Přichází duben a s ním i nové kino tipy. Tento měsíc bude o trochu chudší než předcházející, ale i tak se máme hodně na co těšit. Konečně na naše plátna zavítají snímky Spotlight a Carol, přestože je asi už mnoho diváků vidělo “mimo” kino. Distribuční společnost Pannonia uvede ve vybraných kinosálech klasiku Predátor s Arnoldem Schwarzeneggerem a těšit se můžeme taky na v současnosti velmi úspěšný americký sci-fi horor Ulice Cloverfield 10. Ujít bychom si neměli nechat ani český film Nikdy nejsme sami, který měl velký úspěch na letošním Berlinale nebo životopisnou komedii Orel Eddie. Mnoho dalšího najdete v mých kino tipech níž.

Premiéry od 7.4.2016
ULICE CLOVERFIELD 10 (10 Cloverfield Lane, 2016)

Režie: Dan Trachtenberg

Scénář: Josh Campbell, Matthew Stuecken, Damien Chazelle

Jedná se o první celovečerní snímek režiséra Dana Trachtenberga, který má za sebou práci pouze na menších projektech. Sci-fi svým názvem odkazuje na starší film Cloverfield (Monstrum) z roku 2008, i když s tím nemá příliš mnoho společného a rozhodně se nejedná o pokračování. V USA si snímek svou premiéru už odbyl a podle ohlasů to vypadá moc dobře.

Děj: Michelle (Mary Elizabeth Winstead) se jednoho dne probudí v podzemní kobce, pomlácená a dezorientovaná. Neví, kde je a proč tam je. Jejím věznitelem je podivín Howard (John Goodman), který jí vysvětlí, že je “prepper” a tím, že ji zavřel, ji zachránil život. Lidé, kterým se říká “preppers” stráví většinu svého života přípravou na konec světa. Když k němu konečně dojde, jsou ready. A to je i případ Howarda. Postavil si komfortní podzemní bunkr a nyní tam společně s Michelle a jeho kámošem Emmettem (John Gallagher) přežívají. Lidé, kteří zůstali venku jsou podle všeho mrtví. Michelle však téhle teorii příliš nevěří a Howarda považuje za blázna, který ji unesl…

SPOTLIGHT (2015)

Režie: Thomas McCarthy

Scénář: Thomas McCarthy, Josh Singer

Letošní vítěz Oscara za nejlepší film. Viděla jsem a opravdu velmi doporučuju zkouknout. Budete se divit, jak může být story z novinářského prostředí zajímavá, zábavná i napínavá. O snímku jsem již několikrát psala (třeba ZDE).

NIKDY NEJSME SAMI (2016)

Režie: Petr Václav

Scénář: Petr Václav

České drama režiséra Petra Václava (Cesta ven, Paralelní světy) získalo na letošním Berlinale diváckou cenu čtenářů deníku Tagesspiegel a těšilo se velké oblibě kritiků. Americký server The Hollywood Reporter snímek v recenzi označil za přísnou prohlídku sociálních problémů proloženou sžíravým, místy až absurdním humorem. Server Indiewire označil film za českou obdobu snímku Babel mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iňárritua. Po divácích na Berlinale by režisér Václav rád oslovil i širší publikum. Nyní má šanci a doufejme, že se mu to povede.

Děj: Drama pojednává o současné době a lidech, kteří jsou obětmi i strůjci jejích běsů. Do obce se nastěhuje paranoidní pracovník vězeňské správy a jeho rodina. Spřátelí se s novým sousedem, nezaměstnaným hypochondrem, kterého živí jeho žena pracující v místní prodejně. Jejich propletené osudy zachycuje zajímavým způsobem děj snímku.

Premiéry od 14.4.2016
JAMES WHITE (2015)

Režie: Josh Mond

Scénář: Josh Mond

Debut úspěšného producenta Joshe Monda, člena Borderline Films společnosti – snímky Martha Marcy May Marlene, Afterschool nebo kraťas 1009. S pomocí šikovného kameramana Mátyáse Erdélyho (veleúspěšný Saulův syn) vzniklo pozoruhodné (depresivní) drama, které vybočuje z běžné nabídky kin. Ostatně jako všechny filmy od Borderline films.

Děj: Newyorčan James White (Christopher Abbot) je lehkomyslný dvacátník se sebedestruktivními sklony, povaleč, který navzdory své inteligenci není schopen si udržet práci. Přežívá na gauči své matky Gail (Cynthia Nixon), která jeho životní styl neschvaluje a navíc bojuje s rakovinou. James řeší situaci útěkem k sexu a drogám do té chvíle, kdy začne být Gailin stav opravdu vážný a on se musí postavit tváří v tvář realitě, kterou nemůže ignorovat. (Artcam)

OREL EDDIE (Eddie the Eagle, 2016)

Režie: Dexter Fletcher

Scénář: Sean Macaulay, Simon Kelton

Životopisný film o skokanovi na lyžích Michaelovi Edwardsovi režíroval Brit Dexter Fletcher (Divoký Bill, Slunce nad Leithem) a snímek si už stihnul získat velkou oblibu po celém světě. Humorným způsobem odvyprávěný příběh o jednom velkém olympijském snu rozhodně pobaví (a dodá velkou dávku optimismu).

Děj: Michael Edwards (Taron Egerton) má jeden zdánlivě prostý a přímočarý sen: Stát se olympionikem a reprezentovat Velkou Británii na některých olympijských hrách v nějakém sportu, celkem jedno ve kterém. A proč nezkusit třeba skoky na lyžích. Rozhodne se učit od nejlepších, a tak opustí rodnou zemi a na vlastní pěst vyrazí do Alp. Chvíli pozoruje skokany v akci, pak si vleze na můstek a rozjede se. Po několika bolestivých pádech si uvědomí, že to bez trenéra asi nepůjde. Na scénu vstupuje Bronson Peary (Hugh Jackman), údržbář zimního střediska, rváč a pijan, ale i bývalý skokan na lyžích, kterého kdysi vyloučili z amerického olympijského týmu. Bronson urputného a neodbytného skokana-samouka vezme pod svá ochranná křídla a začne jej učit nejen skákat na lyžích… (CinemaArt CZ)

ZLO NIKDY NESPÍ (Before I Wake, 2016)

Režie: Mike Flanagan

Scénář: Mike Flanagan

Nevynechám tento měsíc ani horor. Snímek Zlo nikdy nespí režíroval Mike Flanagan (Oculus) a podle samotného traileru to nevypadá špatně. V hlavní roli se objeví hvězda filmu Room, dětský herec Jacob Tremblay.

Děj: Poté, co Jessie (Kate Bosworth) a Mark (Thomas Jane) ztratí svého syna, adoptují do své péče 8letého chlapečka Codyho (Jacob Tremblay). Cody je nesmírně citlivý a hodný, má však jedno velké tajemství – bojí se usínání. Jessie s Markem zpočátku předpokládají, že jeho averze ke spánku je trauma z jeho předchozích nestabilních domovů a nešťastných rodin, kterými prošel. Brzy ale zjistí něco úplně jiného: Codyho sny se stávají skutečnými, když spí. Jeho snění může být plné přenádherných barev či pro rodiče neuvěřitelných zázraků, jako je chvilkové zjevení jejich mrtvého synka. Codyho noční můry jsou naopak až příliš reálné a všichni tři se pomalu dostávají na pokraj šílenství. (Bohemia MP)

 Premiéry od 21.4.2016
CAROL (2015)

Režie: Todd Haynes

Scénář: Patricia Highsmith (kniha), Phyllis Nagy

S velkým zpožděním se do našich kin dostává i úspěšné lesbické drama Carol, nominované na několik cen včetně Oscarů. O snímku jsem více psala již ZDE.

KNIHA DŽUNGLÍ (The Jungle Book, 2016)

Režie: Jon Favreau

Scénář: Ryduard Kipling (kniha), Justin Marks

Slavná kniha se konečně dočkala filmového zpracování. Postaral se o to režisér Jon Favreau (Iron Man, Šéf) a nechme se překvapit, jak se mu to povedlo. Myslím, že vzhledem k jeho režisérské historii by to nemuselo být špatné.

Děj: Hrdinou filmu je chlapec Mauglí (nováček Neel Sethi), člověčí mládě vychované v džungli vlčí smečkou. Do džungle však přichází hrozivý tygr Šér Chán, jenž si nese jizvy způsobené člověkem. Šér Chán chce zničit vše, co vnímá jako ohrožení a Mauglí cítí, že již v džungli není vítán. A tak opouští svůj domov a vydává se na dobrodružnou cestu plnou poznání. Provází ho přísný mentor, pardál Baghíra, a veselý medvěd Balú. (Falcon)

VZPOMEŇ SI (Remember, 2015)

Režie: Atom Egoyan

Scénář: Benjamin August

Kanadský thriller režiséra arménského původu Atoma Egoyana vypráví o devadesátníkovi Zevovi (Christopher Plummer), který se po smrti své manželky a se selhávající pamětí vydává na cestu za pomstou. Atmosférický thriller, který i díky skvělému Plummerovi nezapomenete.

Děj: Devadesátník Zev (Christopher Plummer) se po smrti své ženy vydává z pečovatelského domu na útěk a na sedm desetiletí odkládanou cestu za pomstou. Bojuje s problémy s pamětí, ale má instrukce od přítele Maxe (Martin Landau), kterému podává zprávy o misi, v níž potřebuje získat zbraň a najít muže, odpovědného za smrt jejich rodin v Osvětimi a skrývajícího se pod cizí identitou. Zevovo urputné odhodlání ho vede na dobrodružnou cestu plnou neočekávaných zvratů při hledání toho správného viníka. Napětí, otázky morálky a šokujících odhalení v netradičně pojaté road-movie o stínech nacismu. (APK Cinema Service)

Premiéry od 28.4.2016
BOJ (Krigen, 2015)

Režie: Tobias Lindholm

Scénář: Tobias Lindholm

Dánský režisér Tobias Lindholm se pustil do svého dalšího snímku a vyšla mu z toho nominace na Oscara. Tvůrce filmu Hon a Únos nám předkládá příběh vojenského důstojníka Clause, který je obviněn z válečného zločinu.

Děj:  Vojenský důstojník Claus (Pilou Asbæk) je se svou jednotkou na zahraniční misi, zatímco jeho žena Maria (Tuva Novotny) se doma snaží vypořádat s každodenními starostmi a péčí o tři děti. Během rutinní obhlídky se jednotka dostane pod těžkou křížovou palbu a Claus je v krizové situaci donucen učinit rozhodnutí, které vyústí v odvolání z mise a obvinění z válečného zločinu. Nekompromisní soudní dohra však zdaleka není tak tíživá jako morální dilema, které Clause nutí volit mezi osobní ctí a zájmy vlastní rodiny. (Aerofilms)

 

Další dubnové filmy, které stojí za zmínku: Ptáci a lidé (ZDE), Hardcore Henry (ZDE), Hlavu vzhůru! (ZDE), Kolonie (ZDE).