Listopad je plný velmi očekávaných filmových novinek. Špičkový sci-fi snímek Příchozí (Arrival), který není tak úplně jen o mimozemšťanech, sofistikovaný thriller Toma Forda Noční zvířata, či odnož Harryho Pottera – Fantastická zvířata a kde je najít. A nejen to, je toho mnohem víc, další tipy naleznete v dnešním příspěvku.

V kinech od 3.11.2016
Až na dřeň! (Do balcak, 2014)

Režie: Stole Popov

A co takhle nahlédnout do historie Makedonie, její kultury a života obyčejných lidí? Ambiciózně pojatý snímek měl premiéru už v roce 2014 a k nám se tak dostává s velkým zpožděním. Přesto si myslím, že si velké plátnou zaslouží a neměl by uniknout především těm, kteří mají rádi balkánskou kinematografii.

Děj: Makedonie, malá země v srdci Balkánu, je již pět století pod nadvládou Osmanské říše. V roce 1903 v ní došlo k povstání, které bylo Turky krvavě potlačeno. O čtyři roky později se zde zvedá nová vlna odporu a formují se ozbrojené skupiny povstalců. Do této zjitřené atmosféry přijíždí zcestovalá volnomyšlenkářka Tereza, která postupně okouzlí tři muže. Zhýčkaného syna soluňského boháče, jenž se vrací z Francie ze studií, vůdce skupiny povstalců a všemocného tureckého velitele. Flirtováním s nimi dává do pohybu události s fatálními následky. (Balkanfilm)

Fuocoammare (Požár na moři, 2016)

Režie: Gianfranco Rosi

Fuocoammare, vítěze letošního Berlinale, jsem měla příležitost zhlédnout na festivalu ve Varech, ale bohužel únava udělala své a úplně to nedopadlo. Svým tempem velmi pomalý snímek, však patří k tomu nejlepšímu z letošní světové dokumentární tvorby, a rozhodně by neměl v kino novinkách tohoto měsíce zapadnout. Aktuální téma uprchlické krize je tady vykresleno zase z jiného, neméně zajímavého pohledu na věc.

Děj: Dvanáctiletý Samuel žije na ostrově ve Středozemním moři, daleko od pevniny. Jako všichni chlapci jeho věku se mu ne vždycky chce do školy. Raději by šplhal po skalách, hrál si s prakem nebo se potuloval po přístavu. Ale jeho domov není jako jiné ostrovy. Už léta je to cílová stanice pro muže, ženy a děti, kteří se snaží dostat z Afriky na plavidlech, která jsou příliš malá a sešlá. Tím ostrovem je Lampedusa, která se stala metaforou pro útěk uprchlíků do Evropy, nadějí, utrpením a osudem stovek a tisíců emigrantů. Tito lidé touží po míru, svobodě a štěstí, a přece jsou na břeh často vyplavena jen jejich mrtvá těla. A tak jsou obyvatelé Lampedusy denně nuceni být svědky největší humanitární katastrofy naší doby.(Artcam)

Trollové (Trolls, 2016)

Režie: Anand Tucker

Pamatujete si ještě na postavičky trollů s dlouhými, barevnými vlasy? Přesně o těchto figurkách je hudební pohádka Trollové. Písně nazpívané Justinem Timberlakem, Annou Kendrick, či Gwen Stefani pobaví i dospělé diváky. Jaký bude český dabing, jsem ovšem sama zvědavá. Pro děti však určitě dobrý tip.

Děj: Trollové jsou vždy veselí a šťastní skřítkové, kteří nejvíce ze všeho milují hudbu, tanec a zpěv. Jedinou vážnější starost na světě jim dělají Bergeni. Ti si totiž myslí, že můžou být šťastní jedině tehdy, pokud budou mít Trolla v žaludku. Bohužel však už dlouhou dobu žádného na jídelníčku neměli. Trollímu králi Peppymu se totiž podaří i se všemi jeho poddanými utéct a založit vlastní veselé městečko Trollíkov, které se Bergenům, v čele s princem Chroupou, nedaří a nedaří nalézt. A tak je jejich království oproti šťastnému a barevnému Trollíkovu naplněné nabručeností, zlobou a vztekem. Naděje na změnu Bergenům vysvitne v okamžiku, kdy se jim podaří skrytý Trollíkov vyčmuchat a dokonce i unést téměř všechny jeho obyvatele. Z bergenských spárů se totiž podaří uniknout i dvěma Trollům, princezně Poppy a Větvíkovi. Těžko bychom hledali dva odlišnější Trolly, nekonečně optimistická Poppy všechny problémy řeší písní, tancem a objetím. Kdežto bručounský Větvík žije v neustálém strachu z Bergenů, netančí, nezpívá a především se s nikým nikdy neobjímá. A právě na těchto dvou hrdinech je, aby zachránili unesené Trolly z bergenských spárů. (CinemArt CZ)

V kinech od 10.11.2016
Příchozí (Arrival, 2016)

Režie: Denis Villeneuve

Film jsem měla možnost zhlédnout na letošním festivalu v Benátkách a naprosto mě uchvátil. Režisér Villeneuve neustále dokazuje, že je tvůrcem točícím jedny z nejchytřejších filmů současnosti. Po posledním Sicariovi a před premiérou nového Blade Runnera nám přichystal snímek, tvářící se jako čistokrevná sci-fi o mimozemšťanech. Úplně to tak však není a předem upozorňuju, že film pořádně zavaří vaše mozkové závity. Čím víc však režisér vyžaduje divákovu spolupráci, tím větší je i finální zážitek a odhalení zajímavé pointy. Dějový twist v závěru, ve stylu Šestého smyslu, převrací všechno na ruby a vy budete jen koukat a pár dní nad vším přemýšlet. Amy Adams je v hlavní roli nepřehlédnutelná – je skvělá.

Děj: Když po celém světě přistanou tajemné vesmírné lodě, dojde k sestavení elitního týmu – v čele s odbornicí na lingvistiku Louise Banksovou (Amy Adams) – s cílem zjistit, jaké mají mimozemšťané úmysly. Zatímco celé lidstvo balancuje na pokraji globální války, Banksová se společně se svým týmem pokouší ve velmi omezeném čase najít odpovědi – a aby je byla schopna najít, bude muset přistoupit k činům, které mohou ohrozit nejen její vlastní život, ale dost možná osud celého lidstva.(Falcon)

Snowden (2016)

Režie: Oliver Stone

Skvělý dokument Citizenfour o whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi má pokračovatele, a to v podání filmu režírovaného Oliverem Stonem. Kvalit Oscarem ověnčeného dokumentu bohužel spíš nedosahuje, ale i tak dokáže zprostředkovat zajímavý pohled do života ajťáka, který obětoval vše pro odhalení podivných amerických praktik. V hlavní roli Joseph Gordon-Levitt.

Děj: Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná.(Film Europe)

Normální autistický film (2016)

Režie: Miroslav Janek

Jeden z vítězů letošního festivalu dokumentárních filmů Jihlava!

Děj: Upřímný, přemýšlivý Lukáš má osobitý smysl pro humor, miluje film a píše vlastní scénáře. Klavírní virtuos Denis dokáže zahrát náročné skladby vážné hudby, je nesmírně inteligentní a sečtělý. Malého prince zbožňuje natolik, že se k němu neustále vrací. Majda zase ráda rapuje, a jelikož se ničeho neostýchá, okolní svět ve svých textech obnažuje s odzbrojující přesností. Marjamka dokáže vyprávět dlouhé příběhy v angličtině, její neúnavný bráška Ahmed je zase neobyčejně přátelský. Pět obdivuhodných dětí, jež společnost shodně opatřila nelichotivou nálepkou „autista”. Přední český dokumentarista s unikátním autorským viděním nás však nabádá, abychom fenomén autismu navždy přestali vnímat jako lékařskou diagnózu a pokusili se mu porozumět jako fascinujícímu, byť často jen obtížně rozluštitelnému způsobu myšlení. (MFF Karlovy Vary)

https://www.youtube.com/watch?v=f3K8CMa0sg4

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (Hacksaw Ridge, 2016)

Režie: Mel Gibson

Mel Gibson se po delší pauze vrátil k režii a rozhodl se na plátna uvést podivuhodný příběh američana Desmonda Dosse (držitel medaile za statečnost), který bojoval během 2. světové války v bitvě o Okinawu, avšak bez použití jakékoliv zbraně. Byl totiž zdravotníkem a jeho jediným nástrojem lékárnička. Mel Gibson líčí příběh svým osobitým stylem a s použitím přemíry násilí (hlavně v první polovině filmu), nenechte se však odradit, protože osud statečného američana v podání Andrewa Garfielda vás nakonec zasáhne.

Děj: Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. (Bioscop)

https://www.youtube.com/watch?v=9eNIe30Qc8I

V kinech od 17.11.2016
Fantastická zvířata a kde je najít (Fantastic Beasts and Where to Find Them, 2016)

Režie: David Yates

Newt Scamander byl tvůrcem oblíbené fiktivní knihy zmiňované v příbězích o Harrym Potterovi. Nikdy jsme ho však v oblíbené sáze o kouzelníkovi z Bradavic neměli možnost vidět, až nyní. Spin-off o podivném dobrodruhovi a jeho bájných zvířatech tak už tento měsíc spatří světlo světa a promítacích sálů.

Děj: Newt Scamander přichází do New Yorku se svým záhadným kufříkem, ve kterém se nachází obrovská sbírka vzácných magických tvorů z jeho cest kolem světa. Co se může stát, když se nadaný britský kouzelník vydá do Ameriky a jeho zvířata (některá i trochu nebezpečná) uniknou z kufříku?(Freeman Ent.)

Sieranevada (2016)

Režie: Cristi Puiu

Tříhodinový opus od rumunského tvůrce Cristiho Puiu patří k divácky náročnějším projektům, ale o to silnějším. O čemž samo hovoří i velmi vysoké procento na ČSFD a uvedení na prestižním festivale v Cannes. Rozhodně nutnost pro všechny milovníky kvalitní kinematografie.

Děj: Tři dny po teroristických útocích na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo a čtyřicet dní po smrti otce přijíždí Lary, úspěšný lékař, do rodičovského bytu, aby tu strávil sobotu se zbytkem rodiny a uctil památku zesnulého. Vrcholem má být příchod kněze a zádušní hostina. Vše je naplánováno, ale nic nevychází. Program narušují drobné nehody, pozdní příchody, vpády nezvaných hostů, neustávající sled rozmíšek, které odhalují mnohé o samotných aktérech i společnosti, jíž jsou součástí. (Film Europe)

Hologram pro krále (A Hologram for the King, 2016)

Režie: Tom Tykwer

Renomovaný režisér Tom Tykwer (Lola běží o život, Atlas mraků) natočil podle stejnojmenného románu úspěšného spisovatele Davea Eggerse film, vyprávějící příběh krachujícího amerického obchodníka Alana Claye (Tom Hanks). Toho může před totálním propadem zachránit jen důvěra bohatého saúdskoarabského krále Abdalláha, kterému chce prodat jedinečnou holografickou technologii. Jenže není sám, kdo na audienci u krále čeká. A tak se čeká na Godota…

V kinech od 24.11.2016
Intimní osvětlení (1965)

Režie: Ivan Passer

Nově zrestaurovaný fim z roku 1965 byl slavnostně uvedený na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech a setkal se s velkou vlnou zájmu i u mladých diváků. Na velkém plátně bychom si ho proto tento měsíc určitě neměli nechat ujít.

Jeden z významných snímků tzv. nové české vlny 60.let, který byl zařazen mezi desítku nejlepších domácích filmů všech dob. Celovečerní debut scénáristy a režiséra Ivana Passera je současně jeho jediným dlouhometrážním filmem, který natočil v tehdejším Československu. V této osobité smutné komedii se na malém městě po deseti letech setkávají dva spolužáci – hudebníci: jeden je členem oblastního symfonického orchestru, druhý to dotáhl na ředitele městské hudební školy, staví rodinnou vilku a hraje na pohřbech. (oficiální text distributora)

Noční zvířata (Nocturnal Animals, 2016)

Režie: Tom Ford

Módní návrhář a nadaný režisér v jednom, to je Tom Ford. Po sedm let starém snímku Single Man se vrací k režii filmem nazvaným tajemně – Noční zvířata. Premiéru měl tento velmi stylisticky vytříbený počin na festivalu v Benátkách a od té doby ho doprovází jen ta nejlepší pověst. Amy Adams a Jake Gyllenhaal jsou pak už jen třešničkou na pomyslném kinematografickém dortu a já se opravdu nemůžu dočkat!

Děj: Susan Morrow (Amy Adams) má všechno, po čem vždy toužila, a přesto se ocitla v životní pasti. Kurátorka galerie moderního umění se snaží svou vnitřní prázdnotu zaplňovat vystavováním šokujících exponátů a po nocích bdí v prázdné zlaté kleci v luxusním domě v L. A.. Rukopis románu Noční zvířata, který napsal její bývalý manžel Edward (Jake Gyllenhaal) by mohl být dokonalým lékem na nespavost. Kdyby nebyl jeho příběh tak zneklidňující… Jeho hlavním hrdinou je Tony (také Jake Gyllenhaal). Spokojený chlap ve středním věku vezme ženu a dospívající dceru na rodinnou dovolenou do Nového Mexika, kterou však přetne náhodné noční setkání s trojicí násilníků na opuštěné texaské dálnici. Tony nemá proti přesile sebemenší šanci a nedokáže tak zabránit únosu svých blízkých. Další den se s pomocí cynického detektiva (Michael Shannon) vydává po stopách zločinců, ale šance na záchranu ženy a dcery je, zdá se, mizivá. Daleko od tohoto dramatu, ve spícím L. A., si čím dál vyděšenější Susan při jeho čtení uvědomuje, že krutý text je paralelou k jejímu vztahu s bývalým mužem. Že je neobvyklou pomstou za to, jak strašně mu kdysi ublížila.(CinemArt CZ)