Duben bude z hlediska filmů v kinech velmi zajímavý! Ti, co sledují ohlasy ze zahraničních festivalů si určitě nenechají ujít Raw. Kanibalistický horor se skvělou PR kampaní, podle které lidé při projekcích šokem omdlévali. Dalším stylově vytříbeným snímkem bude i francouzský thriller Nocturama o podivném chování několika mladých lidí v ulicích Paříže. Kdo preferuje “normálnější” filmy, neměl by vynechat festivalovou jedničku loňského roku – rumunský snímek Zkouška dospělosti, nebo slovenskou Pátou loď. V dubnu zkrátka bude z čeho vybírat!

V kinech od 6.4.2017
Pátá loď (2017)

Režie: Iveta Grófováposter

Snímek Pátá loď jsem zhlédla v rámci Febiofestu a musím říct, že se jedná o velmi příjemné překvapení. Křehký příběh vyprávěný dětskýma očima vypráví o desetileté Jarce, která se narodila do rodiny, kde se jí lásky příliš nedostává. Ať na sebe upozorňuje sebevíc, svou nedospělou matku nezajímá. A tak se rozhodne společně se svým kamarádem Kristiánem skrýt před světem dospělých a vytvořit si svůj dokonalejší rodinný život, ve kterém osamělost a smutek nemají šanci.

Putování tučňáků: Volání oceánu (L´empereur, 2017)

Režie: Luc Jacquet

Super úspěšný dokument Putování tučňáků z roku 2006 posbíral množství ocenění, včetně Oscara za nejlepší dokument. Francouzský režisér Luc Jacquet se k tématu opět vrací, a tak se můžou diváci těšit na další dobrodružství hrdinných tučňáků.

Děj: Příběh malého tučňáka, připravujícího se na svou první cestu k moři, nás zavádí do ledového království vzdálené Antarktidy. Tak jako každý tučňák, i náš hrdina naslouchá tajemnému volání, které ho vábí na dalekou pouť do neznáma. V zásadních chvílích dospívání jsou mu oporou matka a moudrý otec, který díky svým zkušenostem a autoritě dodává odvahu i dalším členům skupiny a pomáhá jim čelit těžkostem a nástrahám. (Aerofilms)

 Raw (2016)

Režie: Julia Ducournau

Francouzský coming of age horor/thriller se dočkal množství skandálních článků, ale zároveň i chvály kritiků na filmových festivalech. Pravděpodobně se tedy nejedná jen o výstřelek a snahu za každou cenu šokovat, ale o možnost posunout divácký zážitek trochu někam jinam, mimo běžné mantinely. Jak trailer napovídá, intenzita zážitku půjde ruku v ruce s naší diváckou otevřeností. A po včerejší projekci můžu potvrdit, že se opravdu jedná o film, který ve Vás bude chvíli rezonovat. P. S.: Omdlévat, ani zvracet nebudete, PR kampaně přehání.

Děj: Justine pochází z vegetariánské rodiny. V šestnácti letech odchází na veterinární školu, kterou studuje i její starší sestra. Při jedné z epizod šikany je donucena poprvé v životě pozřít syrové maso. Tato zkušenost ji od základů změní a probudí v křehké dívce dospělou ženu se specifickými chutěmi. (Film Europe)

Ústava (Ustav Republike Hrvatske, 2016)

Režie: Rajko Grlić

Šanci, jak se seznámit s režisérským stylem jednoho z nejznámějších chorvatských režisérů, nabízí snímek Ústava – film o lidské nesnášenlivosti, předpojatosti, rasismu, ale i lidskosti a lásce.

Děj: Vysokoškolský učitel Vjeko (60) zasvětil celý svůj život studiu chorvatského jazyka a historie. Žije v zanedbaném a špinavém bytě v centru Záhřebu se svým otcem Hrvojem. Vjekovi tragicky zahynula láska jeho života – Bobo. V jeho životě je teď jediná věc, která ho těší. Noční procházky, během nichž putuje prázdným městem, kdy má na sobě make-up a ženské šaty. Jednou v noci ho přepadne skupina mladých mužů, porazí ho a nechá v bezvědomí ležet na ulici. V nemocnici se o něj stará Maja (48), zdravotní sestra žijící v suterénu stejného domu. Tak začíná příběh tří zcela odlišných lidí, kteří žijí ve stejné budově a kteří se nečekaně a proti své vůli sejdou a jsou na sobě navzájem závislí. (Bioscop)

V kinech od 13.4.2017
Zkouška dospělosti (Bacalaureat, 2016)

Režie: Cristian Mungiu

Zástupce “rumunské nové vlny”, režisér Cristian Mungiu, je českému publiku známý už od premiéry svého snímku 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny v roce 2007, za který získal nespočet cen, včetně Zlaté palmy na festivalu v Cannes. Zkouška dospělosti měla premiéru na loňském festivalu v Cannes a Mungiu si odnesl cenu za režii. Brilantní drama řeší otázku morálního kreditu a ústupků, které musí jeden udělat v zájmu své rodiny.

Děj: Jako lékař a občan se Romeo těší úctě obyvatel malého města v Transylvánii. Jeho pověst se začne hroutit, když se ve snaze zajistit nadané dceři lepší budoucnost zaplete do řetězce služeb a protislužeb a ztratí tvář i před svou rodinou. (Aerofilms)

V kinech od 27.4.2017
Nocturama (2016)

Režie: Bertrand Bonello

Francouzský film o terorismu z trochu jiného úhlu pohledu. Stylově vytříbené a dovedené do obrazové dokonalosti.

Ráno v Paříži. Několik mladých lidí z různých prostředí. Nezávisle na sobě začínají podivný balet v labyrintu metra a ulicích hlavního města. Zdá se, že je vede nějaký plán. Jejich pohyby jsou přesné, téměř nebezpečné. Stahují se k jednomu bodu, obchodnímu domu právě ve chvíli, kdy zavírá. Začíná noc. (Festival francouzského filmu) 

The Circle (2017)

Režie: James Ponsoldt

Sci-fi z blízké budoucnosti vypráví o hrdince Mae (Emma Watson), která získala místo ve zvláštní high-tech společnosti The Circle, jejíž ambicí je změnit svět. Neexistuje soukromí, sdílení je žádoucí a všechno je propojené – připomíná Vám to něco? Aktuální téma v atraktivním obalu, navíc s Tomem Hanksem v hlavní roli.

Děj: Svět bez hladu. Svět bez válek. Svět bez nemocí. Neomezené možnosti. V úchvatné a největší high-tech společnosti The Circle neexistuje problém, který by nebylo možné vyřešit. Právě sem, do zaměstnání snů, nastupuje mladá a ambiciózní dívka Mae (Emma Watson). SDÍLET ZNAMENÁ STARAT SE. Šéf a zakladatel (Tom Hanks) společnosti je vizionář, který vybudoval v Circle ráj na Zemi a který touží po dokonalém světě. Jeho receptem na pokrok a na šťastné a spokojené lidstvo je svět bez tajemství, naprostá otevřenost a transparentnost všech lidí, sdílení . . . a sledování. Bude mít kruh, do něhož Mae vstoupila, cestu ven? (Bontonfilm CZ)

Uteč (Get Out, 2017)

Režie: Jordan Peele

Horor s prvky černé komedie režiséra Jordana Peelea měl fenomenální úspěch v USA a konečně doputoval i k nám. Mix rasové nesnášenlivosti, hororových klišé a sarkasmu přináší ve výsledku opravdu osvěžující a napínavou podívanou.

Děj: Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek. (CinemArt CZ)

Zahradnictví: Rodinný přítel (2017)

Režie: Jan Hřebejk

První snímek z plánované trilogie Jana Hřebejka má název Rodinný přítel.

Děj: Filmová trilogie ZAHRADNICTVÍ se skládá ze tří samostatných filmů odehrávajících se na pozadí nejdramatičtějších období minulého století a časově předchází oblíbenému snímku Pelíšky. Vypráví o třech rodinách: rodině leteckého radiotelegrafisty, rodině majitele kadeřnického salonu a rodině majitele zahradnictví. Obsáhne 20 let života postav, které musely v těchto pohnutých časech prožít nejlepší léta svých životů. (oficiální text distributora)

Naprostí cizinci (Perfetti sconosciuti, 2016)

Režie: Paolo Genovese

Snímek Naprostí cizinci jsem zhlédla v rámci Febiofestu a více si můžete přečíst v mojí recenzi ZDE.

Ztracené město Z (The Lost City of Z, 2016)

Režie: James Gray

Film založený na osudech britského badatele Percyho Fawcetta (1867-1925), který prý našel důkazy o existenci neznámé, vyspělé civilizace v oblasti Brazílie. Během jeho poslední expedice do města Z ale společně se svým synem a asistentem záhadně zmizel. Americký dobrodružný snímek posbíral velké množství kladných kritických hodnocení a někteří ho dokonce nazývají budoucí klasikou.

Děj: V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie. Během několika expedic pod záštitou Královské geografické společnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapují dosud neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde. Výprava čelí kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin, ale Fawcett se nevzdává. Hluboko v srdci pralesa nachází důkazy o existenci neznámé, velmi vyspělé civilizace. V Anglii sklízí Fawcett jen posměšky ze strany vědecké obce, která jeho ztracenou civilizaci nazývá pouhými divochy. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít bájné město Z, je stále silnější. S podporou své oddané manželky (Sienna Miller) se v roce 1925 Percy, společně se synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem, znovu vydávají do hluboké džungle…(Bioscop)