Kvapem se blíží jeden ze svátků všech filmových fanoušků – festival v Cannes (11.5.-22.5.2016). Neměla jsem ještě příliš čas se podívat do soutěžního programu, ale tímto dnešním příspěvkem to hodlám napravit. Nezáleží na tom, jestli na festival opravdu míříte nebo budete vše sledovat zpovzdálí (jako já). Filmy, které jsou uvedené v hlavní soutěži patří k tomu nejlepšímu, co může současná kinematografie nabídnout. Nejenže si rozšíříte obzory o snímky mimo běžnou produkci, ale získáte i mnoho tipů na nevšední podívanou. Pojďme se tedy zaměřit na hlavní výběr!

V čele poroty 69. ročníku MFF Cannes usedne australský režisér, scenárista a producent George Miller (Šílený Max). V rozhodování o držiteli Zlaté palmy mu pomůže dalších osm výjimečných osobností světové kultury –  Kirsten Dunst (herečka – USA), Donald Sutherland (herec – Kanada), Arnaud Desplechin (režisér, spisovatel – Francie), Valeria Golino (herečka, režisérka – Itálie), Mads Mikkelsen (herec – Dánsko), László Nemes (režisér – Maďarsko), Vanessa Paradis (zpěvačka, herečka – Francie), Katayoon Shahabi (producentka – Iran).

A kdo bude v hlavní sekci soutěžit? Začněme od španělského režiséra Pedra Almodóvara, který představí drama s názvem Julieta (trailer ZDE), tři roky po jeho posledním díle Rozkoš v oblacích. Fanoušci velké osobnosti americké nezávislé scény Jima Jarmusche (Káva a cigarety) se můžou těšit na drama Paterson s Adamem Driverem v hlavní roli. Dalším známým a populárním tvůrcem na MFF Cannes bude Holanďan Paul Verhoeven (Total Recal, Základní instinkt), který na festival přiveze atmosférický thriller Elle (trailer ZDE). Co mě také hodně zaujalo je film herce-režiséra Seana Penna nazvaný The Last Face. Po devíti letech od natočení Útěku do divočiny (Into the Wild) se můžeme těšit na jeho novou tvorbu s příběhem vyprávějícím o humanitárních pracovnících v Africe, trailer bohužel zatím není k dispozici. Asijskou kinematografii zastoupí na MFF tvůrce Chan-wook Park, režisér skvělého Old boye či thrilleru Stokerovi, tentokrát s dramatem Agassi.

A teď něco i k těm méně známým tvůrcům, alespoň u běžné veřejnosti. Rumunská superstar režisér Cristian Mungiu (4 měsíce, 3 týdny a 2 dny) představí drama Bacalaureat. Zatím toho o snímku není mnoho k dispozici, jen informace, že se bude jednat o téma otcovství. A když už jsme se dostali k rumunské tvorbě, neměla bych opomenout ani Cristiho Puia, jež představí drama Sieranevada.

Domácí francouzská kinematografie bude mít i letos na MFF silné zastoupení. Režisér Olivier Assayas přiveze fantasy horor Personal Shopper (v hlavní roli Kristen Stewart), Bruno Dumont komedii Ma loute, Alain Guiraudie snímek Rester Vertical a režisérka Nicole Garcia romantické drama Z měsíční krajiny (v hlavní roli Marion Cotillard).

Osobně se VELMI těším na novinku britské režisérky Andrey Arnold (tvůrce skvělého dramatu Fish tank) nazvanou American Honey. Děj má sledovat mladou teenagerku na cestě po středozápadě USA se skupinkou mladých a ztracených existencí. Stejně tak bude určitě hodně zajímavé dílo Xaviera Dolana (tvůrce psycho dramatu Mami!) nazvané Juste la fin du monde, které je napěchované hereckými hvězdami (Marion Cotillard, Léa Seydoux, Vincent Cassel, aj.). Pokud se vám líbil dobrodružný snímek Mud s Matthew McConaugheym, tak vás potěší i přítomnost režiséra Jeffa Nicholse v hlavní soutěži s filmem Loving, ve kterém ztvární hlavní roli herec Joel Edgerton. Také bych neměla zapomenout ani na belgické bratry Dardenneovi (Mlčení Lorny), kteří se zúčastní soutěže po dvouleté pauze s dramatem La fille inconnue a mého oblíbence Nicolase Windinga Refna (Drive, Jen bůh odpouští) s artovým hororem The Neon Demon (v hlavní rolích Elle Fanning, Jena Malone, Keanu Reeves), trailer ZDE. Program nakonec završuje představitel jihoamerické kinematografie režisér Kleber Mendonca Filho s titulem Aquarius a britský tvůrce Ken Loach (79 let!!) s dramatem I, Daniel Blake.

Otevíracím filmem bude v Cannes novinka od Woodyho Allena, romantická komedie Café Society (trailer ZDE), která však není soutěžním snímkem. Celý program 69. ročníku festivalu si můžete prohlédnout ZDE. Já budu dění bedlivě sledovat a postupně doplňovat informace.