Tento týden se můžeme těšit na několik povedených filmů, které by neměly ujít Vaší pozornosti. Na prvním místě je u mě snímek F. F. Coppoly Drákula z roku 1992 vyprávějící známý, ale nestárnoucí příběh. Dále bych upozornila na kultovní thriller Skleněné peklo, drama Nepřítel státu a v neposlední řadě na polskou komedii Sexmise. Víc se dočtete v dnešním příspěvku níž.

Týden 30.5.-5.6.2016

Pondělí 30.5.2016: L. A. – Přísně tajné (L. A. Confidential, 1997) – ČT2, 21:35

Oscary ověnčený retro thriller natočený režisérem Curtisem Hansonem (8. míle, Skvělí chlapci) je mým TV tipem na pondělí. Napínavý scénář, napsaný podle novely Jamese Ellroye vypráví o třech rozdílných losangeleských detektivech (Spacey, Russel Crowe, Guy Pearce) pátrajících v městě andělů po pachatelích několika vražd. Hlavní předností filmu je kromě hereckého obsazení i skvělá atmosféra L. A. 50. let.

Pondělí 30.5.2016: Sexmise (Seksmisja, 1984) – Nova Cinema, 20:00

Dosud nejslavnější polská komedie, která se pravidelně vrací i k českým divákům. Hlavní hrdinové, dobrovolníci Max a Albert se po umělém zmrazení těla probouzejí o “něco” déle, než jak to plánoval původní vědecký experiment. Jejich šok je dvojnásobný, neboť se ocitli v 21. století, v novém společenství, kde žijí pouze ženy. Muži na Zemi mezitím vyhynuli, ženy se staly zcela soběstačnými a “silnější pohlaví” je pro ně nepřítelem číslo 1. Max a Albert jsou tak proti své vůli považováni za jakési nepohodlné “vykopávky” a hrozí jim to nejhorší: smrt, anebo násilná přeměna v ženy… (oficiální text distributora)

https://www.youtube.com/watch?v=mbGc4JSCHS4

Úterý 31.5.2016: Skleněné peklo (The Towering Inferno, 1974)

Slavný katastrofický film ověnčený mnoha cenami byl natočený v roce 1974 režiséry Johnem Guillerminem a Irwinem Allenem. V hlavních rolích zazářily hvězdy tehdejší kinematografie (Steve McQueen, Paul Newman, William Holden, Faye Dunaway, Fred Astaire, aj.). Během večírku odehrávajícím se v novém, nejvyšším mrakodrapu světa vypukne požár. Hosté mají odříznutou cestu a záchranářská akce začíná…

Úterý 31.5.2016: Nepřítel státu (Enemy of the State, 1998) – Prima MAX, 20:15

Hi-tech thriller z pyrotechnické produkční dílny Jerryho Bruckheimera. Stačí letmé a nechtěné setkání s bývalým spolužákem Zavitzem a z úspěšného washingtonského právníka Roberta Deana (Will Smith) se stává “nepřítel státu” číslo jedna. Rozsudek nad ním vynesl vysoký úředník všemocné National Security Agency Reynolds (Jon Voight), který nechal v zájmu demokracie zavraždit kongresmana. Mírumilovný Dean nechápe, proč je z něj najednou štvanec s hordou skvěle vycvičených agentů v patách. K jeho polapení je zmobilizována i nejmodernější technika včetně super citlivých špionážních satelitů. Proč? Jaké jsou šance muže v boji s nejmocnější tajnou organizací na světě? (oficiální text distributora)

Středa 1.6.2016: Alenka v říši divů (Alice in Wonderland, 2010) – Prima MAX, 20:15

Adaptace nestárnoucí knihy Lewise Carrolla pod režisérskou taktovkou Tima Burtona. Alice Kingsleyovou, čeká zážitek, na který hned tak nezapomene. Když ji na viktoriánské zahradní slavnosti na její počest požádá o ruku Hamish, bohatý, ale přihlouplý syn lorda a lady Ascotových, sebere se a uteče pryč. Vydá se za králíkem v saku a s kapesními hodinkami, kterého viděla pospíchat po louce. Bílý králík (kterého namluvil Michael Sheen) záhy zmizí do králičí nory. Alenka najednou pocítí zvláštní nutkání následovat ho…

https://www.youtube.com/watch?v=pngq3Cpj6-A

Čtvrtek 2.6.2016: Venkovský učitel (2007) – ČT2, 22:30

Režisér Bohdan Sláma zachycuje ve svém filmu osudy tří hlavních hrdinů – Učitele, Marie a Chlapce – jejichž náhodné setkání rozpoutá velký příběh lásky, přátelství a odpuštění. Každá z postav si s sebou nese tajemství, každá touží po lidské blízkosti… (oficiální text distributora)

Pátek 3.6.2016: Mzda strachu (Sorcerer, 1977) – ČT2, 21:30

Americký režisér William Friedkin (nar. 1935) se prosadil realistickým kriminálním snímkem Francouzská spojka – Štvanice (1971) a své postavení předního tvůrce potvrdil mimořádně úspěšnou adaptací bestselleru Williama Petera Blattyho Vymítač ďábla (1973). Oba tituly patřily k velkým komerčním trhákům a Friedkin hledal látku, která by podobným způsobem naplnila kina. Získal souhlas francouzského režiséra Henri-Georgese Clouzota a rozhodl se znovu natočit jeho mistrovské dílo Mzda strachu, vycházející ze stejnojmenného románu Georgese Arnauda. Friedkin zápasil s živly i s manažery studií a výsledný snímek se dostal do kin po několikaměsíčním vysilujícím natáčení až v červnu 1977. Příběh čtyř zoufalých řidičů, vezoucích nitroglycerín na dvou náklaďácích, ani v této podobě nenechává diváka vydechnout. (Česká televize)

Sobota 4.6.2016: Drákula (Dracula, 1992) – Nova Cinema, 22:45

V 15. století žil kníže Vlad, který se proslavil jako obratný diplomat, statečný bojovník proti pohanům a také jako nesmírně krutý muž se zálibou v napichování protivníků na kůl. Jeho postava prý inspirovala koncem minulého století spisovatele Brama Stokera k napsání dnes již klasického románu o upírech – Draculy. Ten je zde zosobněním zla, proti němuž se postaví skupina odvážných lidí v čele s profesorem Van Helsingem. Režisér F. F. Coppola (Kmotr) se rozhodl jako první natočit Stokerův román v celé jeho šíři. Hrabě Dracula je v podstatě milující muž, který tragicky přišel o svou celoživotní lásku a v žalu proklel Boha za jeho krutost. Po staletích neklidného bloudění se dostává do Anglie, aby zde hledal odraz své dávné lásky. (oficiální text distributora)

Sobota 4.6.2016: Shirley Valentinová (Shirley Valentine, 1989) – ČT1, 22:55

Inspirativní film natočený Lewisem Gilbertem z roku 1989 čerpá z divadelní hry napsané Willem Russellem. V ČR můžeme v roli Shirley vidět Simonu Stašovou. Snímek doporučuju zhlédnout hlavně těm, kteří neví co s životem a jsou nespokojení…  Jednoho dne Shirley, pomalu uvadající liverpoolská žena v domácnosti, zjistí, že její život stojí za starou bačkoru. Musí se odehrát nějaká změna, a to hned. Když její nejlepší kamarádka vyhraje luxusní zájezd do Řecka, je rozhodnuto. (oficiální text distributora)

Neděle 5.6.2016: Gladiátor (Gladiator, 2000) – ČT2, 21:30

Římský generál Maximus (Russell Crowe) opět dovedl své legie k vítězství na bitevním poli. Válka je vyhrána a Maximus sní o domově. Nepřeje si nic jiného, než se vrátit k ženě a svému synovi. Umírající vládce Marcus Aurelius (Richard Harris) pro něj nicméně má ještě jeden úkol. Žádá, aby se generál ujal vlády. Commodus (Joaquin Phoenix), dědic trůnu, žárlí na vládcovu přízeň Maximovi a nařizuje Maximovu popravu, včetně jeho rodiny. Maximus sice o vlásek unikne smrti, ale těžce zraněného ho “zachrání” otrokáři. Maximus se tak dostane do gladiátorské školy a v aréně jeho sláva den ode dne roste. Nyní přichází do Říma, aby pomstil vraždu ženy a svého syna, aby zabil nového císaře – Commoda. (oficiální text distributora)

https://www.youtube.com/watch?v=uwTKRz-WmHU