52. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se pomalu blíží! Jaké filmy letos nevynechat a na co se těšit? Prozkoumala jsem již zveřejněný oficiální program a vybrala to nejlepší!

Letos budu mít poprvé akreditaci Industry (díky škole) a hodlám to filmově rozjet ve velkém! Nevím, jak všechno naplánované stihnu, ale rozhodně se o to alespoň pokusím 🙂

Kromě výživného programu, jsou ohlášení už i hosté – herci Casey Affleck, Uma Thurman, Jeremy Renner, režisér Ken Loach, scénárista Paul Laverty, skladatel James Newton Howard. Posledně jmenovaný se navíc bude podílet na slavnostním zahajovacím koncertě, na kterém 30. 6. zahraje Český národní symfonický pod vedením skladatele Carla Davise. Jako zvláštní host vystoupí v rámci koncertu právě James Newton Howard, který bude ve světové premiéře dirigovat provedení části filmové hudby k dokončovanému volnému pokračování filmu Fantastická zvířata a kde je najít.

Zahajovacím snímkem festivalu bude americká komedie Pěkně blbě režiséra Michaela Showaltera. Zakončovacím pak sci-fi Denise Villeneuva Příchozív němž ztvárnil hlavní roli letošní host Jeremy Renner.

A teď už k těm filmům – program je rozdělený, jako každý rok, do několika sekcí. Soutěžní jsou tři z nich: Hlavní soutěž, Na Východ od západu, Dokumentární sekce. Ovšem zajímavé snímky se naleznou i v těch dalších. Například moje oblíbené Horizonty obsahují filmy uvedené, a často i oceněné, na těch nejznámějších filmových festivalech. Seznam mých TOP jsem rozdělila podle sekcí a ke každé z nich vybírám své favority. Doufám, že nikoho příliš nezahltím výběrem filmů, ale bylo opravdu těžké vybrat jen pár z nich. Tak pečlivě studujte, vybírejte a uvidíme se ve Varech! 🙂

HLAVNÍ SEKCE – soutěžní sekce
  • Arytmie – snímek etablovaného ruského režiséra Borise Khlebnikova má pojednávat o třicátníkovi Olegovi, který pracuje jako lékař u záchranky a po službě se rád trochu víc napije. Jeho ženě Kátě, také lékařce, to brzy začne vadit a chce se s Olegem rozvést. Studie lidského vztahu, který trpí stejně jako srdce různými výkyvy, arytmií.
  • Drobné si nechte (Keep the change) – Nevšední americká romance od režisérky Rachel Israel o dvou lidech, kteří se seznámí na sezení terapeutické skupiny. Sarah setkávání zbožňuje, zatímco David si pouze plní povinnost uloženou soudem. Nesourodá dvojice dostane jednoho dne společný úkol…
  • Chibula (Kbibula) – snímek gruzínského režiséra Georgea Ovashviliho (Kukuřičný ostrov) pojednává o osudu bývalého prvního demokraticky zvoleného prezidenta Gruzie Zviada Gamsachurdia, poté co byl své funkce zbaven v násilném vojenském převratu. Režisér sleduje Gamsachurdiu, který se v důsledku puče stává z hlavy státu štvancem a se skupinkou svých věrných se vydává na pouť do hor, kde se má setkat se svými podporovateli, s jejichž pomocí, jak nepřestává doufat, znovu získá moc…
  • Křižáček – český účastník v soutěži. Historický snímek Václava Kadrnky s Karlem Rodenem v hlavní roli vypráví o dvojím putování syna a posléze otce v době vrcholného středověku. Malý chlapec ovlivněn legendami o dětských křížových výpravách utíká z domova a jeho otec, skutečný rytíř Bořek se vydává na takřka marnou pouť za jeho nalezením.
  • Ptáci zpívají v Kigali (Ptaki śpiewają w Kigali) – Polská dvojice Krzysztof Krauze a Joanna Kos se ve Varech už jednou předvedla s úspěšným snímkem Můj Nikifor (získal Křišťálový Glóbus). Nyní se vrací s filmem Ptáci zpívají v Kigali – příběh odehrávající se částečně v Africe a v Polsku kolem roku 1994, v době, kdy ve Rwandě dochází ke genocidě menšinového obyvatelstva Tutsiů kmenem Hutuů.
MIMO SOUTĚŽ
  • Listopad (November) – Mladá venkovská dívka Liina je bezhlavě zamilovaná do Hanse. Aby získala jeho lásku, je ochotna udělat cokoli… Děj jednoho z nejsvébytnějších filmových počinů letošní sezony je zasazen na pohanský estonský venkov, kde řádí vlkodlaci, chamtiví obyvatelé kradou, kde se dá, potýkají se s morem a nad tím vším se vznáší kratti, podivuhodná stvoření z kovu a dřeva. Cena za nejlepší kameru na festivalu Tribeca.(MFF Karlovy Vary)                                                              
  • V pohodě (Qing song jia yu kuai) – Čínská komedie V pohodě je další můj filmový typ. Do téměř opuštěné vesnice na severu Číny přijíždí podomní prodejce mýdel. S jeho příchodem se ale také začínají množit podivně provedené útoky na zdejší obyvatele. Film protkaný notnou dávkou černého humoru nabízí neobvykle zábavnou a zároveň nekompromisní skicu dnešní čínské společnosti. V pohodě měl světovou premiéru v mezinárodní soutěži na letošním festivalu Sundance.(MFF Karlovy Vary)
SOUTEŽ NA VÝCHOD OD ZÁPADU
  • Absence blízkosti – Další český snímek v soutěži – tentokrát od režiséra Josefa Tuka. Hedvika (Jana Plodková) je svobodná matka tříměsíční Adélky, která prochází životní krizí. Podvědomě cítí, že má raději svého psa než vlastního potomka, a v pořádku není ani její vztah s matkou. Po období vnitřního zmatení si uvědomí, že její hlavní problém spočívá v absenci mateřské blízkosti. Když jedné noci nalezne rodičovské deníky svého zesnulého otce, kde zaznamenával rané dětství své dcery, rozhodne se Hedvika jejich láskyplný obsah využít jako terapii. (oficiální text distributora)
  • Konec řetězce (Keti lõpp) – Estonské komediální drama. Měli jste už někdy špatný den? Pak vězte, že se jen těžko vyrovná pohromě, kterou zažije servírka fast foodu, kam se lidé nechodí najíst, ale vyplakat. Rozverná komedie o tom, co nejhoršího vás může potkat od úsvitu do soumraku, tematizuje existenční tápání, nepokryté sobectví i bytostnou touhu po soucitu. (MFF Karlovy Vary)
ZVLÁŠTNÍ UVEDENÍ
  • Pěkně blbě (The Big sick) – americká komedie režiséra Michaela Showaltera, která bude festival zahajovat. Kumail je stand-up komik, příležitostný řidič Uberu a největší fanoušek Akt X. Emily studuje psychologii, má skvělý smysl pro humor a rozhodně se teď nechce vázat. Alespoň do chvíle, než vyrazí na večer stand-up komiků. Duchapřítomný Kumail Emily okamžitě padne do oka, a i když oba tvrdí opak, brzy je jasné, že nepůjde jen o záležitost na jednu noc. Nadějně se rozvíjející vztah ale naruší záhadná nemoc, která Emily uvrhne do umělého spánku. Teprve v nemocnici se potkává Kumail s jejími svéráznými rodiči, kteří se přes počáteční nedůvěru s Kumailem postupně sbližují, což generuje řadu zábavných situací. (Aerofilms)                            
  • Přízrak (A Ghost Story) – Americké drama Davida Loweryho, který má na svém kontě například snímky Ain’t Them Bodies Saints a Můj kamarád drak. Hlavní role ve filmu ztvárnili Rooney Mara a letošní host Casey Affleck. Když na společné pouti životem ztratíte milovanou osobu, zpomalí se čas. Zrovna ve chvíli, kdy si ze všeho nejvíc přejete, aby rychle pádil kupředu a odplavil všechny jitřivé vzpomínky. A jste-li přízrak, jenž po předčasné smrti nedokáže opustit náš svět, hodiny se leckdy zastaví úplně, nebo se dokonce rozběhnou pozpátku. Podmanivá filmová meditace o lásce i éterickém geniu loci domu jako bytosti pohybující se napříč staletími.(MFF Karlovy Vary)
  • Wind River – Jeremy Renner pravděpodobně osobně ve Varech představí tento film režiséra Taylora Sheridana (scénář k Sicario, Hell or High Water), ve kterém ztvárnil jednu z hlavních rolí. Snímek soutěžil letos v Cannes v sekci Un Certain Regard a recenze jsou pochvalné. Agent Cory Lambert (Jeremy Renner) objeví v drsné divočině indiánské rezervace Wind River mrtvé tělo. FBI posílá na místo začínající agentku Jane Bannerovou (Elizabeth Olsen), která však není připravena na potíže vznikající drsným počasím a izolací uprostřed zimního Wyomingu. Když si Bannerová najme Coryho jako stopaře, dvojice pátračů se vydává na cestu do světa narušeného násilím i přírodními živly.
HORIZONTY 

V této sekci je tolik zajímavých filmů! Skoro všechno má totiž smysl vidět. Jsou to většinou účastníci různých festivalů, včetně Cannes. Ty nej nej nejočekávanější ale pro mě asi jsou:

  • Western – německý film Valesky Grisebach sklidil letos v Cannes pochvaly z mnoha stran. A tak je skvělé, že ho můžeme vidět i my, v rámci KVIFF. Klasickému dramatu na hony vzdálený Western se odehrává na bulharsko-řeckém pomezí v komunitě německých stavebních dělníků. Cizinci ve zdánlivé zemi nikoho si sice pobyt ve svého druhu exotickém prostředí užívají, ovšem jejich neschopnost komunikovat s místními usedlíky a střety s výraznými kulturními odlišnostmi nemohou nevzbudit znepokojení. Konflikt se zdá nevyhnutelný, dle zákonů žánru, k němuž odkazuje název snímku mířící nepochybně i na geograficko-politické schizma současné Evropy.(MFF Karlovy Vary)                                                                                                                                
  • Odnikud (Aus dem Nights) – německý režisér Fatih Akin, tvůrce skvělých filmů jako například drama Proti Zdi, nebo komedie Soul Kitchen, se vrací se snímkem o ženě Katje (Diane Kruger), které po bombovém útoku zemře její kurdský manžel Narim i malý syn. Odplata má však svůj čas i místo. Snímek byl s úspěchem uvedený na letošním festivalu v Cannes a Diane Kruger si odnesla cenu za nejlepší herecký výkon.
  • Oklamaný ( The Beguiled) – Novinka režisérky Sofie Coppoly (Smrt panen, Ztraceno v překladu), nás tentokrát zavede do dívčího internátu během americké občanské války. Jeho chod naruší vpád zraněného vojáka v podání Colina Firtha, který si po čas své léčby omotá kolem prstu všechny místní ženy (Kirsten Dunst, Elle Fanning, Nicole Kidman).
  • Den poté (Geuhu) – Konverzační snímek korejského režiséra Sang-soo Honga vypráví o vztazích v jednom malém nakladatelství. Vztahový čtyřúhelník mezi šéfem nakladatelství, jeho milenkou, manželkou a novou pracovnicí vypovídá o lásce, zradě, rozchodu a žárlivosti.
  • Jejich nejlepší hodina a půl (Their Finest) – režisérka Lone Scherfig (Škola života, Italština pro začátečníky aj.) natočila film o filmařích v nejtemnějších hodinách britské historie. Catrin (Gemma Arterton) dostane za úkol natočit film o evakuaci jednotek z Dunkerku. Práce je ztížená o to, že Catrin a její zkušenější kolega Tom musí ve fázi vývoje i během natáčení scénář neustále přepisovat, aby vyšli vstříc požadavkům všech zúčastněných stran, ať už je to ministerstvo války, nebo vrtošivý stárnoucí herec. Zvraty nepřibývají jen ve scénáři, ale i v reálném životě, bombardování je nemilosrdné a nikdo si nemůže být jistý životem.
  • Nekoukej mi do talíře (Ne gledaj mi u pijat) – Snímek chorvatské režisérky Hany Jušić získal pozornost na mnoha filmových festivalech po celém světě. Vypráví o Marijaně, submisivní dívce, která do svých čtyřiadvaceti let ještě nedojela ani do hlavního města. Její život se totiž cele točí kolem posluhování rodině, jejíž hlavou se po otcově ochrnutí nečekaně stává. V příliš malém bytě, jehož ložnici sdílí s opožděným starším bratrem a nezaměstnanou matkou a kde se není kam ukrýt před dotěrnou tělesností bližních, se snaží nezbláznit. Psychický přetlak si kompenzuje nenadálým odhalováním vlastní sexuality. Závan neznámé svobody si říká o další závdavek, přináší s sebou ale rozhodnutí, které může být těžší, než se zdálo.(MFF Karlovy Vary)                                                                                                             
  • Vnitřní slunce (Des lunettes noires) – nejnovější film režisérky Claire Denis (Miluji tě k sežrání) vypráví o rozvedené umělkyni (Juliette Binoche) hledající svou životní lásku. Své naděje však vkládá chybně do těch nesprávných mužů. Kdo by mohl být tím správným k nalezení jejího vnitřního štěstí?
JINÝ POHLED
  • Abriliny dcery (Las hijas de Abril) Drama výrazného mexického režiséra Michela Franca. Precizně vystavěný příběh komplikovaného vztahu dvou nevlastních sester a jejich matky. Emma Suárezová vdechla komplexním způsobem život elegantní a nepředvídatelné Abril, přijíždějící do mexického letoviska Puerto Vallarta pomoci především mladší dceři Valerii, která v sedmnácti letech čeká dítě se stejně starým přítelem. Počáteční něha a podpora však po narození dítěte ustupuje do pozadí a záhy vyjde najevo důvod, proč se sebevědomá dívka rozhodla před časem od matky odejít.(MFF Karlovy Vary)                                                                                                                                         
  • Janička (Jeannette l’enfance de Jeanne d’Arc) –  Francouzský režisér Bruno Dumont soutěžil v loňském roce v Hlavní soutěži v Cannes se snímkem Líná zátoka, který byl hodnocený poměrně rozporuplně. Nejinak tomu je u pop-rockového muzikálu o dětství Johanky z Arku. Osobitý tvůrce slibuje zážitek srovnatelný s tím nejlepším koncertem!                                                                                                                                                       
  • Menaše (Menashe) – Film amerického režiséra Joshua Z. Weinsteina byl letos úspěšně uvedený na festivale Sundance a Berlinale.  Sympatický smolař Menaše, zaměstnanec obchodu se smíšeným zbožím a vdovec, se v komunitě ultraortodoxních židů v newyorském Brooklynu, prostoupené četnými pravidly, snaží získat právo na výchovu vlastního syna. (MFF Karlovy Vary)                                                                  
  • Obludárium (Freak Show) – Debut producentky a nyní i režisérky Trudie Styler vypráví o extravagantním mladíkovi Billy Bloomovi, který úplně nezapadá mezi své vrstevníky. Jeho módní kreace oscilují mezi Davidem Bowiem a Lady Gaga v jejich nejpsychedeličtějších obdobích. Jak se dá s takovým stylem zapadnout mezi ostatní spolužáky, a má každý právo na sebevyjádření? Trudie Styler (mimo jiné manželka hudebníka Stinga) bude čestným hostem na festivalu.
DNY KRITIKŮ VARIETY
  • Hounds of Love – Australský horor od režisérky Ben Young. Myslím, že taková oddechovka od festivalového artu. V tomto thrilleru, překračujícím tradiční hranice žánru, je napohled obyčejný pár z předměstí, který však unáší, mučí a vraždí školačky, nucen čelit důsledkům svých podivných hrátek. Stateční diváci budou odměněni, lze-li to tak říci, trýznivou jízdou, která přechází od hororu k pronikavé psychologické studii a zase zpátky. (MFF Karlovy Vary)
  • Zvířata (Tiere) – Humor černý jako káva a ledově chladná formální přesnost jsou možná poklonou, kterou režisér Greg Zglinski skládá takovým mistrům jako David Lynch nebo Lars von Trier. Ve Zvířatech, vyšinuté pohádce pro dospělé, rozvíjí ale s neskrývaným potěšením své osobité pojetí bizarnosti, když vypráví o dobře situovaném vídeňském páru, který si od pobytu v Alpách slibuje léčivý únik z manželské krize. (MFF Karlovy Vary)
  • Veselé Vánoce, pane Mo (Merry Christmas Mr. Mo)  – Hrdinou jemně komického a nádherně černobíle nasnímaného dramatu je pan Mo (Gi Ju-bong). Posledním přáním tohoto umírajícího holiče je, aby se podílel na krátkém snímku, který natočí jeho syn, žijící v dalekém Soulu. Režisér svým specifickým humorem dokáže pobavit široké publikum, avšak nejeden divák je zároveň dojat k slzám, když sleduje pana Mo na cestě za splněním svého snu. (MFF Karlovy Vary)       
PŮLNOČNÍ FILMY
  •    Baby Driver – Novinka režiséra Edgara Wrighta, který stojí například za snímky Scott Pilgrim proti zbytku světa, nebo Soumrak mrtvých,  slibuje akční zábavu s našlapaným soundtrackem. Něco, co Vás v kinosále probudí a navnadí na další festivalou noc!                                                                                                          

Kromě výše jmenovaných filmů bych ráda upozornila ještě na projekce klasik, které možná nejeden z nás už někdy viděl, ale je potřeba si tyto snímky připomínat. A pokud neviděl, pak je na čase to dohnat:

  • Důležité je milovat (r. Andrzej Żuławski)
  • Sladkých šestnáct let (r. Ken Loach)
  • Ženy na pokraji nervového zhroucení (r. Pedro Almodóvar)
  • Vůně ženy (r. Martin Brest)
  • Krátký film o zabíjení (r. Krzysztof Kieślowski)
  • Zrcadlo (r. Andrej Tarkovskij)
  • Obchod na korze (r. Ján Kadár, Elmar Klos)
  • Popel a démant (Andrzej Wajda)
  • Hříchy lásky (r. Karel Lamač)