Dneska bych vás, filmové fanouFilm Mad Maxšky, chtěla jen krátce informovat o dvou důležitých akcích, které tento týden v USA proběhly. První z nich je GOTHAM INDEPENDENT FILM AWARDS, druhou NATIONAL BOARD OF REVIEW AWARDS. A právě tato dvě udílení filmových cen odstartovala počátek sezóny, která vyvrcholí únorovými Oskary (28.2.2016). O co v těchto ceremoniálech šlo a jaké filmy zvítězily?

  • Gotham Independent Film Award


Jedná se o americké filmové ceny, které se udílí už od roku 1991 v New Yorku. Nominované snímky, jak už název napovídá, patří do nezávislé tvorby (nevznikají v hlavních film. studiích, jsou produkovány/ distribuovány nezávislými agenturami) a často se jedná o velmi zajímavá díla (loni vyhrál oskarový Birdman). Letos se ceremoniál odehrával 30. listopadu a největším sběratelem sošek se stal film Spotlight (o snímku jsem psala ZDE). O další ceny se podělily například komedie Tangerine, drama The Diary of a Teenage Girl nebo Love & Mercy. Vyzdvihla bych určitě snímek Tangerine (v ČR přeložený jako Transdarinka), celkem odvážnou komedii, která ve svižném tempu zobrazuje život transsexuálních prostitutek v L. A. a jejich problémů ve vztazích i v životě. Nejvtipnější však na tom je, že byl celý natočený na iPhone 5! I takhle se dají dělat filmy 🙂 

Trailer k Tangerine:


Celkové výsledky 25. udílení cen naleznete ZDE. 

  • National Board of Review Awards
Udílení filmových cen pod záštitou Národní rady amerických filmových kritiků se koná každoročně na podzim od roku 1930! Nicméně samotná rada existuje už od roku 1909 a vznikla na protest vůči tehdejšímu starostovi New Yorku, který věřil, že filmy degradují morálku. Aby nedocházelo k omezení svobody slova a zbytečným cenzurám, rozhodlo se několik lidí (majitelé divadla, top filmoví distributoři) vytvořit již zmíněné sdružení a tím podpořit rozvoj mezinárodní kinematografie. 
Letošní udílení se neslo především ve znamení Mad Maxe (Nejlepší film) a Marťana, který posbíral sošky hned tři – Nejlepší režii, scénář a herce v hlavní roli (Matt Damon). Mezi další oceněné patřili například herečka Brie Larson za drama Room (psala jsem o něm ZDE), Sylvester Stallone za ztvárnění Rockyho Balboa v novince Creed nebo Quentin Tarantino za scénář k Osmi hrozným. Kompletní výsledkovou listinu si můžete prohlédnout ZDE. Určitě stojí za bližší inspekci, protože většina oceněných snímků patří k absolutní TOP letošního roku a neměla by vám uniknout. 
 
Nejlepším dokumentárním filmem byl vyhlášený snímek AMY: