V únoru se předávají Oscaři a v Hollywoodu vrcholí filmová sezóna. Čeští distributoři tedy na poslední chvíli zařadili do programu kin alespoň některé z nominovaných snímků  Jackie, Moonlight, Místo u moře (Manchester by the Sea). Pokud vás však Ceny Akademie zrovna neberou, existuje mnoho alternativ. Jako třeba pokračování kultovního snímku Trainspotting, Scorseseho srdcový projekt Mlčení nebo sociální drama Já, Daniel Blake. Zastoupení má i český film s novinkou Bohdana Slámy Bába z ledu.

  • V kinech od 2.2.2017
Jackie (2016)

Režie: Pablo Larraín

Americká herečka Natalie Portman je v roli Jackie Kennedy v dostupných trailerech velmi přesvědčivá. Naučila se její způsoby vyjadřování, řeč těla a kostyméři se postarali o dokonale dobové outfity přesně korespondující se stylem postertehdejší první dámy. A je to tedy především Portman, kdo dělá z filmu věc hodnou naší pozornosti. Filmů o JFK bylo už hodně, ale režisér Pablo Larraín není žádný nováček, ani amatér, a tak by neměl snímek tento měsíc rozhodně v kinech zapadnout. Nominace na Oscary jsou pak už jen takovým “doplněním”.

Děj: Když je JFK zvolen prezidentem USA, stává se Jackie Kennedy (Natalie Portman) jednou z nejmladších prvních dam v historii. Pro její vřelost, eleganci a vybraný vkus ji brzy obdivují miliony lidí po celém světě. Pak přichází okamžik, který všechno změní. Jackie se vyrovnává s osobní ztrátou, jako milovaná matka a první dáma však musí zůstat oporou dětem i celému národu. Filmový portrét jedné z nejikoničtějších žen 20. století je příběhem hrdosti, lásky a noblesy, fascinujícím nahlédnutím do zákulisí Bílého domu i zachycením dnů, které změnily běh dějin. (Aerofilms)

Já, Daniel Blake (I, Daniel Blake, 2016)

Režie: Ken Loach

Drama levicově zaměřeného režiséra Kena Loache (80 let) podává pesimistipostercký obrázek sociálního systému v současné Anglii. Téměř “sociální porno” se vyžívá v zobrazení bezvýchodné situace muže, který se po prodělaném infarktu dostane do vyčerpávajícího byrokratického kolečka s žádostí o státní podporu. Na dobře natočený snímek se kouká s těžkým srdcem, ale jeho kvalitě (i navzdory silnému apelu v závěru) to rozhodně neubírá.

Místo u moře (Manchester by the Sea, 2016)

Režie: Kenneth Lonergan

Snímek měl premiéru na festivalu v Torontu a od té doby sklízí jen chválu. Já se na Místpostero u moře hodně těším a tento měsíc je pro mě možná vůbec nejočekávanějším kino tipem. Recenze ani trailer o ději příliš neprozrazují. Zjevné je jen to, že půjde o poněkud depresivní podívanou. Film je nominovaný na Ceny Akademie, včetně nejlepšího filmu a herce v hlavní roli.

Děj: Po smrti svého staršího bratra Joea (Kyle Chandler) zjišťuje Lee Chandler (Casey Affleck) s velkým překvapením, že byl svým bratrem ustanoven jako jediný opatrovník synovce Patricka (Lucas Hedges). Lee opouští své současné zaměstnání a naplněn obavami se vrací do vesnice Manchester-by-the-Sea, aby zde pečoval o temperamentního šestnáctiletého Patricka. Je také nucen se vyrovnat se svou minulostí, která ho odloučila jak od manželky Randi (Michelle Williams), tak od komunity, ve které se narodil a dospíval. (Falcon)

  • V kinech od 9.2.2017
LEGO® Batman film (The Lego Batman Movie, 2017)

Režie: Chris McKay

Animovaný film Lego příběh z roku 2014 dostane v únoru nového bratříčka. Spin-off natočený režisérem Chrisem McKayem sází na úspěch originálu i nevyčerpatelnou oblibu batmanovského mýtu. V odlehčeném duchu se tak podíváme do Gotham City za lego jokerem.

  • V kinech od 16.2.2017
Mlčení (Silence, 2016)

Režie: Martin Scorsese

Scorseseho vytoužený projekt se po téměř třiceti letech zhmotnil. Novela japonského spisovatele Shūsaku Endō uchvátila režiséra už v 80. letech, což dokazuje i nákup práv ke zfilmování, které drží od roku 1988. Během té doby se však projekt různými směry vyvíjel, scénář přepisoval, nové podněty přicházely a odcházely… Scorsese zkrátka čekalposter na ten správný čas, který nakonec nadešel na začátku roku 2014. Fascinace křesťanstvím a otázky náboženské víry, pochyb a boží existence tváří v tvář lidskému utrpení (podobně jako v kontroverzním Posledním pokušení Krista) jsou hlavními motivy Mlčení. Téměř tří hodinový kolos zatím budí ve světě filmové kritiky nadšení i mírná zklamání. Možná se od Scorseseho vysněného projektu přeci jen čekalo víc.

V ČR bohužel už snímek unikl na internet, přičemž vidět film ve špatné kvalitě na počítači je přinejmenším škoda. Mlčení je stvořené pro velká plátna.

T2 Trainspotting (2017)

Režie: Danny Boyle

Na tohle pokračování čeká hodně diváků a pamětníků původního filmu z roku 1996. Sympatické je, že se vrací jak režisér, tak i sestava herců v čele s Ewanem McGregorem. Doufejme, že film nebude jen těžit z nostalgie a přinese i něco nového.poster

Děj: Na počátku byla příležitost…a pak přišla zrada. Uplynulo dvacet let. Mnohé se změnilo, ale stejně tak zůstalo mnohé při starém. Mark Renton (Ewan McGregor) se vrací na jediné místo, které mu kdy bylo domovem. Čekají tu na něj: Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller) a Begbie (Robert Carlyle). Očekávají ho i další staří známí: smutek, ztráta, radost, pomsta, nenávist, přátelství, láska, touha, strach, výčitky, heroin, sebedestrukce a smrtelné nebezpečí, ti všichni stojí ve frontě, aby ho uvítali a společně to všichni naplno rozjeli. (Falcon)

  • V kinech od 23.2.2017
Bába z ledu

Režie: Bohdan Sláma

Nový český film Bohdana Slámy (Štěstí, Venkovský učitel) vypadá z traileru jako taková vlídná, nostalgická, vícegenerační romance. Pokud děj takticky nesklouzne k lacinému dojímání se nad (nečekanou) zamilovaností postarší ženy, tak by to snad mohlo být fajn….

Děj: Po setkání s otužilcem Broňou (Pavel Nový) začíná ovdovělá Hana (Zuzana Kronerová) pozvolna měnit svůj stereotypní život, který se doposud točil výhradně kolem jejích synů (Marek Daniel, Václav Neužil), snach (Petra Špalková, Tatiana Vilhelmová) a vnoučat. Zatímco šedesátnice Hana prožívá love story, tradiční víkendové obědy v rodinné vile ztrácejí na idyličnosti a postupně vyplouvá na povrch, že každý z hrdinů má nějaké tajemství. Haniným nečekaným spojencem se stává vnuk Ivánek, který si zamiloval nejen svérázného Broňu, ale i jeho slepici Adélu a otužileckou komunitu na břehu Vltavy. Příběh rozkrývající nelehké vztahy mezi třemi generacemi přináší naději, že život lze vzít do vlastních rukou v jakémkoli věku. (Falcon)

Moonlight (2016)

Režie: Barry Jenkins

Nutnost pro filmové fajnšmekry. Držitel několika filmových cen a adept na Oscary, drama Moonlight, je přesně to, co Akademie nyní potřebuje, aby vyvrátila své, mnoha lidmi vyčítané, předsudky (loňská “too white” Oscar aféra). Portrét afroamerického homosexuála jde tak trochu předem vypočítanou “award” cestou, neukazuje příliš mnoho nového, ale na druhou stranu vyšlapuje budoucí pěšinku podobně koncipovaným (a třeba ještě odvážnějším a originálnějším) projektům.

Děj: Nadčasový příběh dospívání a hledání sebe sama je zasazený do drsných kulis okrajových čtvrtí Miami. Mladý Chiron bojuje o svoje místo v prostředí, ve kterém často rozhoduje právo silnějšího, zatímco jeho vnitřní svět se plní láskou, bolestí i touhou. Moonlight zachycuje univerzální témata přátelství a sexuální identity ve třech různých životních etapách od dětství až po dospělost. Je zároveň portrétem mladého člověka, současných amerických předměstí i nepostřehnutelných sil, které formují lidské životy.(Aerofilms)

Co může být ještě dobré: John Wick 2 (trailer ZDE), Pes Ro(c)ku (trailer ZDE), Richard Müller: Nepoznaný (trailer ZDE)