Dnešní příspěvek bych ráda věnovala režiséru Davidu Lynchovi (*20. ledna 1946 v Montaně, USA) a jeho dílům. Bývaly doby, kdy jsem jeho filmy opravdSvět D. Lyncheu hltala a strašně mě ten jeho bláznivý svět bavil. Přestože si je dnes už tak často nepouštím, tak si stále myslím, že se jedná o jednu z nejoriginálnějších osob na režisérském postu. Pokud budete mít někdy chuť vidět něco odlišného, trochu šíleného, něco co vás donutí opravdu přemýšlet, tak se nechte inspirovat tipy níže. Pro současné pochmurné a zamračené počasí je Lynch ideální.

  • Modrý samet/ Blue Velvet(1986)
Hlavním hrdinou groteskního psychothrilleru je student Jeffrey Beaumont(Kyle MacLachlan), který při procházce po svém rodném městě najde v trávě uříznuté lidské ucho, které předá policejnímu inspektorovi. Díky tomu se seznámí s jeho naivní dcerou Sandy, se kterou se začne scházet a získá od ní další informace k případu. Tak zjistí i podrobnosti o existenci zpěvačky jménem Dorothy. Fascinován zpěvačkou se vloupá do jejího bytu, kde se stane svědkem jejího znásilnění. Později se od ní dozvídá, že muž, který ji ublížil je psychopatický vrah jménem Frank(Dennis Hopper). Jeffrey se tak sám dostane do nebezpečí a bezprostřední blízkosti Franka.
Film je opravdu šílený, bezvadně zahraný a podmanivý. Na straně jedné uvidíte typické americké městečko s dokonale upraveným trávníkem, slušnými až uhlazenými občany, na straně druhé absurdní a znepokojující prostředí v okolí psychopata Franka. Právě tenhle rozpor, kdy prvotní zdání klame a za zdmi bezchybných amerických domků se často odehrává teror, je tady dokonale až groteskně vykreslen. Frank v podání Dennise Hoppera je zahraný brilantně a pro mě naprosto splňuje představu o šíleném psychopatovi. Podívejte se na trailer ZDE a až bude nálada, pusťte si to 😉
 
  • Městečko Twin Peaks(TV seriál)
Tohle asi není třeba příliš představovat, protože kdo by kultovní seriál z 90. let neznal, jako by ani nebyl. Vše začalo smrtí mladé Laury Palmerové a pokračovalo objasňováním dalších záhad v malém, rázovitém městečku jménem Twin Peaks. Natočené byly dvě řady a právě teď je dobrá příležitost si je osvěžit, protože se v roce 2016 (po 26. letech!) chystá řada třetí, na které opět spolupracoval David Lynch.
 
  • Mulholland Drive(2001)
Mysteriózní film natočený v roce 2011, s Naomi Watts a Laurou Harring v hlavní roli, je pro mě jeden z nejlepších filmů vůbec. Je těžké popsat děj, protože něco tak komplexního se zkráceně příliš napsat nedá. Hlavní hrdinkou je začínající herečka Betty Elmsová(Naomi Watts), která se přistěhuje do Hollywoodu z rodného kanadského zapadákova Deep River. Seznámí se zde s tmavovlasou kráskou, která při nehodě na losangeleské ulici Mulholland Drive přišla o paměť a rozhodne se jí pomoct pátrat po její temné minulosti. Jejich přátelství započne šílený příběh plný zvratů, nedorozumění, nočních můr. Nerada bych říkala k ději něco dalšího, protože by to vyznívalo zbytečně zmateně. Takový film totiž na první pohled je, ale současně vám nedá spát. Budete přemýšlet nad tím, jak to režisér vlastně myslel, a alespoň mě si snímek svou atmosférou a hutností podmanil. Myslím, že se tady pro mě jedná o jeden z vrcholů tvorby Davida Lynche. A pokud bych měla doporučit pouze jeden jeho snímek, tak by to určitě bylo Mulholland Drive. Trailer ZDE.
 
  • Další filmy, které bych od Davida Lynche doporučila: Duna, Lost Highway nebo Příběh Alvina Straighta.