Venku prší, je zima, a tak se mi jeví jako dobrý nápad zajít na něco do kina. Zrovna teď je na to ideální doba, což  se vám pokusím dokázat i v dnešních kino tipech. Kromě běžných kino premiér, doporučuju navštívit i přehlídku filmů nazvanou Be2Can (http://www.be2can.eu/), kde máte možnost zhlédnout u nás nedostupné filmové hity bodující na velkých festivalech (Benátky, Cannes, Berlín).

V kinech od 6.10.2016
Rodinné štěstí (Ernelláék Farkaséknál, 2016)

Režie: Szabolcs Hajdu

Scénář: Szabolcs Hajdu

Vítěz letošního filmového festivalu ve Varech jde do běžné kino distribuce a vy byste si toto maďarské komediální drama neměli nechat ujít. Prosté zobrazení života jedné rodiny, do které zasáhne nečekaná návštěva, mě ve Varech nečekaně pobavilo.  A i když se nejedná o žádné bombastické dílo, tak je právě svou jednoduchostí a snahou zachytit běžné starosti lidí, výjimečné. Szabolocs Hajdu, režisér snímku, si zahrál i jednu z hlavních rolí a potvrdil svůj talent na obou frontách. Pro neznalé maďarské kinematografie je to jedinečná šance, jak si nenáročnou formou rozšířit obzory.

Děj: Když vás okolnosti donutí ubytovat příbuzné u sebe doma, nebývá to žádný med. Stačí chvilka a jeden je podrážděný, druhý ukřivděný a třetí vám závidí auto. S přibývajícím počtem dní strávených v jednom bytě graduje tahle výbušná situace do sledu vtipných, dramatických i absurdně banálních historek, až se nakonec ukáže, že toho, kdo vám nejvíc leze na nervy, máte vlastně hrozně rádi. (Aerofilms)

Kubo a kouzelný meč (Kubo and the Two Strings, 2016)

Režie: Travis Knight

Scénář: Marc Haimes, Chris Butler

Jako kouzelný a láskyplný počin, hodnotí nový animovaný snímek například deník The Guardian. I ostatní kritici se ke kladnému hodnocení přiklánějí a pravděpodobně se tak jedná o nejlepší animák tohoto měsíce. Kubo a kouzelný meč byl vyrobený ve studiu Laika (Koralína, Škatuláci) unikátní stop-motion metodou a zavede nás do starodávného Japonska.

Děj: Umí vyprávět příběhy tak, že to bere dech. Chlapci Kubovi tenhle talent pomáhá uživit sebe a nemocnou matku. Den co den opouští jeskyni, ve které společně přebývají, a v přilehlé vesnici ohromuje obyvatele svým vyprávěním, které končí vždy před západem slunce. Domů se musí vrátit před setměním, jinak by ho podle matky mohla stihnout strašlivá kletba. Jednoho večera se však vrátit nedokáže. A varování se promění ve skutečnost. Najednou si uvědomí, že se stal hrdinou vlastního dobrodružného příběhu. V doprovodu chytré a přímočaré Opice a trochu praštěného Brouka se vydává po stopách svého otce, legendárního samuraje. (CinemArt CZ)

V kinech od 13.10.2016
Hedi (2016)

Režie: Mohamed Ben Attia

Scénář: Mohamed Ben Attia

Zajímavým pohledem do tuniské kultury a mentality může být drama, nazvané podle hlavního hrdiny – Hedi. Bez ambicí a jakékoliv promyšlené budoucnosti se Hedi protlouká životem, dokud nepotká svůj pravý opak – živelnou Rym. Překážkou jejich společného štěstí je však Hediho dopředu dohodnutý sňatek, který se má odehrát za týden. Jak se Hedi rozhodne? Půjde si za svým štěstím, nebo podlehne rodinným tradicím a své neschopnosti něco změnit? Film měl úspěšnou premiéru na festivalu v Berlíně, kde získal cenu za nejlepší debut a herecký výkon.

Film reflektuje tuniské tradice, současnou politiku i nedávnou revoluci v roce 2011. Kromě složitého dilematu Hediho, tak mají diváci možnost se blíž seznámit i se samotným africkým státem.

https://www.youtube.com/watch?v=-hfyW-AFAcQ

V kinech od 20.10.2016
Toni Erdmann (2016)

Režie: Maren Ade

Scénář: Maren Ade

Jeden z nejlepších letošních evropských filmů, o čemž svědčí i vyslání filmu na Oscary. Německé drama jsem zhlédla na festivalu v Karlových Varech a musím říct, že jsem byla nadšená. Rozhodně doporučuju na Toni Erdmann zajít a nechat se pobavit i dojmout zároveň. O filmu jsem víc psala i ZDE.

https://www.youtube.com/watch?v=MF4i7qyUysA

Jack Reacher: Nevracej se (Jack Reacher: Never Go Back, 2016)

Režie: Edward Zwick

Scénář: Lee Child, Richard Wenk, Edward Zwick, Marshall Herskovitz

Pokračování úspěšného snímku Jack Reacher: Poslední výstřel by si neměli nechat ujít fanoušci akčního žánru i Toma Cruise.  Film změnil oproti minulému dílu režiséra a tentokrát si na režisérskou stoličku sednul Edward Zwick, tvůrce Krvavého diamantu nebo Tahu pěšcem. Jedná se o zkušeného tvůrce a věřím, že se máme na co těšit.

Děj: Reacher nejraději pracuje tam, kde by byl oficiální postup příliš zdlouhavý. Jako bývalý major vojenské policie má rád zločiny s armádní příchutí a vůbec nejraději ty, které na první pohled nedávají smysl. Jako třeba obvinění velitelky Susan Turnerové (Cobie Smulders) ze špionáže. Krásku s dosud neposkvrněnou pověstí, kolem které začali náhle v podezřelém tempu umírat lidé, chtěl původně pozvat na večeři. Teď ji musí vytáhnout z basy, aby pomohl dokázat její nevinu. (CinemArt CZ)

V kinech od 27.10.2016
Hitchcock/Truffaut (2015)

Režie: Kent Jones

Scénář: Kent Jones, Serge Toubiana

Povinnost pro všechny fanoušky filmu! Na základě legendární knihy Rozhovory Hitchcock – Truffaut vznikl film, který přibližuje setkání obou velikánů světového filmu v roce 1962 v L. A. a nabízí původní magnetofonové nahrávky a dosud nepublikované fotografie. Navíc je ve filmu Hitchcockova  tvorba  rozebrána a objasněna jedněmi z nejuznávanějších režisérů dneška (Scorsese, Fincher, Linklater, aj.).

Doctor Strange  (2016)

Režie: Scott Derrickson

Scénář: Stan Lee (komiks), Thomas Dean Donnelly, Joshua Oppenheimer, Jon Spaihts

Studio Marvel si pro nás na konec října připravilo dlouho očekávanou adaptaci komiksu Stana Lee – Doctor Strange. Režie se chopil  zatím nepříliš úspěšný režisér Scott Derrickson (Chraň nás od zlého, Sinister) a uvidíme, jak se s oblíbeným tématem popasoval. Do hlavní role Doctora Strange byl obsazený Benedict Cumberbatch. Film má na kontě už jednu velkou kontroverzi – obsazení Tildy Swinton do role tibetského mystika jménem Prastarý, předobrazem je Asiat a to Tilda rozhodně není.

Děj: Studio Marvel uvádí film Doctor Strange o světoznámém neurochirurgovi Dr. Stephenu Strangovi, jehož život se změní po strašlivé dopravní nehodě, která mu znemožnila používat ruce. Když ho tradiční medicína zklame, je Strange nucen hledat uzdravení a naději jinde. A tak se vypraví na mystické, odloučené místo známé jako Kamar-Taj. Brzy zjistí, že Kamar-Taj není jen chrámem uzdravení, ale i základnou pro boj s temnými silami, jež chtějí zničit naši realitu. Zanedlouho si musí Strange – vybavený novými magickými schopnostmi – vybrat, zda se vrátí k původnímu životu plnému bohatství a slávy, anebo se všeho vzdá a bude bránit svět jako nejmocnější kouzelník ve vesmíru.(Falcon)

American Honey (2016)

Režie: Andrea Arnold

Scénář: Andrea Arnold

Režisérka Andrea Arnold (tvůrce skvělého Fish Tank) tentokrát zamířila do USA a předkládá nám příběh lidí, žijících svůj specifický “americký sen”. Snímek, přebírající svůj název z písničky od Lady Antebellum, je živelným příkladem road movie poháněné sexem, romancí a hip-hopem.  Zajímavostí je, že stejně jako v jejím předchozím filmu Fish Tank, je většina rolí (včetně té hlavní) obsazena neherci. Jediným známým hercem tak zůstává Shia LaBeouf. Já se na film chystám v rámci festival Be2Can a hodně se těším!

Děj: Mladičká Star (Sasha Lane) žije život, který by nikdo z nás nechtěl. Sama se stará o dva mladší sourozence, protože otce nemá, matka se o nic nezajímá a otčím se o ni zajímá až moc. Když tedy na parkovišti obchoďáku potká dodávku plnou vrstevníků, neváhá moc dlouho a naskočí. Tím se stane součástí party mladých lidí, kteří si na živobytí vydělávají tím, že křižují Amerikou a dům od domu se snaží prodávat předplatné časopisů, o které by jinak nikdo neměl zájem. Všichni to jsou outsideři, kteří tuší, že po standardních kolejích cesta nevede, a tak se chytili jedné z posledních šancí, která jim ještě zbývala. Star záhy zjistí, že tahle činnost není ani tak práce jako spíš životní styl, naplněný polykáním kilometrů, nočními mejdany, svéráznými rituály a konflikty, k nimž v téhle nesourodé „rodině” není nikdy daleko. Když se navíc zamiluje do nejúspěšnějšího prodejce Jakea (Shia LaBeouf), na vlastní kůži pozná, že tahle jízda bude všechno, jen ne bezstarostná. (CinemArt CZ)

https://www.youtube.com/watch?v=-q-HwMbHbnE