Rok se s rokem sešel a znovu se těšíme na českou filmovou událost roku – festival Karlovy Vary. Tento ročník má číslo 53 a ponese se ve znamení filmové nostalgie, k čemuž vybízí i letošní vizuál festivalu. Pokud tápete, na co z bohatého programu zajít, zapátrala jsem za vás a vybrala to nejzajímavější 🙂 Nezapomeňte si však ráno přivstat, znáte to…

53. Mezinárodní festival Karlovy Vary bude zahájen v pátek 29. 6. 2018 snímkem Lásky jedné plavovlásky na počest nedávno zesnulého Miloše Formana. Mezi letošní hosty patří například režisér Terry Gilliam, režisér Richard Linklater, režisér Barry Levinson, herec a režisér Tim Robbins, herci Anna Paquin, Robert Pattinson či Caleb Landry Jones a mnoho dalších. Každý z nich si uvede své filmy a zúčastní se i několika projekcí, šance vidět je na vlastní oči je tedy relativně vysoká. Doporučuji navštívit i festivalová KVIFF talks (program ZDE), kde máte jedinečnou možnost se vybraných hostů na něco zeptat!

A teď už něco k letošnímu festivalovému programu. Rozhodně byste jako správný filmový fanoušek neměli vynechat sekci Hlavní soutěž! Jejíž vítěz si odnese na konci týdne Křišťálový Glóbus. A ačkoliv je to leckdy sázka do loterie, máte jedinečnou šanci vidět premiéry, které se ještě nikde ve světě nepromítaly. A možná se zrovna trefíte a zhlédnete snímek vítězný. A jaké jsou tedy ty pro mě nejzajímavější filmy v Hlavní soutěži?

Jedním z nejočekávanějších je určitě nový snímek Radu Judeho nazvaný Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři. Rumunský autor vysoce oceňovaného Aferim! nás tentokrát blíže seznámí s masakrem spáchaným rumunskou armádou na východní frontě roku 1941 a to z pohledu mladé aktivistické umělkyně, která se rozhodne skutečnou událost inscenovat.

Dalším autorem, na kterého se velmi těším je Čech Adam Sedlák (tvůrce originálního seriálu Semestr). Nadějný filmař vypustí do světa svůj debut Domestik, jehož námět pojednává o vrcholovém cyklistovi zotavujícím se extrémním způsobem ze zranění. Scénář filmu byl v roce 2015 oceněný Filmovou nadací prvním místem za nejlepší nerealizované dílo. Přestože měl táhlé problémy s financováním, vše se nakonec podařilo a snímek spatří světlo světa ve velkém sále Thermalu.

Kromě Adama Sedláka bude Českou republiku v soutěži reprezentovat i Olmo Omerzu s filmem Všechno bude. Autor povedeného dramatu Rodinný film představí svojí road movie o čtrnáctiletém řidiči a nepopsatelném poutu klučičího přátelství.

Nejnovější počin představí v hlavní soutěži i festivalovým návštěvníkům dobře známý ruský tvůrce Ivan I. Tverdovskiy (Zoologie, Nápravná třída). Snímek Skokan, vypráví o mladé matce Oksaně a o jejím do babyboxu odleženém synovi Denisovi. O šestnáct let později se Oksana k chlapcovi přihlásí, avšak není to z pocitu viny, má pro to naprosto jiný důvod.

Festivalovým divákům je známý i izraelský režisér Joseph Madmony, jehož snímek Restaurátor vyhrál v roce 2011 Křišťálový glóbus. Nejnovější počin Geula spolurežíroval Boaz Yehonatan Yacov a pojednává o sedmileté Geule, pro kterou by milující Menachem, člen ortodoxní židovské komunity, udělal vše, dokonce i obnovil svou starou rockovou kapelu.

Černým koněm festivalu pak může být rakousko-americké drama Do noci nadaného rakouského režiséra Petera Brunnera. Příběh vypráví o Normanovi neschopném vyrovnat se s traumatem spojeným s požárem, který jako malý v dětství přežil. V intimní studii raněného jedince exceluje americký herec Caleb Landry Jonese. Ten Vary dokonce letos navštíví a film i osobně uvede!

A to zdaleka není všechno – diváci se mohou těšit i na coming-of-age snímek Miriam lže, režie: Natablia Cabral, Oriol Estrada, o zakřiknuté patnáctileté Miriam, řešící první nejistoty a problémy dospívání. Či polskou černohumornou komedii Panický záchvat Pawla Maślona.

I v ostatních sekcích jsou však více než zajímavé snímky! Buď již oceněné na jiných významných festivalech (Cannes, Sundance, Berlinale aj) v sekci nazvané Horizonty, či nadějné debuty v sekcích Na východ od západu a První podání, nebo naopak proslulé klasiky těch největších mistrů kinematografie v sekcích Zvláštní uvedení a Návraty k pramenům. Mimo Hlavní soutěž se já osobně nejvíce těším na:

  • Ostré předměty (režie: Jean-Marc Vallée, USA) – Exkluzivní předpremiéra prvního dílu seriálu HBO, podle světoznámého bestselleru spisovatelky Gillian Flynn. V hlavní roli Amy Adams.
  • Paterno (režie: Barry Levinson, USA) Nejnovější snímek Barryho Levinsona s Al Pacinem vypráví o legendě amerického univerzitního fotbalu, jehož kariéru poznamenala skandální kauza pohlavního zneužívání chlapců.
  • Beze stop (režie: Debra Granik, USA) – příběh patnáctileté Tom, žijící se svým otcem v lese na okraji Portlandu patřil k jednomu z vrcholů letošního festivalu Sundance. Režisérkou je Debra Granik, autorka úspěšného snímku Winter´s Bone, který měl několik nominací na Oscara.
  • BlacKkKlansman (režie: Spike Lee, USA) – komedie podle skutečného příběhu černošského detektiva z Colorada byla letos úspěšně uvedená na festivalu v Cannes. Režisér Spike Lee prý opět potvrzuje svoji pověst filmového buřiče.
  • Dívka (režie: Lukas Dhont, Belgie) – šestnáctiletá Lara se chce stát baletkou. Kromě náročného studia však každý den svádí bez nároku na odpočinek ještě jeden boj: již od dětství ví, že se narodila do špatného těla… Empatický snímek o odvaze přijmout sebe sama získal cenu Camera d’Or pro nejlepší debut na letošním festivalu v Cannes. (KVIFF)
  • Mandy (režie: Panos Cosmatos, Velká Británie) – hororová jízda s Nicolasem Cagem v hlavní roli vzbudila rozruch na letošním festivalu Sundance. Co se stane, když vás náboženská sekta a její démonický motorkářský gang na halucinogenech připraví o to jediné, co jste milovali? Jednoduché, ukovete si obří sekyru a vydáte se na krvavou cestu pomsty. (KVIFF)
  • Dobré mravy (režie: Juliana Rojas, Marco Dutra) – Když si těhotná zámožná Ana najme osobní chůvu, ani jedna z nich netuší, jaké fatální následky pro ně obě bude porod mít. Nekonvenční horor, který se nebojí ani pohádkových poloh, přináší kromě vytříbeného klasického stylu i kritiku brazilské společnosti. V pořadí druhý film režisérů získal Zvláštní cenu poroty na MFF v Locarnu. (KVIFF)
  • Dovlatov (režie: Alexey German Jr., Rusko) – Skica ze života věhlasného ruského spisovatele, kterému totalitní režim bránil v realizaci a vlastní zarputilost v zaprodání se. Výtvarně i emočně působivý obraz doby plné zmařených osudů lidí, kteří se stali disidenty či emigranty proti své vůli, promlouvá se stejnou naléhavostí o dnešku i o dobách minulých. Snímek oceněný Stříbrným medvědem za kostýmy a dekorace na letošním Berlinale.
  • Euforie (režie: Valeria Golina, Itálie) – italská režisérka a herečka debutovala v roce 2013 povedeným snímkem Miele (uvedeným ve Varech), letos nám předloží příběh dvou zcela odlišných bratrů, jejichž životy zcela změní závažná lékařská zpráva. Hořkosladký film z prostředí italské smetánky působivě zachycuje prchavost vzácných okamžiků.
  • Muzeum (režie: Alonso Ruizpalacios, Mexiko) – Štědrý večer 1985. Zatímco rodina večeří, rozhodne se Juan realizovat svůj plán – vykrást s nejlepším kamarádem Národní antropologické muzeum. Vtahující heist film Alonsa Ruizpalaciose, inspirovaný největší krádeží mexické historie, s Gaelem Garcíou Bernalem excelujícím v hlavní roli. (KVIFF)
  • Muž, který zabil Dona Quijota (režie: Terry Gilliam, Španělsko) – Terry Gilliam snad po všech peripetiích konečně dokončil svůj film o Donu Quijotovi. Nebo ne? Jedinečná šance se přesvědčit na vlastní oči i s osobním úvodem letošního hosta festivalu Terryho Gilliama.
  • Naléhavé zjevení (režie: Gianni Zanasi, Itálie) – Lucia, povoláním geometr, žije v malém městečku na Benátsku sama s dospívající dcerou. Jednoho dne se jí zjeví Madona a uloží jí, aby se zasadila o vystavění kostela na místě plánovaného obchodního centra. Třebaže Lucia je přesvědčená, že ji klamou smysly, nakonec začne za splnění přání Panny Marie bojovat s obcí a investory. Ukáže se, že nikoliv bez důvodu. Film Gianniho Zanasiho s Albou Rohrwacherovou získal letos v Cannes jednu z cen udělených v programu Quinzaine des réalisateurs. (KVIFF)
  • Nepřátelé (režie: Scott Cooper, USA) – 20. století je na dohled a z odporu původních obyvatel Severní Ameriky vůči soustředěné genocidě ze strany bílých zbyly pouhé záchvěvy. Mezi Arizonou a Montanou se odehrává nebezpečná pouť nesourodé skupiny, které velí mlčenlivý kapitán americké armády, plnící nenáviděný úkol – zajistit bezpečí na smrt nemocného šajenského náčelníka na jeho poslední cestě. Hrají Christian Bale, Rosamund Pike a Wes Studi. (KVIFF)
  • Převýchova Cameron Postové (režie: Desiree Akhavan, USA) – Když opatrovníci zjistí, že se jejich svěřence Cameron líbí holky, rozhodnou se k razantnímu kroku – poslat ji na převýchovu do instituce pro mladistvé, kde jsou teenageři pomocí křesťanské víry léčeni z homosexuality. Sympatický snímek zasazený do počátku 90. let, jenž získal Hlavní cenu poroty v soutěži amerických filmů na letošním Sundance. (KVIFF)
  • Studená válka (režie: Pawel Pawlikowski, Polsko) – Nový snímek držitele Oscara za černobílou Idu patřil k nejopěvovanějším soutěžním titulům letošního Cannes, což stvrdila i cena za režii. Uhrančivý příběh osudové lásky, odehrávající se v šedé realitě Polska, ale i v Berlíně, Jugoslávii či Paříži mezi lety 1949 a 1964, je strhující i melancholický, tak jako nakažlivé tóny folklorní hudby i kontemplativní jazz, mající ve filmu nezastupitelné místo. (KVIFF)
  • Sweet Country (režie: Warwick Thornton, Austrálie) – Buš australského Severního teritoria, 20. léta minulého století. Svobodný Austrálec Sam se dostává do křížku se zatrpklým válečným veteránem Harrym, jenž si stále myslí, že původní obyvatelé patří do okovů. Suverénně zrežírovaný australský western o násilí a rasismu zadřených hluboko pod kůži získal Zvláštní cenu benátské poroty i nejprestižnější ocenění na MFF Toronto. (KVIFF)
  • Štastný Lazzaro (režie: Alice Rohrwacher, Itálie) – Cenu za nejlepší scénář přidělila letos porota v Cannes třetímu filmu italské režisérky, jež tamtéž zaujala už snímky Corpo Celeste a Zázraky. Na otázku, zda může přátelství cestovat v čase, odpovídá Alice Rohrwacherová snovou náladou protkaným příběhem dobrosrdečného Lazzara, jenž zažívá rozličná dobrodružství, ozbrojen neotřesitelnou vírou v lidské bytosti. (KVIFF)
  • Touch Me Not (režie: Adina Pintilie, Rumunsko) – „Proč ses mě nikdy nezeptal, o čem tenhle film je? A proč jsem ti to vlastně nikdy sama neřekla?“ táže se, spíše řečnicky, rumunská autorka v úvodu svého odvážného průzkumu lidské intimity. Konceptuální film-dotyk se pokouší zachytit tělesnou blízkost člověka k druhým i sobě samému. Zlatý medvěd za nejlepší snímek letošního Berlinale. (KVIFF)
  • Utøya, 22. července (režie: Erik Poppe, Norsko) – 22. července 2011 zaútočil pravicový extremista na několik stovek mladých lidí, kteří se účastnili letního tábora Svazu dělnické mládeže. Šedesát devět z nich zběsilé řádění nepřežilo. Norský režisér Erik Poppe se k tragédii vrací, aby ji zprostředkoval očima nic netušících táborníků, kteří dlouhých sedmdesát minut bojovali v nepřehledné situaci o život. (KVIFF)
  • Všichni to vědí (režie: Asghar Farhadi, Španělsko) – I osmý snímek Asghara Farhadiho Všichni to vědí, který zahajoval letošní festival v Cannes, sleduje složitost mezilidských vztahů a jejich proměny. Laura se z Buenos Aires, kde žije s manželem a dětmi, vrací do rodného Španělska zřídkakdy. Události provázející poslední návštěvu změní mnohé. V hlavních rolích pečlivě vypointovaného rodinného dramatu excelují Penélope Cruz a Javier Bardem. (KVIFF)
  • Wildlife (režie: Paul Dano, USA) – Herecká ikona amerických nezávislých filmů Paul Dano debutuje coby režisér adaptací románu přibližujícího přemýšlivého chlapce Joea, jehož dospívání v Montaně 60. let minulého století je poznamenané fatální manželskou krizí jeho rodičů. Precizně vystavěné psychologické drama osloví mimo jiné hereckými výkony Carey Mulliganové, Jakea Gyllenhaala a především šestnáctiletého Eda Oxenboulda. (KVIFF)
  • Profil (režie: Timur Bekmambetov, Velká Británie) – Investigativní novinářka si kvůli vyšetřování náboru mladých dívek do ISIS založí falešný facebookový profil a je vzápětí kontaktována jedním ze členů teroristické organizace. Nový thriller Timura Bekmambetova, jenž se odehrává pouze na počítačové obrazovce, dokáže udržet napětí až do posledního okamžiku. (KVIFF)
  • Tina a Vore (režie: Ali Abbasi, Švédsko, Dánsko) – Samotářská celní úřednice Tina má zvláštní dar neobvyklých čichových schopností. Dokáže u cestujících odhalit kontraband tím, že z nich vycítí strach či úzkost. Jednoho dne však kolem ní projde podezřele vyhlížející Vore a vše je najedou jinak. Originální variace na temnou severskou detektivku o lásce, lidech a jiných bytostech získala ocenění na letošním festivalu v Cannes. (KVIFF)
  • Robin Williams: Mysl na dlani  (režie: Marina Zenovich, USA) – Po Romanu Polanském a Richardu Pryorovi se uznávaná dokumentaristka Marina Zenovich zaměřila na nedostižného komika i uznávaného dramatického herce Robina Williamse (1951–2014). Jeho uměleckou kariéru i osobní život přibližuje prostřednictvím unikátních archivních záběrů i svědectví přátel a kolegů. Roztomilý i divoký excentrik byl mnohými považován za nejvtipnějšího muže na světě. (KVIFF)
  • Vzplanutí (režie: Lee Chang-dong, Jižní Korea) – Vzplanutí, snímek inspirovaný povídkou Harukiho Murakamiho, vypráví příběh mladého Jong-sua, poslíčka, který je zamilovaný do dívky, již zná z dětství. Ta si z cesty do zahraničí přiveze zvláštního kamaráda a společně vytvoří nesourodou trojici. Kamarád má ale jedno neobvyklé hobby… (KVIFF)

Kromě filmových novinek se diváci mohou těšit i na klasiky jako je film Richarda Linklatera (host letošních Varů) Flákač, psychologický thriller Jeffa Nicholse s Jessicou Chastain a Michaelem Shannonem Úkryt, Mariachi Roberta Rodrigueze a pak naprosto legendární snímky – muzikál All that jazz  Bob Fosse, Lawrence z Arábie Davida Leana, Markéta Lazarová Františka Vláčila, Cizinci ve vlaku Alfrea Hitchcocka, Rain Man Barryho Levinsona, či 2001: Vesmírná odysea Stanleyho Kubricka a mnoho, mnoho dalšího. Celý program je k dispozici na oficiálním webu KVIFF (zde)!

Přeju krásné Vary a mnoho parádních projekcí! 🙂