Kino v březnu bude rozhodně zajímavé! Kromě obvyklých kino premiér nás čekají i festivaly a to konkrétně Jeden svět (více ZDE), Febiofest (ZDE) a extravagantní Festival otrlého diváka (ZDE). Bude tedy z čeho vybírat. Abych vám to trochu ulehčila, tak jsem mrkla do programu a vybrala pár snímků, které za návštěvu kina rozhodně stojí. Protože je tento měsíc uváděných více zajímavých filmů než obvykle (!), rozhodla jsem se článek dát na pokračování. Druhá půlka března bude tedy uveřejněná až v průběhu dalšího týdne. Dejte mi vědět, jestli vás něco zaujalo nebo naopak máte nějaký svůj tip!

kino v březnuAve, Caesar!

Kino premiéry 3.3.2016
  • AVE, CAESAR! (Hail, Caesar!)

Režie: Ethan Coen, Joel Coen

Scénář: Ethan Coen, Joel Coen

Z dílny oblíbených bratrů Coenů (Fargo, Po přečtení spalte)  přichází komediální muzikál Ave, Caesar! Pokud trochu znáte coenovskou tvorbu, tak asi tušíte, co můžete očekávat. Absurdní komedii, potrhlé zápletky a nečekaný konec. Do hlavních rolí byly obsazené současné hvězdy Hollywoodu. Máte tak jedinečnou šanci vidět spolu v jednom filmu Joshe Brolina, George Clooneyho, Scarlett Johansson, Tildu Swinton… a spoustu, spoustu dalších. Podle dostupných recenzí to vypadá velmi dobře! A já se těším 🙂 Trailer ZDE.

Děj:  Hollywood, 50. léta. Jednou z hlavních postav filmu je Eddie Manix (Josh Brolin), jehož polem působnosti jsou hollywoodská filmová studia. Funguje jako takový “žehlič problémů” – zachraňuje pověst mladé hvězdy, která padá do morálního bahna, smiřuje rozzuřené církevní představitele, pomáhá režisérovi při výběru herců,  atd. Největší vrásky na čele mu však způsobuje superstar Baird Whitlock (Clooney), který byl unesený neznámou organizací, jež si říká Budoucnost. Zvládne to všechno Eddie vyřešit?

  • POLEDNICE

Režie: Jiří Sádek

Scénář: Michal Samir

U lavice dítě stálo… asi všichni známe baladu od K. J. Erbena ze sbírky Kytice. Debutující český režisér Sádek se rozhodl příběhem volně inspirovat a natočit psychologické drama ze současnosti. Do hlavních rolí obsadil Danielu Kolářovou, Aňu Geislerovou a malou Karolínu Lipowskou. Kritiky jsou veskrze pozitivní a chválí navození té správné atmosféry i pěknou práci s kamerou. Určitě stojí za zhlédnutí. Trailer ZDE.

Děj: ve snímku jsou pouze tři hlavní postavy – Eliška (Geislerová) s malou dcerkou (Lipowská) a místní podivínka (Kolářová). První dvě jmenované se po mnoha letech vrací do rodné vesnice, aby se pokusily o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů je však čeká i setkání s místní podivínkou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem než ji zcela ovládne?

polednicePolednice

  • ZOOTROPOLIS: MĚSTO ZVÍŘAT (Zootopia)

Režie: Byron Howard, Rich Moore

Scénář: Phil Johnston, Jared Bush

Studio Disney přichází s animákem, který prý pobaví nejen děti, ale i dospělé. A podle více než dobrých recenzí to tak i vypadá. Pro rodiny s dětmi je to možná ta nejlepší volba tento měsíc! Trailer ZDE.

Děj: Zootropolis je město, ve kterém žijí POUZE zvířata a to ze všech koutů světa. Je to metropole, kde můžete být kýmkoli bez ohledu na to, zda jste obří slon nebo malá myška. Když však do města dorazí strážnice Judy Hopkavá, zjistí, že být prvním králíkem v policejním sboru velkých a drsných zvířat není žádná legrace.

  • Další zajímavé filmy: Suburra (trailer), Rodinka Belierových (trailer).
Kino premiéry 10.3.2016
  • UŽ JE TADY ZAS (Er is wieder da)

Režie: David Wnendt

Scénář: Timur Vermes (kniha)

Snímek Už je tady zas byl natočený podle stejnojmenné knihy Timura Vermese. Vermesovo dílo  vychází z předpokladu, že se Hitler probudí v současném Berlíně. V neznámém prostředí se rychle zorientuje a vrací se k šíření nacistické propagandy.  Román vyšel v roce 2012 a v Německu se stal senzací.  Kniha byla přeložena do více než 30 jazyků, česky vyšla v roce 2013. I film se zatím setkává s přízní diváků i kritiků. Uvidíme, jak se bude líbit u nás!

  • Další zajímavé filmy:  Grimsby (trailer), Deník komorné (trailer)
Kino premiéry 17.3.2016
  • ANOMALISA 

Režie: Charlie Kaufman, Duke Johnson

Scénář: Charlie Kaufman

Animovaný projekt legendárního Charlieho Kaufmana byl letos nominovaný i na Oscary. Nakonec ho porazil animák V hlavě, ale Anomalisa má určitě své pevné místo v současné světové kinematografii. Film určený výhradně dospělým vyniká  zvláštním výtvarným zpracováním a originální myšlenkou. Je to trochu depka, ale určitě byste neměli snímek tento měsíc vynechat. Trailer ZDE.

Děj: Michael Stone se živí jako life motivátor, člověk, který i tomu největšímu smolaři vysvětlí, jak správně žít. Problémem je, že neumí poradit sám sobě. Netuší, co si má počít. Právě přicestoval do Cincinnati, kde má pozitivně motivovat účastníky kongresu a rád by krizi zahnal alkoholem. Jenže potká charismatickou Lisu Hesselmanovou, která mu vrátí chuť do života. Lisa je jiná, vymyká se z uniformity ostatních lidí – je Anomalisou.

kino v březnuAnomalisa

 

To be continued…. Batman vs. Superman a další…