Premiéra dlouho očekávaného muzikálu La La Land, nový thriller od M. Night Shyamalana Rozpolcený, Paterson od Jarmusche a mnoho dalšího bude k vidění v českých kinech v lednu. Na co se vyplatí příští měsíc zajít?

  • V kinech od 3.1.2017
David Bowie je… (David Bowie is Happening Now, 2014)

Režie: Hamish Hamilton

Speciálně určené fanouškům nedávno zesnulého Davida Bowieho.

Výstava nazvaná „David Bowie je…” byla nejúspěšnější v historii Victoria & Albert Museum v Londýně. Představila obdivuhodnou sbírku ručně psaných textů, originálních kostýmů, módy, fotografií, filmů, hudebních videoklipů, Bowieho vlastních nástrojů a pposterřebalů alb z David Bowie Archive. Záznam zavede diváky v kinech na fascinující cestu napříč okouzlující výstavou se speciálními hosty, včetně legendárního japonského módního návrháře Kansaie Yamamota či frontmana kapely Pulp Jarvise Cockera. Publikum se tak dozví příběhy některých klíčových objektů, které dokumentují Bowieho uměleckou kariéru, od těch nejpovolanějších. Kurátoři výstavy Victoria Broackes a Geoffrey Marsh pak nabídnou odborný pohled jak na nejznámější hudební videa a originální kostýmy, tak i na osobnější předměty, jakými jsou ručně psané texty či deníkové záznamy, odhalující kreativitu a vývoj Bowieho nápadů. (Pannonia Entertainment)

  • V kinech od 5.1.2017
 La La Land (2016)

Režie: Damien Chazelle

La La Land  jsem viděla v létě na festivalu v Benátkách a byla to láska na první pohled! Chytlavý a líbivý muzikál, jehož písničky si nevymažete z hlavy. Soundtrack je boží (již nyní k streamování například na posterSpotify). Ryan Gosling a Emma Stone ztvárnili přesvědčivě dva začínající umělce (jazzového hudebníka a herečku), kteří se snaží proboxovat na svoje místo na slunci. Ačkoliv se snímek odehrává v současném L. A., působí hodně retro a vzdává holt minulosti, starým filmům, klasickým muzikálům, jazzové hudbě… Pokud nemáte hudební filmy rádi, věřte, že tohle bude ta výjimka. Okouzlující příběh o cestě za štěstím, o tom, že se vyplatí jít si za svými sny a neuhnout, a taky o té jedné životní lásce, na kterou se nezapomíná, i když už je dávno pryč. Finální snová sekvence je TOP. Režisér Chazelle je pro mě velkým objevem, protože už Whiplash byl naprosto dokonalý. Doufám, že se vyplní predikce a La La Land nějaké nominace na Oskara získá, zasloužil by si to. Nejen pro to, že podobný muzikál se skvělou hudbou tu nebyl už dlouho!

Paterson (Paterson, 2016)

Režie: Jim Jarmusch

Na tenhle feel-good film se těším už od jeho premiéry na festivalu v Cannes. Od té doby ho totiž doprovází skvělá pověst, která se s přibývajícími projekcemi nemění. Fanoušci Jarmuschových filmů by si jinak neměli nechat ujít festival v kinu Aero a předpremiéru Patersona uváděnou 31/12 (více info ZDE)

Paterson (Adam Driver) je řidič autobusu ve stejnojmenném městečku Paterson. Každý Patersonův den je zdánlivě stejný jako ten předešlý: projíždí trasou své linposterky, pozoruje město ubíhající před čelním sklem a poslouchá úryvky rozhovorů. Píše básně do notýsku, jde na procházku se psem, zastaví se v baru vždy jen na jedno pivo a přichází domů za svou ženou Laurou (Golshifteh Farahani). Život Laury je pravým opakem – vše v něm se neustále mění a každý den přináší nové sny a nápady. Paterson a Laura se vzájemně milují a podporují: on jí pomáhá realizovat nejnovější plány, ona obdivuje jeho básnické nadání. (Aerofilms)

  • V kinech od 19.1.2017
Rozpolcený (Split, 2017)

Režie: M. Night Shyamalan

Konečně se Shyamalan pochlapil a vypadá to, že natočil film, který bude za něco stát. Režisér Šestého smyslu, Znamení aj. se poslední dobou potýkal s nějakou tvůrčí krizí, protože jeho snímky byly opravdu nekoukatelné. Thriller Rozpolcený upoutá už povedeným trailerem, démonickým Jamesem McAvoyem a první ohlasy ze zámoří jsou pětihvězdičkové.

Děj: Kevin (James McAvoy) má nejméně 23 odlišných osobností. Jednoho dne unese posterza denního světla tři dívky. Zatímco jsou dívky drženy v zajetí, přicházejí na to, že Kevin je pokaždé někdo jiný a nemůžou tak vědět, kdo přijde příště. Je možné, že to bude 9leté dítě, nebo snad starší dáma. Kevin se svými mnohonásobnými identitami může pouhými myšlenkami změnit vlastnosti svého těla, a dokáže tak vlastně téměř cokoliv. Dny se chýlí ke konci a na povrch vyplouvá, proč byly dívky uneseny. Poslední a nejhorší identita se blíží – “zvíře“.(Reesam)

Strnadovi (2017)

Režie: Helena Třeštíková

Česká dokumentaristka Helena Třeštíková se po letech vrací k rodině Strnadových, které původně sledoval její časosběrný projekt Manželské etudy. Ten byl v 80. letech natočený s cílem zaznamenávat příčiny rozvodovosti tehdejších mladých párů. Režisérka se k rodinám vždy po pár letech vracela, aby zjistila, jak si vedou, a zda jsou stále ještě spolu. Strnadovi jsou jedni z těch, kteří se vzácně nerozvedli.

Děj: Během 35 let společného soužití jednoho páru se odehraje mnohé: od chvil absolutního porozumění až po dramatické propady. Po většinu času však partneři řeší všem dobře známé běžné starosti a radosti spojené s výchovou dětí, chodem domácnosti nebo třeba podnikáním. A přesně takový život žijí i majitelé prodejny s nábytkem Ivana a Václav Strnadovi, které režisérka Helena Třeštíková v rámci projektu Manželské etudy sleduje se svou kamerou už od roku 1980. (Aerofilms)

Šíleně šťastná (La pazza gioia, 2016)

Režie: Paolo Virzì

Děj: Beatrice Morandini Valdirana (Valeria Bruni Tedeschi) je upovídaná komediantka, samozvaná hraběnka, která tvrdí, že má důvěrné styky s mocnými tohoto světa. posterDonatella Morelli (Micaela Ramazzotti) je potetovaná, křehká a tichá mladá žena, jež v nitru chová bolestné tajemství. Obě jsou účastnicemi terapeutické komunity pro ženy s psychickými problémy a obě jsou považovány za společensky nebezpečné. Film líčí jejich nenadálé přátelství, které vyústí v bláznivý a dojemný útěk v touze po troše štěstí v onom blázinci pod širým nebem, kterým je svět zdravých. (Středoevropský festival italského filmu)

Tanečnice (La danseuse, 2016)

Režie: Stéphanie Di Giusto

Působivý snímek o tanečnici Loïe Fullerové měl premiéru na letošním festivalu v Cannes. V hlavních rolích se objevili Soko, Lily-Rose Melody Depp, Gaspard Ulliel, Mélanie Thierry aj.

Děj: Budoucí hvězda evropských kabaretů éry Belle Epoque Loïe Fullerová se narodila na americkém Středozápadě a nic z jejího původu nepředurčovalo tuto farmářskou dcerkposteru k tomu, že jednou bude tančit v pařížské Opeře. Ale stalo se. Skryta v metrech hedvábí, paže prodloužené dlouhými dřevěnými tyčemi, Loie znovu objevuje své tělo na jevišti a uchvacuje publikum každý večer o trochu víc svým revolučním Serpentinovým tancem. Oslní celé město a stane se ikonou, zářícím symbolem jedné generace. Významní obdivovatelé jí padají k nohám: Toulouse-Lautrec, bratři Lumierové, Rodin. Dokonce i když jí hrozí, že si fyzickou námahou zničí záda, i když jí záře reflektorů spaluje oči, nic ji nezastaví v touze stále zdokonalovat své umění. Až setkání s Isadorou Duncanovou – mladou tanečnicí bažící po slávě – přivede tuto ikonu z počátku 20. století k pádu…(Artcam)

  • V kinech od 26.1.2017
Psí poslání (A Dog´s Purpose, 2017)

Režie: Lasse Hallström

Mistr tklivých zvířecích dramat Lasse Hallström (Hačikó – příběh psa) natočil svůj nejnovější film podle stejnojmenného knižního bestselleru amerického autora W. Bruce Camerona. posterSlzopudná kniha zaznamenává cestu jedné psí duše skrz několik životů díky opakující se reinkarnaci. Na každé z jeho cest ho doprovází jiný lidský pán, a zvíře tak plní různá poslání. Všichni psi jednou přijdou do nebe… Ale nejprve musí dojít ke svému cíli.

Spojenci (Allied, 2016)

Režie: Robert Zemeckis

Píše se rok 1942 a Max Vatan (Brad Pitt) seskakuje padákem do dun marocké pouště s cílem zabít v Casablance německého velvyslance. V městě se setkává s Francouzkou Marianne (Marion Cotillard), která má hrát roli jeho manželky a pomoci mu se postersplněním jeho mise. Předstírání manželské intimity a zamilovanosti postupně přeroste v opravdovou vášeň, a proto po ukončení operace společně odjedou do Londýna, kde se vezmou, válce navzdory. Jejich rodinné štěstí trvá jen do chvíle, kdy se Max dozví, že i tohle může být jen důmyslná hra, která by ve finále mohla výrazně ovlivnit výsledek Druhé světové války. V tu chvíli začíná jeho zoufalý hon za pravdou a za nadějí, že to, co o jeho ženě tvrdí jeho nadřízení, není pravda. (CinemArt CZ)

 Viva (2015)

Režie: Paddy Breathnach

Mladý Jesus pracuje jako kadeřník v nočním travesty klubu v Havaně a sní o tom, že posterse jednou stane hvězdou. Díky svému učiteli se mu podaří udělat konkurz a dostane první šanci na pódiu, pak se ale zjeví jeho léta nepřítomný otec – bývalý boxer, dnes agresivní alkoholik – a všechny Jesusovy naděje zmaří. Jejich vzájemné představy o životě nemůžou být rozdílnější a tvrdě se střetnou. Jen pozvolna nacházejí otec a syn vhled do světa toho druhého. Citlivý příběh o hledání vlastní identity a touze po rodině vyniká zejména výkonem Héctora Mediny v hlavní roli. (Artcam)

Zakladatel (The Founder, 2016)

Režie: John Lee Hancock

Bylo jen otázkou času, kdy se někdo chopí příběhu, který stojí za vznikem světoznámé franšízy McDonald´s. Tím člověkem se nakonec stal režisér John Lee Hancock (Zrození šampióna), který do hlavní role obchoďáka Raye Croca obsadil Michaela Keatona.

Děj: Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámposterější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald´s, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)