Protože je prosinec a Vánoce klepou na dveře, tak jsem se dnes rozhodla s vámi podělit o svoje nejoblíbenější vánoční filmy. Každý máme určitě ten svůj nej, který nás pokaždé přenese do té správné sváteční nálady a na chvíli nechá zapomenout stresu a shonu kolem nás. Nejlíp si filmy vychutnám vždy po Štědrém dnu, když už je po všem a je čas konečně ubrat a užít si to krátké nicnedělání. A jaké filmy si o Vánocích nejradši pouštím já? Nechte se třeba inspirovat 🙂 Moje Christmas TOP TEN. A jaká je ta vaše? Napište mi do komentáře!
  • Gremlins
Hororová komedie, kterou určitě znáte. Gremlin je malé roztomilé zvířátko, které umí krásně zpívat. Nedej bože ho ale namočíte, dáte ho na přímé světlo nebo nakrmíte po půlnoci… S následky se bude muset vypořádat malý Billy Pelzter, který svého nového přítulného mazlíčka dostal jako dárek. Vánoční klasika, která nezklame.
  • Pelíšky
Můj osobně nejoblíbenější český film na Vánoce. Jak nemusím Tři oříšky pro popelku (prostě mě to nebaví), tak tohle fakt můžu. Jaký český film vítězí na Vánoce u Vás?

  • V Bruggách
I když se nejedná o film přímo s vánoční tématikou, tak zima a sváteční období na vás určitě dýchne. A i kdyby ne, tak tohle je jeden z mých celkově nejoblíbenějších filmů vůbec a tak si ho sem nacpu :-). Naprosto výborná hořko-sladká krimi komedie s Colinem Farrellem v hlavní roli nájemního zabijáka, který je vyslán na misi do městečka Bruggy. Snímek natočil Martin McDonagh, který stojí za Sedmi psychopaty a mnoha divadelními hrami (Pan Polštář, Osiřelý západ, aj.). Tip především pro ty, kteří mají rádi černý humor! 


  • Noční můra před Vánocemi
Animovaný snímek od Tima Burtona z roku 1993 ke svátkům určitě patří. Krásná hudba od Dannyho Elfmana je pak už jen třešničkou na pomyslném dortu. Vypráví příběh kostlivce Jacka Skellingtona, který je znuděný svým dosavadním životem v rodném městě Halloweentown a nebaví ho už strašit děti.  Čirou náhodou se ocitá v sousedním Vánočním městě, které ho svou sváteční atmosférou uchvátí a rozhodne se tam uspořádat Vánoce po svém, po Halloweensku. Skvělý animák, ke kterému bych doporučila zkouknout i další Burtonův film – Mrtvá nevěsta.

  • Střihoruký Edward

A další fantasy od Tima Burtona. Tentokrát s Johnny Deppem a Winonou Ryder. Scéna, kdy Edward díky ledové soše udělá sníh je nezapomenutelná. Krásná i smutná vánoční pohádka pro všechny, která by o svátcích určitě neměla chybět.

  • Sám doma (Home Alone)
Oblíbený film mnoha diváků, o malém Kevinovi, kterého rodiče zapomněli na Vánoce doma. Komedii dávají tento týden v televizi a věřím, že ji na několika stanicích během celých svátků ještě párkrát uvidíte. Nikdy neomrzí!


  • Vánoční prázdniny (National Lampoon´s Christmas Vacation)
Další z dílů o bláznivé rodince Griswoldů s Chevy Chasem v hlavní roli. Vždycky mě bavilo koukat na to, jak se dá světýlky vyzdobit jeden americký dům a co se u toho všechno může stát. To zkrátka opravdu pobaví. Jedna z mých nej vánočních KOMEDIÍ.

  • Láska nebeská (Love Actually)

Trochu z romantického soudku. I když se jedná o film z roku 2003, tak se už stihnul zařadit mezi ty hodně populární, které se často vysílají právě kolem svátků. Je v něm hodně patosu a líbivého až kýčovitého obsahu, ale na Vánoce mi to nevadí! Bill Nighy je v roli zhýralého umělce naprosto dokonalý.

  • Prázdniny (The Holiday)
Neškodná romantická komedie Prázdniny s Cameron Diaz, Judem Law, Kate Winslet a Jackem Blackem je přesně to, u čeho se dá parádně relaxovat, a nechat se unášet jednoduchým příběhem. Snímek vypráví o Amandě (Diaz) a Iris (Winslet), které si díky internetové službě vymění na vánoční čas své domovy. Zatímco Iris se nastěhuje do Amandina honosného sídla v Hollywoodu, Amanda zamíří do studené Anglie a útulného, malého domečku. Každá z nich v novém domově samozřejmě potká lásku (jak jinak) a všechno skončí dobře. Žádné velké přemýšlení, žádná věda. Jen hezký a jednoduchý příběh, u kterého naprosto vypnete. A navíc se pak budete chtít jet podívat do Anglie (nebo L. A. ) 🙂

  • Kiss Kiss Bang Bang
Poslední můj tip je trochu netradiční. Objevila jsem ho teprve nedávno a zjistila, že k Vánocům svým způsobem patří taky. Kriminální komedie s Robertem Downey Jr., Valem Kilmerem a Michelle Monaghan je z roku 2005 a natočil ji talentovaný Shane Black (Iron Man 3). Vypráví o bezvýznamném zlodějíčkovi (Downey Jr.), který se během jedné krádeže náhodou ocitne na hereckém konkurzu a je vybrán pro kamerové zkoušky v L. A. Tam ho dají na starost soukromému detektivu Valu Kilmerovi, který ho má co nejlépe připravit na jeho roli. Celý příběh se odehrává o Vánocích a hlavním trumfem je fakt roztomilý Robert Downey!