TV tipy na 19. týden budou dnes trochu kratší, protože jsem skoro nic kloudného v programu nenašla :-)! Za pozornost rozhodně stojí kultovní Bezstarostná jízda z roku 1969 a Francouzská spojka (1971). Na pátek 13. bych pak doporučila šokující thriller Funny Games USA od Michaela Hanekeho nebo český dokument Koza. Hezkou televizní zábavu!

Týden 9.5.2016 – 15.5.2016

Pondělí 9.5.2016: Francouzská spojka (The French Connection, 1971) – Prima Cool, 22:55

Oscarový snímek z roku 1972 natočil William Friedkin a do hlavních rolí obsadil Genea Hackmana a Roye Scheidera.

Dvojice detektivů bojuje proti obchodu s drogami, Jimmy Doyle, přezdívaný Pepek a jeho parťák Buddy Russo. Při své práci v Brooklynu se dostanou na stopu připravovaného obchodu, při němž jde o velké množství heroinu, ale velký případ nedopadne tak, jak by si přáli. (oficiální text distributora)

Úterý 10.5.2016: Utržený ze řetězu (Unleashed, 2005) – Prima MAX, 22:20

Napínavý akční thriller s asijskou hvězdou Jet Li v hlavní roli. Scénář napsal Luc Besson herci přímo na tělo a zopakovali si tak spolupráci z roku 2000, kdy spolu natočili Polibek draka.

Děj: Příběh se odehrává v zachmuřeném Skotsku. Kruťák Bart (Bob Hoskins) vychoval z kluka Dannyho (Jet Li) bojového otroka, který vyrůstá v kleci, živí se konzervami a na krku nosí obojek. Když mu ale Bart obojek odepne, zabíjí. Bart Dannyho nasazuje do ilegálních zápasů a vydělává majlant. Pak ale přijde bouračka, Bart skončí v kómatu a Danny se ocitne u starého slepce, ladiče pian Sama (Morgan Freeman). Choreografem bojových scén je Yuen Woo-Ping, jehož sláva se dotkla nebes díky wire-fu v MATRIXU. (oficiální text distributora)

Pátek 13.5.2016: Koza (2015) – ČT2, 20:00

Slovenský dokument Koza vypráví o bývalém boxerovi Peterovi Balážovi (přezdívaném Koza), účastníkovi olympiády v Atlantě a osminásobném mistrovi Slovenska. V režii Ivana Ostrachovského, jeho kamaráda z dětství, hraje Peter sám sebe a snímek zachycuje část Kozova života, kdy se pokouší o návrat k boxu, aby vydělal peníze pro svou těhotnou přítelkyni.

Film se v roce 2015 promítal na německém Berlinale v hlavním programu a byl nominován na debut roku.

Pátek 13.5.2016: Bezstarostná jízda (Easy Rider, 1969) – Prima MAX, 20:15

Kultovní film s mladým Dennisem Hopperem (režie), Jackem Nicholsonem a Peterem Fondou patří po právu k těm snímkům, na které se člověk vždy rád podívá… Born to be wild!

Děj: Dva hippies, Billy a Wyatt, zvaný kapitán Amerika, právě vydělali nějaké peníze na drogách a tak stočili řídítka svých motorek na východ a vyrazili z horkého Los Angeles do vzdáleného New Orleansu na karneval. A toto je vyprávění o jejich bezstarostné cestě, kde můžeš kdykoli zastavit a dát si práska marihuany, namazat se v provinčním zapadákově nebo se nevázaně pomilovat s místními krasavicemi. Nic nelze předem plánovat a předvídat… (oficiální text distributora)

Pátek 13.5.2016: Funny Games USA (2007) – ČT2, 21:20

Psycho thriller německého režiséra Michaela Hanekeho, který natočil jako remake svého originálu Funny games z roku 1998. Dosadil do něj americké herce (Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt) a do názvu doplnil USA. Námět zůstal stejný a otevřené zobrazení násilí také. Není vhodné pro slabší povahy ;-).

Děj: Chcete se vsadit, že v devět ráno budete mrtví? Prodloužený víkend s rodinou v luxusním venkovském sídle? Proč ne! Funny Games USA je průzkumem dnešní brutální společnosti a toho, jak násilí ovlivňuje naší kulturu. Anna vypráví příběh své rodiny, která byla fyzicky i psychicky týraná dvěma neočekávanými návštěvníky. Peter a Paul se s milým úsměvem a v bílých rukavičkách objeví u dveří jejich chaty. Anna s rodinou nemá ani tušení, jak drsná hra na ně čeká! (oficiální text distributora)

https://www.youtube.com/watch?v=9TBoWs32zlc

Sobota 14.5.2016: Absurdistán (Idiocracy, 2006) – Joj, 22:30

Absurdní komedie od Mikea Judge, tvůrce seriálu Beavis a Butt-Head. Pokud se chcete zasmát a zapomenou na starosti všedních dní, tohle je můj TV tip pro vás.

Děj: Šílená komedie, která vás donutí dvakrát se zamyslet nad budoucností lidstva. Seznamte se s Joe Bowersem (Luke Wilson). Moudrosti sice moc nepobral, ale když se po jednom nepovedeném vládním experimentu probudí v roce 2505, tak zjistí, že společnost zatím pod náporem reklam a hloupých televizních pořadů úplně zdegenerovala a z něho je rázem nejchytřejší člověk na planetě. A tak je na průměrném Joeovi, aby lidský vývoj vrátil zpátky do správných kolejí! (oficiální text distributora)

https://www.youtube.com/watch?v=j7zhb_DSqoQ

Neděle 15.5.2016: Armáda stínů (L´Armée des Ombres, 1969) – ČT2, 21:30

Tip pro diváky, kteří mají rádi válečné filmy z 2. světové války. Snímek se řadí mezi vůbec nejlepší díla francouzské kinematografie.

Děj: Napínavým příběhem oslavujícím francouzský odboj za II. světové války se režisér vrací k poměrně osobnímu tématu. Detaily o jeho působení v odboji zůstávají z větší částí záhadou, lze však věřit tomu, že sám byl součástí ilegálního odboje. V roce 1943 pobýval v Londýně, kde přečetl dvě nejvýznamnější literární díla francouzské literatury, která vznikla během války – Moře mlčí a Armádu stínů Josepha Kessela. Filmovou adaptací prvního díla zahájil svou kariéru; k druhému se dostal ve svých jednapadesáti letech. Scénář se poměrně věrně drží literární předlohy, i když několik drobných změn režisér přece jen provedl. Hlavní linii tvoří detailní popis fungování odbojářské špionážní a záškodnické sítě, který je vykreslen téměř jako detektivní film, ovšem s reálnými postavami. Zatímco autor literární předlohy musel totožnost svých hrdinů maskovat, Melville ji záměrně odhaluje, protože ji považuje za nejpřesnější vyjádření podstaty odboje. Vynecháním emocionálních výlevů v ději zase zachovává čistý odraz doby a právě nadřazení zájmů formy nad počitky je u Melvilla charakteristickým postupem dvojznačnosti, která je silně přítomná téměř ve všech jeho filmech. Také v Armádě stínů je věnována zvláštní pozornost kvalitě barev. Obraz je laděn do monochromatického šerosvitu s odstíny béžové a vždy v jednobarevném tónu. (MFF Karlovy Vary)

Neděle 15.5.2016: Uprchlík (The Fugitive, 1993) – Markíza, 22:35

Klasika s Harrisonem Fordem a Tommy Lee Jonesem, na kterou se vždy ráda znovu podívám. Pokud jste ještě neviděli, tak silně doporučuji!

Děj: Byl spokojený jako málokdo. Úspěšný chirurg s vysokými příjmy, luxusním vozem a pohodlnou vilou. Mezi přáteli oblíben, mezi kolegy uznáván. To vše se jednoho večera drastický změnilo. Doktor Richard Kimble (Harrison Ford) po návratu z nemocnice nalézá svou milovanou krásnou manželku s roztříštěnou hlavou v tratolišti krve. Vzápětí se brutální útočník vrhne i na něj. Krátký zmatený zápas, násilník prchá a doktor zoufale objímá svou umírající manželku. Když Kimble vypráví mužům zákona svůj příběh, popisuje násilníka jako muže, který měl místo jedné ruky protézu. Historka je natolik absurdní, že mu policisté nevěří a ještě včera bezúhonný muž se stává hlavním podezřelým a díky zdánlivě neotřesitelným důkazům je nakonec odsouzen za úkladnou vraždu k trestu smrti. Při přepravě z jedné věznice do druhé se mu ovšem za velmi dramatických okolností podaří prchnout… (oficiální text distributora)