Co budete dělat o víkendu? Míříte na poslední vánoční večírky, posezení s přáteli nebo last minute nakupování dárků? Pokud ne a myslíte, že byste se o víkendu koukli na nějaký fajn film, tak zkusím dnes poradit. Často se mi stává, že se mě kamarádi ptají na tip na komedii, thriller, romantiku… atd, atd. Říkala jsem si, že bych pro jednou vyslyšela přání a dala tip na víkendový film a to v každém žánru. Taky by mě docela zajímalo, jak na filmy koukáte? Chodíte raději do kina nebo preferujete pohodlí a klid domova? A pokud doma, tak jaké filmové servery používáte? Já jsem si docela oblíbila stránku Hellspy (ZDE), kde zaplatíte menší částku, ale nečekáte a je tam celkem velký výběr. Docela dobré je taky Webshare (ZDE) nebo Datator (ZDE). Tak a teď, když jsem vám prozradila svoje tajné servery na zkouknutí filmů, tak vám můžu odtajnit i ty moje dnešní tipy. Hezkou zábavu!



KOMEDIE

  • Vykolejená (Trainwreck, 2015)

Moje v současnosti oblíbená komička Amy Schumer (info o ní ZDE) to rozjíždí v této trochu přisprostlé, ale víceméně roztomilé komedii. Natočil ji Judd Apatow (40 let panic, Zbouchnutá) a scénář napsala sama Amy. Nakonec byla dosazená i do hlavní role a je to dobře. Bez ní by se jednalo jen o další Appatowskou komedii, která sice pobaví, ale nic víc. Ona je na tom přidaný bod navíc, kvůli kterému se vyplatí film zkouknout. Pokud jste ještě neviděli žádnou z jejích stand-up show, tak určitě doporučuji zhlédnout (na YouTube třeba). Protože, pokud se vám nelíbí druh humoru, kterým sama sebe prezentuje, pak se vám nebude líbit ani tato komedie.

 
Celkem klasický děj vypráví o úspěšné redaktorce Amy (Schumer), která žije bezstarostný život v New Yorku plný nespoutané zábavy, alkoholu a milenců na jednu noc. Pouze však do chvíle než má udělat rozhovor s velmi úspěšným doktorem Aaronem (Bill Hader). Tenhle doktor je ale z poněkud jiného materiálu než její ostatní příležitostní milenci a Amy si uvědomí, že by to možná mohl být ten pravý… Problém je ten, že má Amy ze vztahů přímo panickou hrůzu a za žádných okolností se nechce vázat.
 
Jak říkám, dějová linka je celkem předvídatelná a nic víceméně nepřekvapí (kromě finálního čísla!). Ale Amy i Bill Hader to svým humorem naplno vynahrazují a užijete si s nimi hoodně hrubozrnné zábavy. Nechybí ani romantika a pár dojemných scén.
  • While we´re young (2014)


Celkem příjemná a vtipná komedie, ve které dobře hrají Naomi Watts, Ben Stiller, Amanda Seyfried i vycházející hvězda Adam Driver.
 
Snímek vypráví o páru kolem 40let, Cornelii a Joshovi (Watts, Stiller), kteří si pohodlně žijí v New York Village a budí dojem naprosté spokojenosti. Nic však není tak, jak se na první pohled zdá. V manželství jim chybí děti a Josh stagnuje i po pracovní stránce. Jako režisér už osm let pracuje na svém filmu a není schopný ho dokončit. Věci se začnou měnit ve chvíli, kdy dvojice potká o generaci mladší pár, Darby a Jamieho (Seyfried, Driver), a začne se s nimi přátelit. Jen abyste pochopili – nový známí Darby a Jamie jsou opravdu hodně “cool”. Josh se chce stát dokumentaristou, Darby vyrábí domácí organickou zmrzlinu a žijí nespoutaným hippie životem. Oba páry společně začnou podnikat mnoho aktivit a zdá se, že jim to do žil vlilo novou krev. Co se však doopravdy skrývá pod slupkou jejich přátelství?
 
Především první polovina filmu svižně odsýpá a nabídne mnoho vtipných scén, které pramení z generačních rozdílů obou párů. Cornelia začne chodit s Darby (Seyfried) na lekce hiphopu, zatímco Josh se poflakuje s Jamiem (Driver) při projížďkách na kole a začne nosit mladistvý klobouk. Působí to nenuceně a uvěřitelně. Bohužel ke konci filmu se děj trochu rozplizne a místo zábavy začne moralizovat. Což je velká škoda. Přesto jako povedenou komedii doporučuju.
 
 
DRAMA
 
  • Compliance (2012)


Drama vypráví příběh dívky Becky, která pracuje na pokladně ve fast food restauraci. Není to právě místo, kde byste si přáli pracovat, ať už kvůli nepříjemným zákazníkům nebo hrozné nadřízené Sandře. Jeden den v práci se však promění pro mladou dívku v naprostý horor. A to tehdy, když do podniku zavolá policejní strážník a obviní Becky z krádeže peněz. Tím se začne odehrávat noční můra, která se zdá nemá konce.
 
Zvláštní téma, které jsem zpracované ve filmu vlastně ještě neviděla. Bude vás drásat, šokovat a rozčilovat. Ale určitě vás taky bude zajímat, jak to všechno skončí. Není to snímek, který by vás nudil nebo nechal chladným a to je důležité. Námět je prý založený na skutečnosti… nebudu prozrazovat, o co se jedná, protože bych zkazila divácký zážitek. Nakonec bych určitě vyzdvihla herecké výkony, které jsou výborné a dodávají na celkové uvěřitelnosti. Pokud jste někdy pracovali na brigádě ve fast foodu, tak nesmíte vynechat!
 


  • Co všechno věděla Maisie (2012)


V centru dramatu je šestiletá dívka Maisie, která je současně i vypravěčkou. Dětství pro ni není žádnou procházkou růžovým sadem, rodiče se rozvedli a teď si ji přehazují jako horký brambor. Její matkou je stárnoucí rocková hvězda (Julianne Moore), která na ní nemá čas a žije nespoutaným životem, který nebere na dítě nejmenší ohledy. Otec je obchodníkem se současným uměním a má práce nad hlavu. Navíc se sblížil s její chůvou a tvoří teď pro Maisie hodně divný pár. Chování rodičů bohužel zanechává na malém dítěti čím dál znepokojivější následky. Do doby než si malá Maisie uvědomí, že se ze vzniklého marasmu a sobeckého zaslepení dostane jen a pouze vlastním přičiněním.
 
Citlivě natočený film, který ukazuje sobecké chování, kterého se občas dospělí lidé dopouštějí. Především Julianne Moore v roli rockové zpěvačky je přesvědčivá a budete ji hodně nenávidět. Celkem šokující vývoj děje a závěr pak dělá z filmu hodně kvalitní rodinné drama.
 
 
SCI-FI
 
  • Ex-Machina (2015)


Nedávno natočený sci-fi film, který patří k tomu nejlepšímu za rok 2015. 
 
V centru děje je IT programátor Caleb, který vyhrál ve firemní soutěži hlavní cenu, týdenní pobyt na horské chatě svého zaměstnavatele, geniálního vědce Nathana (Oscar Isaac). Hlavním důvodem pobytu je interakce s umělou inteligencí a konkrétně s robotem Avou, kterou Nathan sestrojil. Dokáže být Ava natolik “lidská”, že Caleb zapomene, že komunikuje s robotem? Dokáže probudit nějaké city? To jsou otázky, na které chce najít výzkum odpověď. Čím víc se však Caleb s Avou sbližuje, tím víc se mu zdá výzkum i místo pobytu podezřelé. K tomu všemu začne na povrch prosakovat podivné chování vědce Nathana, který má evidentně psychické problémy. Přežije Caleb svůj pobyt bez úhony a co se stane s Avou?
 
Pro mě nepředvídatelný děj s twistem na konci, u kterého vás zamrazí. K tomu všemu hezká a charismatická Alicia Vikander (Ava) a přesvědčivý Oscar Isaac v roli vědce. Dá se říct velmi komorní, ale přesto vizuálně vytříbený příběh, který u mě předčil i mnoho nákladných sci-fi spektáklů. Navíc o něm budete přemýšlet ještě i pár dalších dní…
 
  • Snowpiercer (Ledová archa, 2013)


Post apokalyptický film, který se odehrává v druhé době ledové. Několik tisíc přeživší se tísní už sedmnáct let ve vlaku, který zmrzlou krajinou projíždí. Lidé jsou rozdělení do několika tříd a podle toho je s nimi i zacházeno. Na chvostu nikdy nestavícího “sněhoborce” začíná utlačovaným chudákům docházet trpělivost a snaží se o povstání. Konfrontaci s tajemným stvořitelem expresu Wilfordem brání po zuby ozbrojená malá armáda. Film natočil jako svůj první anglicky mluvený film korejský režisér Bong Joon-ho podle francouzského komiksu z roku 1982. Zajímavostí určitě je, že byl snímek natočený v barrandovských studiích a jako autor výpravy se podílel i český výtvarník Ondřej Nekvasil. 
 
Pro mě velké překvapení! Ani na vteřinu se člověk nenudí, akce střídá akci a film není předvídatelný. Navíc je lákadlem i skvělé herecké obsazení v čele s Chrisem Evansem, Tildou Swinton nebo Jamie Bellem. Jsem hodně zvědavá na režisérův další film, protože tohle byl zážitek!
 
THRILLER
 
  • Krupiér (Croupier, 1998)


Film z roku 1998 s Clivem Owenem v roli krupiéra, nejen pro ty, kteří mají rádi kasina. 
 
V centru příběhu je nadějný spisovatel Jack Manfred (Owen). Protože mu psaní zatím nevynáší žádné peníze, nechá se zaměstnat jedním kasinem v Londýně. Práce krupiéra ho však začne pohlcovat a pozvolna narušovat jeho život a vztah s přítelkyní Marion. Během jedné šichty se seznámí s gamblerkou Jani, kterou začne vídat i mimo svou práci a poruší tím jedno z hlavních pracovních pravidel – nikdy se nevídat s klienty kasina. A tím vším to teprve začíná…
 
Film, který jsem objevila teprve nedávno, a patří k rané filmografii charismatického herce. Ve snímku se povedlo skoro všechno – od hereckého umu Clive Owena, po atraktivní (alespoň pro mě) prostředí kasina, až po napínavou zápletku a noir atmosféru. A pak jsem měla chuť do toho kasina opravdu zajít ;-). Podívejte se na trailer, věřím, že vás navnadí.
 
  • Nejhledanější muž (A Most Wanted Man, 2014)


Jedna z posledních rolí talentovaného Philipa Seymoura Hoffmana. Britský thriller založený na stejnojmenném románu Johna le Carrého vypráví o tajné anti-teroristické skupině vedené Guntherem Bachmanem (Hoffman). Poté co najdou v hamburské islámské komunitě čečenského imigranta na pokraji smrti, který má u sebe hotovost a tajné informace o milionovém kontě v jedné soukromé bance, začnou pátrat po jeho identitě. Je Issa terorista nebo oběť špinavých praktik mezinárodního zločinu? Kromě Gunthera mu jde po stopě i USA a vyvine se z toho honička, kdo z koho. 
 
Jedná se podle mě o jednu z nejlepších Hoffmanových rolí a velká škoda, že už si to nebude moct znovu zopakovat. Společně s ním ve filmu podává skvělý výkon i Rachel McAdams a Willem Dafoe. V centru filmu stojí téma terorismu a práce lidí kolem, takže trochu něco na způsob seriálu Homeland (akorát více dějových twistů a složitější dějové linky). Nechybí ani napětí a zajímavý závěr, který ve vás zanechá dojem z kvalitního filmu a pár věcí k zamyšlení.

ROMANTIKA
  • Zamilovaní (Like crazy, 2011)


Americký film, který vypráví o překážkách zamilovaného páru, kdy jeden z nich žije v USA a druhý v Británii. Anna je britská studentka, která tráví semestr na univerzitě v Los Angeles. Během pobytu se seznámí s Američanem Jacobem a oba dva se do sebe šíleně zamilují. Jenže Annino vízum brzy vyprší a nadejde čas loučení…
 
Film pojednává o tom, co všechno jsou dva mladí lidé schopní obětovat, aby mohli být spolu a jestli to za to nakonec vůbec stojí. Pokud jste někdo byl v USA, tak určitě víte, jak velká byrokracie ohledně imigrantů tam panuje a že není jednoduché tam začít jen tak žít. To samé zažívá i Anna s Jacobem a působí to naprosto reálně. Možná i díky hlavním představitelům – Felicity Jones (Teorie všeho), Antonu Yelchinovi nebo Jennifer Lawrence. Moc dobře udělaný film, se kterým je jednoduché se ztotožnit.
 
  • Daleko od hlučícího davu (Far from the madding crowd, 2015)


A teď sem dám i trochu té klasiky. Adaptace slavné knihy Thomase Hardyho s Carey Mulligan je to pravé na sychravé zimní dny. Snímek natočil režisér Thomas Vinterberg, který má za sebou třeba nedávný úspěšný film Hon. A i tady se mu povedla dobrá práce a kniha je docela kvalitně převedená na velké plátno. Děj se odehrává v Anglii druhé poloviny 19. století a pojednává o emancipované dívce Bathshebě Everdene (Carrey Mulligan). Bathsheba se v okamžiku, kdy po svém strýci zdědí usedlost v panství Wessex, promění z obyčejné venkovské dívky v nezávislou a cílevědomou statkářku. To z ní dělá lákavou partii a ucházejí se o ní hned tři nápadníci – chovatel ovcí Gabriel, bohatý starý mládenec William a arogantní seržant Frank. Koho si vybere a jaké bude mít její rozhodnutí vliv na její život, uvidíte ve filmu.

Film stojí a padá s výkonem Carey Mulligan, která je na scéně skoro po celou dobu. Já mám ale tuhle sympatickou herečku ráda a roli jsem jí  naprosto uvěřila. I ostatní představitelé hlavních rolí (její nápadníci) se ale nenechali zastínit a hlavně Tom Sturridge (Frank Troy) má charisma na rozdávání. Pokud jste knihu četli, tak víte, že je to opravdu rozsáhlý román. Ve filmu to je hodně zhuštěné a občas se tam scény a jednání postav střídají až příliš rychle a uniká vám tak trochu jejich smysl a proč vlastně dělají to, či ono. Což je pro mě jediné mínus. To je ale asi bohužel úděl toho, že se děj knihy musel vtěsnat do jednoho filmu o stopáži 119 minut. I tak si ale film užijete a je to velká romantika!