Včera jsem byla v kině a chtěla bych Vám o tom říct! Důvod je jednoduchý, jednalo se o opravdu velmi dobrý film, který by vám neměl uniknout. Dánské válečné/psychologické drama Boj (Krigen), natočené Tobiasem Lindholmem. Letos nominovaný na Oscara, tenhle film zkrátka stojí za to!

Tobias Lindholm je hodně talentovaný dánský scenárista/režisér. Stojí například za kritiky oceňovanými filmy Hon a Únos a v budoucnu o něm určitě ještě hodně uslyšíme. Jeho nový počin si také vysloužil pochvalné recenze a dokonce nominaci na Oscara (neanglicky mluvený snímek). Byla jsem zvědavá, jestli je to i tentokrát tak povedené, jak se říká a nepřekvapivě JE. Pokusím se ve stručnosti napsat svoje pocity a třeba vás moje poznámky přesvědčí se na Boj někdy podívat.

Film vypráví příběh vojenského důstojníka Clause (Pilou Asbæk) sloužícího se svou jednotkou na zahraniční misi v Afghánistánu, zatímco doma v Dánsku na něj čeká manželka Maria (Tuva Novotny) a tři malé děti. Během jedné operace se vojáci dostanou pod těžkou palbu a Claus učiní kontroverzní rozhodnutí, které sice zachrání člena jeho skupiny, ale ohrozí místní civilisty. Za svůj čin je posléze z mise odvolán a nucen čelit obvinění z válečného zločinu. Do hry vstupuje morální dilema, ve kterém musí Claus zvolit mezi osobní ctí a zájmy vlastní rodiny.

První polovina filmu se odehrává především v Afghánistánu, kde sledujeme osudy vojáků a jejich psychicky vyčerpávající práci. Kamera nás působivě provádí lokací a činí z nás přímé účastníky děje. Výbuch miny nebyl snad nikdy tak působivý, jako včera, když do naprostého ticha kina jedna explodovala a vylekala většinu diváků. Claus, ztvárněný sympatickým dánským hercem Pilou Asbækem (kopie amerického herce Joshua Jacksona!), sebevědomě vede své parťáky v každodenním boji a řekli bychom, že je prototypem vyrovnaného a úspěšného vojáka. Co naopak vyvede trochu z míry, jsou jeho zvláštní telefonní hovory s manželkou, která se nad smrtí jednoho z jeho kolegů ani nepozastaví a mluví dál o něčem jiném. Povolání, ve kterém je smrt jednou z možností, lidi chtě nechtě změní.

Zatímco Claus bojuje v nehostinném Afghánistánu, my máme možnost sledovat osud jeho manželky v chladném Dánsku. Mít tři děti a sama se o ně starat není žádný med, o čemž nás film několikrát přesvědčí. Scénář to však činí nenásilným a nehysterickým způsobem, Marii zobrazuje jako veskrze soběstačnou matku, která si nestěžuje a nehroutí se, i když otec dětem viditelně chybí. Švédská herečka Tuva Novotny, ztvárňující Marii, vytvořila sympatickou, ale relativně nečitelnou ženu, která své vnitřní pocity před divákem odkrývá minimálně. Poněkud odtažitě působí i celý film, vztahy mezi lidmi a v rodině, což ale vzhledem k severské mentalitě asi tak má být. Patosu se díkybohu nedočkáte!

Ve chvíli, kdy se Claus po svém diskutabilním selhání během mise vrátí domů, začíná pomyslná druhá polovina děje, odehrávající se před soudem. Název snímku Boj odkazuje jak k pobytu v Afghánistánu, tak i k boji mimo minová pole. Bývalému důstojníkovi hrozí vězení a je postaven před dilema, ve kterém je potřeba se rozhodnout čemu dá přednost. Rodině nebo cti a morální povinnosti? Mluvit pravdu nebo lhát?  Stojí mu pravda za ztrátu svobody a především rodiny, která ho potřebuje? Z válečného dramatu se rázem stává psychologický, o nic méně zajímavý. Sledujeme Clause, který bojuje sám se sebou a současně i jeho manželku snažící se svého muže přimět k tomu správnému rozhodnutí.

Celou dobu promítání jsem doufala v jediné rozřešení a byla jsem uspokojená! Nebudu prozrazovat finále, ale myslím, že můj pocit sdílelo více diváků v sále. Přesto film zanechá hořkou pachuť a lítost nad osudem vojáků, které každá mise musí nutně poznamenat a změnit. Rozhodně doporučuju zhlédnout každému, kdo má rád napínavá válečná i psycho dramata. 9/10

Boj (Krigen)
Válečný, psychologický
Jazyk originálu: dánština
Dánsko, 2015, 115 min

Režie: Tobias Lindholm
Scénář: Tobias Lindholm
Kamera: Magnus Nordenhof Jønck
Hrají: Pilou Asbæk, Tuva Novotny, Dar Salim, Søren Malling, Charlotte Munck, Dulfi Al-Jabouri, Jakob Frølund