Ahoj! Jako každý rok se i letos chystám na filmový festival v Karlových Varech (1. 7. – 9. 7. 2016) a už se nemůžu dočkat! Tentokrát se zúčastním posledních čtyř dní a doufám, že prvotní vlna návštěvníků už trochu opadne. V loňském roce byl jubilejní 50. ročník extrémní nejen teplotami, ale i množstvím (ne)filmových fanoušků. Opět se těším na brzké ranní vstávání, čekání na lístky, FILMY, noční party, nesnesitelnou únavu… ale hlavně na neopakovatelnou atmosféru, která mě každý rok ve Varech pohltí. Ale abych jen neplácala o svých pocitech, podívala jsem se do programu a vybrala pár filmů, které podle mě budou stát za to. See you soon in Vary!

Než se dostanu k samotným filmům, chtěla bych jen zmínit pár již zveřejněných informací o letošním 51. ročníku:

V zahajovací večer festivalu (1. 7. 2016) proběhne celosvětová premiéra filmu Anthropoid za účasti velké delegace. Snímek o atentátu na Heydricha uvedou herci Jamie Dornan a Toby Jones, Aňa Geislerová, Alena Mihulová a především scenárista a režisér Sean Ellis. Až dnes jsem si všimla, že tento režisér je podepsaný i pod mým oblíbeným snímkem Cashback. Fanynky 50 odstínů šedi pak budou určitě netrpělivě vyčkávat entrée Jamieho Dornana.

Na letošním festivale budou oceněni: Willem Dafoe (Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos), Charlie Kaufman (Cena prezidenta), Jean Reno (Cen prezidenta) a Jiřina Bohdalová (Cena prezidenta). Všichni ocenění se festivalu i zúčastní.

V nové festivalové znělce uvidíme Zdeňka Svěráka a jejího natáčení se ujal český režisér Ivan Zachariáš.

Letošní festival zahájí opět velký koncert před Thermalem. Loňskou Lucii vystřídá koncert slavných filmových melodií organizovaný ve spolupráci s Českým národním symfonickým orchestrem.

Veškeré novinky si můžete přečíst i na oficiální stránce 51. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (ZDE).

PROGRAM – HLAVNÍ SOUTĚŽ

 V hlavní soutěži festivalu upoutaly mojí pozornost především tyto snímky:

Nová kůže (La propera pell),  španělsko-švýcarské drama o devítiletém Gabrielovi, který po záhadné nehodě v horách zmizel. Po letech se jako už dospívající teenager objevuje, aniž by si však cokoli pamatoval. Otázkou je, zda se jedná o Gabriela či o kalkul nějakého podvodníka…

Rodinné štěstí (Ernelláék Farkaséknál), drama od renomovaného maďarského tvůrce (Szabolcs Hajdu) vypráví příběh dvou rodin, které okolnosti svedou k dočasnému sdílení prostoru jednoho neobvyklého bytu. Jak dlouho se dokážou dvě rodiny snést a tolerovat v jedné domácnosti?

I české filmy budou mít letos v hlavní soutěži zastoupení. Neměli bychom proto určitě vynechat projekci snímku Vlk z Královských Vinohrad, zesnulého režiséra Jana Němce, a nové drama Jana Hřebejka Učitelka.

Vlny (Fale) je celovečerním debutem talentovaného polského režiséra Grzegorza Zarizczného. Hlavními postavami jsou dvě kadeřnické učnice, trávící čas v malém kadeřnickém salonu v krakovské aglomeraci Nowa Huta. Snímek prý připomíná svou autenticitou filmy československé nové vlny, což ještě zesiluje fakt, že duo sympatických dívek ztělesnily neherečky a skutečné budoucí kadeřnice.

Zoologie (Zoologiya), drama ruského režiséra Ivana I. Tverdovského, vypráví o postarší administrativní pracovnici zoologické zahrady Nataše, které ze dne na den naroste ocas. Díky prapodivné chorobě se seznámí s mladším rentgenologem Pjotrem a její život se obrátí naruby.

ZAJÍMAVÉ FILMY MIMO HLAVNÍ SOUTĚŽ

Mimo hlavní soutěž je MNOHO filmů, které určitě stojí za pozornost. Mě osobně velmi zaujala sekce Horizonty (výběr nejzajímavějších titulů aktuální sezóny ze současné světové produkce), Dny kritiků Variety (výběr deseti výjimečných filmů, které zaujaly kritiky magazínu Variety) a Na východ od Západu (mezinárodní soutěž debutů ze střední a východní Evropy, Balkánu, Řecka, Turecka a zemí bývalého Sovětského svazu). I v ostatních sekcích se však najdou tituly, které jsou více než zajímavé! V odstavcích níž tak spíš jen nastiňuji moje vlastní preference, a co bych opravdu ráda viděla (pokud budou lístky – všichni známe! :-))

  • Snímky ze Sundance 2016

    Filmový festival Karlovy VaryŠvýcarák (sekce Hlavní program – mimo soutěž). Snímek s Danielem Radcliffem vzbudil na letošním Sundance největší rozruch a odnesl si cenu za režii. Film Belgica (sekce Horizonty), vyprávějící o dvou bratrech vlastnících nejvyhlášenější bar v Belgii, také neodešel z festivalu s prázdnou a získal cenu za režii v oblasti World Cinema. Animovaný život (sekce Horizonty) je emocionálně silným dokumentem o autistickém chlapci, který začal znovu komunikovat se světem díky postavám z filmů Walta Disneyho. Snímek se dočkal několikaminutového aplausu na festivalu Sundance a ceny za režii v oblasti USA dokumentů. Známá neznámá (sekce Horizonty) – tajemstvím opředený příběh s Rachel Weisz v hlavní roli.

  • Snímky z Cannes 2016 (sekce Horizonty)

    Filmový festival Karlovy VaryPaterson (režie: Jim Jarmusch), Aquarius (režie: Kleber Mendonça Filho), Komorná (režie: Chan-wook Park), Zkouška dospělosti (režie: Cristian Mungiu), Toni Erdmann (režie: Maren Ade), Café Society (režie: Woody Allen), Je to jen konec světa (režie: Xavier Dolan), Tohle je náš svět (režie: Matt Ross).

  • Snímky z Berlinale 2016 (sekce Horizonty)

    Fuocoammare (Požár na moři), dokument oceněný Zlatým medvědem za nejlepší film letošního Berlinale, ukazuje středomořskou Lampedusu jako jednu z největších humanitárních katastrof naší doby. Pohled na migrační problematiku očima doktora Bartola, jediného lékaře na ostrově.

  • Sekce Zvláštní uvedení

    Animovaná Anomalisa (režie: Charlie Kaufman), světová premiéra filmu Anthropoid (režie: Sean Ellis), dokument Lucie: příběh jedný kapely (režie: David Sís) a dva díly nového seriálu HBO Pustina (režie: Ivan Zachariáš, Alice Nellis) jsou pro mě hlavním lákadlem sekce Zvláštní uvedení.

  • Sekce Na východ od Západu

    V této sekci je těžké si vybrat… přesto mě asi nejvíc zaujal ruský thriller Vymahač, koprodukční snímek Houstone, máme problém, rumunské drama Pod tlakem o generaci dnešních třicátníků a černá maďarská komedie Takoví normální vozíčkáři. Příjemným překvapením je i účast českého filmu Polednice.

  • Sekce Dny kritiků Variety

    Tak trochu šílený film Aaaaaaaah!, k Whiplash připodobňovaný korejský snímek Čtvrté místo a vítěz na festivalu v Benátkách, Torontu a Varšavě Neonový býk. To jsou moje “tajné tipy” v sekci Variety.

  • Bestie bez vlasti

    Filmový festival Karlovy VarySekce Horizonty, režie: Cary Joji Fukunaga – vysoce hodnocený film s Idris Elbou v hlavní roli se odehrává v nejmenované západoafrické zemi, kde zuří válka. Osmiletý Agu je pod vedením autoritativního velitele podroben sérii iniciačních rituálů, aby se stal neohroženým dětským vojákem. Má poté Agu nějakou šanci vrátit se k životu normálního chlapce?

 

…. A takhle bych mohla jmenovat ještě dlouho… Kromě výše zmíněných jsou HODNĚ fajn filmy ještě v sekcích NÁVRATY K PRAMENŮM (Modrý samet, Ikarie XB 1, O slavnosti a hostech) a POCTA OTTO PREMINGEROVI (Anatomie vraždy, Dobrý den, smutku, Laura). Lovu vstupenek ZDAR a třeba se uvidíme ve frontě! 🙂

Filmový festival Karlovy Vary