Ahoj! Vítám vás u dalších, nových TV tipů. Těším se hodně na nedělní Oscary, které TV tipybude živě přenášet ČT2. Mám své favority a dokonce přemýšlím, že si vsadím. Co vy? Budete sledovat? Ano, je to hodně dlouhá show, která se občas vleče a je přerušovaná častými reklamními spoty. Přesto na mě vždy z televize sálá skvělá atmosféra a je paráda vidět pohromadě všechny velikány současného filmu. V předvečer Oscarů se budou tradičně udělovat Zlaté maliny, tedy ceny pro nejhorší umělecké počiny. Pokud by vás zajímaly letošní nominace, můžete je najít například ZDE. A tak se občas stane, že například Eddie Redmayne je nominovaný za nejlepší herecký výkon v dramatu Dánská dívka, i za ten nejhorší ve sci-fi Jupiter vychází.
Ale abych nepsala pouze o Oscarech (ne všechny to pravděpodobně zajímá), doporučila bych tento týden zhlédnout například snímky Zmizení od mého oblíbence Denise Villeneuvea, Sociální síť o zrodu FB nebo skvělého Insidera. Je toho docela dost na výběr, mrkněte na moje TV tipy níž. A teď stačí už jen popřát hezkou televizní zábavu!:-)

Týden 22.2.2016-28.2.2016

Pondělí 22.2.2016: 96 hodin (Taken, 2008) – Nova Cinema, 20:20

Film, který se v Čechách těší velké oblibě, i když úplně nevím proč :). Pěkný vtípek na něj byl nedávno v Deadpoolovi, se kterým já bezesporu souhlasím. Mnoho klišé na jeden film, alespoň pro mě. Ale protože vím, že se film hodně líbí, tak ho sem tento týden zahrnuji.

Děj: Bryan (Liam Neeson) nepatří k tatínkům, kteří by byli přísní, ale rozhodně patří k zastáncům hesla, že opatrnosti není nikdy nazbyt. Proto taky není moc nadšený z toho, že má jeho dcera Kim (Maggie Grace) jet s kamarádkou na pár týdnů do Paříže. Při jednom rutinním volání Bryanovi Kim vidí, jak její kamarádku unáší banda obchodníků s bílým masem a těsně před tím než vezmou i ji celou situaci vylíčí tatínkovi po telefonu. Což je dobře, protože Bryan není jen tak obyčejný tatínek, je to bývalý špion, který je zvyklý jít si za svým a dostat to co chce.

 

Pondělí 22.2.2016: Mládí v trapu (Old School, 2003) – Nova Cinema, 22:00

Divácky velmi populární komedie z roku 2003 od režiséra Pařby ve Vegas. Vypráví o triu kamarádů na prahu třicítky, kteří rozhodnou zatočit se stereotypem, vrátí se na kolej a založí bratrstvo. Divoké mejdany a alkohol bude na denním pořádku, což se nebude líbit jejich bývalému spolužákovi a šprtovi Gordonovi. Film funguje hlavně díky hlavním představitelům – Luku Wilsonovi, Willu Ferrelovi a Vinci Vaughnovi, kteří jsou strůjci několika opravdu povedených vtípků. Žádná věda, ale jako relax dobrý!

 

Úterý 23.2.2016: Sněženky a machři (1982) – Prima, 20:15
Stará česká klasika, která nepřestává bavit. Pojďme zavzpomínat na jeden lyžařský výcvik aneb je to sice dál, zato horší cesta! Pokračování po 25 letech pro mě pak bylo zklamání.

 

Úterý 23.2.2016: Přežít (Alive, 1993) – Nova Cinema, 22:15

Dobrodružné drama s mladým Ethanem Hawkem podle skutečné události. Celkem napínavá podívaná, která se občas trošku topí v sentimentu, ale to dobré rozhodně převažuje.

Děj: V pátek 13. října 1972 ztroskotalo v Andách letadlo, na jehož palubě byl Uruguayský národní ragbyový tým. Začal tak jeden z nejfantastičtějších příběhů boje o přežití, který vyvolal také nejvíce dohadů. Mnoho lidí zahynulo při srážce, ale někteří přežili. Ti se po několika dnech pomocí rádia dozvídají, že všechny záchranné akce byly zrušeny. Nikdo nevěří, že by někdo mohl přežít. Počasí se zhoršuje a omezené zásoby se tenčí každým dnem. Dva členové týmu se proto rozhodnou přejít Andy a vrátit se s pomocí pro zbytek.

 

Úterý 23.2.2016: Dům z karet (House of Cards, 2013) – ČT2, 20:55

7. díl amerického seriálu. Russo s Frankovou pomocí rozjíždí svojí kandidaturu na guvernéra. Nečekanou přítěží se stává viceprezident, původně přivolaný jako podpora. Mezitím musí Stamper řešit, jak vyřídit zázemí pro ženu, která je spojena s minulostí, a mohla by ohrozit budoucnost všech.

Úterý 23.2.2016: Oběti a vrazi (2000) – ČT2, 21:50

Český film režisérky Andrey Sedláčkové (Fair Play) o podivném vztahu mezi dvěma sourozenci. V hlavních rolích s Karlem Rodenem a Ivanou Chýlkovou. Na české poměry celkem zajímavý snímek.

Děj: Film vypráví originální formou neobyčejně působivý příběh nevlastních sourozenců, kteří celý život marně bojují proti vzájemné náklonnosti. Jejich láska je silnější, než veškeré zákazy a osudové přitažlivosti se občas nedá utéct.

 

Úterý 23.2.2016:  Tenká červená linie (The Thin Red Line, 1998) – Prima MAX, 22:05

Nominovaný na 7 Oscarů, tento válečný snímek byste si určitě neměli nechat ujít. Natočil ho zajímavý režisér Terrence Malick (Strom života) podle autobiografické novely Jamese Jonese. Navíc se skvělými herci v hlavních rolích – George Clooney, Sean Penn, Nick Nolte a Woody Harrelson. Děj filmu přináší drásavě realistický pohled na válečný i morální chaos v Tichomoří během 2. světové války.

 

 

Čtvrtek 25.2.2016: Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (The Insider) – Nova Cinema, 21:50

Další úspěšný film se sedmi nominacemi na Oscara. Michael Mann (Collateral, Miami Vice) natočil napínavý thriller, do kterého obsadil Al Pacina a Russella Crowea. Film se stal ve svém roce jedním z nejlépe hodnocených.
Děj: Špičkový reportér a producent populární televizní show 60 minut Lowell Bergman (Al Pacino) získá důkazy o tom, že zástupci velkých tabákových koncernů křivě přísahali před soudem. Naprosto důvěryhodným zdrojem informací ze zákulisí tabákového průmyslu je Jeffrey Wigand (Russell Crowe), který se ve zlém rozešel se svým zaměstnavatelem a rozhodl se říci pravdu o škodlivosti a návykovosti kouření před televizními kamerami. Tabákové společnosti obviní Wiganda z porušení smlouvy o mlčenlivosti. Žaloba je jen částí nevybíravého psychického nátlaku, kterému Wigand s pomocí reportéra Bergmana začne čelit.

 

Pátek 26.2.2016: Taxikář (Taxi Driver, 1976) – ČT2, 21:50

Kultovní film Martina Scorseseho z roku 1976 s Robertem De Niro a Jodie Foster v hlavních rolích. Děj vypráví o psychicky narušeném veteránovi z Vietnamu, který po nocích pracuje jako řidič taxíku v NY. Jediným světlým bodem ve městě je pro něj Betsy, která pracuje na kampani pro senátora Charlese Palantina. Kvůli ní se rozhodne zapracovat na tom, aby byl svět lepším místem pro život (alespoň z jeho pokřiveného pohledu). Jednou z jeho priorit je postarat se a ochránit 12 letou prostitutku Iris (Foster). Snímek byl nominován na čtyři Oskary a mnoho dalších cen a může se pochlubit opravdu parádní atmosférou.

 

Pátek 26.2.2016: Zamilovaní (Like Crazy, 2011) – TV Doma, 23:40

Americký film, který vypráví o překážkách zamilovaného páru, kdy jeden z nich žije v USA a druhý v Británii. Anna je britská studentka, která tráví semestr na univerzitě v Los Angeles. Během pobytu se seznámí s Američanem Jacobem a oba dva se do sebe šíleně zamilují. Jenže Annino vízum brzy vyprší a nadejde čas loučení…
Děj: Film pojednává o tom, co všechno jsou dva mladí lidé ještě schopní obětovat, aby mohli být spolu a jestli to za to nakonec vůbec stojí. Pokud jste někdo byl v USA, tak určitě víte, jak velká byrokracie ohledně imigrantů tam panuje a že není jednoduché tam začít jen tak žít. To samé zažívá i Anna s Jacobem a působí to naprosto reálně. Možná i díky hlavním představitelům – Felicity Jones (Teorie všeho), Antonu Yelchinovi nebo Jennifer Lawrence.

 

Pátek 26.2.2016: Michael Clayton (2007) – Kino Barrandov, 20:15

Krimi z právnického prostředí od režiséra a scénáristy Tonyho Gilroye s Georgem Clooneym v hlavní roli. V roce 2008 byl snímek nominovaný na 7 Oscarů a herečka Tilda Swinton jednoho dokonce vyhrála (za vedlejší roli).

Děj: Michael Clayton je “vyjednavačem” jedné z největších právnických firem v New Yorku. Tento bývalý státní zástupce má na starosti tu nejšpinavější práci ve firmě Kenner, Bach & Ledeen. Ačkoliv se již několikrát spálil a se svojí prací není spokojen, rozvod, špatná obchodní spekulace a narůstající dluh ho pevně drží připoutaného k firmě.

 

Pátek 26.2.2016: Pověste je vysoko (Hang´Em High, 1968) – Prima MAX, 20:15

Pokud máte rádi staré westerny a Clinta Eastwooda, tak byste si neměli nechat ujít ani tento z roku 1968.

Děj:  Clint Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se.

 

Sobota 27.2.2016: Zmizení (Prisoners, 2013) – Prima, 22:00

Napínavý a nepředvídatelný thriller od šikovného režiséra Denise Villeneuvea (Sicario: Nájemný vrah, Nepřítel). Snímek se stal jedním z nejpopulárnějších filmů roku 2013 a přináší opravdu skvělý divácký zážitek.

Děj: Keller Dover (Hugh Jackman) čelí asi nejhorší noční můře každého rodiče, jeho šestiletá dcera Anna a její kamarádka Joy jednoho večera na Díkuvzdání zmizí. K případu je povolán detektiv Loki (Jake Gyllenhaal), který zatýká podezřelého, retardovaného Alexe Jonese (Paul Dano), ale pro nedostatek důkazů je Jones po nějaké době propuštěn. Oficiální pátrání sice stále pokračuje, ale Dover se cítí bezradný, jeho strach se mísí se vztekem a zlobou. Bere spravedlnost do svých rukou a bez ohledu na následky se rozhodne vyslechnout jediné pojítko k případu sám, po svém a bez rukaviček.

 

Sobota 27.2.2016: Sociální síť (The Social Network, 2010) – Nova Cinema, 20:00

O zrodu Facebooku podle scénáře proslulého Aarona Sorkina a natočené geniálním Davidem Fincherem (Zmizelá, Klub rváčů, Sedm). I když herce Jesseho Eisenberga příliš nemusím, tak do role Zuckerberga se nakonec docela hodil. Film má zajímavě postavený scénář (Sorkinův rukopis) a nabízí nám komplexní vhled do počátků Facebooku.

 

Neděle 28.2.2016: Podivuhodný případ Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button, 2008) – Nova Cinema, 20:00

Jeden z nejúspěšnějších “fantasy” filmů roku 2009. Opět v režii Davida Finchera, s jeho oblíbencem Bradem Pittem a Cate Blanchet v hlavních rolích.

Děj: Film vycházející z povídky F. Scotta Fitzgeralda vypráví o sympatickém padesátníkovi Benjaminu Buttonovi, který je se svým životem spokojený a navíc se nedávno zamiloval do třicátnice Daisy. Hlavní hrdina však místo stárnutí začíná mládnout, což se mu nejdřív líbí, ale postupem času obrátí. Protože prožívat svůj život v opačném směru a mládnout vedle své pozvolna stárnoucí lásky, to není úplně normální.

 

Neděle 28.2.2016: Malý velký muž (Little Big Man, 1970) – ČT2, 20:00

A na závěr ještě jeden starší, ale ve své době úspěšný western. Tentokrát s neobvyklým hrdinou v podání mladého Dustina Hoffmana.

Děj: Jacku Crabbovi je právě okolo sto dvaceti let, když začíná jistému reportérovi vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Poté se vrátil zpátky mezi bílé a stal se pistolníkem a obchodníkem. Když byl kmen, mezi jehož členy žil, vyvražděn, nechal se najmout jako stopař armády, kterou vedl úhlavní nepřítel Indiánů – generál George Armstrong Custer…

Pondělí 29.2.2016: Oscar 2016 (přímý přenos) – ČT2, 02:30

Slavnostní udílení cen akademie v přímém přenosu z amerického L. A.