Vítám vás u nových TV tipů na tento týden. V neděli oslaví svátek Valentýn, a proto Hříšný absolventjsem byla zvědavá, jestli se to odrazí v programové nabídce českých a slovenských televizí. A musím říct, že ani ne. Jedinou výjimkou je Hříšný tanec, který bude vysílat TV Markíza právě 14.2. Co se týká ostatních filmů, tak bych tento týden upozornila hlavně na Absolventa (už dnes na ČT2!), Soderberghovu Nákazu, horor REC nebo politickou komedii Soukromá válka pana Wilsona. Hezkou televizní zábavu přeju!




Týden 8.2.2016-14.2.2016


Pondělí 8.2.2016: Absolvent (The Graduate, 1967) – ČT2, 21:45

Romantické drama od režiséra Mikea Nicholse s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli se může právem nazývat kultem. Odkazy právě na tento snímek se pravidelně objevují v mnoha seriálech a filmech a vztah mezi mladým Benem a paní Robinsonovou již takřka zlidověl. Režisér Nichols si za snímek odnesl v roce 1968 Oscara. Určitě nesmíme zapomenout i na skvělou hudbu od Simona & Garfunkela, která celý děj doprovází. Must see pro každého filmového fandu.




Pondělí 8.2.2016: Barneyho ženy (Barney´s version, 2010) – ČT2, 23:30

Komediální drama natočené podle humoristického románu Mordecaie Richlera – Barneyho ženy. 
Děj: Hlavní postavou je Barney Panofsky (Paul Giamatti) – obyčejný muž, který žije neobyčejný život. Barneyho upřímné vyznání, které se klene přes tři desetiletí a dva kontinenty, zahrnuje tři osudové ženy (Rosamund Pike, Minnie Driver a Rachelle Lefevre), násilnického otce (Dustin Hoffman) a okouzlujícího rozmařilého nejlepšího přítele (Scott Speedman). Film Barneyho ženy nás provede výšinami i hlubinami jeho dlouhého a pestrého života s pochybným hrdinou v samotném centru dění – nezapomenutelným Barneym Panofskym. 
 




Pondělí 8.2.2016: 127 hodin (127 Hours, 2010) – Prima MAX, 22:25

Napínavá a chvílemi drastická one-man show natočená podle skutečné události Danny Boylem (Trainspotting) s Jamesem Franco v hlavní roli. 

Děj: Jedné páteční noci v dubnu 2003 se 26-letý Aron Ralston (James Franco) vydal do Utahu, aby zde strávil víkend lezením po odlehlých skalách. Jenže se stala tragédie. Na Ralstona spadl ohromný kámen a uvěznil mu mezi skalami ruku. S malým množstvím jídla a jen několika kapkami vody se musel pokusit přežít a najít způsob jak se zachránit.
 




Úterý 9.2.2016: Útěk z Alcatrazu (Escape from Alcatraz, 1979) – Nova Cinema, 22:40

Fascinující thriller z roku 1979, který vás zavede do světoznámé věznice ležící u San Francisca. Odsud ještě nikdy nikdo neuprchl… 
Děj: Frank Morris utekl už z několika vězení a nyní je odvezen do nejobávanějšího a nejlépe hlídaného vězení, na Alcatraz. Frank se postupně seznamuje s ostatními vězni a čím dál častěji myslí na útěk. K realizaci jeho plánu se připojí další tři vězňové a společně se vydají na cestu za svobodou. Film ani po tolika letech neztratil nic ze své kvality a i díky Clintu Eastwoodovi se jedná o skvělou podívanou.
 




Úterý 9.2.2016: Dům z karet (House of Cards, 2013) – ČT2, 20:55

Další díl úspěšného seriálu, 5. kapitola. Zatímco Frank musí bojovat o podobu zákona o školství, Claire řeší finanční problémy v práci. Zoe, která se rozhlíží na novém pracovišti, navíc využívá spojenectví s Frankem i v jiné oblasti.




Úterý 9.2.2016:  Hobit: Šmakova dračí poušť (The Hobbit: The Desolation of Smaug, 2013) – JOJ PLUS, 20:35

Úspěšný film od Petera Jacksona, který navazuje na snímek Hobit: Neočekávaná cesta a je prostředním dílem trilogie.
Děj: Šmakova dračí poušť líčí další dobrodružství hobita Bilba Pytlíka na jeho společné pouti s čarodějem Gandalfem a třinácti trpaslíky vedenými Thorinem Pavézou. Vydali se na výpravnou cestu, jejímž cílem je získat zpět Osamělou horu a ztracené království trpaslíků Erebor. Poté, co přežili začátek své neočekávané cesty, pokračuje tato společnost směrem na Východ a v lese Mirkwood plném nástrah se střetává s houfem obřích pavouků. Když se jim podaří uniknout, pokračují trpaslíci k Jezernímu městu a nakonec k samotné Osamělé hoře, kde musí čelit největšímu nebezpečí v podobě draka Šmaka.

 




Středa 10.2.2016: Hřiště snů (Field of Dreams, 1989) – Prima MAX, 20:15

Nominace na tři Oscary a skvělý výkon Kevina Costnera by mohly být tahákem proč se na film podívat.

Děj: Když ho postavíš, splní se ti to. Tato slova inspirují farmáře z Iowy Raye Kinsella (Kevin Costner), aby se vydal vstříc SNU, na který již dlouhá léta myslí. Povzbuzován svou ženou Annie (Amy Madigan), začne Ray měnit své kukuřičné pole v HŘIŠTĚ, na němž se SNY dokážou změnit ve skutečnost. Ve svém počínání se setkává se samotářským aktivistou Terencem Mannem (James Earl Jones), tajemným Grahamem (Burt Lancaster) a dokonce i legendárním Shoeless Joe Jacksonem (Ray Liotta). Vřelý film, který dokázal nadchnout kritiky i diváky jako žádný jiný své generace. 
 




Sobota 13.2.2016: Gympl (2007) – ČT1, 21:40

Docela povedená česká komedie o partičce mladých lidí studujících na gymplu. Film natočil Tomáš Vorel st. a do hlavní role obsadil svého syna. Kromě něj ve snímku uvidíme i Jiřího Mádla a mnoho dalších známých českých tváří.

Děj: V prvním plánu jde o příběh party studentů gymnázia, kteří se věnují malování graffiti. Na pozadí se ale odkrývají problémy mladé generace, konflikt mezi konformitou a naprostou svobodou, odpovědností a životem okamžiku, konflikt mezi školou, která je odcizená realitě, a studenty, kteří chtějí dělat skutečné věci. Hlavními hrdiny je dvojice gymnazistů Petr a Pavel, jejich učitel Tomáš a jeho žena Alena. Divák se dostává ze zaběhlých školních pravidel do temného nočního reje, kde sprejeři žijí svůj vysněný život. Nespoutaná svoboda, ignorance všech pravidel, i hip-hopová muzika dokresluje příběh. 
 




Sobota 13.2.2016: Nebezpečný klient (The Client) – ČT1, 23:30

Další z adaptací knih od Johna Grishama (Firma, Čas zabíjet) pod taktovkou Joela Schumachera.
Děj: Nováček Brad Renfro hraje jedenáctiletého Marka Swaye, který váhá mezi tím, co ví a co nemůže nikdy říct. Pokud řekne to, co ví o vraždě mafiána, hrozí mu smrt z rukou najatého zabijáka. Avšak ambiciózní federální prokurátor tlačí tak dlouho, dokud mu Mark všechno neprozradí. Tím se z něj stává cíl ve smrtelné hře. A jeho jediným spojencem je odvážná advokátka (Susan Sarandon), která pro něj riskuje svoji kariéru – a neočekávaně také svůj život.




Sobota 13.2.2016: Nákaza (Contagion, 2011) – TV Nova, 23:10

Zajímavě natočený snímek Stevena Soderbergha s mnoha hereckými hvězdami (Marion Cotillard, Matt Damon, Jude Law, Kate Winslet, aj.) nám předkládá alternativní budoucnost, kdy svět likviduje nebezpečný přenosný vir.
Děj: „Nákaza“ sleduje rychlé šíření smrtícího přenosného viru, který nemocné zabíjí během několika dnů. S rychlým šířením epidemie se lékaři po celém světě snaží najít lék a minimalizovat paniku, která se šíří ještě rychleji, než samotný virus. Obchodní jednání začne podáváním rukou. Muž zakašle v plném autobusu. Jeden kontakt. Jeden okamžik. A smrtelný virus se přenese. 




Sobota 13.2.2016: Soukromá válka pana Wilsona (Charlie Wilson´s War, 2007) – Nova Cinema, 20:00

Komediální drama z prostředí vysoké politiky od Mikea Nicholse (ano, od tvůrce Absolventa). Scénář napsal věhlasný Aaron Sorkin (Social Network, Steve Jobs) a hlavní roli kongresmana ztvárnil Tom Hanks. Za zmínku stojí i naprosto dokonalý výkon zesnulého Philipa Seymoura Hoffmana.
Děj: Pád sovětského impéria měl na svědomí jediný člověk. Charlie Wilson. Děvkař, alkoholik, příležitostný uživatel drog a kongresman, kterému se podařilo vyhnat Rudou armádu z Afganistánu a tím odstartovat rychlý krach komunistické říše. Stačilo dodat špatně ozbrojeným afgánským odbojářům kvalitnější zbraně. Příběh, který je příliš šílený na to, aby nebyl pravdivý.




Sobota 13.2.2016: REC (2007) – ČT2, 23:35

Něco i pro milovníky hororů. Španělský horor REC patří k tomu lepšímu v daném žánru. Dá se u něj celkem kvalitně bát. 

Děj: Tlačítko “REC” stiskne mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční můra a unikátní dramatická televizní reportáž.
 




Neděle 14.2.2016: Vejška (2014) – ČT1, 20:00

Pokračování úspěšného filmu GYMPL, který je v mých tipech výš (sobota). Ani Vejška není na české poměry nepovedená a stojí za zhlédnutí. Jak název napovídá, hlavní hrdinové se přesunuli na VŠ. Lásku ke graffiti však neztratili.

Děj: Petr Kocourek (Tomáš Vorel jr.) se hlásí na katedru grafiky na UMPRUM, kam přijímají jen pár vyvolených. Už jednou ho nevzali a profesor Slanina (Jakub Kohák) je nekompromisní. Na školu se hlásí i krásná Julie (Eva Josefíková), do které se Kocourek bezhlavě zamiluje. Michal Kolman (Jiří Mádl) studuje VŠE, ale místo přednášek a seminářů ho zajímají jen spolužačky a rychlá auta. Oba kluky spojuje už od gymplu ilegální malování graffiti. Na pražských střechách, nádražích a v podchodech zažívají divoká dobrodružství.
 




Neděle 14.2.2016: Samotáři (2000) – ČT1, 21:50

Netřeba představovat. Pro ty, kteří rádi zavzpomínají na kultovní film.




Neděle 14.2.2016: Hříšný tanec (1987) – TV Markíza, 20:40

Další kultovka. Tentokrát k oslavě svatého Valentýna nebo jen tak, pro ty které film nikdy neomrzí. Jako mě 🙂



Neděle 14.2.2016: Hlava 22 (Catch 22, 1970) – ČT2, 22:05

A na závěr trocha historie. Podle světoznámé knihy Hlava 22 od Josepha Hellera vzniknul film, který (dnes do třetice) natočil Mike Nichols. 

Děj: Kapitán John Yossarian je bombometčíkem u 256. letecké eskadry americké armády umístěné na základně u Itáliie, která odtud pomáhá při osvobozování Evropy od fašismu. Vlastně měl být už dávno doma, protože vojenským zákonem nařízený limit třiceti misí dávno překročil. Jeho velící důstojník, cynický plukovník Cathcart má však nedostatek pilotů, a tak počet povinných letů neustále zvyšuje, aby žádný z nich nemohl z letky odejít. Yossarian se proto snaží přimět doktora, aby jej z další služby osvobodil kvůli špatnému psychickému stavu, a vydává se za cvoka. Film přesvědčivě vypráví o nesmyslnosti válčení a tuposti těch, kteří cynicky nasazují cizí životy pro vlastní cíle. Dodnes patří mezi nejlepší a nejpůsobivější protiválečné filmy.