filmové kinotipyÚnor v kině. Přijde mi to jako chvíle, kdy jsem psala tipy na leden. Fakt to letí. Dobrá zpráva je, že ani tento měsíc se nebudete v kině nudit. A navíc do Prahy zavítá festival španělských filmů, který si nenechám ujít ani já (více o festivalu ZDE). Další zajímavou akcí bude rozhodně předávání Oscarů, které se uskuteční 28.2. v Los Angeles a živě ho u nás bude přenášet ČT2. Už máte své tipy na vítěze? Jeden z mých příštích příspěvků se tématu určitě ještě pověnuje a prozradí mé tajné favority. I z toho důvodu byste si v únoru neměli nechat ujít na Oscara nominované filmy Dánská dívka, Brooklyn a maďarský snímek Saulův syn. Pro fanoušky komiksů a hollywoodské zábavy pak bude sázkou na jistotu dlouho očekávaný a slibný Deadpool. Tak či tak, bude z čeho vybírat!


Premiéry 4.2.2016

  • MRZOUT (The Grump, 2014)
Režie: Dome Karukoski
Předloha: Tuomas Kyrö (kniha)

Finská komedie z roku 2014 se k nám do běžné distribuce dostává až nyní. Bohužel. Pokud jste tedy neměli ještě to štěstí film zhlédnout na některém z festivalů, tak máte jedinečnou šanci. 
Děj: Mrzout je muž z minulosti. Ví, že lépe už bylo a nebude. Před vším moderním se zavírá, protože pro něj svět skončil rokem 1953. Z ulity ho vyžene až bolestivý úraz. Nutnost navštívit fyzioterapii v Helsinkách znamená pro starého muže celou řadu nepříjemných epizod – třeba jízdu autem, které řídí žena, nebo setkání se svým synem, ke kterému nikdy neměl příliš blízko. Mrzouta zkrátka čeká jeden velký mrzutý víkend. A jako obvykle se postará o to, aby bylo horko i všem ostatním.

 
  • LÍZA, LIŠČÍ VÍLA (Liza, the Fox-Fairy, 2015)
Režie: Károly Ujj Mészáros
Scénář: Károly Ujj Mészáros, Bálint Hegedus

Bizarní černá komedie z Maďarska. Takže opravdu pouze pro filmové fajnšmekry. Opět se jedná o trochu starší film, který byl prezentovaný už na loňském Febiofestu. Trochu film připomíná Amelii z Montmartru (patrné už z traileru), obohacenou o japonské prvky a dotáhnutou do naprosté absurdity.
Děj: Sledujeme mladou ženu Lízu, která touží po lásce. Problém je ale v tom, že všichni její nápadníci nějakým způsobem zemřou. Líza dojde k přesvědčení, že je liščí vílou, zlým démonem, který vysává duše z mužů, jež potká… Připadá vám to hodně divný?:-)

 
  • DÁNSKÁ DÍVKA (The Danish Girl, 2015)
Režie: Tom Hooper
Předloha: David Ebershoff (kniha)
O filmu jsem už psala v minulosti (ZDE). Nebudu se tedy opakovat. Spíš je škoda, že se snímek dostává do distribuce až takhle pozdě, protože většina lidí v Čechách ho už stihla zhlédnout na internetu (v USA měl premiéru 27.11.15). Velká škoda! Hlavním atributem filmu je určitě Eddie Redmayne v roli Einara/Lilli. 


 
 
Premiéry 11.2.2016
  • TAXI TEHERÁN (Taxi, 2015)

Režie: Jafar Panahí
Scénář: Jafar Panahí

Íránské drama, které stihlo posbírat už mnoho cen po celém světě (Berlínský filmový festival, Festival v Sydney, San Diegu, aj.) natočil zručný íránský režisér Jafar Panahí, který si v něm zahrál i hlavní roli (taxikáře). 
Děj: Panahí dostal od íránské vlády zákaz natáčet filmy. Vyřešil to tak, že se na chvíli stal taxikářem a do auta instaloval kamery. Prostřednictvím rozhovorů s rozličnými klienty tak nabízí vytříbeně kritický pohled na íránskou společnost. Panahí tu bez jakékoliv sebelítosti a s odzbrojujícím humorem nastoluje otázku, jak se má chovat umělec v zemi, která mu neumožňuje svobodu projevu.

 

  • DEADPOOL (2016)
Režie: Tim Miller
Scénář: Rhett Reese, Paul Wernick

Sváteční den pro fanoušky Marvel comics. O Deadpoolovi jsem se krátce zmiňovala v pátečním příspěvku (ZDE), kde jsem psala o skvělém PR, které film má. O málokterém snímku slyšíme tak často, jako právě o Deadpoolovi. A navíc ještě tak vtipně. Věřím, že film bude stejně dobrý jako reklama a nezklame.
Děj: Pro neznalce je dobré zmínit, že se jedná o film založený na komiksu od Marvelu. Než se stal Deadpoolem, byl Wadem Wilsonem (Ryan Reynolds), bývalým členem speciálních jednotek. Když mu lékaři diagnostikovali pokročilé stadium rakoviny, podrobil se experimentální léčbě v rámci programu Weapon X, známého a populárního především mezi x-menovskými mutanty. Díky tomu se Wade zbavil rakoviny, a nejenže zůstal naživu, ale také jako bonus získal schopnost rychlého samouzdravování. Bohužel však z tohoto pokusu vyšel trvale znetvořený. I proto celkem bez většího odporu přijal okostýmované alter ego jménem Deadpool.

 


 
Premiéry 18.2.2016
  • SAULŮV SYN (Son of Saul, 2015)
Režie: Laszlo Nemes
Scénář: Laszlo Nemes, Clara Royer

Velmi pravděpodobně budoucí držitel Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Debut maďarského režiséra si zatím vedl úspěšně na všech frontách – vítěz Velké ceny poroty v Cannes, držitel Zlatého glóbu a mnoha dalších ocenění. 

Děj: Snímek se odehrává ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Pojednává o Saulu Auslanderovi, maďarském Židovi a příslušníkovi tzv. Sonderkommanda, jehož členové byli od ostatních osvětimských vězňů zpravidla izolováni a měli na starosti ty nejstrašnější práce. Saul chce uprostřed mašinérie průmyslového vyvražďování důstojně pohřbít svého nevlastního syna. Film poprvé v dějinách kinematografie ukazuje Osvětim jako chaotickou a přitom bezchybnou továrnu na smrt, jejíž chod musí udržovat sami vězni.
 
  • RODINNÝ FILM (Family Film, 2015)
Režie: Olmo Omerzu
Scénář: Olmo Omerzu, Nebojsa Pop-Tasić

České drama nadějného slovinsko-českého režiséra Olma Omerzua boduje i v zahraničí. Po premiérovém uvedení na festivalu v San Sebastianu se v amerických filmových týdenících Variety a Hollywood Reporter objevily pochvalné recenze, předvídající režisérovi slibnou budoucnost. Pro český film to je moc dobrá zpráva.

Děj: Film vypráví o tom, jak se s nenadálou svobodou vypořádají dvě dospívající děti, jejichž rodiče se vydali na plavbu jachtou po oceánu. Co udělá odloučení s dosud perfektně fungující rodinou? A co když do tohoto rodinného „testu” vstoupí další, nečekaně dramatická událost? Do hlavních rolí byli obsazeni Karel Roden, Vanda Hybnerová, Jenovéfa Boková, aj.
 


 
Premiéry 25.2.2016
  • BROOKLYN (2015)
Režie: John Crowley
Předloha: Colm Toibin

Další ze snímků, který je nominovaný na Oscara. O filmu jsem psala už ve svém minulém článku ZDE. Rozhodně stojí za zkouknutí a i když se o něm zatím v Čechách příliš nemluví, tak návštěvou kina rozhodně neprohloupíte.

Děj: Když se mladá dívka z naprostého zapadákova přestěhuje do jednoho z největších měst na světě, čeká na ni docela silný šok. Eilis (Saoirse Ronan) vyráží přes oceán na cestu z malého irského městečka Enniscorthy do newyorské čtvrti Brooklyn. Ocitá se v cizím světě, připadá si jako ve vyhnanství a podléhá stesku po minulém životě, ale poté, co se seznámí s pohledným italským dělníkem, stýskání po domově pomalu mizí. Eilis přichází životu v rušném New Yorku na chuť. Pak ale přijde událost, kvůli které se musí vrátit zpět do rodného Irska, kde je vtažena zpět do svého předchozího života, a i zde potkává novou lásku. Dostává se tím mezi dva hlasy vlastního srdce a musí se rozhodnout mezi světem, z něhož pochází, a světem, kde si může splnit svůj sen.