší filmy s Liam Neesonem.



Neděle 22.11.2015: Hana a její sestry – STV2, 21:50

Komediální drama z roku 1986 od Woodyho Allena patří k all time klasikám a nemělo by ujít žádnému jeho fanouškovi. Do hlavních rolí dosadil režisér Miu Farrow (Rosemary má děťátko) a Michaela Caina. Jak název napovídá, středobodem děje jsou tři sestry, jejichž osudy sledujeme během Dne díkuvzdání. Film získal tři Oskary a patří k tomu nejlepšímu, co režisér za svůj život natočil.