Mezinárodní filmový festival Febiofest se kvapem blíží (v Praze již od 23. 3., v regionech od 3. 4.), a tak jsem se podívala do programu a vybrala pár zajímavých filmů, které byste letos rozhodně neměli minout. Promítat se v Praze bude opět v multiplexu Cinestar Anděl a součástí festivalu je i bohatý doprovodný program. Více se dozvíte také na oficiálních stránkách Febiofestu.

Můj program (více si o jednotlivých filmech přečtete po rozkliknutí názvu):
Sing Street 

Sekce: Central Park

Coming of age snímek, který můžete být osvěžujícím rozptýlením po nějakém depresivnějším kousku.

https://www.youtube.com/watch?v=C_YqJ_aimkM&t=71s

 Harmonium / Fuchi ni tatsu

Sekce: Asijský pohled

Trocha asijského tajemna v podání režiséra Kóji Fukady, který za tento snímek získal cenu poroty na festivalu v Cannes (sekce Un Certain Regard).

Deník strojvůdce / Dnevnik mašinovodje

Sekce: Ozvěny Balkánu

Černá absurdní komedie ze Srbska vyprávějící o tom, že každý strojvůdce musí počítat s přejetými lidmi na kolejích. 🙂

HOŘKÝCH SEDMNÁCT / THE EDGE OF SEVENTEEN

Sekce: Made in USA

Další coming of age film, tentokrát v americkém podání a z pohledu dospívající dívky, líčí trable s první láskou s nadhledem a humorem. Nominace na Zlatý Glóbus za herecký výkon.

https://www.youtube.com/watch?v=EB6Gecy6IP8

Noční směna / Late Shift

Sekce: Off program

Interaktivní film, ve kterém může divák sám určovat, jak se bude děj dál vyvíjet.

Christine / Christine

Sekce: Made in USA

Filmy z produkce Borderline Films (Martha Marcy May Marlene, James White aj.) mám ráda, a tak je pro mě tento snímek jasnou volbou. Psychologický obraz komplikované ženy jménem Christine vynesl hlavní představitelce Rebecce Hall hned několik nominací a cen.

Elle / Elle

Sekce: Masters

O mysteriózním thrilleru Elle toho bylo letos napsáno již hodně, ale v kinech se u nás zatím neobjevil, a tak je Febiofest dobrou příležitostí rest napravit. Nominace na Oscara za hlavní ženský herecký výkon pro Isabelle Huppert.

Naprostí cizinci / Perfetti sconosciuti

Sekce: Culinari cinema

Co skrýváme ve svých telefonech a myslích? Máme tři druhy různých životů? Jeden veřejný, druhý soukromý a třetí tajný, určený jen pro nás? Brilantní komedie o záhadách lidských vztahů a “nevztahů”.

Sama v noci na břehu moře / Bamui haebyun-eoseo honja

Sekce: Masters

Dívka čeká na svého ženatého milence a hlavou se jí rojí množství otázek důvěrně známých všem zamilovaným… myslí na ní stejně tak, jako ona na něho? Romantické drama natočené v Jižní Koreji získalo cenu pro nejlepší herečku na letošním Berlinale.

Bez Boha / Bezbog

Sekce: Nová Evropa

Depresivní, ale o to víc realistické a hutné drama z Bulharska.

HERMIE A HELENA / HERMIA & HELENA

Sekce: Panorama

Hravá a osvěžující komedie mísící prvky Shakespearovské poetiky s argentinským temperamentem.

PÁTÁ LOĎ / LITTLE HARBOUR / PIATA LOĎ

Sekce: Central Park

Kvalitní zastoupení má i domácí tvorba v podobě česko-maďarsko-slovenské koprodukce Pátá loď. Poetický rodinný film nabízející realitu z pohledu dětských hrdinů.

TEMNÁ JE NOC / DARK NIGHT / DARK NIGHT

Sekce: Made in USA

Šest mikropříběhů a šest rozdílných osudů lidí, které se fatálně protnou v jeden den v potemnělém sále kina. Aktuální téma o dostupnosti střelných zbraní v USA a strachu z masakrů zpracované originální a poutavou formou. Reálná událost se stala v roce 2012 na premiéře filmu Temný rytíř (Dark Knight ) a odtud pochází i název snímku = Dark night.