Září symbolizuje konec prázdnin a brzký příchod podzimu (bohužel). Pro filmové fanoušky to však znamená i období, kdy se do kin nasazuje velký počet kvalitních filmů. Začíná “oscarové” období a během půl roku se vykrystalizují možní budoucí kandidáti. V září bude k očekávaným hitům určitě patřit Sirotčinec slečny Peregrinové, remake Sedmi statečných, nová Bridget Jonesová a mnou hodně očekávaný Neon Demon. Více se dozvíte v dnešním článku. Vyrazte v září do kina!

Premiéry od 1. 9. 2016

OBR DOBR (The BFG, 2016)

režie: Steven Spielberg

předloha: Roald Dahl (kniha)

Fantasy pohádka podle předlohy spisovatele Roalda Dahla, natočená režisérem Stevenem Spielbergem, měla premiéru na letošním festivalu v Cannes a setkala se s velmi kladnou odezvou. Do hlavní role byl obsazený Mark Rylance, který získal v loňském roce Oscara za ztvárnění sovětského špiona ve Spielbergově dramatu Mostu špiónů.

Příběh mladé dívky a laskavého obra známého jako Obr Dobr, kteří se vydávají na dobrodružnou cestu s cílem zajmout zlé lidožroutské obry, kteří pronikají do světa lidí. (Freeman Ent.)

SMRT VE TMĚ (Don´t Breathe, 2016)

režie: Fede Alvarez

scénář: Fede Alvarez, Rodo Sayagues

Nový horor režiséra Alvareze, který stojí například za předělávkou Evil Dead z roku 2013, je prý opravdu kvalitní a budete se hodně bát. Jedná se o “home invasion” horor, který vypráví o skupince tří zlodějů, kteří se vloupají do domu bohatého slepce. Překvapení bude, když zjistí, že se nejedná o bezbranného muže, ba naopak.

Premiéry od 8. 9. 2016

NERVE: HRA O ŽIVOT (Nerve, 2016)

režie: Henry Joost, Ariel Schulman

předloha: Jeanne Ryan (kniha)

Zajímavě vypadá i thriller Nerve, vyprávějící o studentce čtvrtého ročníku (Emma Roberts), která stejně jako ostatní vrstevníci, propadla online hře vadí – nevadí. Společnost jí ve filmu dělá Dave Franco a zdá se, že to bude hodně zábavná jízda. Koukněte na trailer níž!

SULLY: ZÁZRAK NA ŘECE HUDSON (Sully, 2016)

režie: Clint Eastwood

předloha: Chesley Sullenberger (kniha)

Nový film Clinta Eastwooda (86 let) nám přinese rekonstrukci “zázraku na řece Hudson”, tedy neuvěřitelného přistání kapitána “Sullyho” Sullenbergera (Tom Hanks) s porouchaným letadlem na newyorské řece. Tehdy se díky duchaplnému manévru podařilo zachránit 155 pasažérů. Jestli tento počin vynese Eastwoodovi další nominaci na Oscara, nechme se překvapit.

Premiéry od 15. 9. 2016

DÍTĚ BRIDGET JONESOVÉ (Bridget Jones´s Baby, 2016)

režie: Sharon Maguire

scénář: Helen Fielding, Dan Mazer, Emma Thompson

Pokračování úspěšné komedie s Bridget Jonesovou míří do kin. V hlavních rolích opět Renée Zellweger a Colin Firth. Bridget tentokrát nemá problémy s váhou, ale hlavně s těhotenstvím. Příliš filmu nevěřím, a tak doufejme, že překvapí!

Děj: Utrpení největší smolařky v dějinách dosud neskončilo. Bridget Jonesová je stále bez chlapa. Jak název třetího dílu slavné série napovídá, tím hlavním malérem bude tentokrát neplánované těhotenství. Taková věc dokáže vykolejit i životem otřískanou Bridget, zvlášť když naprosto netuší, s kým počala.

THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK – THE TOURING YEARS (2016)

režie: Ron Howard

scénář: Mark Monroe

Nový dokument o své oblíbené kapele nemůžu opomenout. V režii Rona Howarda (Apollo 13, Rivalové) vznikl jedinečný projekt mapující období koncertních let 1962-1966 z pohledu samotných členů The Beatles. Divák bude mít šanci vidět množství nikdy nezveřejněných záběrů a rozhovorů. Podle zatím dostupných recenzí se jedná o skvělý zážitek.

Premiéry od 22. 9. 2016

CAFÉ SOCIETY (2016)

režie: Woody Allen

scénář: Woody Allen

Nová “allenovka” měla premiéru na festivalu v Cannes a v září se konečně dostane i k nám. Pokud máte rádi Woodyho Allena a jeho filmy, pak byste si romantickou komedii, tentokrát ze světa celebrit, rozhodně neměli nechat ujít.

Děj: Bobby (Jesse Eisenberg) pochází z Bronxu. Žije s věčně se hašteřícími rodiči a bratrem Benem (Corey Stoll), který jako čistokrevný amorální gangster zastává názor, že každý problém se dá snadno vyřešit hrubou silou. Bobbymu je jasné, že potřebuje změnit prostředí. Odlétá do Hollywoodu, kde začne pracovat jako poslíček pro strýčka Phila (Steve Carell), který je mocným agentem filmových hvězd. Vstupuje do světa opojných večírků, plných celebrit, modelek, playboyů, producentů a politiků. Na první pohled se však zamiluje do strýcovy půvabné asistentky Vonnie (Kristen Stewart). Problém je, že Vonnie má vážný vztah, takže se Ben musí spokojit s pouhým kamarádstvím. Ale nic netrvá věčně, Vonnie se s přítelem rozejde a velmi rychle opětuje Benovy city. Jeho nabídku k sňatku však odmítá… zamotaným vztahům však není konec a jak známe Allena ještě nás děj pořádně překvapí. (Bioscop)

NEON DEMON (2016)

režie: Nicolas Winding Refn

scénář: Nicolas Winding Refn, Mary Laws, Polly Stenham

Přízrak letošního festivalu v Cannes. Hororový, kanibalistický thriller Neon Demon si v září rozhodně nenechám ujít. Natočil ho režisér Nicolas Winding Refn (Drive) a prý se jedná o stylisticky vybroušenou lahůdku.Už i samotný trailer stojí za to!

Děj: Jesse je mladá, krásná a má onu tajemnou esenci, která ji vyčleňuje ze zástupu dokonalých krásek ucházejících se o svých pár let slávy na módních molech v Los Angeles. „Kdo by chtěl zkyslý mlíko, když může mít čerstvý maso”, utrousí na její adresu jedna ze závistivých kolegyň. Neonový puls fashion světa pohlcuje Jesse natolik, že přehlíží varovné signály. Za marnivými kulisami kultu krásy totiž dříme dávné zlo, které se živí nevinností. (Film Europe)

SEDM STATEČNÝCH (The Magnificent Seven)

režie: Antoine Fuqua

scénář: John Lee Hancock, Nic Pizzolatto, Akira Kurosawa (původní scénář), Hideo Oguni (původní scénář)

Remake kultovního amerického filmu z roku 1960 (který se zase nechal inspirovat japonským snímkem Sedm samurajů) natočil režisér Antoine Fuqua a do hlavních rolí obsadil hvězdy současného Hollywoodu – Denzela Washingtona, Chrise Pratta, Ethana Hawkea, Matta Bomera aj. Trailer vypadá docela dobře, přesvědčte se níž. Světovou premiéru bude mít snímek letos v Benátkách.

Premiéry od 28. 9. 2016

ANTHROPOID (2016)

režie: Sean Ellis

scénář: Sean Ellis, Anthony Frewin

Koprodukční film, na kterém pracovali i známí čeští herci (Geislerová, Mihulová, aj.), zpracovává atraktivní téma – atentát na Heydricha z pohledu vojáků Gabčíka a Kubiše. Snímek měl premiéru na festivalu v Karlových Varech. Recenze se různí, ale divákům se film podle dostupných informací líbil. Já jsem ho letos ve Varech nestihla,  a tak to hodlám napravit to v září.

Děj: Reinhard Heydrich, třetí nejmocnější muž nacistické říše a hlavní architekt konečného řešení židovské otázky, zemřel 4. června 1942 v Praze na následky atentátu, který provedli českoslovenští parašutisté vyslaní zpět do vlasti exilovou vládou z Londýna. Filmovou adaptaci akce zvané Operace Anthropoid nosil režisér, scenárista a kameraman Sean Ellis v hlavě patnáct let, během kterých prostudoval nespočet dostupných materiálů. Do filmu chtěl dostat především pohled vojáků Gabčíka a Kubiše, jejich pocity tváří v tvář činu s jistými fatálními následky. (MFF Karlovy Vary)

Premiéry od 29. 9. 2016

DEEPWATER HORIZON: MOŘE V PLAMENECH (2016)

režie: Peter Berg

scénář: Matthew Michael Carnahan, Matthew Sand

Nešťastnou událost, která se stala v dubnu 2010 na vrtné plošině Deepwater Horizon a způsobila největší únik ropy v historii USA, bude zpracovávat nový film Petera Berga (Na život a na smrt, Hancock) s Markem Wahlbergem v hlavní roli. Trailer vypadá zajímavě!

SIROTČINEC SLEČNY PEREGRINOVÉ PRO PODIVNÉ DĚTI (2016)

režie: Tim Burton

scénář: Jane Goldman

Úspěšná kniha Ransoma Riggse se dočkala filmového zpracování od Tima Burtona. Podle traileru to zatím vypadá na typický “burtonovský” fantasy film. V hlavních rolích –  Eva Green, Samuel L. Jackson, Asa Butterfield, aj.

Děj: Díky tajemným stopám, které Jakeovi zanechá jeho milovaný dědeček, a které poodhalují tajemství jiných světů a doby, Jake objeví kouzelné místo, známé jako sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Jeho tajemnost i nebezpečí se začnou prohlubovat, jakmile Jake pozná jeho obyvatele a jejich zvláštní, neuvěřitelné schopnosti, ale i jejich strašlivé nepřátele. Jake nakonec zjistí, že jen jeho vlastní a výjimečná “podivnost” může zachránit jeho nové přátele. (CinemArt CZ)