Týden se s týdnem sešel a jsou tu další TV tipy, tentokrát už na 3. týden roku 2016. Stihla jsem si všimnout, že ČT2 nasadila do svého vysílání jeden z nejúspěšnějších seriálů současnosti, Dům z karet (House of Cards), a v úterý večer poběží už druhý díl. Rozhodně stojí za zkouknutí, protože Kevin Spacey je v roli prohnaného Franka Underwooda parádní. Jinak bych určitě doporučila v sobotu večer snímek Válečník (Warrior) s Tomem Hardym v hlavní roli, nebo moji oblíbenou komedii Nesvatbovi (Wedding Crashers). Další a další tipy si můžete přečíst v přehledu níž. Hezkou televizní zábavu!



Týden 18.1.2016-24.1.2016


Pondělí 18.1.2016: Telefonní budka (Phone Booth, 2003) – JOJ Plus, 22:55

V západním Manhattanu na 53. ulici stojí telefonní budka. Právě z ní den co den ve stejnou dobu telefonuje arogantní mediální manažer Stuart Shepard začínající herečce Pam. Poslední den před tím, než mají budku zbourat, se však stanou dvě zdánlivě nevinné věci, které samolibému muži převrátí život vzhůru nohama. Nejprve na dvířka telefonní budky zaklepe doručovatel s pizzou, kterou si Stu neobjednal, a vzápětí zazvoní telefon. Shephard udělá tu chybu, že automaticky zvedne sluchátko a tím zpečetí svůj osud. Kdosi neznámý, který však o něm ví překvapivě mnoho, mu začne vyhrožovat. Přesvědčí Sheparda, že pokud nebude poslouchat jeho příkazy, odstřelí ho sniper, jenž ho má na mušce a hraje si s ním jako kočka s myší. Komorní thriller režíroval Joel Schumacher, v hlavní roli exceluje Colin Farrell.




Pondělí 18.1.2016: Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko (Extremely Loud and Incredibly Close, 2011) – Nova Cinema, 20:00

Oscaroví herci Tom Hanks a Sandra Bullock se poprvé setkávají před kamerou v tomto dojemném dramatu, odehrávajícím se v době po teroristickém útoku na světové obchodní centrum. Snímek byl natočený na motivy knihy Jonathana Safrana Foera a vypráví příběh z pohledu Oskara Schella, vynalézavého jedenáctiletého chlapce z New Yorku, který našel klíč, jenž patřil jeho zesnulému otci a pátrá po tom, do kterého zámku pasuje. A tak Oskar postupně prochází pět newyorských čtvrtí a pátrá po chybějícím zámku – potkává nejrůznější typy lidí, kteří přežívají svým vlastním způsobem – a začíná odhalovat neviditelné vazby k otci, který mu strašně chybí, ale i k matce, jež se zdá být na hony vzdálená.




Pondělí 18.1.2016: Liberace! (Behind the Candelabra, 2013) – ČT2, 21:50

Životopisný film o slavném pianistovi a baviči Valentinovi Liberacem (Michael Douglas) začíná létem roku 1977, kdy do jeho bouřlivého života v Las Vegas vstoupí mladičký, teprve šestnáctiletý, naivní Scott Thorston (Matt Damon), který je najat coby Liberaceho osobní řidič. Scott je okouzlen Liberaceho pompézním světem, opulentní vilou i jeho extravagantním stylem a záhy spolu prožijí tajnou milostnou aféru, která se rozvine ve vážný vztah. Film zábavným způsobem sleduje vášnivý, nelehký a dramatický vztah obou mužů v době, kdy bylo zcela nemyslitelné přiznat se veřejně k homosexuální orientaci, zvláště pak pro lidi ze showbusinessu. Snímek režíroval skvělý Steven Soderbergh a v roce 2014 s ním vyhrál Zlatý glób za nejlepší TV film.



Úterý 19.1.2016: Děti noci (2008) – ČT2, 21:55

Film režisérky Michaely Pavlátové (Fair Play, Musím tě svést) z roku 2008 je docela zajímavou sondou do života dívky, která neví co dál s životem. V hlavních rolích dominují Martha Issová a Jiří Mádl a zajímavé prostředí pražského Karlína.

Ofka skončila střední školu, teď pracuje v nonstopu, pachtí se životem a neví co dál. Přes den dospává, žije až po setmění. Potuluje se ulicemi s podivínským Ubrem (Jiří Mádl), který z popelnic fascinovaně loví odložené věci a beznadějně ji miluje, vyhýbá se Mírovi (Jan Dolanský), jenž ji naopak milovat přestal. Je jí však pořád jasnější, že jednoho dne se musí rozloučit s dětstvím, překročit hranice rodné čtvrti a začít něco dělat se svým životem…





Úterý 19.1.2016: Dům z karet (House of Cards, 2013-2015) – ČT2, 21:05

Seriál produkovaný společností Netflix patří v současnosti k tomu nejúspěšnějšímu, co může televizní trh nabídnout. V hlavních rolích excelují Kevin Spacey (Americká krása) a Robin Wright. Dosud byly natočené tři série a ČT2 nám zatím nabízí tu první. 
Francis Underwood (Kevin Spacey) vás vezme na dlouhou cestu, během níž si vybírá svou pomstu na těch, kteří ho zradili – včetně členů jeho vlastní vlády i prezidenta Spojených států osobně. Elegantní, prohnaný, metodický a zlý Frank Underwood spolu se svojí manipulativní manželkou Clair (Robin Wright) berou Washington útokem. Příčku po příčce stoupají po hierarchickém žebříku, aby dosáhli toho, po čem tak zoufale touží – po moci.




Středa 20.1.2016: Tři králové (Three Kings, 1999) – TV Nova, 22:25

Komediální drama od režiséra Davida O. Russela (Fighter, Terapie láskou, Joy) s hvězdným obsazením (George Clooney, Mark Wahlberg, Ice Cube) nám nabídne pohled do světa amerických vojáků.

Malá skupina amerických vojáků, kteří bojovali na území Iráku během války v zálivu, se rozhodne zůstat o něco déle, než v podobných situacích bývá zvykem. Mají k tomu pádný důvod. Rozhodli se ukrást velký náklad zlata, který měl být tajně ukryt poblíž jejich pouštní základny. 


Čtvrtek 21.1.2016: Dívka z budoucnosti (Sound of My Voice, 2011) – Nova Cinema, 21:40

Velmi zajímavý snímek a jako debut režiséra Zala Batmanglija i hodný pozornosti.

Peter a Lorna se snaží nastartovat svou kariéru v dokumentárním filmu. Chtějí natočit film o tajné sektě, kterou vede záhadná Maggie. Členové sekty svolí k tomu, aby se s ní setkali. Oblečeni do bílých chirurgických plášťů a se zavázanýma očima jsou dovedeni na tajné místo, kde se konečně setkají s Maggie. Žena jim sděluje, že přichází z budoucnosti, kde je válka a hlad. Ona se sem vrátila, aby vybrala skupinu lidí, které připraví na to, co je čeká. Oba jsou ze začátku skeptičtí, ale Maggie má zvláštní charisma, kterému těžko odolávají. Zvláště Peter, který byl na začátku přesvědčen, že Maggie je podvodnice, podléhá jejímu ženskému kouzlu.




Pátek 22.1.2016: X-MEN 2 (X2, 2003) – Nova Cinema, 20:00

Režisér Bryan Singer natočil tentokrát víc než tradiční pokračování. Ponořil se hlouběji do mytologie X-Menů, do jejich schopností a vztahů. Vedle již známých postav se na pozici dobra přidává atletický Nightcrawler a zlo posiluje – nejen svými diamantovými drápy – Deathstrike. Ve filmu se tak představuje nová generace X-Menů. Patrick Stewart se vrátil do role profesora Charlese Xaviera, světově uznávaného telepata. I promodralá metamorfická Mystique (Rebecca Romijn-Stamos) předvede své svody. Větší prostor má také postava Storm (oscarová Halle Berry), která prochází vývojovými změnami. Režisér Bryan Singer po natáčení druhého dílu X-Menů prohlásil: Točit první X-Meny byla úžasná zkušenost a divácká reakce byla mimořádně příznivá. Ale po natočení filmu X-Men 2 mi natáčení prvního dílu připadá skoro jen jako úvod. Kultovní záležitost, natočená, jak je to v poslední době velice časté, podle komiksu, má všechny předpoklady upoutat diváky vizuálně i napínavým dějem.

 



Pátek 22.1.2016: Dobrodružství Poseidonu (The Poseidon Adventure, 1972) – Prima MAX, 20:15


Jeden z nejnapínavějších katastrofických filmů všech dob vypráví o osudu posádky a cestujících zaoceánského parníku, převráceného přílivovou vlnou. Děj plný napětí, obohacený osobními příběhy obětí, dává vzniknout přesvědčivému dramatu. Skvělé herecké obsazení (Gene Hackman v hlavní roli) spolu s neuvěřitelnými speciálními efekty činí z tohoto filmu skutečnou klasiku.




Sobota 23.1.2016: Dějiny násilí (History of Violence, 2005) – Nova Cinema, 22:20

Kriminální thriller od Davida Cronenberga se skvělým Viggo Mortensenem byste určitě neměli v sobotu večer přehlédnout.

Tom Stall (Viggo Mortensen) žije šťastný a spokojený život se svojí ženou Edie (Maria Bello) a dvěma dětmi v malém městečku v Indianě. Jednoho dne Tom ve svojí restauraci překazí pokus o loupež, v sebeobraně zabije dva hledané zločince a jeho idylický život se od základů změní. Navíc se brzy na scéně objevuje tajemný muž (Ed Harris), který tvrdí, že mu Tom v minulosti ublížil.




Sobota 23.1.2016: Válečník (Warrior, 2011) – JOJ, 20:35

Sportovní drama s Tomem Hardym (Revenant, Legendy zločinu, Šílený Max), který patří v současnosti k herecké špičce.

Dva bratry, kteří se kdysi rozešli ve zlém, svede do jednoho zápasnického ringu potřeba vyhrát nejvyšší finanční odměnu v historii MMA. Bývalý mariňák Tommy (Tom Hardy) a učitel fyziky na střední škole Brendan (Joel Edgerton), ve strhujícím příběhu dvou bratrů, kteří stanou proti sobě v kleci a možná najdou i něco víc, než jen peníze. Střet, ve kterém se oba bratři musí postavit křivdám, které je kdysi rozdělily, je nevyhnutelný…




Sobota 23.1.2016: Zmizení Alice Creedové (Disappearance of Alice Creed, 2009) – ČT2, 23:45

První celovečerní film režiséra J Blakesona, který byl v roce 2009 dokonce nominován na Britské nezávislé filmové ceny. Tomu se říká debut.

Britský nezávislý thriller se točí kolem únosu plného nečekaných zvratů. Příběh sleduje bývalé trestance Vica (Eddie Marsan) a Dannyho (Martin Compston) při úpravách malého bytu na důkladnou a zvukotěsnou celu. Plán zločinců je záhy jasný: zmocní se mladé dívky z bohaté rodiny, zavlečou ji do připravené kobky a tam ji připoutají k posteli. Výměnou za dívčin bezpečný návrat pak pošlou snímky své oběti- Alice Creed (Gemma Arterton)- jejímu otci s požadavkem na zaplacení dvou miliónů liber. Vic si je jistý, že jejich zločin nemá chybu. Jenže brzy se ukáže, že ne všechno jde podle plánu. Alice je totiž chytřejší a vynalézavější než předpokládal.
 



Neděle 24.1.2016: Nesvatbovi (Wedding Crashers, 2005) – TV Nova, 22:50

Jedna z mých nejoblíbenějších komedií opět na televizních obrazovkách. Duo Owen Wilson a Vince Vaughn je zkrátka nepřekonatelné (alespoň pro mě)!

Zprostředkovatelé rozvodů John Beckwith (Owen Wilson) a Jeremy Grey (Vince Vaughn) jsou jak obchodní partneři, tak dlouholetí přátelé, kteří mají ideální jarní koníček – vetřou se na svatbu a tam narušují její poklidný chod. Na konci jedné úspěšné sezóny Jeremy zjistí, že dcera vysoce postaveného vládního pracovníka Williama Clearyho (Christopher Walken) se bude vdávat a je vysoká pravděpodobnost, že ve Washingtonu to bude společenská událost číslo jedna. Na akci se John a Jeremy “zavěsí” na družičky Claire (Rachel McAdams) a Glorii (Isla Fisher), aby v jejich stínu uskutečnili svůj ďábelský plán. Jeremy úspěšně svádí Glorii, leč Johnův flirt s Claire je náhle neočekávaně překažen jejím přítelem Sackem (Bradley Cooper). John, který se do Claire hluboce zamiloval se pokouší přemluvit Jeremyho, aby pro tentokrát zapomněli na svá pravidla a u příležitosti prodlouženého víkendu přijali pozvání na chatu rodiny Clearyových… 



Neděle 24.1.2016: Koupili jsme ZOO (We bought a Zoo, 2011) – TV Prima, 
20:15

Neškodná americká komedie od Camerona Crowea (Jerry Maguire, Aloha) s kvalitním hereckým obsazením (Matt Damon, Scarlett Johansson) neurazí a zcela určitě pobaví. Předem sice tušíte, jak film dopadne, ale zrovna tady mi to ani příliš nevadilo. Ideální na bezstarostný nedělní večer.

Benjamin Mee (M. Damon) je losangeleský autor novinových sloupků a příležitostný spisovatel, který jako svobodný otec čelí problémům souvisejícím s výchovou dvou dětí. Ve víře, že nový začátek a nový start pomůže obnovit pocity rodinné sounáležitosti, se Mee rozhodne opustit svoji práci a koupit starý venkovský dům s ohromnými pozemky a jedním speciálním bonusem – Rosemorskou zoologickou zahradou, kde žijí desítky zvířat, o které se stará chovatelka Kelly Foster (Scarlett Johansson) a její oddaný tým. S absolutně nulovými zkušenostmi, omezeným časem a minimálními financemi se Mee s podporou své rodiny vydá na těžkou cestu k znovuotevření zoo.




Neděle 24.1.2016: Temný rytíř (The Dark Knight, 2008) – Markíza, 22:35

Druhý díl úspěšné trilogie o netopýřím muži, který tentokrát bojuje proti démonickému Jokerovi.

Akční dobrodružná fantasy v režii Christophera Nolananavazuje na film Batman začíná a Christian Bale si v ní zopakoval roli Batmana/Bruce Waynea v nekončícím boji se zločinem. Wayne v kostýmu netopýřího muže jde po králi zločinců Jokerovi. Vtipálek s prořízlou tváří (skvělý Heath Ledger) má tentokrát v plánu Batmanovi dokázat, že slova Gotham a mír nikdy nebudou stát v jedné větě vedle sebe.