Halloween je za dveřmi, a proto dávám všanc pár tipů na hororové lahůdky, které vám naženou husí kůži. Nekoukám se na tento typ filmů často, ale když už, tak si vybírám. Dnešní příspěvek tedy stylově věnuju svátku všech mrtvých!
The Invitation (2015)

Pokud máte uživatelský účet u televizní stanice Netflix, můžete tento atmosférický horor zhlédnout z pohodlí domova. Konverzační, intimní snímek, sledující skupinku přátel, kteří se po pár letech setkávájí na společné večeři v domě jedné z nich. Jejich vzájemné vztahy obestírá tajemství a staré křivdy, které stále bolí. Jaký je pravý důvod jejich setkání? Minimalistické ztvárnění filmu kontrastuje s velmi akčním závěrem a patří tak k relativně originálně pojatým hororům.

 

Ulice Cloverfield 10 (2016)

Opět docela minimalistický film kombinující žánr hororu a sci-fi. John Goodman v roli podivínského preppera, u kterého nevíme, jestli je teda zlý nebo hodný, na plné čáře exceluje a získává tak většinu filmu pro sebe. Samotný příběh je však neméně zajímavý a buduje napětí od začátku až do konce. Závěr je sice nakonec trochu zklámáním, ale přesto se celkově jedná o horor, který by vám neměl ujít. Více k filmu naleznete i ZDE.

 

Darling (2015)

Černobílý artový horor vyprávějící o mladé ženě (úchvatná Lauren Ashley Carter), která se právě nastěhovala do hrůzu nahánějícího domu v New Yorku. To, že se tam budou dít divné věci je jasné… Z čeho ale zlo pramení a bude smrtelné i pro hlavní hrdinku? Film plný skrytých symbolů, naznačených metafor a nedořečených pravd vás bude bavit ještě pár dní po zhlédnutí, je svým ztvárněním totiž téměř hypnotický a určený hlavně pro náročnější diváky.

 

Zhasni a zemřeš (Lights Out, 2016)

Film odvíjející svůj námět od stejnojmenného kraťasu  režiséra Davida F. Sandberga patří k tomu lepšímu z hororové tvorby v roce 2016. Zlo se tady zhmotňuje pouze ve tmě a potvrzuje naši noční můru z dětských let – ve tmě číhá nestvůra. Mrkněte na originál krátkého filmu a pak si pusťte i celovečerák, nebudete spát.

https://www.youtube.com/watch?v=-fDzdDfviLI

 

Smrt ve tmě (Don´t Breathe, 2016)

Home invasion slasher, který je protkaný motivem peněz od začátku do konce. Hlavní hrdinové filmu si na životbytí nedokážou vydělat jinak, než vykrádáním bytů bohatých lidí. V jednom (a posledním) případě však narazí na sice slepého, ale o to víc vynalézavého majitele domu, který si nenechá jejich počínání líbit. Film důvtipně pracuje s motivací lupičů a jejich slepé “oběti” a potvrzuje staré rčení, že peníze nejsou všechno. Skvěle napsaný, natočený i zahraný, tenhle horor vám opravdu nedá vydechnout.

Hush (2016)

A nakonec jeden téměř klasický home invasion horor, který sice úplně nepřekvapí, ale dodá vše potřebné k domácí halloweenské zábavě. Mladá, hluchoněmá dívka se na chvíli odstěhuje na samotu u lesa, aby měla čas dokončit svou detektivní knihu. Co ale osud nechtěl, začne ji tam obtěžovat maskovaný psychopat. Řemeslně poctivě natočený horor od mistra svého žánru Mikea Flanagana (Zlo nikdy nespí, Oculus) rozhodně postraší.