Vánoční večerní program českých a slovenských televizí pojede po staré známé koleji Sám doma, Mrazík, Tři oříšky, Pelíšky… Možná nejsem sama, koho nebaví pořád dokola sledovat ohrané pohádky a komedie. Měla jsem teď před svátky trochu času a vybrala z televizního programu něco méně komerčního, častého a ohraného. Proto, až budete mít už dost typických vánočních filmů, podívejte se na moje tipy ve vánočním tv průvodci.

21. prosince 2016

Potíže s Arizonou (Raising Arizona, 1987) – Prima MAX, 22:55

Akční komedie od bratrů Coenů s Nicolasem Cagem a Holly Hunter v hlavních rolích. Oddechovka, která nepatří k tomu nejzdařilejšímu, co bratři natočili, ale potěší herecké výkony všech zúčastněných (Cage, Hunter, Goodman…) a svižné vyprávění podpořené originální kamerou a hudbou.

Děj: Dvakrát soudně trestaný kriminálník, notorický zlodějíček H. I. Donnough, se znovu a znovu ocitá ve vězení. Při jednom ze svých dalších pobytů v tomto zařízení se zamiluje do půvabné mladé policistky Edwiny. Ač se to zdá nemožné, vytvoří šťastný a hvánoční tv průvodcearmonický manželský pár. Na obloze jejich spokojenosti pluje jenom jeden jediný mrak. Edwina nemůže mít děti. Jenže vzhledem k McDonnoughově minulosti nepřichází adopce v úvahu. Jednoho dne se rozhodnou dítě získat jinou cestou, a to za každou cenu. Jediným možným způsobem je krádež. Vyberou si a unesou jedno z právě narozených paterčat místního hlavouna a magnáta Nathana Arizony. (oficiální text distributora)

Pí a jeho život (Life of Pi, 2012) – Prima MAX, 20:15

Dobře, tento film není úplně neznámý českým divákům, ale stále se jedná o docela vánoční tv průvodcepovedenou vyprávěnku režírovanou Angem Lee o trosečníkovi na člunu, jehož cesta má ve finále velmi spirituální význam. Krásná výprava a efekty filmu jednoznačně vévodí.

Děj: Hlavní hrdina Pí vyrůstal v indické zoologické zahradě, kterou založil jeho otec. Možná by exotickou živnost převzal, kdyby se rodina nerozhodla přestěhovat do studené Kanady, i s některými zvířaty, jejichž prodejem si chtěli zajistit snazší start v nové zemi. Proti tomu se ovšem postavily přírodní živly, které jedné bouřlivé noci potopily nákladní loď, na níž se Pí s rodiči a bratrem plavil. Chlapec se šťastnou náhodou ocitl v záchranném člunu, který zůstal uprostřed oceánu jako jediná připomínka katastrofy. Nezachránil se však sám, spolucestující tvořili poraněná zebra, hyena, samice orangutana a Richard Parker. To nebyl další přeživší člověk, ale mohutný bengálský tygr, který si rozhodně nemyslel, že by se v nouzových podmínkách mělo něco měnit na přirozeném průběhu potravního řetězce. (oficiální text distributora)

22. prosince 2016

Nedotknutelní (Intouchables, 2011) – ČT2, 20:00

Tento film se díky své velké popularitě pomalu přesouvá do kategorie otravných vánočních vánoční tv průvodcekomedií, ale zatím se to ještě dá. Mírně podlézavý snímek, který však svůj nádech patosu kompenzuje občas vydařeným humorem, hereckým obsazením a chytlavou hudbou.

Děj: Ochrnutý a bohatý aristokrat Philippe si za svého nového opatrovníka vybere Drisse, živelného mladíka z předměstí, kterého právě propustili z vězení. Jinými slovy – najde si na tuto práci tu nejméně vhodnou osobu. Podaří se jim však propojit nemožné: Vivaldiho a populární hudbu, serióznost a žoviální vtípky, luxusní obleky a tepláky. Bláznivým, zábavným, silným, neočekávaným a hlavně „nedotknutelným“, přesně takovým se stane jejich přátelství. (oficiální text distributora)

23. prosince 2016

Ranhojič (Der Medicus, 2013) – ČT2, 20:00

Podle úspěšné knihy spisovatele Noaha Gordona vznikl v roce 2013 i film. Ranhojič se odehrává v 11. století, kdy jsou veškeré antické poznatky ohledně medicíny zapomenuté. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene Roba z malé anglické vesnice až do dálné Persie.

Kočka na rozpálené plechové střeše (Cat on a Hot Tin Roof, 20:15) – Prima MAX, 20:15

Doplnit si filmovou klasiku nikdy neuškodí. Tentokrát v podobě světoznámé adaptace hry Tennesseeho Williamse.

Děj: Maggie Pollitt (Elizabeth Tailor) je krásná mladá žena. Už třetím rokem žije nešťastně, vánoční tv průvodcev ubíjejícím manželství s bývalým fotbalistou Brickem (Paul Newman), který je neustále v alkoholovém opojení. Maggie ho stále miluje, a touží s ním mít dítě, ale její snaha je zatím marná. Přijíždějí do domu Brickových rodičů, kde dojde k vyjasňování rodinných vztahů mezi Brickem, který si jen těžce přizná, že pravým důvodem jeho problémů je sebevražda někdejšího přítele, a vztahy s otcem, který umírá na rakovinu.

24. prosince 2016

12 let v řetězech (Twelve Years a Slave, 2013) – JOJ Cinema, 20:15

Držitel Oskara za nejlepší snímek v roce 2014. Pohled na otrokářskou dobu z pohledu hlavního hrdiny Solomona Northupa, který byl narozený jako svobodný muž. Měl milující rodinu, dobrou práci, talent, majetek. Díky zradě lidí, kterým věřil o to všechno přišel a skončil jako otrok spoutaný v řetězech. Film zachycuje reálný příběh z roku 1841, který byl vydán i knižně v autobiografii 12 Years a Slave. Za těch dvanáct let potká Solomona všechno, co černého otroka potkat mohlo. Pokus o lynčování, bičování, psychický teror, ale i víra ve svobodu a pomoc. Velmi silný a náročný film, který není určený slabým povahám. Skvělé herecké obsazení, od hlavního představitele Chiwetela Ejiofora přes Michaela Fassbendera a Lupitu Nyong´o, až po Brada Pitta

Malý princ (Le Petit Prince, 2015) – HBO, 20:00

Oscarový tvůrce Kung Fu Pandy, režisér Mark Osborne, nám předkládá své vlastní ztvárnění oblíbené a klasické novely Malý princ. A to, že se film povedl, je bez diskuze. Snímek skloubil jak moderní počítačovou animaci (typickou pro většinu dnešních animáků), tak i tzv. stop-motion (pookénkovou). Děj je zarámovaný příběhem malé holčičky, která podléhá diktátu své ambiciózní matky. Avšak jen do té doby, než pozná svého souseda, letce. Ten ji představí svět, ve kterém je možné všechno, svět Malého Prince.

vánoční tv průvodce

25. prosince 2016

Prázdniny v Římě (Roman Holiday, 1953) – ČT2, 20:00

Romantická a stále svěží komedie s A. Hepburn a G. Peckem v hlavních rolích. Prázdniny v vánoční tv průvodceŘímě byly nominovány na 10 Oscarů a Audrey Hepburn získala Oscara za svou roli novodobé princezny, která se vzepřela svým panovnickým povinnostem a díky americkému novináři (G. Peck) poznala Řím jako obyčejná mladá dívka. (oficiální text distributora)

Tajemná řeka (Mystic River, 2003) – Nova Cinema, 22:00

Klasika od Clinta Eastwooda, která nikdy neomrzí. 2 Oscary za hlavní a vedlejší roli (Sean Penn, Tim Robbins). Jimmy Marcus (Sean Penn), Sean Devine (Kevin Bacon) a Dave Boyle (Tim Robbins) jsou přáteli už od dětství. Jejich poslední setkání však není příjemné. Sean v roli policisty vyšetřuje případ smrti Jimmyho nejstarší dcery Katie. Okolnosti její smrti jsou velice podivné, a tak musí Sean vybrat z mnoha zmatených stop tu jedinou, která by vedla k objasnění případu. A pak je tu ještě Jimmyho vztek a touha po odplatě. Sean tedy stojí před velice citlivou a výbušnou situací… (oficiální text distributora)

Černá labuť (Black Swan, 2010) – Prima Max, 22:25

Úchvatný thriller z baletního prostředí s Natalií Portman v hlavní roli. Ta si za svůj výkon odnesla v roce 2011 Oscara. Film režíroval Darren Aronofsky, který stojí za snímky Requiem za sen, Fontána nebo Wrestler.
Snímek sleduje příběh Niny (Natalie Portman), baleríny newyorského baletu, jejíž život je, podobně jako životy všech v této profesi, plně pohlcen tancem. Když se umělecký šéf baletu Thomas Leroy (Vincent Cassel) rozhodne pro novou premiéru sezóny, Labutí jezero, vyměnit stávající primabalerínu Beth Macintyre (Winona Ryder), Nina je jeho jasnou volbou. Do souboru ale vzápětí přichází nová tanečnice Lily (Mila Kunis), která na Leroye velmi zapůsobí svousmyslností a pro Ninu se tak okamžitě stává velkou konkurencí..vánoční tv průvodce.

26. prosince 2016

Podivuhodný případ Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button, 2008) – Nova Cinema, 20:00

Love story, která svým originálním pojetím jde proti zažité konvenci.

Děj: Film vycházející z povídky F. Scotta Fitzgeralda vypráví o sympatickém padesátníkovi Benjaminu Buttonovi, který je se svým životem spokojený, a navíc se nedávno zamiloval do třicátnice Daisy. Hlavní hrdina však místo stárnutí začíná mládnout, což se mu nejdřív líbí, ale postupem času obrátí. Protože prožívat svůj život v opačném směru a mládnout vedle své pozvolna stárnoucí lásky, to není úplně normální. (oficiální text distributora)

27. prosince 2016

Čarodějky z Eastwicku (The Witches of Eastwick, 1987) – Nova Cinema, 21:35

Velmi volná adaptace knihy Johna Updikea, která se na příběhu tří osamělých žen zamýšlí nad vztahy mezi oběma pohlavími. Snímek v sobě spojuje prvky bizarní komedie, hororu i satiry na zatuchlou morálku typického amerického maloměsta, jehož zdánlivá upravenost (stejně jako ve filmech D. Lynche) ostře kontrastuje s tím, co na první pohled není vidět. Především jsou Čarodějky z Eastwicku zábavným, oddechovým filmem, kterému zcela dominuje strhující herecký výkon Jacka Nicholsona, jehož kreace v roli odpudivě neodolatelného vyslance pekel přerostla vlastní rámec filmu. Film byl roku 1988 nominován na Oscary za hudbu a zvuk. (oficiální text distributora)

vánoční tv průvodce

Nebožtíci přejí lásce (Avanti!, 1972) – ČT2, 20:00

Rozpustilý a veselý snímek Billyho Wildera (Někdo to rád horké aj), který platil ve své době za nekorunovaného krále komedií. Plusem je herecké obsazení a krásná Ischia.vánoční tv průvodce

Děj: V romantické komedii kinematografické legendy a držitele sedmi Oscarů, režiséra Billyho Wildera, odjíždí Jack Lemmon v roli starostlivého syna pro tělo svého otce, který zahynul v Evropě. Po příjezdu do Itálie však rychle zjišťuje, že jeho rodič nebyl zdaleka takové neviňátko, jak se tvářil… (oficiální text distributora)

28. prosince 2016

Včera, dnes a zítra (Ieri, oggi, domani, 1963) – ČT2, 21:45

Slavný film známého italského režiséra Vittoria De Sica se Sophií Loren, Marcellem Mastroiannim aj.

Děj: Hlavními hrdinkami tohoto povídkového filmu jsou tři italské ženy, pocházející z různých společenských vrstev, jež však mají mnoho společného – krásu, smyslnost, horkou krev v žilách a muže, kteří naprosto propadli jejich kouzlu. (oficiální text distributora)

Zlodějka knih (The Book Thief, 2013) – Prima, 22:05

Poutavý snímek zasazený do 2. světové války sleduje dívku Liesel, jejíž osud je vyprávěn z pozice velmi neobvyklého vypravěče.

Děj: Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé vánoční tv průvodcesvětové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová). Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Dívka je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka.  Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. (CinemArt CZ)

29. prosince 2016

Snídaně u Tiffaniho (Breakfast at Tiffany´s, 1961) – ČT2, 20:00

Klasika oceněná dvěma Oscary vypráví příběh bláznivé a charismatické Holly Golightly v podání Audrey Hepburn. Předlohou snímku byla stejnojmenná kniha Trumana Capoteho.

Válka Roseových (The War of the Roses, 1989) – Prima, 21:55

Komediální drama o manželství, které se moc nepovedlo. Počáteční zamilovanost Barbary (Kathleen Turner) a Olivera Rose (Michael Douglas) se v běhu všedních dnů a v honbě za kariérou a penězi vytrácí a po sedmnácti letech dospěje do stádia, kdy má Barbara pocit, že pokaždé když vidí svého muže, má chuť ho praštit do obličeje. Rozvod je jen začátkem a jejich dům se stává bitevním polem, kde neplatí žádná pravidla. Film režíroval Danny DeVito a námět čerpal v knize Warren Adlera. Odstrašující případ pro všechny zamilované :-)!

30. prosince 2016

Zpívání v dešti (Singin´ in the Rain, 1952) – Prima MAX, 20:15

Všichni fanoušci filmu musí určitě znát tento muzikál z roku 1952. Navíc, když se o hlavní vánoční tv průvodceletošní překvapení zatím postaral zasněný hudební film La La Land.

Mistrovský muzikál s hravým komediálním přídechem buduje svůj příběh z reálií filmové historie údobí prvních klopotných pokusů o zvukový film s neopakovatelným Genem Kellym v hlavní roli. Taneční čísla v jeho pojetí se stávají zcela přirozenou součástí příběhu a dotvářejí jeho romantiku i dramatičnost. (Letní filmová škola)

31. prosince 2016

Nesvatbovi (Wedding Crashers, 2005) – Nova Cinema, 20:00

Jedna z mých nejoblíbenějších komedií opět na televizních obrazovkách. Duo Owen Wilson a Vince Vaughn je zkrátka nepřekonatelné (alespoň pro mě).vánoční tv průvodce

Zprostředkovatelé rozvodů John Beckwith (Owen Wilson) a Jeremy Grey (Vince Vaughn) jsou jak obchodní partneři, tak dlouholetí přátelé, kteří mají ideální jarní koníček – vetřou se na svatbu a tam narušují její poklidný chod a svádějí družičky.

1. ledna 2016

Osm hrozných (The Hateful Eight, 2015) – Markíza, 22:35

Tarantinovka z loňského roku na slovenských obrazovkách!

Několik let po občanské válce se zasněženými kopci Wyomingu řítí dostavník. Veze se v něm Ruth (Kurt Russell), lovec lidí, známý také jako “Kat”, a Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh). Jeho čeká odměna, vypsaná na její hlavu, ji soud a oprátka. Po cestě potkají dva muže – majora Marquise Warrena (Samuel L. Jackson), bývalého vojáka, ze kterého se stal obávaný lovec lidí a Chrise Mannixe (Walton Goggins), jižanského odpadlíka, který o sobě tvrdí, že je novým šerifem. Nad horským průsmykem začne však zuřit sněhová bouře a posádka začíná tušit, že se do města asi jen tak nedostane… (Forum Film CZ)

Čínská čtvrť (Chinatown, 1974) – ČT2, 21:25

Oscarový film Romana Polanského Chinatown vytvořil významný milník ve filmové historii a brzy se stal pro příznivce detektivního žánru kultovním.
Děj: Jack Nicholson ve filmu ztělesňuje soukromého detektiva Jakea Gittese žijícího v temném morálním klimatu prosluněné předválečné jižní Kalifornie. Gittes je najat krásnou a noblesní dámou (Faye Dunaway) pro vypátrání nevěry jejího manžela. Během vyšetřování je však zapleten do víru zapomenutých podvodů a křivd, které odhalují spletitou síť osobních a politických skandálů vrcholících do jedné, nezapomenutelné noci v Čínské čtvrti.