TV tipy na 11. týden budou různorodé a zajímavé. Každý si může najít žánr, který mu sedne. Od komedie Děti moje až po horor Jezero smrti. Z tipů níž bych pak ještě upozornila na sportovní drama Rivalové, krimi Mé druhé já nebo adaptaci mé oblíbené knihy Osamělost prvočísel. Hezkou televizní zábavu!

Týden 14.3.2016-20.3.2016

Pondělí 14.3.2016: Philadelphia (1993) – ČT2, 21:55

Připomeňme si jeden z nejúspěšnějších filmů roku 1993. Tom Hanks získal Oscara za nejlepší herecký výkon a Bruce Springsteen za píseň Streets of Philadelphia. Snímek režíroval Jonathan Demme, dva roky po natočení thrilleru Mlčení jehňátek.

Děj (text distributora): Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou – a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence.

Úterý 15.3.2016: Dům z karet (House of Cards, 2013) – ČT2, 20:50

10. díl amerického seriálu. Okolo Franka se začínají stahovat smyčky. Vyhrožuje mu Russo, kvůli tomu, že neprošel jeho zákon, vyhrožuje mu Zoe, že ji nezásobuje informacemi, největší ránu do zad ale Frank dostává od někoho, od koho by to nečekal.

Úterý 15.3.2016: Dlouhý polibek na dobrou noc (The Long Kiss Goodnight, 1996) – Nova Cinema, 20:00

Od scénáristy Posledního skauta nebo Smrtonosné zbraně. V hlavních rolích s Geenou Davis a Samuel L. Jacksonem.

Děj (text distributora): Ztracená paměť je pro G. Davisovou smrtelně nebezpečná. Přesvědčí se o tom v okamžiku, kdy jí někdo usiluje o život. Záhadná minulost začne narušovat její klidný život, proto se rozhodne znovuobjevit vlastní zapomenutou identitu. S pomocí soukromého detektiva se noří pořád hlouběji do minulosti zahalené rouškou tajemství. Během intenzivního pátrání zjistí, že ve skutečnosti se jmenuje úplně jinak, dokonce je tajnou agentkou, zapletenou do komplotu, namířeného proti nejvyšším vládním kruhům.

 

Úterý 15.3.2016: Americký gangster (American Gangster, 2007) – Prima MAX, 22:25

Úspěšný film z roku 2007, který byl nominován na dva Oscary a mnoho dalších cen. Napínavé drama z prostředí New Yorku, 70. let. Herci Russell Crowe (Gladiátor, Insider: Muž, který věděl příliš mnoho) a Denzel Washington (Training Day, Hurikán v ringu) se spojili s oscarovým scenáristou Stevem Zaillianem (Schindlerův seznam, Gangy New Yorku) a neméně úspěšným režisérem Ridleym Scottem (Vetřelec, Marťan). Vznikl strhující příběh o vzestupu a pádu jednoho z nejmocnějších mužů newyorského podsvětí a o obyčejném poldovi, který ho dostal na kolena.

 

Úterý 15.3.2016: Osamělost prvočísel (La Solitudine Dei Numeri Primi, 2010) – ČT Art, 21:10

Jedna z mých oblíbených knih od Paola Giordana byl zfilmovaná a nedopadlo to vůbec špatně. Smutné existenciální drama, které často pouze naznačuje a svým pomalým tempem možná není vhodnou volbou pro všechny. Pro fanoušky knihy a milovníky artových filmů však rozhodně MUST SEE.

Děj (text distributora): Prvočíslo je ze své podstaty osamělá věc: dá se dělit jen samo sebou nebo jedničkou a nehodí se k žádnému jinému prvočíslu. Alice a Mattia se také pohybují po vlastních osách, každý se svou vlastní tragédií. Jako dítě se Alice kvůli svému panovačnému otci stala obětí těžké lyžařské nehody a následně i anorexie. Při setkání s Mattiou poznává spřízněnou duši a Mattia prozrazuje Alici své strašné tajemství. Tyto dvě zásadní události navždy poznamenaly životy Alice i Mattea a jak tak dospívají, zdá se, že i jejich osudy se nezvratně proplétají.

 

Středa 16.3.2016: Děti moje (The Descendants, 2011) – Prima MAX, 20:15

Film Alexandera Paynea (Nebraska, Bokovka) získal v roce 2012 Oscara za nejlepší scénář a stal se jedním z nejúspěšnějších snímků toho roku. Poprvé se dostala do širšího povědomí diváků herečka Shailene Woodley (Divergence, Hvězdy nám nepřály) v roli problémové dcery George Clooneyho.

Děj (text distributora): Poklidný havajský život Matta Kinga (Clooney) se začne sypat ve chvíli, kdy jeho žena po nehodě skončí v kómatu. Otec dvou dcer, předčasně vyspělé desetileté Scottie a sedmnáctileté rebelky Alexandry, který doposud sloužil jen jako „záložní“ rodič, se najednou musí vyrovnat s vědomím, že výchovu vlastních dětí musí zvládnout sám. Během jedné ostřejší výměny názorů Alexandra konsternovanému otci prozradí, že matka havarovala během romantického lodního výletu s milencem. Taková rána mezi oči může člověka přimět k čemukoliv, Matta dovede k rozhodnutí najít milence své ženy.

 

Středa 16.3.2016: Muž ve stínu (The Ghost Writer, 2010) – Kino Barrandov, 22:00

Napínavý thriller od Romana Polanského s Ewanem McGregorem je skvělou volbou na středeční večer.

Děj (text distributora): The Ghost Writer přináší napínavý příběh spisovatele, který je najat na sepsání pamětí bývalého britského premiéra. Děj začíná nabírat nebezpečné obrátky krátce poté, co na opuštěnou zimní pláž známého amerického letoviska vyplaví moře mrtvolu jeho předchůdce na tomto literárním projektu. Netrvá dlouho a “duch” si uvědomí, že přijetím atraktivní práce učinil strašlivou chybu: ukazuje se, že expremiér je muž, v jehož minulosti se skrývají tajemství, která mají sílu zabíjet.

 

Čtvrtek 17.3.2016: Osudové selhání (Breach, 2007) – Nova Cinema, 21:50

Poutavý krimi thriller z prostředí FBI natočený podle skutečných událostí. V hlavní roli s Ryanem Phillippem a Chrisem Cooperem.

Děj (text distributora): Americký špionážní thriller vypráví příběh mladého agenta FBI Erica O’Neilla, který je pověřen, aby sledoval svého nadřízeného Roberta Hanssena kvůli podezření ze sexuální úchylky. Eric však zjistí, že je to věřící katolík a věrný manžel, a začne k němu vzhlížet s úctou jako k „prototypu“ vzorného amerického občana. Když však posléze vyjde pravda najevo, musí vedle nepříjemného prozření a manželské krize řešit také dilema, jak nezklamat dobrého přítele a zároveň poctivě plnit pracovní povinnosti…

 

Pátek 18.3.2016: Past (Bound, 1996) – ČT2, 21:45

Lana a Lilly Wachovské (Matrix) natočili v roce 1996 svůj první celovečerní snímek Past. Riskantní projekt, který kombinuje staré jádro filmu-noir s novým, experimentálním způsobem práce s kamerou. Pokud máte toto režisérské duo rádi, tak určitě stojí za vidění!

Děj (text distributora): Caesar pere špinavé peníze gangu. Jeho atraktivní holka Violet se ale setkává s Corky, kterou zrovna propustili z basy, a vychytralý Caesar netuší, že právě tyhle dvě ho mohou o peníze připravit. Dívky jsou totiž ze stejného těsta, navíc podlehnou vzájemné fyzické přitažlivosti.

 

Sobota 19.3.2016: Rivalové (Rush, 2013) – Nova, 20:20

Úspěšný snímek z roku 2013 o životě Nikiho Laudy a jeho rivala Jamese Hunta. Režie se ujal Ron Howard (Apollo 13, Čistá duše).

Děj (text distributora): Závratná rychlost, adrenalin proudící v žilách, krásné dívky a nezkrotná touha po vítězství. Závody Formule 1 jsou místem, kde jediná chyba může znamenat smrt. Na těchto okruzích spolu soupeří dva odvěcí rivalové. James Hunt je neřízená střela, neodolatelný playboy a brilantní řidič. Niki Lauda je dokonalý profesionál, vždy precizní a disciplinovaný. Titul mistra světa může získat jen jeden…

 

Sobota 19.3.2016: Mé druhé já (The Brave One, 2007) – Nova Cinema, 22:15

Napínavé a nekompromisní drama s Joddie Foster v hlavní roli. Pokud ztratíte ve svém životě někoho blízkého, změní vás to. Stejně tak jako hlavní hrdinku, která se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou.

Děj (text distributora): Moderátorka jednoho z newyorských rádií Erica Bain nesmírně miluje svého snoubence a užívá si všeho, co jí život štědře nabízí. Při náhlém brutálním útoku však o snoubence přijde a sama je velmi vážně zraněná. Zdrcená Erica se přes své neštěstí nedokáže přenést, po nocích bloudí temnými ulicemi města a pátrá po mužích, kteří jsou zodpovědní za její neštěstí.

https://www.youtube.com/watch?v=6yh8l6ztvAE

 

Sobota 19.3.2016: Jezero smrti (Eden Lake, 2008) – ČT2, 23:50

Fajn horor ze začátku kariéry Michaela Fassbendera. Nepatřím k velkým fanouškům těchto filmů, ale i já se občas ráda bojím. A díky tomuhle psychu jsem se na pár let vzdala kempování. Vypráví o mladém páru (Michael Fassbender a Kelly Reilly), který si vyjede na romantický výlet pod stan k jezeru Eden. Idylku jim však brzy naruší místní mládež, která je začne systematicky a brutálně terorizovat. Je tam hodně krve, je to chvílemi brutální, ale plné napětí a velmi dobře natočené. Snímek se líbil i mnohým kritikům a získal několik filmových ocenění. Pro fanoušky hororů určitě MUST SEE.

 

Neděle 20.3.2016: Mezi vlky (The Grey, 2011) – JOJ, 20:35

Akční drama s oblíbeným hercem Liamem Neesonem patří k tomu lepšímu v jeho filmografii!

Děj (text distributora): Skupina ropných vrtařů pracuje v nehostinných podmínkách v aljašské rafinérii 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu, po dobu pěti týdnů. Po této době se dělníci chystají na zaslouženou dovolenou. Na cestě domů je ovšem zastihne strašlivá bouře a jejich letadlo se zřítí do bohem zapomenuté aljašské tundry. Zahyne téměř celá posádka letadla kromě osmi přeživších, kteří se v čele s mužem jménem Ottway (Liam Neeson) vydávají na nebezpečnou pěší túru domů. Do cesty se jim ovšem postaví nejen krutý mráz, sníh, vítr, nedostatek jídla a postupné fyzické vyčerpání, ale i krvelačné bestie v podobě smečky obrovských vlků, kteří přeživší trosečníky jednoho po druhém likvidují. Ottway, jehož úkolem v rafinérii bylo odhánět vlky z pracovní zóny, si nyní sám připadá jako vetřelec ve vlčím teritoriu a cítí, že si vlci přišli pro odvetu. Začíná boj mužů s hladovými šelmami na život a na smrt.