Kino v březnu aneb pokračování mého příspěvku z minulého týdne (ZDE). Druhá polovina měsíce nebude o nic horší než ta první. Čeká nás Febiofest, na který se chystám a taky dávka kino premiér, které budou velmi zajímavé. Co se Febiofestu týká, tak jsem si zatím rezervovala tyto filmy – Mustang,  Humr a Čarodějnice. A tím nekončím. Co vy, chystáte se? Dejte mi vědět! 

Kino premiéry 24.3.2016

BATMAN v SUPERMAN: ÚSVIT SPRAVEDLNOSTI (Batman v Superman: Dawn of Justice, 2016)

Režie: Zack Snyder

Předloha/Scénář: Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks), Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks), Chris Terrio (scénář), David S. Goyer (scénář)

Dlouho očekávaný souboj dvou nejznámějších postav DC komiksu je tady. Postaví se proti sobě Superman a Batman. Jeden z nich v sobě stále ještě nosí naději v lidstvo a druhý už ji pomalu ztratil. V roli muže s S na hrudi se představí Henry Cavill (Muž z oceli) a v roli jeho netopýřího protivníka Ben Affleck. Obsazení dlouho budilo nevoli fanoušků, ale časem utichlo a trailery ukazují, že se až o takový přehmat nejedná. Nejsem si úplně jistá, že to předčí některé z jiných adaptací DC komiksů, ale šanci tomu dám. Co mě trochu odrazuje je jméno samotného režiséra (ačkoliv Watchmen byli skvělí) a obsazení Lexe Luthora (Jesse Eisenberg).

 

ČARODĚJNICE (The Witch, 2015)

Režie: Robert Eggers

Scénář: Robert Eggers

Celovečerní debut nadějného amerického filmaře Roberta Eggerse na sebe strhnul pozornost už na festivalu v Sundance (cena za režii). Velmi vysoko hodnocený horor rozhodně stojí za vaši pozornost. Děj se odehrává v Nové Anglii, v polovině sedmnáctého století, kdy měli lidé blíž k iracionálním jevům, které dnes považujeme za pohádky. Hlavními postavami je sedmičlenná rodina farmáře Williama, která se odstěhovala ze své domovské kolonie do země nikoho, osady poblíž rozlehlého temného lesa. Od té doby se začnou dít podivné věci, které vyvrcholí zmizením farmářova nejmladšího syna. Paranoia postupně ovládne všechny členy rodiny a za viníka je obviněna nejstarší dcera Tomassin. Navíc to, co se skrývá v temném lese a doposud bylo jen v roli pozorovatele, se rozhodne udeřit.

 

HUMR (The Lobster, 2015) 

Režie: Yorgos Lanthimos

Scénář: Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou

Řecký režisér Yorgos Lanthimos zatím není příliš známý, ale po Humrovi se to nejspíš změní. Již v roce 2009 na sebe Lanthimos upozornil svým filmem Špičák (Kynodontas), když na festivalu v Cannes vyhrál cenu Un Certain Regards, jakožto nejlepší a nejoriginálnější film. A originální je rozhodně i jeho nejnovější počin. Humr, romantické sci-fi, se odehrává v blízké budoucnosti, kdy jsou dle zákonů Města nezadaní lidé zatýkáni a odváženi do Hotelu. Tam si musí do 45 dní najít odpovídajícího partnera. Jestliže se jim to nepodaří, jsou proměněni ve zvíře dle vlastního výběru a vypuštěni do Lesa. Pokud vás ani originální děj nenavnadil, tak třeba to napraví ještě obsazení. Do hlavních rolí byly dosazené největší hvězdy současného filmu – Colin Farrell, Rachel Weisz, Léa Seydoux, Ben Whishaw.

 

JÁ, OLGA HEPNAROVÁ (2016)

režie: Tomáš Weinreb, Petr Kazda

scénář: Tomáš Weinreb, Petr Kazda

Historické drama ČR představené poprvé na festivalu v Berlíně. Tam bylo na všechny projekce vyprodáno a film si získal slušné renomé. Nyní bude konečně dostupné i českým divákům a neměli byste si ho nechat ujít ani vy. Snímek je příběhem mladé ženy, které v roce 1973 nasedla do nákladního auta a v centru Prahy zabila 8 lidí.

 

MUSTANG (Mustang, 2015)

Režie: Deniz Gamze Ergüven

Scénář: Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour

Nominace na Oscara a mnoho filmových ocenění po celém světě hovoří samo za sebe. Turecká režisérka Deniz Gamze Ergüven natočila svůj celovečerní debut, který měl premiéru rovnou na filmovém festivalu v Cannes, kde získal i ocenění (Label Europa Cinemas). V centru děje je pět sester, které jsou tradičně smýšlející babičkou a strýcem drženy doma, jako ve vězení. Důvodem byla domnělá nemravnost po cestě ze školy s místními chlapci. Dívky se však vzepřou útlaku a rozhodnou se vzít osud do vlastních rukou. Pokud vám to trochu připomíná jiný film, Smrt panen, tak ano. Snímek je k němu často přirovnáván. Já si ho nenechám ujít na letošním Febiofestu.