V prosinci diváky opět čeká nášup nových filmů, českých i zahraničních, a samozřejmě mnoho z nich s vánoční tématikou – někdy lépe, někdy hůře zpracovanou. Mimo každoročně oblíbené téma, však uvidíme i dlouho očekávané snímky – nové Star Wars, sci-fi Pasažéři a adaptaci počítačové hry Assasin´s Creed. Co dalšího nás v kinech čeká, si můžete přečíst v článku níž.

Kino premiéry od 01. 12. 2016
Anděl Páně 2 (2016)

Režie: Jiří Strach

Druhý díl úspěšné pohádky Anděl Páně do kin posílá tandem Jiří Strach a Marek Epstein. Doufejme, že tím vylepší bilanci už tak dost nepovedených českých pohádek a nedopadne to jako Řachanda a jí podobné. Do rolí se vracejí staří známí z prvního dílu – Ivan Trojan, Jiří Bartoška, Jiří Dvořák aj.

Děj: Anděl Petronel stále pracuje u Nebeské brány, ale je přesvědčen, že by si zasloužil lepší službu. Jeho věčný pokušitel, čert Uriáš, začne Petronela ponoukat. Stačí utrhnout jablíčko ze stromu Poznání a bude vědět to, co ví jen Bůh! A cesta k zaslouženému uznání bude volná. Hádka Petronela s Uriášem o jablko Poznání ale skončí neslavně. V potyčce se vzácné ovoce skutálí až na Zemi. Anděl – popleta a jeho kamarád čert-pokušitel musí šupem na svět jablko Poznání najít a přinést zpátky. Než se jim podaří jablko najít a vrátit tam, kam patří, bude třeba zažít velké dobrodružství a projít několika nebezpečnými situacemi. (Falcon)

Červená želva (La Tortue Rouge, 2016)

Režie: Michaël Dudok de Wit

Němý animovaný film způsobil v mnoha zemích malou senzaci a a svým jednoduchým výtvarným zpracováním ohromil nejednoho diváka. To, co je na filmu silné, je příběh. Zapoměnte na vizuálně předimenzované pixarovky a nechte se pro tentokrát unášet především podmanivým vyprávěním beze slov.

Děj: Příběh trosečníka na tropickém ostrově, obydleném želvami, kraby a ptáky, je zároveň univerzálním příběhem všech zásadních okamžiků v životě člověka. O sebepoznání, lásce, rodičovství i střídání generací vypráví oscarový režisér Michaël Dudok de Wit beze slov, jen s pomocí řemeslně dokonalé animace.(Aerofilms)

Kameny bolesti (Mal de pierres, 2016) 

Režie: Nicole Garcia

Podle románu italské spisovatelky Mileny Agusové vzniknul snímek Kameny bolesti, který měl premiéru na letošním festivalu v Cannes. U nás se za přítomnosti režisérky Nicole Garcia promítal minulý týden v rámci Festivalu francouzského filmu a tento týden jde oficiálně i do dalších kin. Známá herečka Marion Cotillard propůjčila své hrdince charisma a věrohodnost a snímek o problematickém zrání venkovské dívky určitě stojí za vidění.

Děj: Gabrielle (Marion Cotillard) je nevyrovnaná a emocemi zmítaná mladá žena, která nedokáže ovládat své pudy. Obyvatelé malé vesničky v jižní Francii ji považují za šílenou a její chování za skandální. Aby Gabrielliny rodiče předešli nejhoršímu, Gabriellu proti její vůli provdají za nevýrazného španělského přistěhovalce Josého (Alex Brendemühl), o němž si myslí, že z ní udělá „počestnou ženu”. Po potratu způsobeném bolestmi z ledvinových kamenů ji lékaři pošlou na léčení do lázní. Tam potká Andrého (Louis Garrel), elegantního zraněného veterána z války v Indočíně, který znovu rozdmýchá vášeň, kterou Gabrielle pohřbila hluboko ve svém nitru. (Mirius FD)

Santa je pořád úchyl (Bad Santa 2, 2016)

Režie: Mark Waters

Přestože o něm zatím kritici píší jako o nepovedeném (skóre na Rotten Tomatoes je pouze 23%), sequel původního filmu z roku 2003 si o Vánocích nenechám ujít. Billy Bob Thornton a jeho malý parťák Tony Cox jdou opět do akce.

Děj: Odpudivě neodolatelný kasař Willie (Billy Bob Thornton) je stále alkoholik, pořád děvkař a už zase na dně. Jednoho dne Willieho vyhledá jeho bývalý parťák Markus (Tony Cox), kterého předčasně propustili z vězení. Fakt, že se vzteklý trpaslík Markus kdysi pokusil Willieho zabít, dokáže jinak velmi zásadový Willie přehlédnout. Motivací je Marcusova nabídka na „prácičku”, která vynese 2 milionů dolarů. A tak se osvědčená zlodějská dvojka vydává na svou velkou akci do Chichaga. Jenže nic není tak snadné, jak se zdá. V Chicagu Willie potkává svou kudrnatou, zlatovlasou noční můru v podobě buclatého a stále veselého Thurmana Mermana (Brett Kelly). A protože jablko nikdy nepadá daleko od stromu, Sunny vykazuje silné kriminální sklony a zlodějský talent. (Bioscop)

Kino premiéry od 08. 12. 2016
Miluj mě, jestli to dokážeš (2016)

Režie: Dagmar Smržová

Původně zamýšlený pouze televizní film vstupuje druhý prosincový týden do kin a předkládá divakům nezkreslený obrázek o sexuálních potřebách telesně postižených lidí. Dokument, který svou upřímností možná není pro každého, nám poodhaluje tabuizované téma a přibližuje těžkosti těchto lidí vést život se vším všudy.

Děj: Dokument Dagmar Smržové otevírá tabuizované téma sexuální asistence pro hendikepované a nabízí citlivý pohled do intimního života lidí s postižením. Všichni chceme milovat a být milováni. Zdraví nebo nemocní, silní nebo slabí … Stejně tak Adam a dva Tomášové, hendikepovaní mladíci, jejichž touha po ženské náruči zůstává nenaplněna. Pak se ale rozhodnou to změnit a vydají se na dobrodružnou cestu za vlastním uspokojením… Budeme je litovat nebo jim fandit? Bude nás to pobuřovat, nebo pro ně najdeme pochopení..? (Artcam)

Pařba o Vánocích (Office Christmas Party, 2016)

Režie: Josh Gordon, Will Speck

Navzdory zavádějícímu názvu českých distributorů, film nemá nic společného s trilogií Pařba ve Vegas, v Bangkoku aj. Jedná se o nový film režisérské dvojice Gordon a Speck, kteří stojí například za filmem Ledově ostří (Blades of Glory) a Záměna (The Switch). Sama si neumím podle traileru zatím utvořit jasný obrázek o kvalitách filmu, ale vidím to na jednoduchou, vánoční absurditku s nekorektním humorem. Pokud jste se smáli u Ledově ostří, pravděpodobně se vám bude líbit i Pařba o Vánocích.

Děj: Když vedoucímu pobočky jeho upjatá sestra ve funkci generální ředitelky společnosti pohrozí, že jeho pobočku zavře, rozhodne se zachránit situaci velkolepým vánočním večírkem, na kterém by ulovil významného klienta, ale večírek se mu poněkud vymkne z rukou…(Freeman Ent.)

Kino premiéry od 15. 12. 2016
Rogue One: Star Wars Story (2016)

Režie: Gareth Edwards

Hodně bylo již v tisku napsáno o nové sérii Star Wars, tentokrát s názvem Rogue One a tom, že tentokrát bude hlavním hrdinou žena. Proto se nebudu, ani nechci opakovat. Fanoušci hvězdné série si nový příběh ujít nenechají, ostatní můžou přejít na další tip.

Děj: Rogue One: Star Wars Story je první z nové série samostatných filmů Lucasfilmu. Vypráví příběh skupiny netradičních hrdinů, kteří se dají dohromady, aby splnili odvážný a zdánlivě nemožný úkol: Ukrást plány Hvězdy smrti.(Falcon)

Kino premiéry od 22. 12. 2016
Zpívej (Sing, 2016)

Režie: Garth Jennings

Velmi zábavně vypadá trailer k animovanému filmu Zpívej. Pokud se rádi díváte na nejrůznější pěvecké soutěže, od Superstar po Talent, pak se vám zalíbí i tento nejnovější počin společnosti Illumination Entertainment. Ti stojí například za filmy Já, padouch nebo Tajný život mazlíčků. Od kritiků si zatím animák drží vysoké skóre.

Děj: koalí chlapík jménem Buster Moon má poslední šanci zachránit divadlo, které zdědil po svém otci. Všechno vsadí na jednu kartu, na velkolepou talentovou pěveckou soutěž, jakou svět ještě neviděl. A stejně jako je pestré složení zvířecích soutěžících, je pestrý i jejich repertoár, který se rozpíná od Franka Sinatry po Lady Gaga. Možná by ta Busterova talentová show nebyla tak velkolepá, kdyby se jeho věrná sekretářka slečna Crawlyová (chameleónka s velmi neposednýma očima) nespletla ve výši finanční odměny pro vítěze na letácích, jimiž pak zaplavila město. A tak se v den soutěže před Busterovým divadlem dlouho před jejím zahájením vytvoří dlouhatánský had snílků, kteří věří ve vítězství. Mezi nimi čekají i očividné talenty, jimž ve hvězdné kariéře dosud bránil osud. (CinemArt CZ)

Kino premiéry od 29. 12. 2016
Assassin’s Creed (2016)

Režie: Justin Kurzel

Dlouho očekávaná adaptace hry Assassin´s Creed, s Michaelem Fassbenderem v hlavní roli, jde konečně do kin. Pevně doufám a věřím, že film nedopadne podobným nezdarem jako v minulosti třeba Princ z Persie, a že si relativně nezkušený režisér Justin Kurzel (Macbeth, Snowtown) s látkou poradil o mnoho líp. Bude to hit, nebo hřebíček do rakve adaptacím PC her?

Děj: Usvědčený vrah Callum Lynch (Michael Fassbender) je nedobrovolně vysvobozen z cely smrti jen proto, aby se stal součástí staletého boje mezi asasíny, templáři a španělskými inkvizitory. Jeho novým vězením se stává tajné zařízení Abstergo vybavené revoluční technologií Animus, která odhaluje v lidské DNA genetické vzpomínky a tím umožňuje vrátit se a prožít vzpomínky předků, které byly dosud ztracené v minulosti. Film Assassin’s Creed vznikl na základě stejnojmenné slavné herní série a vedle Michaela Fassbendera se ve filmu představí další uznávaní herci Marion Cotillard, Jeremy Irons a Brendan Gleeson. (CinemArt CZ)

Pasažéři (Passengers, 2016)

Režie: Morten Tyldum

Filmy Pasažéři byl dlouho v “mlze” a příliš se o něm nevědělo, dokud se neobjevil první trailer. Ten mnoho diváků velmi zaujal a z premiéry snímku se tak stala očekávaná vánoční událost. Kromě Star Wars nás do vesmíru tedy pozve i tento vizuálně zajímavý science fiction. Jméno režiséra – Morten Tyldum – vzbuzuje velké naděje, protože tento muž stojí například za filmy Kód Enigmy nebo Lovci hlav.

Děj: Při rutinní vesmírné cestě k novému domovu jsou dva hibernovaní pasažéři kosmické lodi následkem poruchy probuzeni o 90 let dříve, než bylo plánováno. Zatímco se Jim (Chris Pratt) a Aurora (Jennifer Lawrence) smiřují se skutečností, že budou nuceni prožít zbytek života na palubě luxusní lodi, zjišťují, že mezi nimi vzniká cosi více než přátelství…až do okamžiku, kdy odhalí, že se celá loď ocitá v obrovském nebezpečí. Jim a Aurora jsou teď těmi jedinými, kdo může zachránit životy 5000 spících pasažérů. (Falcon)

Další filmy, které buď dopadnou dobře, nebo hodně blbě: Masaryk (českému filmu by se mělo fandit, ale trailer nic moc), Collateral Beauty – trailer plný patosu mě moc nepřesvědčil, Underworld: Krvavé války.