Léto je vhodné období pro premiéry nových blockbusterů a dlouho očekávaných, více či méně zábavných filmů. Diváci se chtějí v letních měsících především bavit a podle toho vypadá i program většiny kin. Toto léto se můžeme těšit na pokračování ságy Star Trek, restart old-schoolových Krotitelů duchů (nejvíce nenáviděný trailer posledních dní), agenta Jasona Bournea nebo Sebevražedný oddíl a to není všechno! Nechte se inspirovat mými tipy níž a vyrazte i v červenci do kina.

Premiéry od 7. 7. 2016
OČISTA: VOLEBNÍ ROK (The Purge: Election Year, 2016)

Režie: James DeMonaco

Scénář: James DeMonaco

V pořadí už třetí film ze série hororů nazvaných Očista a překvapivě zatím celkem dobře kritiky hodnocený – v USA už předpremiéra proběhla. Pokud patříte mezi fanoušky hororů, pravděpodobně si pamatujete, o čem byly předchozí díly. Každý rok se na jednu noc proměňuje Amerika v nejnebezpečnější místo na Zemi a to díky legalizaci všech zločinů. Tentokrát to nebude jiné, princip zůstává stejný, ale nyní bude bojovat o svůj život senátorka, které před lety padla za oběť celá její rodina.

LUCIE: PŘÍBĚH JEDNÝ KAPELY (2016)

Režie: David Sís

Fanoušci jedné z našich nejznámějších kapel, Lucie, by si neměli nechat ujít dokument Davida Síse mapující jejich třicetiletou historii. Bezpočet oblíbených písniček, nikdy nezveřejněné záběry ze zákulisí, zpovědi členů kapely… to vše dokument slibuje. Premiéru si odbude na letošním  festivalu v Karlových Varech.

Premiéry od 14. 7. 2016

TOHLE JE NÁŠ SVĚT (Captain Fantastic, 2016)

Režie: Matt Ross

Scénář: Matt Ross

Viggo Mortensen ztvárnil v komediálním dramatu režiséra Matta Rosse svérázného otce vychovávajícího své děti v lesích mimo civilizaci. Jednoho dne však nastane čas, kdy se musí všichni vrátit zpět do moderního světa a nebude to lehké. Poetický film nenabízí úplně originální námět, ale svým pojetím a hereckým obsazením si získal velmi kladné ohlasy po celém světě. Pokud se vypravíte na festival do Varů, máte šanci ho vidět i tam v rámci programové nabídky.

NEONOVÝ BÝK (Neon Bull, 2015)

Režie: Gabriel Mascaro

Scénář: Gabriel Mascaro

Koprodukční drama odehrávající se v Brazílii uhranulo filmové festivaly po celém světě a konečně i my máme možnost nevšední snímek zhlédnout. Především milovníkům artovek je však nekomerčně zaměřená podívaná určena. Šanci máte i na festivalu ve Varech, protože je součástí sekce Dny kritiků Variety.

Životy lidí a zvířat se na brazilském venkově prolínají v živočišné směsi vášně a naděje. Skrz prach a pot tvrdé práce probleskují sny o budoucnosti, barevné a zářivé jako mytický Neonový býk (text Areofilms)

Premiéry od 21. 7. 2016
UČITELKA (2016)

Režie: Jan Hřebejk

Scénář: Petr Jarchovský

Nové drama natočil také Jan Hřebejk a bude s ním letos soutěžit v hlavní soutěži ve Varech. Scénář jako obvykle napsal Petr Jarchovský. Nechme se překvapit, jestli po nepříliš povedeném Zakázaném uvolnění to bude tentokrát lepší podívaná.

Příběh filmu vypráví o jedné zdánlivě empatické učitelce, která prostřednictvím svých žáků manipuluje jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce milostného poměru. Najdou se však tři rodiny rozhodnuté proti učitelce bojovat a stávající situaci zvrátit na konspirativní třídní schůzce s ředitelkou školy. Děj inspirovaný skutečnou událostí se odehrává na začátku 80. let v ČR.

ZHASNI A ZEMŘEŠ (Lights out, 2016)

Režie: David F. Sandberg

Scénář: David F. Sandberg

Hororový film vznikl na základě stejnojmenného kraťasu z roku 2013. Na ten se můžete v plné délce podívat ZDE a velmi doporučuji ho zhlédnout, protože se jedná o úderné a atmosférické dílko. Režisér David F. Sandberg se narodil ve Švédsku a považuje se za renesančního člověka, který dokáže vlastní produkcí vytvořit vše (scénář, hudba, efekty). Na Youtube je k dispozici (kromě Lights out) ještě pár jeho krátkých hororových snímků a všechny jsou velmi  zajímavé. Doufejme, že si i jeho první celovečerní snímek zachová napětí svého předchůdce. Podle prvních ohlasů to vypadá, že ano a o Davidu F. Sandbergovi v budoucnu ještě uslyšíme.

Premiéry od 28. 7. 2016
JASON BOURNE(2016)

Režie: Paul Greengrass

Scénář: Paul Greengrass, Christopher Rouse, Matt Damon

Asi skoro všichni se tento měsíc těšíme na návrat agenta Bournea v podání Matta Damona a také na původního režiséra Paula Greengrasse. Pro fanoušky ságy to je rozhodně film měsíce a troufám si tvrdit, že půjde o návrat ve vší parádě.

Jason Bourne (Matt Damon) už poskládal skoro všechny střípky své rozbité životní mozaiky. Potrestal většinu tvůrců zvláštního programu, který z něj udělal stroj na zabíjení. Chce hodit minulost za hlavu a dál pokračovat prostou přítomností, kterou představují ilegální boxerské zápasy. Z tohohle komfortu ho vytrhne bývalá kolegyně, zběhlá agentka Nicky (Julia Stiles), která mu připomene, že na ty nejpalčivější otázky ještě odpovědi nedostal. Když ho pak málem dostane nájemný zabiják, pustí se znovu do boje s Agenturou, teď reprezentovanou tvrdým ředitelem Robertem Deweym (Tommy Lee Jones) a jednou nebezpečně chytrou analytičkou (Alicia Vikander). (CinemArt CZ)

KROTITELÉ DUCHŮ (Ghostbusters 3, 2016)

Režie: Paul Feig

Scénář: Paul Feig, Katie Dippold

Na závěr spíš takový NEtip. Tento film je od samého začátku terčem haterů z celého světa. Upřímně se ani moc nedivím. Klasika z roku 1984 se dočkala v roce 1989 pokračování, které už bohužel nedosahovalo kvality původního filmu. Nyní se o restart série pokouší režisér Paul Feig. Ten už za sebou relativně úspěšnou filmařskou historii má (Špión, Ženy sobě, Drsňačky), ale podle typu filmů, které točí, si můžeme snadno představit, co nás čeká. Nehledě na to, že představiteli krotitelů jsou tentokrát ženy. A přestože žena jsem, tak se mi to nezdá jako dobrý tah. A o čem snímek vlastně bude? Povídejte se na trailer a posuďte sami, zda Vám film za návštěvu kina stojí. Mně pravděpodobně asi ne…