Ahoj! Vítám u dalšího dílu televizních tipů 🙂 Venku je šedivo a sychravo, o důvod víc zůstat doma v teple, udělat si horký čaj (nebo svařák) a pustit třeba televizi. Tento týden bych doporučila hlavně film Argo (sobota večer), který získal v roce 2013 Oscara a vypráví opravdu zajímavý a obdivuhodný příběh, a dobrodružné drama Mezi vlky s oblíbeným Liamem Neesonem. Programově to nebude extra silný nebo zajímavý týden, ale něco se přeci našlo. Mrkněte na moje tipy a užijte si fajn televizní zábavu!


Týden 11.1.2016-17.1.2016

Pondělí 11.1.2016: Pohlednice z Hollywoodu (Postcards from the Edge, 1990) – Nova Cinema, 20:00

Meryl Streep a Shirley MacLaine excelují v této komedii z roku 1990. 
Hollywoodská herečka Suzanne Vale (Streep) se po předávkování drogami dostane do nemocnice a je umístěna na rehabilitační kliniku. Tam ji zanedlouho navštíví její matka Doris (MacLaine), která je také známou herečkou. Když je nakonec Suzanne propuštěna a promluví si se svým agentem, dozvídá se, že podmínkou její další práce je souhlas s tím, aby zůstala v péči své matky. Jak bude vypadat soužití těchto dvou rozdílných dam, zjistíte ve filmu!



Pondělí 11.1.2016: Angel Heart (1987) – Prima MAX, 22:15

Od známého režiséra Alana Parkera (Pink Floyd: The Wall, Půlnoční express) je tento mysteriózní a rozhodně zajímavý thriller. V hlavních rolích uvidíte Mickeyho Rourkea, Roberta De Niro nebo Lisu Bonet.
Amerika roku 1955, jazz a místa v autobusech vyhrazená jen pro bílé. Soukromé očko Harry Angel (Rourke) dostane neobvyklý kšeft – pro podivínského právníka jménem Louis Cyphre vypátrat jistého Johnyho Favoritea, kterého 12 let nikdo neviděl. Angel se vydává za stopou a místo odpovědí nachází jen další otázky. Poté, co kolem něj začnou umírat svědkové, Angel pochopí, že tohle není jen tak lecjaká práce a že mu začíná jít o krk…



Úterý 12.1.2016: Appaloosa (2008) – Nova Cinema, 21:40

Western natočený Edem Harrisem, ke kterému si napsal sám scénář (podle knihy Roberta B. Parkera) i zahrál jednu z rolí. 
V práci šerifa Virgila Colea a jeho zástupce Everetta Hitche platí jediné: střílet rychle, střílet přesně a okamžitě znovu nabíjet. Bez emocí, protože emoce vás mohou zabít. Ed Harris a Viggo Mortensen se ve filmu sešli jako přátele a nájemní strážci pořádku Cole a Hitch. Renée Zellweger jako žena, která přijede do města jen s dolarem v kapse a podivuhodnou schopností přežít, dodá jejich snaze postavit před soud vraha Randalla (Jeremy Irson) to, co může zabíjet – city. V městečku Appaloose nakonec asi poteče krev.



Úterý 12.1.2016: Chyťte ho! (Get Shorty, 1995) – Prima MAX, 22:35

Černá komedie o počestných gangsterech s Johnem Travoltou, Gene Hackmanem a mnoha dalšími známými tvářemi Hollywoodu.
Miamský gangster Chili (Travolta) se živí vymáháním dluhů a jinými špinavými zakázkami. Jedna z jeho “služebních cest” vede do Hollywoodu, kde má vymáhat peníze od obskurního producenta Harry Zimma (Hackman). Místo toho se však začne plést do příprav jeho následujícího filmu. A jak se ukáže, nic se člověku u filmu nehodí víc, než mafiánská průprava….



Pátek 15.1.2016: X-MEN (2000) – Nova Cinema, 20:00

První z filmů podle veleúspěšného komiksového příběhu o skupince mutantů v režii Bryana Singera (Obvyklí podezřelí, Nadaný žák, série X-MEN). 
Nedaleká budoucnost. Po celé planetě se rodí děti s X-faktorem v genech, který jim dává zvláštní sílu. Profesor X, Wolverine, Storm, Jean Grey, Rogue, Cyclops, Magneto, Toad, Mystique, Sabretooth jsou mutanti s mimořádnými schopnostmi. Nejcitelněji potřebu naučit mutanty, jak pracovat se svou silou a mít nad ní kontrolu má profesor X. 



Pátek 15.1.2016: Hombre (1967) – Prima MAX, 20:15

Legendární western z roku 1967 s Paulem Newmanem v hlavní roli nesmíme tento týden určitě přehlédnout.
Hrdinou amerického westernu, odehrávajícího se koncem osmdesátých let 19. století, je bílý muž John Russel, přezdívaný Hombre. Jako dítě byl unesen rodičům a vychován mezi indiány. Přestože byl později bělochy vysvobozen a přijal i jméno svého pěstouna, nikdy si mezi bílými nezvykl. Příběh se odehrává v době, kdy byl americký západ bělochy již zcela dobyt, a zbytky původního obyvatelstva přežívaly, nahnány do nehostinných rezervací. Hombre, uvědomující si zločiny páchané bělochy na Indiánech, bělochy opovrhuje a vrací se ke svým rudým bratrům do jedné z rezervací. Přes své opovržení se však statečný muž postaví na obranu bělochů, přepadených cestou dostavníkem bandou krutých lupičů. 



Pátek 15.1.2016: Mezi vlky (The Grey, 2011) – Prima, 22:00

Akční drama s oblíbeným hercem Liamem Neesonem patří k tomu lepšímu v jeho filmografii!
Skupina ropných vrtařů pracuje v nehostinných podmínkách v aljašské rafinérii 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu, po dobu pěti týdnů. Po této době se dělníci chystají na zaslouženou dovolenou. Na cestě domů je ovšemzastihne strašlivá bouře a jejich letadlo se zřítí do bohem zapomenuté aljašské tundry. Zahyne téměř celá posádka letadla kromě osmi přeživších, kteří se v čele s mužem jménem Ottway (Liam Neeson) vydávají na nebezpečnou pěší túru domů. Do cesty se jim ovšem postaví nejen krutý mráz, sníh, vítr, nedostatek jídla a postupné fyzické vyčerpání, ale i krvelačné bestie v podobě smečky obrovských vlků, kteří přeživší trosečníky jednoho po druhém likvidují. Ottway, jehož úkolem v rafinérii bylo odhánět vlky z pracovní zóny, si nyní sám připadá jako vetřelec ve vlčím teritoriu a cítí, že si vlci přišli pro odvetu. Začíná boj mužů s hladovými šelmami na život a na smrt.



Sobota 16.1.2016: Argo (2012) – Nova Cinema, 20:00

Držitel Oskara za nejlepší film roku 2013 je opravdu zážitek. Natočil ho talentovaný Ben Affleck podle knihy Tonyho Mendeze a vychází ze skutečného příběhu.
Film ukazuje divákům skutečnost, která nebyla známa celá desetiletí. Dne 4. listopadu 1979 vrcholí íránská revoluce. Radikálové pronikají na americké velvyslanectví v Teheránu, kde zajímají celkem 52 amerických rukojmí. Uprostřed nastalého chaosu se nicméně šesti Američanům podaří uprchnout a ukrýt se v domě kanadského velvyslance. CIA si je velmi dobře vědoma toho, že je jen otázkou času, než bude šest uprchlíků nalezeno a velmi pravděpodobně i zabito, a tak specialista CIA na „exfiltraci“ jménem Tony Mendez (Affleck) přichází s riskantním plánem na jejich bezpečný odsun ze země. A ten plán je tak neuvěřitelný, jako by se mohl stát jen ve filmu.




Sobota 16.1.2016: Velký Gatsby (The Great Gatsby, 2013) – TV Nova, 20:20

Adaptace známého literárního díla, Velký Gatsby od F. Scott Fitzgeralda. Jedna z mých nejoblíbenějších knih se dočkala dalšího zpracování, v pořadí už šestého. Tentokrát od krále pompézních, muzikálových podívaných Baze Luhrmanna (Moulin Rouge!, Australia). Příběh samotný není pojatý špatně, ale podstatnou složkou filmu je především vizuální ztvárnění. Kostýmy, hudba, lokace, to vše nám je od začátku servírované ve velkém a občas mi z toho až přecházel zrak. Bohužel se tím trochu opomíjí samotný příběh a poselství knihy. Každopádně na sobotní večer je to fajn podívaná, navíc ještě s Leonardem DiCapriem v hlavní roli.




Sobota 16.1.2016: Pařba ve Vegas (The Hangover, 2009) – Markíza, 20:30

Jedna z nejúspěšnějších komedií z roku 2009 je opět na televizních obrazovkách. 
Dva dny před svou svatbou odjíždí Doug (Justin Bartha) a jeho tři kamarádi (Bradley Cooper, Ed Helms a Zach Galifianakis) do Las Vegas na nezapomenutelnou party. Jenže když se ráno probudí s třeštící hlavou a kocovinou, zjistí, že si vlastně vůbec nic nepamatují. Jejich luxusní hotelový pokoj vypadá jak po výbuchu a ženicha nemůže nikdo nikde najít. Bez sebemenšího zdání co se vlastně stalo a navíc v časové tísni se musí toto trio pokusit zjistit, krok po kroku, co všechno v noci prováděli a snad se jim podaří najít Douga a včas ho dopravit do Los Angeles, aby stihl svou vlastní svatbu. Čím víc toho ale odhalují, tím víc si uvědomují, do jakých potíží se vlastně dostali.



Sobota 16.1.2016: Borgman (2013) – ČT art, 21:55

Zajímavý počin nizozemského režiséra Alexe van Warmerdama určitě není pro každého. Pokud ale máte rádi kinematografii a jste tím pravým cinefilem, tak si snímek určitě nenechte ujít.

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru.Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata.

 



Neděle 17.1.2016: Firma (The Firm, 1993) – Nova Cinema, 20:00


Dnes už celkem klasický film od Sydneyho Pollacka s Tomem Cruisem v hlavní roli.
Filmová adaptace stejnojmenného bestselleru J. Grishama, jehož protagonistou je ambiciózní absolvent práv elitní vysoké školy, který přijme lukrativní místo v dobře zavedené advokátní firmě. Záhy však zjistí, že se ocitl v nepříjemné propasti, neboť za honosným firemním štítem se skrývá organizovaný zločin. A pokud se některý ze zaměstnanců vzepře nemilosrdným pravidlům hry, je stejně nemilosrdně zabit…




Neděle 17.1.2016: Batman začíná (Batman Begins, 2005) – Markíza, 23:15

Režisér Christopher Nolan se rozhodl restartovat batmanovskou sérii a prvním z jeho finální trilogie byl snímek Batman začíná. Do hlavní role Bruce Waynea/Batmana obsadil Christiana Balea a začal tak sérii, která se těšila nebývalé popularitě u fanoušků i filmových kritiků.

Film popisuje počátky legendy o tajemném Batmanovi a zjevení Temného rytíře coby síly dobra v Gotham City. Zklamaný dědic továren Bruce Wayne cestuje těsně po úmrtí svých rodičů po světě a hledá způsob, jakým by bojoval s nespravedlností a jak by obrátil strach proti těm, kteří okrádají bázlivé. Po čase se vrací zpět do Gotham City a vzápětí vypouští do světa své druhé já, maskovaného bojovníka Batmana, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město…