Vydala jsem se včera do letního kina v Karlíně, zhlédnout očekávanou žraločí žánrovku Mělčiny s Blake Lively v hlavní roli. Jaký na mě film udělal dojem a jestli stojí za váš čas, o tom píšu v dnešním příspěvku.

Mělčiny natočil režisér Jaume Collet-Serra, tvůrce povedeného hororu Orphan a filmů s Liamem Neesonem (Neznámý, NON-STOP). Děj velmi minimalistického survival thrilleru se odehrává na bezejmenné* pláži někde v Mexiku a vypráví o mladé surfařce Nancy (Blake Lively), kterou pár metrů od břehu začne ohrožovat žralok bílý. Zraněná dívka si najde dočasné útočiště na kamenitém útesu, který ale během přílivu zaplaví voda a žralok tak bude mít příležitost ji pohodlně lapit, proto musí Nancy rychle vymyslet, jak se dostat na břeh.

Seznamte se s Nancy, sexy surfařkou

Předtím, než k celému incidentu dojde, máme šanci se s Nancy blíž seznámit a vytvořit si k ní alespoň nějaký vztah. Díky telefonátům s její sestrou a otcem a flashbackům z minulosti zjistíme, proč odešla z vysoké a co se stalo její milované matce. Je to nenásilná cesta, jak s ní během jejího boje s krvelačným predátorem soucítit a držet ji palce. Mělčiny trochu svým pojetím připomínají jiný snímek a to 127 hodin.

Film je v rámci pravidel svého žánru povedený a splňuje téměř vše, co bychom od něj mohli očekávat. Atraktivní hlavní hrdinka, krásná příroda, velmi realisticky vytvořený žralok, chytlavá hudba… Blake Lively to jako surfařce opravdu sluší a je pastvou pro oči. Navíc na mě působila i sympaticky a především uvěřitelně. Záběry, kdy se souká do neoprenového oblečku, byly už sice trochu klišé, ale proč ne.

Napětí selhává

První čtvrtina filmu jako by vypadla z nějakého líbivého surfařského spotu na Surf Channelu, s krásnými záběry vln, svižnými kousky surfařů a efektivní techno hudbou.  Napětí se daří budovat podvodními záběry, kdy se hudba vytratí a z plátna na nás sála jen tichá zlověstnost hlubin. Tím však pomalu přecházím i k největší slabině Mělčin a to je právě ono vyvolání napětí. Ze začátku se to režisérovi i celkem daří – chvíle, kdy se den pomalu přehoupne do své druhé poloviny, surfaři odcházejí, racci se slétají a Nancy zůstává ve vodě osamocená, protože chce chytit ještě jednu, poslední vlnu. Jakmile však na scénu poprvé připlave žralok, jde napětí trochu dolu. Divák si stále užije chvíle strachu a překvapení, ale stopáž boje hrdinky se žralokem je až příliš dlouhá a nenápaditá na to, aby dostála své úvodní premise. A tak po zbytek filmu sledujeme jen celkem předvídatelný boj s bestiálním predátorem.

Zábavná jednohubka

Tím však nechci říct, že by film nebyl zábavný. Jako povedená letní jednorázovka funguje dokonale. Člověk vypne, kochá se dobře natočenými záběry, hezkou herečkou a věří, že všechno dobře dopadne. Snímek vás ničím vyloženě nenaštve a po zhlédnutí budete mít pocit příjemně stráveného večera v kině, jako jsem měla včera večer já. Zaslechla jsem po projekci pár rozladěných lidí debatovat nad tím, že jde o snůšku nemožných výmyslů a že by přeci žralok tahle nikdy neútočil. Prosím, uvědomte si, že se jedná o žánrový FILM, ve kterém jsou jasně dané mantinely a nemá smysl přemýšlet nad tím, jak by se žralok ve volné přírodě normálně zachoval. Další věcí je srovnání s Čelistmi – to samozřejmě nejde. Čelisti jsou kultovní film s daleko větší výpravou, kterému tento minimalistický thriller nemůže jakkoliv konkurovat. Pokud však půjdete na Mělčiny s očekáváním atraktivní a dobře natočené zábavy, užijete si je stoprocentně. ***

* Otázku ohledně jména pláže, několikrát položenou hlavní hrdinkou, jsem nepochopila, nebo spíš její význam pro děj filmu. Pokud to má někdo jinak, ozvěte se. 🙂

Mělčiny / The Shallows
Drama / Thriller
USA, 2016, 86 min.

Režie: Jaume Collet-Serra
Scénář: Anthony Jaswinski
Kamera: Flavio Martínez Labiano
Hudba: Marco Beltrami
Herci: Blake Lively, Óscar Jaenada, Angelo Jose, Lozano Corzo, Jose Manual, Trujillo Salas