70. ročník nejznámějšího filmového festivalu v Cannes se letos odehraje ve dnech 17.-27. 5. a opět nabídne to nejlepší z aktuální světové produkce. Oficiální program byl zveřejněný před několika týdny a je opravdu na co se těšit! A tak jsem prozkoumala letošní nominované (i nenominované) filmy na Zlatou palmu a vybrala ty nejzajímavější. Co letos v Cannes rozhodně nezmeškat?

  • POROTA

Porotě v Hlavní soutěži bude letos předsedat španělský režisér a scénárista Pedro Almodóvar. Spolu s ním budou filmy hodnotit například režisérka Maren Ade, herečka Jessica Chastain, herec Will Smith, režiséři Park Chan-Wook, Paolo Sorrentino aj. V ostatních soutěžních sekcích se v porotě objeví herečka Uma Thurman, či rumunský režisér Cristian Mungiu.

  • SEKCE

Sekcí je několik – Hlavní soutěž, Un certain regard (soutěž debutů a méně známých filmařů), Nezávislá sekce – Quinzaine des réalisateurs, Cinefóndation, Mimosoutěžní snímky aj. Tyto jmenované mi přijdou neznámější a zaměřila jsem svoji pozornost právě na ně. Z každé sekce pak vybírám to, co mě zaujalo nejvíc.

  • HLAVNÍ SOUTĚŽ

Nejdůležitější sekce, ze které vzejdou vítězové, o kterých se pak mluví celý rok. Letos se bude skládat z 19 titulů a mezi ty nejočekávanější patří:

Michael Haneke – Happy End

Definitivně poslední film režiséra Michaela Hanekeho (79 let) má být drama vyprávějící o rodině v Calais, do jejíhož života zasáhne uprchlická krize. Tvůrce snímků Láska, Bílá stuha, Pianistka aj, obsadil do hlavních rolí své oblíbené herce Isabelle Huppert a Jeana-Louis Trintignanta. Jedná se o jeden z vůbec nejočekávanějších filmu letošního ročníku Cannes.

cannes 2017

Sofia Coppola – Oklamaný (The Beguiled)

Další z ostře sledovaných snímků a jedna z žen v Hlavní soutěži (vedle Lynne Ramsay a Naomi Kawase). Tvůrce psychologických dramat (Smrt panen, Ztraceno v překladu aj.) přiváží do Cannes lehce erotické drama z doby války Jihu proti Severu odehrávající se v prostředí dívčího internátu. Do jeho plynulého chodu zasáhne příchod zraněného vojáka Unie v podání Colina Farrella, který uhrane většinu tamních žen (Ella Fanning, Kirsten Dunst, Nicole Kidman).

Yorgos Lanthimos – Zabití posvátného jelena (The Killing of a Sacred Deer)

Novinka řeckého režiséra Yorgose Lanthimose (Humr) se jmenuje The Killing of a Sacred Deer a hlavní role si stejně jako ve snímku Oklamaný zahráli Collin Farrell a Nicole Kidman. Má jít o psychologický thriller/horror, ve kterém se Farrell v roli charismatického chirurga octne v pozici nenadálého opatrovníka dospívajícího chlapce.  V další roli se po dlouhé době objeví na stříbrném plátně i Alicia Silverstone.

cannes 2017

Francois Ozon – L´Amant double

Francouzský renomovaný režisér se podobně jako ve filmu Jen 17 (Jeune & jolie) bude věnovat tématu sexuální touhy mladé dívky ke staršímu muži. Hlavní roli ztvárnila stejně jako v Jen 17 křehká herečka Marine Vacth a k dispozci je už i smyslný trailer.

Michel Hazanavicius – La Redoutable (Obávaná)

Nejnovější film Michela Hazanaviciuse (Artist) je založený na autobiografii spisovatelky a herečky Anne Wiazemské, která byla provdaná za Jeana-Luca Godarda a hlavním tématem je právě vztah se známým avantgardním režisérem. Kontroverzní na celé věci je, že sám Godard považuje nápad zfilmovat tuto knihu za hloupý a stejně tak smýšlí i o Hazanaviciusovi. Reklama to je však pro snímek dobrá.

Todd Haynes – Wonderstruck

Snímek Todda Haynese (Carol) je založený na stejnojmenné knize spisovatele Briana Selznicka a je vyprávěn z pohledu dvou postav a ve dvou časových obdobích. Příběh Bena se odvíjí kolem roku 1977 v Minesottě, zatímco ten Rose v roce 1927 v New Jersey. Na konci se však obě dějové linky překvapivě spojí. V hlavních rolích se objeví Julianne Moore, Michelle Williams aj. Snímek produkovala televizní stanice Amazon.

cannes 2017

Joon-ho Bong – OKJA

Fanoušci neotřelé apokalyptické podívané Snowpiercer se můžou těšit na další film Joon-ho Bonga, tentokrát půjde o skoro kingkongovské téma. Okja je totiž název pro abnormálně velké zvíře, kterého se zmocní sebestředná CEO Lucy Mirando (Tilda Swinton). Jediný, kdo může zvíře navrátit do lesů Jižní Koreje, kam patří, je jeho bývala opatrovatelka Mia. Zajímavostí je, že film produkovala televizní stanice Netflix a poprvé se tak účastní přehlídky v Cannes. Kromě Okja uvede Netflix v hlavní soutěži ještě snímek The Meyerowitz Stories s Adamem Sandlerem v hlavní roli. V kontrastu s tím je zajímavé, že do Cannes nebyl tento rok vyslán žádný hollywoodský film – nic od Universal, Sony, Fox, nebo WB.

Lynne Ramsay – You were never really here

Další žena v Hlavní soutěži. Lynne Ramsay si zatím získala největší pozornost šokujícím snímkem Musíme si promluvit o Kevinovi, vyprávějícím o mladíkovi střílejícím na střední škole v USA. Od té doby stihla jen jeden krátkometrážní snímek, proto je její nejnovější počin velmi očekávaný. You were never really here má být mysteriózní drama založené na stejnojmenné novele spisovatele Jonathana Amese. O zápletce filmu se zatím příliš neví, kromě toho, že se v hlavní roli objeví Joaquin Phoenix a ztvární válečného veterána snažícího se zachránit mladou dívku z obchodu s bílým masem. Hudbu složil Jonny Greenwood, člen skupiny Radiohead.

cannes 2017

  • UN CERTAIN REGARD

Pro nás v ČR je asi nezajímavějším snímkem z celé této sekce debut studenta pražské FAMU Gyorgya Kristófa nazvaný OUT.

Děj: Elektrárna se zavírá – v městě na východním Slovensku dominuje nezaměstnanost. Ágoston, padesátník rodinného typu, se vydá na cestu východní Evropou v zoufalé najít si práci a splnit si sen – chytit velkou rybu. V Pobaltí se ocitne sám a bez ničeho. Tato cesta ho posouvá stále hlouběji do moře bizarních událostí a setkání: s vysokou přátelskou ženou, ruským přítelem s nepřátelskými úmysly a se smutným vycpaným zajícem bez uší. Vlny se otírají o písek, znova se vracejí do moře. Nová vlna přichází setřít tu předešlou. Tady moře končí, určitě tady nezačíná. (ČSFD.cz)

  • MIMO SOUTĚŽ

David Lynch – Twin Peaks (2017)

Netřeba příliš dodávat k pokračování kultovní série Davida Lynche. Všichni se těšíme. V Cannes budou v předpremiéře uvedené první dva díly z celkem 18 dílné série a oficiální premiéra pak bude odvysílaná na stanici Showtime 21. května 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=16ZPJE8PZT8http://

Sang-soo Hong – Claire´s Camera

Korejský režisér přivezl do Cannes dva filmy. Jeden z nich nazvaný Den Poté (Geu-Hu) byl zařazený do Hlavní soutěže a druhý z nich Claire´s Camera do mimo soutěže. Spolupráci korejského režiséra a herečky Isabelle Huppert můžeme obdivovat právě ve druhém z filmů. Režisér je známý tím, že dopředu neprozrazuje žádné detaily předem, proto se zatím ví pouze to, že půjde o příběh učitelky a spisovatele.

Roman Polanski – Based on a True Story

Nejnovější film Romana Polanského byl přidán do soutěže v Cannes na poslední chvíli. Na scénáři spolupracoval Polanski s francouzským scénáristou Olivierem Assayasem a děj se má točit kolem spisovatelky v podání Emmanuelle Seigner, která si začne milostný poměr se svou obdivovatelkou (Eva Green). Víc se o snímku zatím neví a trailer k dispozici není.

Michal Blašek – Atlantida 2003

V mimosoutěžní sekci nazvané Cinéfondation soutěží i česko-slovenský krátkometrážní film režiséra z bratislavské VŠMU Michala Blaška. Na snímku se jako kameraman podílel student z pražské FAMU Adam Mach. 30minutový film má název Atlantida 2003 a hlavním tématem má být přechod ukrajinských imigrantů přes hranice a dopad jejich počínání. Blašek se prý nechal při psaní scénáře inspirovat krátkou novinovou zprávou, podle které mladý Ukrajinec zaprodal svou přítelkyni slovenským pasákům, aby mohl sám bezpečně utéct do Německa.

  • QUINZAINE DES RÉALISATEURS

Tak trochu konkurenční přehlídka filmů k obvyklým sekcím v Cannes, to je Quinzaine des Réalisateurs. Vznikla v roce 1969 a je organizovaná Společností filmových režisérů. Zaměřuje se na originální tvůrce s osobitým přístupem k umění a snaží se tak konkurovat Hlavní soutěži.

Claire Denis – Un Beau Soleil Intérieur

Francouzská režisérka Claire Denis (Čokoláda, Miluji tě k sežrání, Sama v Africe aj.) se vrací do soutěže se snímkem o mladé a rozvedené matce Isabelle, která hledá tu pravou lásku. Do hlavních rolích byli obsazeni Gérard Depardieu a Juliette Binoche.

Bruno Dumont – Jeannette, l´enfance de Jeanne D´Arc

Francouzský režisér Bruno Dumont soutěžil v loňském roce v Hlavní soutěži se snímkem Líná zátoka, který byl hodnocený poměrně rozporuplně. Nejinak tomu nejspíš bude u pop-rockového muzikálu o dětství Johanky z Arku. Osobitý tvůrce slibuje zážitek srovnatelný s tím nejlepším koncertem. Pro sekci Quinzaine des Réalisateurs se jedná o velký úlovek, který vedle Claire Denis přitáhne pozornost.