TV tipy na 24. týden budou tentokrát obsahovat od každého žánru něco. Pokud tedy plánujete strávit pár večerů v klidu domova, pak se můžete inspirovat dnešním příspěvkem. Od konverzační romantiky Richarda Linklatera (Před soumrakem, Před půlnocí) přes českou tvorbu (Pouta, Tajnosti) až po komedie (Maraton lásky, Holky z kalendáře). Více zajímavých tipů naleznete v článku níž. Hezkou televizní zábavu!

Týden 13.6. – 19.6.2016

Pondělí 13.6.2016: Holky z kalendáře (Calendar Girls, 2003) – Nova Cinema, 20:00

TV tipy na 24. týdenBritská komedie Nigela Colea z roku 2003, která se stala námětem i pro stejnojmennou divadelní hru, vypráví o nápadu několik dam v letech nafotit kalendář s akty. Držitelky Zlatého glóbu Helen Mirren (Gosford Park, Pomsta), Julie Walters (Billy Eliot, filmy o Harry Potterovi) a několik dalších svérázných členek váženého dobročinného spolku hledají nové možnosti, jak získat peníze na charitu. Tradičním zdrojem příjmů je každoroční kalendář spolku, ale tentokrát by ho chtěly udělat trochu jinak. Nechtějí se sice vzdát tradičních fotografií, ale konečnou podobu kalendáře všechny doslova šokují. (oficiální text distributora)

 

Pondělí 13.6.2016: Podezření (Presumed Innocent, 1990)- Nova Cinema, 22:20

Napínavé krimi s Harrisonem Fordem v hlavní roli bylo natočené mistrem ve svém oboru, režisérem Alanem J. Pakulaou, který má za sebou práci na snímcích Případ Pelikán nebo Tichý nepřítel.

Děj: Státní žalobce Rusty Sabich (Ford) je pověřen vyšetřováním vraždy své kolegyně a zároveň milenky. Protože nové důkazy směřují právě k němu, je obžalován a zatčen. Nezbývá než o pomoc požádat svého největšího rivala… (oficiální text distributora)

https://www.youtube.com/watch?v=DzITUC1lJQ0

 

Úterý 14.6.2016: Před soumrakem (Before Sunset, 2004) – Nova Cinema, 21:50

Film režiséra Richarda Linklatera volně navazuje na jeho snímek z roku 1995 Před úsvitem (Before Sunrise). O prvním dílu trilogie jsem už na blogu psala ZDE. Silně doporučuju zhlédnout, protože se jedná o téměř bezchybné dílko.

Děj: Film Před úsvitem je romantickým příběhem o lásce dvou mladých lidí, francouzské studentky Celine (Julie Delpy) a amerického mladíka Jesse (Ethan Hawke). Celine a Jesse se setkali ve vlaku z Budapešti do Vídně a děj filmu se odehrával v průběhu dvanácti hodin, po které trvalo jejich krátké setkání ve Vídni. Snímek končil rozloučením obou hrdinů po jedné společně strávené noci. Celine a Jesse se rozešli se slibem, že se znovu setkají ve Vídni po šesti měsících… (oficiální text distributora)

https://www.youtube.com/watch?v=BkuE_6WH_gU

 

Úterý 14.6.2016: Před půlnocí (Before Midnight, 2013) – ČT art, 21:10

Viz příspěvek výše 🙂 Finální, třetí, díl romantické trilogie o Celine a Jessem.

 

Středa 15.6.2016: Když muž miluje ženu (When a Man Loves a Woman, 1994) – Nova Cinema, 20:00

Další velmi snesitelná romantika, tentokrát s Meg Ryan a Andy Garciou, popisující trable jednoho manželství.

Děj: Žijí v San Franciscu a je jim spolu dobře. I po několikaletém manželství hrají Michael a Alice své zamilované hry, nezapomínají oslavit kulaté svatební výročí a příkladně se starají o své malé dcery. Ale brzy se objevují i první temné stíny: Aliciny pozdní příchody domů, nevydařená dovolená ve dvou v Mexiku, její stále častěji nezvládnutá agresivita i prohraný noční boj s lahví, která měla původně skončit celá v popelnici. Dcery tuší, že něco není v pořádku, Michael se překonává. Alice se snaží – ale bez přísně řízené odvykací kůry v diskrétním sanatoriu to zřejmě nepůjde.  (oficiální text distributora)

 

Středa 15.6.2016: Neopouštěj mě (Never Let Me Go, 2010) – Prima MAX, 20:15

Adaptace stejnojmenné novely britského spisovatele Kazua Ishigura, která byla nominovaná na Bookerovu cenu (2005). Mysteriózní lovestory vypráví o třech kamarádech, Kathy (Carey Mulligan), Ruth (Keira Knightley) a Tommym (Andrew Garfield), kteří tráví své dětství na britské internátní škole Hailsham. Zdánlivě idylické dětství a dospívání je narušené hroznou pravdou, která možná zničí vše, v co doposud věřili. Téma, které jsem zpracované ještě v žádném filmu neviděla, vás přinutí přemýšlet. I když osobně nemám ráda Keiru Knightley, tady mi překvapivě nevadila.

 

Čtvrtek 16.6.2016: Tajnosti (2007) – ČT2, 22:30

Český film Alice Nellis jsem viděla před několika lety a vím, že na mě něčím zapůsobil. Skvělá hudba doplňuje hodně lyrický příběh o ženě, rozhodnuté alespoň na chvíli změnit koloběh života.

Děj: Julie (Iva Bittová) je žena, která má zdánlivě úplně všechno. Pohledného, movitého manžela, dospívající dceru, nenáročnou práci překladatelky, která překládá ne pro peníze, ale buď pro radost, anebo prostě jen pro pocit, že pracuje, a nyní dokonce i nový, vysněný dům… Ale také má v sobě tajemství, které se v tomto jejím idylickém životě pomalu mění v časovanou bombu. Někdy však dobře časovaná bomba může svým výbuchem a „pročištěním terénu“ přinést ten největší užitek a naopak idylický život může být tím největším neštěstím, které člověka postihne, aniž by si toho vůbec stačil povšimnout. (oficiální text distributora)

 

Čtvrtek 16.6.2016: Maraton lásky (Run, Fatboy, Run, 2007) – Nova Cinema, 22:00

Příjemnou, romantickou komedii natočil jako svůj debut David Schwimmer (Přátelé) a do hlavní role “obtloustlého” Dennise obsadil komika Simona Pegga. Fanoušci různých maratonských běhů by film neměli minout!

Děj:  Dennise nelze charakterizovat jinak než slovy nesympatická nula. Pracuje jako hlídač v obchodě s prádlem, je věčně plonk a neustále shání peníze na nájem. A co do charakteru je to vážně zvíře. Dokonce před pěti lety utekl své těhotné snoubence Libby od oltáře. Jenže ejhle, i u takového nevycválance se mohou objevit city. I přes to všechno co udělal, totiž Dennis pořád Libby miluje a pokouší se získat ji zpět. Nyní dokonce možná dostane šanci. Již brzy se ve městě poběží charitativní maraton, jehož se hodlá zúčastnit i Libbyin současný přítel, bohatý a přátelský Whit. A pokud by Dennis Whita porazil, možná by si Libby mohla uvědomit, kdo je pro ni ten pravý. Obtloustlý Dennis proto zahodí lahve i cigarety a začíná se svéráznou přípravou na vrcholný sportovní výkon. (oficiální text distributora)

 

Čtvrtek 16.6.2016: Frances (1982) – ČT Art, 20:20

Filmovou biografii, vyprávějící životní příběh hollywoodské herečky Frances Farmerové, natočil režisér Graeme Clifford s výbornou Jessicou Lange v hlavní roli a vysloužil si za to nominace na Zlaté Glóby i Oscary.

Děj: Americká herečka Frances Farmerová (1914-1970) patřila k nejrozpornějším zjevům Hollywoodu 30. a 40. let. Její kariéra měla strmý vzestup a po krátké době také stejně prudký pád, neboť Frances Farmerová nebyla ochotna podřídit se požadavkům tehdejší komerční tvorby. Spíš než po laciném pozlátku filmové slávy toužila po úspěchu na jevišti, ale to se jí podařilo jen částečně. Z 15 filmů, jež natočila, odolal zubu času prakticky jediný – Děvče z baru (1936) Howarda Hawkse a Wiliama Wylera. Tvůrci filmu Frances, jenž vznikl v produkční společnosti známého komika Mela Brookse, věrně vyšli z jejího skutečného osudu, pouze přikomponovali fiktivní postavu jejího přítele Harryho Yorka. (oficiální text distributora)

https://www.youtube.com/watch?v=QJzj8dRRmbk

 

Pátek 17.6.2016: Pouta (2009) – ČT2, 20:00

Působivý a vcelku originální svým pojetím je český film Pouta, pojednávající o praktikách totalitního režimu v Československu v roce 1982.

Děj: Antonín, příslušník tajné policie, je vnitřně neklidný, možná až psychopatický násilník, plný neartikulovaného vzteku a zoufalství. Znuděný vším okolo sebe nasměruje své démony ke zdánlivě čistému, spíše ale neuchopitelnému bodu – k mladé ženě Kláře. Není to láska ani jiný druh čisté vášně – pouze spalující touha po iluzi útěku z šedivé klece a nudy. Antonínova nesmyslná snaha získat Kláru pro sebe ho obrací nejen proti tradičním nepřátelům režimu, ale i proti vlastním lidem a systému samotnému. (oficiální text distributora)

 

Pátek 17.6.2016: Okno z ložnice (The Bedroom Window, 1987) – ČT2, 22:30

Pocta Hitchcockovi v podání amerického režiséra Curtise Hansona, který později natočil výborné filmy: L. A. – Přísně tajné a Skvělí chlapi.

Děj: Během večera, který ambiciózní architekt Terry Lambert tráví s manželkou svého šéfa Sylvií Wentworthovou, se stane něco neobvyklého. Jeho milenka spatří z okna neznámého muže právě v okamžiku, kdy se pokouší zabít na ulici dívku. Útočník však Sylvii zahlédne a rychle zmizí z místa činu. Druhý den přinesou noviny zprávu o vraždě mladé ženy. Ve snaze přispět k dopadení vraha, Terry nabídne galantně Sylvii, že na policii bude svědčit místo ní. Když pak má identifikovat neznámého muže, stává se Terry podezřelým, a také se ocitá v smrtelném nebezpečí… (oficiální text distributora)

 

Sobota 18.6.2016: Pád třetí říše (Der Untergang, 2004) – ČT2, 20:00

Úspěšný a už kultovní film z roku 2004 popisující poslední fázi života Adolfa Hitlera na základě zpovědi jeho osobní sekretářky Traudl Jungové.

Děj: 20. července 1944 byl spáchán ve Vůdcově hlavním stanu “Vlčím doupěti” (Wolfsschanze), atentát na Hitlera. Z bezprostřední blízkosti zažila tuto událost jeho osobní sekretářka Traudl Junge. Poprvé se tak otřásla půda pod nohama kdysi všemocného “Vůdce” a všichni z jeho bezprostředního okolí poprvé pocítili šok… Strhující herecký výkon Bruno Ganze v roli Hitlera, jen v samotném Německu přilákal do kin 6 milionů návštěvníků. (oficiální text distributora)

 

Sobota 18.6.2016: Spojenec (Inside Man, 2006) – Nova, 22:15

Dnes již legendární americký režisér Spike Lee (Malcolm X) natočil v roce 2006 napínavý thriller s Denzelem Washingtone, Clivem Owenem, Jodie Foster a mnohými dalšími herci první třídy.

Děj: Newyorský detektiv Keith Miller je typický drsný polda, jehož kariérnímu postupu brání obvinění z nezákonného jednání, která se s ním táhnou od posledního většího případu. Je tu ale nová kauza s přepadenou bankou a desítkami rukojmích. Miller se musí postavit proti zřejmě nejrafinovanějšímu zločinci, jakého za svou kariéru potkal. Když se vyjednávání mezi policií a chladnokrevným stratégem vyostřuje, vstupuje do hry vlivná právnička. A situace se opět o něco víc komplikuje. Detektiv Miller si čím dál víc začíná uvědomovat, že pravidla této hry na kočku a myš nejsou tak jednoznačná a že nelze přesně určit strany dobra a zla. Na první pohled dokonalý zločin může být vlastně ještě dokonalejší. (oficiální text distributora)

 

Neděle 19.6.2016: Temný rytíř povstal (The Dark Knight Rises) – Nova Cinema, 20:00

Příběh movitého Bruce Wayna aka Batmana v dalším, závěrečném, dílu úspěšné trilogie režiséra Christophera Nolana. Z mého pohledu je snímek trochu hůř zvládnutý než předchozí Temný rytíř, přesto si stále zachovává svou kvalitu. Kromě Christiana Balea v roli Batmana dále uvidíte Anne Hathaway (Catwoman) a Toma Hardyho jako hlavního padoucha, maskovaného teroristu, Banea.

 

Neděle 19.6.2016: JFK (1991) – ČT2, 21:40

Životopisné drama Olivera Stonea (Zjizvená tvář) JFK zobrazuje události kolem atentátu na prezidenta Kennedyho z trochu jiného pohledu. Hvězdně obsazený snímek (Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones) vypráví o státním zástupci Jimovi, který nevěří oficiální verzi o samotném incidentu. Myslí si, že šlo o spiknutí pravicových kruhů a snaží se najít nové důkazy. Otazníky kolem události, která změnila moderní světové dějiny, stále zůstávají. Jeden ze snímků o JFK, který si vysloužil velmi kladné recenze a vřelá hodnocení.