V lednu roku 2009 se kapitán Sully zapsal do amerických dějin jako hrdina a zachránce 155 pasažérů letu společnosti US Airways. Dokázal nouzově přistát na ledové řece Hudson bez ztráty na životech. Sully: Zázrak na řece Hudson poctivě rekonstruuje neuvěřitelnou událost a baví i dojímá zároveň.

Sully: Zázrak na řece Hudson

Filmy od Clinta Eastwooda se často vyznačují patriotismem, hrdinstvím a velkou dávkou emocí. Tentokrát to s těmi emocemi bylo podobné, ale bez neúnosného patosu a přehnaného vlastenectví či heroismu. Sully: Zázrak na řece Hudson je tedy dost dobře stravitelný i pro české publikum, které má k adoraci všeho amerického daleko. Kromě výše napsaného, je ještě nutné dodat, že je Clint Eastwood typ režiséra, který točí už pár let stabilně dobré filmy bez většího zaváhání. Nejinak tomu je i u snímku Sully, potvrzujícího režisérovu šikovnost a elán.

Filmový námět čerpá z knižní předlohy napsané kapitánem Chesleym (Sully) Sullenbergem a americkým spisovatelem Jeffreym Zaslowem, a skoro dokumentárním stylem popisuje pozadí nouzového přistání porouchaného letadla na řece Hudson. Letoun společnosti US Airways se při svém vzletu z newyorského letiště střetnul s velkým hejnem ptáků, které způsobilo fatální vysazení obou hlavních motorů. Bez rychlého rozhodnutí kapitána Sullyho by došlo k tragédii a 155 lidí na palubě by pravděpodobně nepřežilo. Jeho rychlá reakce a nápad přistát na ledovém Hudsonu se ukázaly jako životy zachraňující, nikomu z cestujících se nic nestalo. Ze Sullyho se přes noc stal hrdina a jeho život se obrátil naruby. Vyšetřovací komise a pojišťovny to však viděli jinak. Přistání na řece bylo podle nich zbytečný risk a kapitán měl dost času stočit letadlo zpět na letiště. Jak to tedy bylo doopravdy? Chyboval kapitán Sully?

Snímek je pojatý velmi komorním a intimním stylem, s jedinou výjimkou samotného pádu letadla, nasnímaného efektně z mnoha úhlů a se vší parádou. Hned ze začátku se seznamujeme s kapitánem, pár dní po havárii a během jeho vyšetřování komisí. Z jeho strhaného výrazu a opakujících se nočních můr vidíme, že nálepka hrdiny se naprosto neshoduje se Sullyho pocitem. Ačkoliv si je téměř jistý, že udělal vše dobře, komise jeho rozhodnutí neustále zpochybňuje a stejně tak mate i diváka. Průběh vyšetřovacího procesu celý děj rámuje a na základě vzpomínání a výpovědích Sullyho se několikrát přeneseme zpět v čase, ke klíčovému incidentu. Dostáváme šanci okusit pád letadla a to z pohledu různých účastníků – cestujících, pilotů, letušek, pracovníků v řídící věži, záchranářů i pouhých pozorovatelů z okolních mrakodrapů. Užijeme si tak několikrát brilantně natočené scény nouzového přistání, které působí mrazivě reálným dojmem. Stejně tak, jako skoro hmatatelný strach všech pasažérů a “popěvky” profesionálně se chovajících letušek – “Brace! Brace! Heads down! Stay down!”

Tom Hanks, jako pilot Sully, i Aaron Eckhart, v roli kopilota Jeffa, podávají kvalitní výkony a jejich postavy jsou uvěřitelné. Nejen jako hrdinové, kteří svou profesionalitou a sebekontrolou zachránili celou posádku, ale i jako obyčejní lidé, mající své pochybnosti, starosti a nakonec i upřímnou radost. Sullyho manželka, ztvárněná Laurou Linney sice moc prostoru nedostala, ale přesto je pro děj důležitou součástí, pomáhající nám přiblížit Sullyho jako manžela i otce, tedy role pro nás jinak skryté. Naopak, trochu jako karikatury se zdají být “ti zlí”, tedy lidé hájící práva vyšetřovací komise. Tady by nevadilo ubrat trochu té černobílé a vidím to jako jediné slabé místo, jinak obohacujícího filmového zážitku.

Shrnutí: K věci a bez zbytečných “kudrlinek” reportážním stylem natočený film o jednom zázraku a hrdinovi. Námět je sám o sobě silné téma, které nepotřebuje přikrášlování a režisér ho nechal vyznít naplno. Nasnímaný pád letadla je pak naprostá špička, kterou máme možnost vidět ve filmu několikrát a ani jednou neomrzí. Eastwood si tentokrát nemusí vypomáhat patosem, ani přehnaným patriotismem (jako třeba v Americkém sniperovi) a film stejně dojme. *****

—————————————-

Sully: Zázrak na řece Hudson (USA, 2016)

Režie: Clint Eastwood

Scénář: Todd Komarnicki,Chesley Sullenberger,Jeffrey Zaslow

Hrají: Tom Hanks,Anna Gunn,Laura Linney,Aaron Eckhart