Nejstarší filmový festival na světě má 74 let a i letos se odehraje od 30. srpna do 9. září na ostrově Lido v těsné blízkosti Benátek. Nemůžu ho ani tentokrát vynechat – kvalitní filmy, slunné pláže, Aperol a italské jídlo. Co je víc? Tipy na jeden z nejpříjemnějších festivalů široko daleko si přečtěte v dnešním příspěvku!

Bydlení jsem si letos opět zařídila přes airbnb, přímo u zastávky Giardini Biennale na jižním cípu Benátek, odkud to je vaporettem pět minut na Lido. Tedy naprosto ideální místo k dojíždění na festival (loďky jezdí i přes noc). Přes den může člověk relaxovat na ostrovní pláži a večer se hodit do gala a jít na projekci. Ostatně více o organizačních věcech, ubytování aj. se dozvíte i z mého loňského “benátského” článku ZDE a ZDE.

Festival ve stylu Karlových Varů však nečekejte – Benátky mají úplně jiný “feeling”. Je to vedle Berlína a Cannes jedna z nejprestižnějších filmových přehlídek na světě, každoročně nabitá hollywoodskými premiérami a nejzářivějšími celebritami. Baťůžkáře tu opravdu moc nepotkáte, spíš velké množství novinářů, industry pracovníků a italských návštěvníků. Mínusem tedy může být určitá distancovanost festivalu od “obyčejných” filmových fanoušků, s čímž souvisí nic moc organizace, bídná kvalita projekcí v menších sálech, nebo i absence jakéhosi “centra”, jako je ve Varech Thermal. Všechny nedostatky však dokáže vyvážit nabídka filmů obsahující ty nejočekávanější snímky roku.

V porotě letos usednou například herečky Annette Bening, Rebecca Hall, režiséři Edgar Wright,  Ildikó Enyedi aj. Festival otevře filmová satira Alexandra Paynea Downsizing s Mattem Damonem v hlavní roli. Za celoživotní přínos kinematografii budou oceněni Robert Redford a Jane Fonda, které festivaloví diváci uvidí i v novém společném filmu televize Netflix Our Souls at Night.

Hlavní sekce jsou jako každý rok tři – soutěž, horizonty, sekce klasiků a navíc ještě speciální projekce mimo soutěžních snímků a dokumentů. Českou kinematografii zastupuje pouze Formanův zrestaurovaný snímek Černý Petr (1964), který v sekci klasiků uvede Národní filmový archiv. Seznam níž uvádí jen zlomek toho, co mě v letošním programu zaujalo nejvíc:

FILMY V BENÁTKÁCH 2017

MOTHER! (režie:  Darren Aronofsky)

Hororová novinka Darrena Aronofského (Rekview za sen, Fontána, Černá labuť) s Jennifer Lawrence v hlavní roli budí zatím největší rozruch – od plakátu až po trailer. Doufejme jen, že to nebude až moc velký “mišmaš”, jak to někdy Aronofsky bohužel umí. O hudbu se postaral famózní Jóhann Jóhannsson (naposledy například Příchozí).

SUBURBICON (režie: George Clooney)

George Clooney společně s bratry Coenovými natočil takové jiné Městečko Pleasantville. Zdánlivě komediální příběh se odehrává koncem 50. let 20. století a sleduje rodinu Gardnera Lodge (Matt Damon), která se stane obětí nesmyslného násilí ze strany okolí. I když se z traileru film jeví jako komedie, podle nedávného vyjádření Clooneyho se bude jednat o velmi temný a drsný snímek!

THE SHAPE OF WATER (režie: Guillermo Del Toro)

Od mexického režiséra Guillerma Del Toro (Faunův labyrint, Purpurový vrch)  jsme zvyklí na originální a vizuálně úchvatná díla. Nejinak tomu asi bude i v případě nového filmu The Shape of Water, alespoň podle dostupného melancholického traileru. Zasněná “pohádka” půjde do běžné kino distribuce až v prosinci, proto jsou Benátky vhodným místem, kde film v předstihu vidět.

THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI (režie: Martin McDonagh)

Martin McDonagh je pojem jak ve filmové, tak v divadelní sféře. Stačí připomenout jeho oceňovaný snímek V Bruggách, černou komedii Sedm psychopatů nebo hry Osiřelý západ, Pan Polštář aj. Směs černého humoru, absurdních situací, sprostých slov a brutality je společná pro mnoho autorových příběhů a stejně tak i novinka, neobvyklé revenge drama, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (ten název!) nebude mimo osvědčený tématický rámec. Hlavní hrdinka v podání Frances McDormand žádá odplatu za svou zavražděnou dceru a je schopná udělat cokoliv…

DOWNSIZING (režie: Alexander Payne)

Režisér Alexander Payne prý pracoval na tomto filmu celou dekádu, než se mu konečně podařilo přivést Downsizing k životu.  S čímž souvisí i aura jakéhosi tajemství, která snímek donedávna obklopovala. O čem film vlastně vypráví? O tom jak se Matt Damon a jeho manželka nechají v rámci nového projektu zmenšit na miniaturní velikost. Téma je však zakořeněné v globálních problémech přelidnění a změny klimatu, s čímž bude jejich žádaná změna velikosti pravděpodobně souviset. Režisér se nechal slyšet, že má film svým vyzněním blízko k černohumorné paranoidní sérii Černé zrcadlo, i když o sci-fi se prý nejedná. Downsizing bude celý festival v Benátkách otevírat, podobně jako loni La La Land.

https://www.youtube.com/watch?v=jtQIqQPyqcY

MICHAEL JACKSON’S THRILLER 3D (režie: John Landis)

Zrestaurovaná 3D verze Jacksonova slavného “videoklipu” Thriller bude mít celosvětovou premiéru na festivalu v Benátkách. K tomu mají diváci šanci vidět na velkém plátně i dokument Making of Michael Jackson’s Thriller, který nebyl volně k dostání od 90. let. Původní režisér John Landis spolupracoval na restaurování a převedení do 3D formátu se společností Optimum Productions a k dispozici jim byl původní, nesestříhaný 35mm negativ. Diváky prý navíc čeká šokující překvapení, které v původní verzi slavného klipu nebylo.

OUR SOULS AT NIGHT (režie: Ritesh Batra)

Dva laureáti letošních Benátek se letos sejdou nejen na italském ostrově, ale i v tomto romantickém filmu režiséra Riteshe Batra a televize Netflix. Snímek vychází ze stejnojmenné knihy amerického spisovatele Kenta Harufa a vypráví o nečekané lásce dvou postarších lidí – vdovce Louise (Redford) a vdovy Addie (Fonda). Na televizní stanici bude mít snímek premiéru koncem září.

MANHUNT (režie: John Woo)

Nadcházející film hongkongského režiséra Johna Woo by měl znamenat tematický návrat k jeho starším slavným dílům, jmenovitě například Killer. Manhunt je adaptací japonské knihy Kimi yo Fundo no Kawa o Watare od spisovatele Juka Nishimura a zároveň remakem japonského filmu z roku 1978. Klasická příběhová linka sleduje muže obviněného z loupeže, znásilnění a několikanásobné vraždy na cestě za očistěním svého jména a cti. Trailer zatím k dispozici není, ale tenhle očekávaný návrat režiséra ke svým kořenům za ten lístek do kina stát rozhodně bude!