Dnes v noci se v Los Angeles rozdají Oscaři. Nejznámější, i když mnohými opovrhovaná, filmová událost završí sezónu 2016 a ocení ty nejlepší z nejlepších. Letos se udílení zatím obešlo bez kontroverzí a nominované snímky jsou vybrané v rámci širšího spektra než loni (“Whitewashed Oscars”). Pokud si chcete ještě dnes vsadit na vítěze, můžete se nechat inspirovat mými, snad vítěznými, tipy! 🙂 Všichni nominovaní jsou uvedení na oficiálních stránkách Cen Akademie – ZDE.

Nejlepší film: La La Land

La La Land to má s největší pravděpodobností v kapse. Jediným konkurentem by snad mohlo být indie drama Moonlight, ale předpokládá se, že akademici dají přednost snímku, který cílí na širší publikum a je rozhodně blíž konzervativnímu vkusu poroty. Já budu s výběrem spokojená, La La Land si Oscara poctivě “odmakal”.

Můj osobní vítěz: La La Land

Nejlepší režisér: Damien Chazelle (La La Land)

Jak už jsem zmínila výš, Damien Chazelle si sošku jednoznačně zaslouží. Schopnost v 31 letech natočit film typu La La Land dokazuje jeho neuvěřitelnou vyzrálost a talent, který slibuje mnohé do budoucna a já se moc těším na jeho další projekty.

Můj osobní vítěz: Damien Chazelle (La La Land)

Nejlepší kamera: Linus Sandgren (La La Land)

Otevírací flash mob sekvence La La Landu, odehrávající se na rozpálené kalifornské dálnici, ukazuje nesmírnou pohyblivost kamery, která i v průběhu filmu dělá psí kusy, aby diváka upoutala a udržela krok s roztančenými postavami. Skvělá práce švédského kameramana Sandgrena by tak dnes v noci neměla zůstat bez povšimnutí.

Nejlepší herec: Casey Affleck (Místo u moře)

Drama Místo u moře je výborný film a hlavní zásluhu na tom má také výkon Caseyho Afflecka, který už dávno vystoupil ze stínu svého bratra a po právu sklízí uznání ze všech stran. Jasná volba. Jediný, kdo ho může teoreticky ohrozit je Denzel Washington za roli ve snímku Fences.

Můj osobní vítěz: Casey Affleck (Místo u moře)

Nejlepší herečka: Emma Stone (La La Land)

Emma Stone tančí a zpívá a člověk jí to všechno věří. Ačkoliv je v této kategorii konkurence velká a například Natalie Portman by si sošku za roli v biopicu Jackie zasloužila možná víc, nakonec to bude Emma, kdo u pultíku poděkuje porotě.

Můj osobní vítěz: Natalie Portman (Jackie)

Nejlepší herec ve vedlejší roli: Mahershala Ali (Moonlight)

Moonlight sice neukořistí výhru největší, ale cenou útěchy mu může být výhra v kategorii herec ve vedlejší roli. Mahershala Ali má Oscara téměř jistého.

Můj osobní vítěz: Michael Shannon (Noční zvířata)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Viola Davis (Fences)

Drama Fences se v českých kinech ještě nehrálo (a bůhví, jestli bude), nicméně Viola Davis si za roli obětavé Rose odnese svého prvního Oscara. Napovídá tomu i vítězství na Zlatých Glóbech, cenách BAFTA a Screen Actors Guild Awards (SAG).

Nejlepší cizojazyčný snímek: Toni Erdmann

Oblíbenost výborné německé komedie Toni Erdmann dokazuje i fakt, že se v USA připravuje remake s americkými herci (ani ne rok po premiéře). Zlatá soška by znamenala velký úspěch pro režisérku Maren Ade a pravděpodobnost, že ji někdo ohrozí je malá.

Můj osobní vítěz: Toni Erdmann