TV tipy na 15. týden se blýsknou retro filmy jako je Terminátor nebo Nikita. Určitě si všichni rádi připomeneme, co bylo před více jak třiceti (!) lety IN. Vaší pozornosti by neměl uniknout ani sci-fi thriller Gattaca či drama Nouzový východ s Leonardem a Kate. Hezkou televizní zábavu!

Týden 11.4.-17.4.2016

Pondělí 11.4.2016: Nouzový východ (Revolutionary Road, 2008) – ČT2, 23:50

Po 11 letech se spolu na plátně znovu objevují Leonardo DiCaprio a Kate Winslet. Tentokrát v roli manželského páru v dramatu Nouzový východ od Sama Mendese (Americká krása). Na rozdíl od Titanicu, ale nečekejte žádnou romantiku, spíš depresivní drama o nešťastném manželství.

Děj: Mladí manželé Frank (DiCaprio) a Abby (Winslet) sice žijí nevzrušivým životem americké střední třídy stejně jako jako jejich sousedé, ale sami cítí, že do tohoto prostředí nepatří. April neláká kariéra ochránkyně domácího krbu a vychovatelky vlastních dětí. Chtěla by se stát herečkou, proto se snaží Franka přemluvit k přestěhování do Paříže, neboť ve městě políbeném múzami pro sebe tuší uplatnění. Ani Frankovi se monotónní kariéra kancelářské krysy nezamlouvá, jenže místo snění o Paříži se oddává alkoholu a vnadné kolegyni. Jak se hroutí jejich společné plány a touhy, upadá i jejich vztah, jenž dospěje až do bodu mrazu. Jedinou cestu zpátky na vrchol představuje radikální řešení, ovšem k tomu by potřebovali najít sílu oba. Bez splnění téhle základní podmínky skončí jejich snažení záhubou. (oficiální text distributora)

 

Pondělí 11.4.2016: RoboCop (1987) – Prima MAX, 22:20

Dalším pondělním tipem je akční sci-fi klasika nizozemského filmaře Paula Verhoevena (Základní instinkt, Total Recall) z roku 1987. Film, který si pamatuju ze svého mládí a má pro mě svou vlastní hodnotu. V Detroitu byl sestaven kyborg, který byl pojmenován ROBOCOP a jeho úkolem je vyčistit město od násilí a zločinu. Navzdory novému a drsnému zevnějšku se Robocop uvnitř trápí, útržky vzpomínek z dřívějšího života a živě si vybavuje hrůzy své vlastní smrti. Pomsta je to, co ho motivuje a vede. Film získal Oskara za nejlepší zvuk a cenu BAFTA za speciální efekty a make up. Zároveň se jedná o jeden z režisérových nejkvalitnějších počinů.

 

Pondělí 11.4.2016: Tenká červená linie (The Thin Red Line, 1998) – Joj PLUS, 22:25

Nominovaný na 7 Oscarů, tento válečný snímek byste si určitě neměli nechat ujít. Natočil ho zajímavý režisér Terrence Malick (Strom života) podle autobiografické novely Jamese Jonese. Navíc se skvělými herci v hlavních rolích – George Clooney, Sean Penn, Nick Nolte a Woody Harrelson. Děj filmu přináší drásavě realistický pohled na válečný i morální chaos v Tichomoří během 2. světové války.

 

Úterý 12.4.2016: Na ostří nože (The Edge, 1997) – Prima MAX, 20:15

Anthony Hopkins a Alex Baldwin v hlavní roli dobrodružného survival filmu.

Děj: Havárie letadla v mrazivé divočině Aljašky postaví proti sobě intelektuála a miliardář Charlese Morse a sebevědomého módního fotografa Roberta Creena v brutálním boji o přežití. Každý z nich brzy zjistí, že největší nebezpečí se neskrývá v přírodě, ale v lidském strachu, proradnosti a schopnosti vraždit. (oficiální text distributora)

 

Středa 13.4.2016: Gattaca (1997) – Prima MAX, 20:15

Jeden ze srdcových filmů, který mi byl před pár lety doporučen. Od té doby na něj nedám dopustit. Mladý Ethan Hawke a Uma Thurman, to si prostě nemůžete nechat ujít :-). Pokud máte navíc rádi sci-fi, tak je to ve středu jasná volba.

Děj: Vincent je jeden z posledních lidí, který se narodil z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Nedokonalý Vincent je “odsouzen” k práci uklízeče ve velkém centru pro pěstování dokonalých lidí Gattaca, ačkoliv sám tolik touží stát se kosmickým navigátorem. Nakonec volí cestu podvodu, převezme na sebe identitu Jeromea Morrowa, perfektního genetického vzorku. (oficiální text distributora)

 

Pátek 15.4.2016: Titanic (1997) – Prima Love, 20:15

V návaznosti na pondělní Nouzový východ si v pátek můžete vychutnat i první společný film Kate a Leonarda. Není potřeba představovat :-).

 

Sobota 16.4.2016: Brutální Nikita (Nikita, 1990) – Fanda, 22:35

Druhý film Luca Bessona (Pátý element, Leon) a zároveň jeden z jeho nejpovedenějších. Postava Nikity se stala tak populární, že existuje americký remake i kanadský seriál.

Děj: Anne Parilaudová ztvárňuje v tomto filmu postavu mladé, na drogách závislé Nikity, která jako jediná ze skupiny pachatelů přežije přepadení lékárny. Je zatčená a odsouzená na doživotí, ale tajná služba jí dá ještě jednu šanci “pracovat pro vládu jako tajná agentka”. V průběhu následujících let je Nikita vyškolená v dokonalý vraždící stroj a s novou totožností se vrací do života. Potkává svou lásku, díky které dokáže skoro úplně zapomenout na to, co prožila. V nejlepším období se však ozve telefon s prvním úkolem. Nikita na rozkaz zabíjí, až se jednoho dne rozhodne se vším skončit a odejít… (oficiální text distributora)

 

Sobota 16.4.2016: Jak na věc (About a Boy, 2002) – ČT1, 22:50

Podle knížky Nicka Hornbyho byl v roce 2002 natočený úspěšný film s Hughem Grantem v hlavní roli. Oddechovka, která ale v nejmenším neurazí. To pravé pro pohodový sobotní večer (navíc na ČT1 bez reklam).

Děj: Osmatřicetiletý Will je typický londýnský playboy. Je bohatý, svobodný, bezdětný a bezstarostný. Ale jen do chvíle, než mu jedna z bezpočtu přítelkyň, které až dosud střídal ve svižném tempu, dá “kopačky”. A víte proč? Kvůli svému dítěti. Právě tato nová a zcela nepochopitelná zkušenost přivede Willa do nedotčeného “loviště”, a tím je Sdružení osamělých rodičů, kde jsou téměř výhradně svobodné či rozvedené ženy. Právě díky Susie, té nejatraktivnější, se Will jedné neděle seznámí s malým Marcusem. (oficiální text distributora)

 

Neděle 17.4.2016: Kráska v nesnázích (2006) – ČT1, 21:35

Režisér Jan Hřebejk natočil v roce 2006 celkem povedené drama s Aňou Geislerovou v hlavní roli. Mnozí asi už viděli, ale i já si ráda občas připomenu dobré české filmy.

Děj: Stejnojmenná báseň Roberta Gravese inspirovala Jana Hřebejka a Petra Jarchovského k vytvoření milostného příběhu mladé ženy (Aňa Geislerová) řešící dilema lásky ke dvěma mužům (Roman Luknár a Josef Abrhám), dilema mezi sexuální závislostí a zajištěnou budoucností pro sebe a své děti (Adam Mišík a Michaela Mrvíková), dilema vztahů ke své matce (Jana Brejchová) a otčímovi (Jiří Schmitzer) a ke své tchýni (Emília Vášáryová). Film Kráska v nesnázích je plný vypjatých zvratů i komických a paradoxních rozuzlení. (oficiální text distributora)

 

Neděle 17.4.2016: Terminátor (The Terminator, 1984) – Prima Cool, 20:00

Mnohými oblíbená klasika z roku 1984 je na nedělní večer to pravé ořechové. Kdo by neměl rád Arnolda v jedné z jeho nejikoničtějších rolí?!

Děj: Z roku 2029 je do Los Angeles roku 1984 vyslán zabijácký stroj podobný člověku. Má za úkol zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Lidé žijící v budoucnosti ovšem do současnosti také vyslali svého muže, který se bude snažit Sarah zachránit. (oficiální text distributora)

https://www.youtube.com/watch?v=lHz95RYUbik