Nastal čas na nové TV TIPY. Nejzajímavějším filmem z celého týdne je pro mě snímek Martha Marcy May Marlene, který produkovala společnost Borderline Films (v současnosti je od nich v kinech k vidění James White) a rozhodně stojí za pozornost! Sázkou na jistotu je thriller Tajemná řeka nebo Volný pád s Michaelem Douglasem v hlavní roli. A romantikům by neměla ujít komedie Láska s vůní čokolády (nebojte, o červenou knihovnu se nejedná) a zajímavý snový film Ondine. Mnoho zajímavých tipů, tak si neváhejte vybrat. Více v příspěvku níž!

Týden 18.4.-24.4.2016

Pondělí 18.4.2016: Bídníci (Les Misérables, 1998) – Nova Cinema, 20:00  

Klasický příběh od Victora Huga byl zfilmovaný už několikrát. Naposledy v roce 2012. Tato verze je z roku 1998 a dost možná povedenější než její nejnovější následovník. V hlavních rolích se můžete těšit na Liama Neesona, Geoffreyho Rushe, Claire Danes, aj.

Děj: Jean Valjean se dostal na galeje za to, že ukradl kousek chleba pro svou hladovějící rodinu. Díky neúspěšným pokusům o útěk byl z nucených prací propuštěn až po dvaceti letech, v roce 1812, jako skutečný zločinec, který bez skrupulí lže a krade. Sílu změnit svůj osud dala Valjeanovi až neuvěřitelná dobrota starého biskupa, který před policií zapřel jeho loupež. O deset let později je z bývalého galejníka vážený starosta městečka Vigau. Naneštěstí je novým velitelem místní policie jmenován inspektor Javert, který zná Valjeana z galejí. Starostovi se daří skrývat svou pravou totožnost, ale podezíravý policista vymyslí rafinovaný plán jak z něj vynutit doznání… (oficiální text distributora)

 

Pondělí 18.4.2016: Osudový kruh (Le Cercle Rouge, 1970) – ČT2, 22:00  

Krimi thriller Osudový kruh režíroval jeden z nejvýznamnějších francouzských tvůrců své doby Jean-Pierre Melville a do hlavní role obsadil oblíbeného Alaina Delona.

Děj: Tři muže vede osudový kruh přímo do náruče smrti. Corey (Alain Delon) se po propuštění z vězení vrací za svou dívkou, která ale mezitím dala přednost jeho parťákovi. Náhoda ho svede dohromady s prchajícím zločincem Vogelem a bývalým policistou Jansenem. Společně vyloupí klenotnictví. Snadný úspěch je povzbudí, a proto začnou vyhlížet další objekt… (oficiální text distributora)

https://www.youtube.com/watch?v=KYS725mVnNo

 

Pondělí 18.4.2016: Miluj bližního svého (Arlington Road, 1999) – Nova Cinema, 22:45

Napínavý thriller s Jeffem Bridgesem v hlavní roli.

Děj: Michael Faraday (Jeff Bridges) je univerzitním profesorem historie a specialistou na problematiku terorismu. Se svým desetiletým synkem žije v domě na předměstí Washingtonu D. C. a jen těžko se vyrovnává s nedávnou ztrátou manželky, agentky FBI, která zahynula při výkonu služby. Nové světlo do jeho rozvráceného života vnese sympatická rodina Langových. Stoprocentní Američan Oliver (Tim Robbins) se s manželkou a dvěma dětmi přistěhoval teprve nedávno a zdá se, že zdvořilostní vztah mezi sousedy brzy přeroste v přátelské pouto. Pak ale Michael přistihne nového známého několikrát při lži a vypraví se po stopách jeho minulosti. (oficiální text distributora)

 

Úterý 19.4.2016: Bod zlomu (Point Break, 1991) –  Prima MAX, 20:15

Už téměř klasika z roku 1991 od držitelky Oscara, režisérky Kathryn Bigelow (Smrt čeká všude, 30 minut po půlnoci). Patrick Swayze a Keanu Reeves v hlavních rolích.

Děj: Agent FBI Johny Utah se tajně vydá mezi kalifornské surfaře, aby vystopoval takzvané Exprezidenty – ozbrojenou bandu bankovních lupičů. Potká se s výborným surfařem Bodhim, jehož drogou je adrenalin. Rád riskuje. Utah hledá pravdu, Bodhi největší vlnu. Jsou natolik ponoření do vzájemného soupeření, že svým vášním téměř obětují zdravý rozum, hrdost a život… (TV Prima)

 

Úterý 19.4.2016: Bouřlivé srdce (Thunderheart, 1992) – Nova Cinema, 22:35

Mysteriózní thriller s výborným Valem Kilmerem a Samem Shepardem v hlavní roli.

Děj: Hlavními hrdiny amerického kriminálního thrilleru jsou Ray Levoi a jeho nadřízený Frank Couteile, dva agenti FBI, kteří jsou pověření vyšetřováním vraždy v odlehlé rezervaci obývané Siouxy. Podezřelým je místní radikální rebel. Přestože jej zatknou hned po svém příjezdu, případ zdaleka není u konce, protože muži se podaří uprchnout a agentům nezbyde, než jej začít hledat v nuzných domcích po okolí. Na pomoc jim ochotně přispěchá parta samozvaných a notně divokých strážců pořádku, domorodý šerif Walter Crow Horse však agenty žádá, aby do života a rituálů zdejších obyvatel zasahovali co nejméně. Rozdíly mezi oběma detektivy jsou stále patrnější. Zatímco Frank je znechucený a spíše než pachatele hledá povyražení, Ray, poloviční Sioux, pátrá sám. Snaží se pochopit rozdíl dvou odlišných světů a brzy se sblíží se šerifem a se starým náčelníkem.  (oficiální text distributora)

 

Středa 20.4.2016: Ondine (Ondine, 2009) – Prima MAX, 20:15

Krásná, smutná, snová pohádka.

Když irský rybář Syracuse (Colin Farrell) vylovil z moře krásnou mladou ženu (Alicja Bachelda), řekla jen, že se jmenuje Ondine. Příznačné jméno, které znamená „ta, která přichází z moře“. Syracuse jí nabídne přístřeší a ona se usadí nejen v jeho domě, ale postupně i v jeho srdci. Neznámá cizinka vyvolává řadu otázek, ale rybářova malá dcerka Annie (Alison Barry) má okamžitě jasno. Ondine je podle ní vodní víla, kouzelnou mocí obdařená bytost, která vystupuje z vod proto, aby lidem nosila štěstí. Annie věří, že Ondine přišla kvůli ní, aby zachránila její selhávající ledviny. Syracuse sice na pohádky nevěří a zůstává nohama pevně na zemi, ale záhy i on podlehne jejímu kouzlu a je nucen si připustit, že od té doby, co s nimi Ondine přebývá, dějí se zvláštní věci. (oficiální text distributora)

 

Čtvrtek 21.4.2016: Volný pád (Falling Down, 1993) – Nova Cinema, 21:50

Michael Douglas se jednoho dne zbláznil.

Je 12. června 1991. Za nesnesitelného horka uvízly v dopravní zácpě uprostřed Los Angeles desítky řidičů. Nervozita a napětí houstnou, až jednomu z nich povolí nervy. William Foster vystoupí z vozu a se slovy “Jdu domů!” se vydá na cestu z níž, jak se později ukáže, není návratu. V okamžiku, kdy mu arogantní prodavač odmítne vyhovět a rozměnit na telefon, se totiž osobní vzpoura muže nazývaného dále jen D-Fens (defence = angl. obrana) mění v pomstu. Pomstu světu, městu, společnosti, lidem. (oficiální text distributora)

 

Čtvrtek 21.4.2016: Rok ďábla (2002) – ČT2, 22:25

Když vydržíte mlčet, uslyšíte melodie lidí kolem sebe. Jarek Nohavica, Karel Plíhal a skupina Čechomor v novém filmu režiséra Petra Zelenky a jeho přátel. Děj filmu se odehrává v letech 1992 – 2000, střídají se v něm hrané scény, které jsou rekonstrukcemi skutečných událostí let minulých nebo součástí fiktivního děje, s unikátními záběry archivu Jarka Nohavici a ostatních postav filmu.
Rok ďábla je příběhem člověka, který se postupně vymanil z vlivu alkoholu, nahrávacích společností a médií, ale zoufale osaměl. Jak sám říká: Být Nohavicou v roce 2000, to je hodně o samotě. (oficiální text distributora)

 

Pátek 22.4.2016: Láska s vůní čokolády (Les Émotifs anonymes, 2010) – Prima Love, 20:15

Roztomilá, romantická komedie pro všechny nesmělé duše. Sympatická Angélique nastupuje do malé firmy vyrábějící čokoládu. Se svým šéfem Jeanem-René má společnou nejen lásku k této pochoutce, ale také velkou nesmělost. Dokáže jejich láska překonat strach ze všeho? (TV Prima)

 

Sobota 23.4.2016: Tajemná řeka (Mystic River, 2003) – Nova Cinema, 22:40

Klasika od Clinta Eastwooda, kterou jsem viděla už několikrát, ale nikdy neomrzí. 2 Oscary za hlavní a vedlejší roli (Sean Penn, Tim Robbins). Jimmy Marcus (Sean Penn), Sean Devine (Kevin Bacon) a Dave Boyle (Tim Robbins) jsou přáteli už od dětství. Jejich poslední setkání však není příjemné. Sean v roli policisty vyšetřuje případ smrti Jimmyho nejstarší dcery Katie. Okolnosti její smrti jsou velice podivné a tak musí Sean vybrat z mnoha zmatených stop tu jedinou, která by vedla k objasnění případu. A pak je tu ještě Jimmyho vztek a touha po odplatě. Sean tedy stojí před velice zamotanou záhadou… (oficiální text distributora)

 

Sobota 23.4.2016: Martha Marcy May Marlene (2011) – JOJ Plus, 22:45

Můj tip týdne! Režisér Sean Durkin debutuje velmi naléhavým autorským thrillerem. Martha po dvou letech uprchne ze sektářské komunity a snaží se vrátit zpátky do normálního života za pomoci sestry a jejího manžela. Pobyt v sektě ji však příliš poznamenal, začíná trpět paranoidními stavy a přestává rozeznávat sny od reality. Má ještě nějakou naději, nebo už je příliš pozdě? Snímek vyniká působivými obrazy a scénami, které nás provádí dokonale zmatenou myslí dívky, jež si nechce vybavit trpkou pravdu. (Febiofest)

https://www.youtube.com/watch?v=0_k3wCsOgqk

 

Neděle 24.4.2016: Krvavý příliv (Crimson Tide, 1995) – Nova Cinema, 21:55

Film skvělého Tonyho Scotta (Pravdivá romance) si v neděli večer nenechte ujít!

Děj: Ruská ultranacionalistická frakce začíná vážně ohrožovat světový mír. Je vyhlášen stupeň nejvyšší pohotovosti a z americké námořní základny vyplouvá ponorka Alabama, jejíž jaderný potenciál může snadno rozpoutat třetí světovou válku. Do východního Pacifiku ji vede zkušený voják kapitán Ramsey, který nikdy nepochybuje o prvním příkazu a jde do akce, jakmile má seznam označených cílů. Rozhodování na nejničivějším válečném stroji má ale své pojistky a nový muž na palubě, velící důstojník Hunter, bere své povinnosti i pravomoci velice vážně. Ve chvíli, kdy je přerušeno spojení s velícím střediskem a není možné ověřit příkaz k odpálení jaderných střel, přebírá vedení. Začíná boj o kapitánský můstek, kde se rozhoduje o rozpoutání jaderného holocaustu, z něhož není návratu. Zatímco kolem Alabamy sviští ruská torpéda, na její palubě propuká vzpoura. (oficiální text distributora)