V březnu nás čekají nejen běžné kino premiéry, ale i úspěšné festivaly – Jeden svět a Febiofest.  Na program prvně zmiňovaného se můžete podívat už teď na jeho oficiálních stránkách, na ten druhý si musíme ještě chvíli počkat, ale už teď se ví, že zahajovacím snímkem bude nejnovější počin Agnieszky Holland Přes kosti mrtvých. Kromě těchto dvou kvalitních filmových akcí se v kinech můžeme těšit na spin-off X-Menů nazvaný Logan, blockbuster Kong: Ostrov lebek, či znovu oživenou Krásku a zvíře s Emmou Watson. A nejen to.

V kinech od 2.3.2017
Logan: Wolverine (2017)

Režie: James Mangold

Logan, další pokračování o superhrdinovi Wolverinovi, je velkým překvapením měsíce března. Na webu Rotten Tomatoes má zatím rating 95 %, což je více než slušné. Jeho předchůdce z roku 2013 Wolverine totiž tak kladného přijetí ani zdaleka nedosáhl. Dokonce se mluví o tom, že by mohl snímek definovat nové konvence žánru, očekávání jsou tedy hodně vysoká a trailer vypadá skvostně.

Děj: Wolverine (Hugh Jackman) se vrací. Jenže je na tom nyní trochu hůř. Jeho schopnposterost uzdravování pomalu vyprchává a elánem zrovna nehýří. Navíc je na vše skoro sám. Z X-Menů přežívá ještě Charles Xavier známý také jako Profesor X (Patrick Stewart), který je ale vážně nemocný, ztrácí paměť a trpí nebezpečnými záchvaty ohrožujícími jeho okolí. Společně se ukrývají v opuštěné továrně na americko-mexické hranici. Jejich utajení ale skončí, když se objeví Laura (Dafne Keen), dívka, která má překvapivě stejné schopnosti jako Wolverine a v patách má navíc nelítostné pronásledovatele, kteří se jí snaží zmocnit. Ve chvíli, kdy Wolverine a Profesor X přijmou Lauru „do rodiny”, stávají se z nich štvanci, kterým jde po krku velmi brutální a vytrvalý nepřítel. (CinemArt CZ)

Ze soboty na neděli (1931)

Režie: Gustav Machatý

Gustav Machatý patří k nejvýraznějším osobnostem československé meziválečné kinematografie a jeho díla Extase a Erotikon působily svého času jako zjevení, což posterdosvědčuje i mezinárodní úspěch v roce 1934 na II. filmovém festivalu v Benátkách (cena za režii). Filmy poutaly pozornost svým uměleckým ztvárněním, ale současně svou otevřeností k erotice velmi pobuřovaly – odsouzení papežem Piem XII. a zákaz promítání v Německu. Snímek Ze soboty na neděli podle předlohy Vitězslava Nezvala je trochu ve stínu dvou již zmíněných děl, což je škoda, protože se jedná o zajímavý film. To je taky důvodem, proč se NFA rozhodl film digitálně restaurovat a po 86 letech slavnostně uvést.

Děj: Dvě mladé písařky hledají v sobotní návštěvě nočního podniku vzrušující vybočení z únavné všednosti. Méně zkušená Mary raději uteče z náruče postaršího elegána a po nočním bloudění se seznámí se sympatickým typografem…

V kinech od 9.3.2017
Kong: Ostrov lebek (Kong: Skull Island, 2017)

Režie: Jordan Vogt-Roberts

King Kong se vrací a měl by být ještě hrozivější a větší, než si všichni pamatujeme. Alespoň trailer budí tento dojem. Režisér Jordan Vogt-Roberts má za sebou práci na úspěšném seriálu Nejsem do tebe blázen (You´re the Worst) a coming-of-age filmu Králové léta (The Kings of Summer). Blockbuster Kong je jeho prvním větším filmem, tak uvidíme, jak se mu režie povedla. Herecké obsazení v čele s Brie Larson (Pokoj) a Tomem Hiddlestonem slibuje mnohé.

V kinech od 16.3.2017
Glory (Slava, 2016)

Režie: Kristina Grozeva, Petar Valchanov

Bulharské režisérské duo natočilo svůj třetí film, ve kterém rozvíjí styl ne nepodobný tvorbě bratří Dardennů – až dokumentárně působící realismus, důraz na pomalé plynutí děje a zdánlivě obyčejnou každodennost. Pokud tedy chcete tento měsíc vidět zajímavý evropský film, velmi vzdálený hollywoodské tvorbě, pak je Glory tou správnou volbou.

Děj: Když zaměstnanec železnic Canko Petrov najde na kolejích obrovské množství peněz, rozhodne se celý obnos vrátit na policii. Netuší však, jak fatální soukolí událostí tímto bohulibým činem dává do pohybu. Vděčný stát jej odmění novými náramkovými hodinkami. Pragmatická kariéristka Julia v čele PR oddělení Ministerstva dopravy mu však mezitím omylem ztratí jeho vlastní hodinky, které pro něj mají značnou emocionální hodnotu. A právě zde začíná zoufalá Cankova snaha získat zpět nejen své staré „Slavy”, ale i svou důstojnost.(Film Europe)

Kráska a zvíře (Beauty and the Beast, 2017)

Režie: Bill Condon

Remake klasiky od Disneyho by měl mimo jiné aktualizovat status hlavní hrdinky Krásky (Emma Watson). Doposud se ženy v Disneyho filmech profilovaly jako křehké a často bezmocné postavy, což by mělo vzít za své právě v tomto remaku. Kráska má nově představovat nezávislou a chytrou ženu, která není jen loutkou svého osudu a mladé dívky k ní mohou vzhlížet 🙂 To je i hlavní odpovědí tvůrců na to, proč by měl diváky tento film zajímat a čím se bude odlišovat od všech předchozích. Osobně v tom přidanou hodnotu úplně nevidím, ale efektní podívaná to bude rozhodně.

Děj: V hrané adaptaci animované klasiky Kráska a zvíře společnosti Disney, jež je ohromující filmovou oslavou jednoho z nejpopulárnějších příběhů vůbec, velkolepým způsobem ožívají příběh a postavy, které diváci znají a zbožňují. Kráska a zvíře popisuje pozoruhodný příběh Krásky, bystré, krásné a nezávislé mladé dívky, kterou ve svém zámku uvězní děsivé zvíře. Navzdory strachu se spřátelí se zakletým zámeckým služebnictvem a uvědomí si, že se pod obludným zvířecím zevnějškem ukrývá vlídná duše skutečného prince. (Falcon)

Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho (2016)

Režie: Juho Kuosmanen

Černobílý koprodukční snímek (Finsko, Švédsko, Německo) s dlouhým názvem získal ocenění v Cannes (Un Certain Regard Award) a promítal se i na festivalu v Karlových Varech. Velmi úspěšný debut finského režiséra Juho Kuosmanena je další alternativou k hollywoodským blockbusterům.

Děj: Léto 1962. Olli Mäki je velkou nadějí finského boxu a právě se chystá na životní zápas o titul mistra světa. Z poklidného venkova se dostává do víru velkoměsta, kde je vystaven tlaku médií, trenérů a sponzorů. Skromný Olli má na dosah všechnu slávu a bohatství a snaží se dělat to, co se od něj očekává. Je v tom ale jeden háček – Olli se totiž zamiloval do Raiji, dívky ze své rodné vesnice. (Aerofilms)

V kinech od 30.3.2017
A German Life (2016)

Režie: Christian Krönes, Olaf S. Müller

Rakouský dokument zaznamenává výpověď Brunhilde Pomsel, bývalé osobní sekretářky Josepha Goebelse. Brunhilde sama sebe označuje jako apolitickou osobu, přesto byla od roku 1942 až do konce války pravou rukou jednoho z největších zločinců světové historie. Cesta do její vlastní minulosti vede k otázce, jak silný je morální kompas každého z nás, a co bychom kvůli kariéře byli schopní akceptovat a obětovat.

Mžitky (Powidoki, 2016)

Režie: Andrzej Wajda

Poslední film již zesnulého polského velikána zobrazuje nelehkou dobu kolem roku 1945 a osudy avantgardního malíře Strzeminkého. Snímek byl za Polsko vyslaný na Oscary, posterdo finálního výběru se však nedostal.

Děj: Rok 1945, Stalinova moc ovládá Polsko. Slavný malíř Wladyslaw Strzeminski odmítne dělat umělecké kompromisy a sloužit doktríně socialistického realismu. Je pronásledovaný, vyloučený z univerzity, jeho obrazy jsou strhány ze zdí muzeí. S pomocí některých svých studentů začne bojovat proti komunistické straně a stává se symbolem uměleckého odporu proti tyranii. (Artcam)

Popírání holocaustu (Denial, 2016)

Režie: Mick Jackson

V roce 1996 došlo k soudnímu sporu mezi historičkou Deborah E. Lipstadtovou, nakladatelstvím Penguin Books a Davidem Irvingem, britským spisovatelem, který je známý svými kontroverzními výroky a popíráním některých faktů spojených s holocaustem (např. zpochybňování plynových komor v Osvětimi, bagatelizování válečných zločinů Třetí říše aj.). Spor vedl až k vydání zatykače na Irvinga a odsouzení za trestný čin. To vše je zaznamenané ve filmu Micka Jacksona, s Rachel Weisz a Tomem Wilkinsonem v hlavních rolích.

Úkryt v zoo (The Zookeeper´s Wife, 2017)

Režie: Niki Caro

Snímek Úkryt v zoo vznikl na motivy stejnojmenné knihy spisovatelky Diane Ackerman vydané v roce 2007 a vypráví skutečný příběh manželského páru Zabinských, kteří během druhé světové války zachránili životy stovky polských židů tím, že je ukrývali v podzemí své zoo. Zajímavostí je, že se z velké části natáčelo v Čechách, konkrétně na pražském Výstavišti, v pevnosti Josefov v Jaroměři a na náměstí v Žatci.

Děj: Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. (CinemArt CZ)

Volání netvora: Příběh života (A Monster Calls, 2016)

Režie: Juan Antonio Bayona

Liam Neeson, Felicity Jones, Sigourney Weaver – všichni tito herci si zahráli ve fantasy filmu Volání Netvora. Snímek vypráví příběh třináctiletého Conora (Lewis MacDougall), kterému se do snů vkrádají noční můry a navštěvuje ho netvor – velký chodící a mluvící starý strom. Postupně vypráví Conorovi tři starobylé příběhy a učí jej, že věci občas nejsou takové, jakými se zdají být. Na Rotten Tomatoes má snímek zatím rating 87 %, což je hodně dobré.

Další (možná) zajímavé filmy: Balerína, The Rolling Stones Olé Olé Olé!