Od 31. 8. do 10. 9. 2016 se bude konat v pořadí už 73. ročník filmového festivalu v Benátkách. Každému se tak naskýtá jedinečná šance navštívit krásné italské město a navíc vidět nějakou tu filmovou premiéru. Já sama o tom tento rok velmi přemýšlím a je dost možné, že se tam na pár dní vydám. Není to úplně levná záležitost, ale ten zážitek bude určitě stát za to. Co se o letošním ročníků už ví?

Festival se bude konat na ostrově Lido, na který se pohodlně dopravíte některým z pravidelných lodních spojů (tzv. vaporetta) přímo z Benátek, cesta trvá kolem 30min.

Předsedou letošní poroty bude britský režisér Sam Mendes, tvůrce snímků Americká krása nebo bondovek Skyfall, Spectre a dalších.

Hlavní cenou, která se na festivalu každoročně udílí je Leone d´Oro (Zlatý lev) pro nejlepší film. Dále se sošky rozdají i v ostatních kategoriích, jako je například režie, herečka, herec, aj.

Francouzský herec Jean-Paul Belmondo a polský režisér Jerzy Skolimowski převezmou ocenění Leone d´Oro za celoživotní přínos kinematografii.

Program bude zveřejněný 28. 7. 2016, ale už nyní můžeme počítat s některými velmi očekávanými filmy:

La La Land – snímek režiséra Damiena Chazelle, který před dvěma roky oslnil hudebním dramatem Whiplash, bude celý festival otevírat. Moderní muzikál s Ryanem Goslingem a Emmou Stone v hlavních rolích má vyprávět příběh nadějné herečky Mii a jazzového hudebníka Sebastiana, kteří bojují o své místo na slunci v současném Los Angeles. Trailer vypadá víc než slibně:

Arrival – novinka režiséra Denise Villeneuvea (Zmizení, Sicario), s Jeremym Rennerem a Amy Adams v hlavních rolích, je dalším snímkem, který bude mít s největší pravděpodobností svou premiéru na benátském festivalu. Sci-fi film čerpá svůj námět z krátké povídky Teda Chianga (lze dohledat na internetu, v ČR pod názvem Příběhy vašeho života) a má pojednávat o lingvistce (Amy Adams), vybrané ke komunikaci s mimozemšťany, kteří mezitím obsadili Zemi a nikdo neví, zda přicházejí v míru či nikoliv. Trailer zatím není k dispozici, ale vzhledem k předchozí tvorbě Denise Villeneuvea se můžeme začít těšit.

Nocturnal Animals – Amy Adams podruhé, tentokrát ve filmu Toma Forda. Zdá se, že letošní hereckou hvězdou festivalu se stane právě Amy. Americký režisér se po prvotině z roku 2009 Single Man vrací k režii. Thriller natočený podle knihy Austina Wrighta vypráví o Susan (Amy Adams), která před více než 20 lety opustila svého manžela. Minulost se však náhle připomene společně s rukopisem knihy Nocturnal Animals a žádostí o přečtení. Příběh Tonyho (Jake Gyllenhaal), jehož manželka a dcera byly během rodinné dovolené v lesích zavražděny neznámými útočníky, přiměje Susan začít zpochybňovat vztahy v domácnosti, vlastní manželství i bezpečnost.

The Young Pope – minisérii z dílny tří produkčních společností, HBO, britské Sky a francouzské Canal+, natočil režisér Paolo Sorrentino a jedná se o jeden z nejočekávanějších televizních projektů letošního podzimu. Do hlavních rolí byli obsazeni Jude Law a Diane Keaton. Na festivalu budou promítnuté první dva díly. Trailer:

Další možné filmové premiéry v Benátkách: remake Sedm Statečných od Antoinea Fuqua, On the Milky Road od Emira Kusturici, The Beautiful Days of Aranjuez Wima Wenderse, adaptace povídky Guy de Maupassanta Une Vie od Stéphana Brizé. Příští týden, jakmile bude zveřejněný oficiální program, bude vše jasnější.

Info jsem čerpala z online magazínu IndieWire (ZDE) a oficiálních stránek festivalu v Benátkách (http://www.labiennale.org/en/cinema/73rd-festival/).