Komiksový snímek Sebevražedný oddíl (Suicide Squad) trhá v USA kasovní rekordy.

Uvedením Sebevražedného oddílu, společnosti Warner Bros. a D. C. Comics znovu vyzvali svého rivala, konkurenční Disney/Marvel a jejich univerzum. Rekordní výdělek 135 mil. dolarů za první víkend v USA (celosvětově 267mil dolarů), který převyšuje i prvotní tržby Strážců galaxie, drží nepříliš kladně hodnocený film nad vodou. Otázka však zní: Vydrží nadprůměrné výdělky, nebo bude snímek následovat osud Batmana vs Supermana a spadne dolů? Ať už je jeho budoucnost jakákoliv, Sebevražedný oddíl se zatím dokázal prodat.

Letní snímky  jedou často po podobné trajektorii – strmý nástup, ale o to rychlejší pád. Jak Jason Bourne, tak i Star Trek vykazují po silných začátcích propad v návštěvnosti. Nadějně zatím ale vypadá nenápadná komedie Matky na tahu, která by mohla brzy pokořit hranici 100 milionů dolarů.

Sebevražedný oddíl bojuje proti špatným recenzím

Odhad výdělků staví zatím “Oddíl” na druhé místo, hned za Kapitána Ameriku: Občanská válka a současně mezi nejúspěšnější filmy co se víkendových tržeb týká (těsně předběhnul i rybku Dory). Společnosti Warners a D. C. mají tak na svém kontě již třetí nejlepší otevírací víkend za rok 2016. Konkurent Marvel podobně zabodoval s “Občanskou válkou”, ale Deadpool a X-Men byli již slabší.

A tenhle úspěch znamená pro Warners a D. C. hodně, už kvůli jejich neustále rostoucím nákladům vynaloženým v konkurenčním boji proti Disney/Marvel. Ale i jako odpověď na negativní recenze, které jak Batman vs. Superman, tak i Sebevražedný oddíl obdrželi. Jak je ale možné, že například Strážci galaxie měli hodnocení mnohem lepší a výdělky horší? Ve hře je několik faktorů.

Warners dokázali snímek po celou dobu velmi dobře propagovat, vše začalo na festivalu Comic-Con v roce 2015, kde byl film o antihrdinech poprvé blíže představen. Pokračovalo to nápaditými trailery (s písničkou od Queen, apod.), upoutávkami napříč sociálními sítěmi, až po docela agresivní marketingovou kampaň. Očekávání potencionálních diváků bylo tak vysoké, že ho negativní kritika neměla šanci shodit a fanoušci to zkrátka museli vidět na vlastní oči. A podobný příběh známe už od uvedení Batman vs Superman, který byl také v tisku vláčen bahnem a tržby byly nad očekávání dobré.

Zatímco v literatuře je D. C. Comics rovnoprávným soupeřem Marvelu, co se filmů týká, byl poslední dobou tak trochu “na suchu” a fanoušci měli žízeň. “Oddíl” a “BvS” jsou jen dvě DC premiéry od dob uvedení Muže z oceli v roce 2003, a prvním filmem bez postavy Batmana nebo Supermana od propadáku Green Lantern. Disney a Marvel odvedli skvělou práci při udržování zájmu o jejich často opakující se postavy, avšak Warners mají nyní výhodu v uvedení, pro fanoušky, nového světa antihrdinů. 

K pozitivními výsledku mohlo dopomoci také zobrazení temnější strany světa, s mnohem méně líbivými postavami a posouvání hranice násilí (označení PG-13). Nesmíme však zapomenout ani na herecké obsazení. Will Smith stále táhne a Jared Leto nebo Margot Robbie na sebe strhli pozornost už v trailerech.

Ať tak, či onak, je dobré, že se lidé neřídí jen recenzemi a jdou se přesvědčit do kina na vlastní oči. Já se na to také v nejbližší době chystám a snad k tomu brzy i něco napíšu :-). Uvidíme, jestli si snímek udrží své dobré prodejní výsledky nebo bude následovat brzký pád.

Zdroj: IndieWire