Týden se s týdnem sešel a je čas na nové TV tipy! Programová nabídka před Vánoci je taková nemastná, neslaná, ale víkend to částečně vynahradí, protože si toho pro nás televizní stanice připravily celkem dost. Ať už to jsou pohádky, filmy se sváteční tématikou nebo romantické komedie. Určitě bych doporučila hlavně snímek Divoká stvoření jižních krajin, animák Velká vánoční jízda nebo klasiku Zatímco jsi spal. Hezkou televizní zábavu!

Týden 14.12.2015-20.12.2015

Pondělí 14.12.2015: Kill Bill 2 – JOJ PLUS, 23:00

Pokračování první části, která byla v TV minulý týden. Pro mě osobně daleko příjemnější podívaná (méně brutality) a celkově dobré završení a uzavření celého příběhu. Opět uvidíte Umu Thurman a Davida Carradina v hlavních rolích. Tarrantinův rukopis je nesmazatelný, takže kdo ho nemá rád, raději přepněte. 


Pondělí 14.12.2015: Zatímco jsi spal – JOJ PLUS, 20:15


Klasika se Sandrou Bullock a Billem Pullmanem z roku 1995 potěší každého romantika. Film pojednává o nenápadné Lucy (Bullock), která zachrání život sraženému muži. V nemocničním zmatku je na základě náhodné poznámky označena za jeho snoubenku. Zatímco zachráněný “snoubenec” je v kómatu, zvyká si Lucy na život v nové rodině. Jenomže tenhle stav může trvat jen do chvíle, než se muž probere z bezvědomí… Romantická komedie o tom, že pravá láska přichází vždy v ten pravý čas 🙂



Úterý 15.12.2015: Pláž – Prima MAX, 22:50

Rozporuplně přijatý americký film s Leonardem DiCapriem v hlavní roli, který velmi proslavil krásné thajské pláže. Snímek natočil proslulý Danny Boyle (Trainspotting) a pojednává o tom, jak se mladý americký baťůžkář Richard (DiCaprio) vydá za dobrodružstvím do Thajska. Na cestě se seznámí s francouzským párem a pomateným, drogami poznamenaným Daffym. Právě ten mu vypráví nepravděpodobný příběh o tajném ostrově, ráji na zemi s nádhernou pláží. Druhý den najde Richard na dveřích připnutou ručně namalovanou mapu tajemného ostrova. Musím přiznat, že film byl na mě až trochu moc “mimo” a především závěr byl už hodně přes čáru. Danny Boyle má určitě lepší filmy. Proto tip hlavně pro fanoušky žánru a Leonarda.



Středa 16.12.2015: Ali – STV1, 20:25

Film od režiséra Michaela Manna (Collateral, Insider) s Willem Smithem nepatří mezi nejznámější, ale je to celkem škoda. Snímek, jak už název napovídá, vypráví o kontroverzním sportovci všech dob – Muhammadu Alim. Will Smith, nominovaný za svůj výkon na Oscara, vás provede životním příběhem pozoruhodného boxera. Zvláště pro fanoušky boxu stojí za zhlédnutí!

Středa 16.12.2015: Okrsek 49 – Prima MAX, 20:15

Akční drama o amerických požárnících s Joaquinem Phoenixem a Johnem Travoltou v hlavních rolích. Baltimorský hasič Jack Morrison (Phoenix) se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. S podporou svého rádce a šéfa Mikea a ostatních kolegů se pomalu včleňuje do své druhé rodiny. Když se ale ocitne uvězněn uprostřed nehrozivějšího požáru své kariéry, jeho život a věci, které v něm považuje za podstatné – rodina, důstojnost, odvaha – se náhle stávají ještě důležitějšími než kdykoliv předtím. Drama, které ocení hlavně muži. Nejedná se o nic extra originálního, ale jako oddechovka na středeční večer – proč ne.

Pátek 18.12.2015: Karate Kid – TV Nova, 20:20

Celkem povedená aktualizace původního filmu. V hlavních rolích se představuje nesmrtelný a skvělý Jackie Chan a spolu s ním Jaden Smith (syn Willa Smithe). Dvanáctiletý Dre Parker (Smith) se s matkou přestěhuje do Číny a má problém navázat přátelství se svými vrstevníky. Znepřátelí si třídního rváče Čchenga a nemůže najít cestu ke své spolužačce Mei Jing, která se mi líbí. A tak Dre nemá jinou možnost než se obrátit s prosbou na údržbáře pana Hana (Jackie Chan). Pan Han je mistr kung-fu a začne mladého chlapce trénovat. Taková celkem povedená “pohádka” na téma, které všichni známe. Ale rozhodně neurazí!



Pátek 18.12.2015: Třetí princ – TV Prima, 20:15

Jedna z mých oblíbených českých pohádek na motivy příběhu od K. J. Erbena z roku 1982. V hlavních rolích s Pavlem Trávníčkem a Libuší Šafránkovou. Nejedná se o veselou pohádku, ale spíš o temnější příběh s pohádkovým tématem. V podivném království démantových skal se ztrácí jeden princ za druhým a je na statečném Jaroslavovi, aby pomohl svým zakletým bratrům a přelstil princeznu, která ve skalách žije. Na Vánoce určitě jedna z těch lepších pohádek.

Pátek 18.12.2015: Zelená míle – TV Prima, 21:55

Známý a úspěšný snímek na motivy knihy od Stephena Kinga, režírovaný v roce 1999 Frankem Darabontem (Vykoupení z věznice Shawshank). Role dozorce ve vězení připadla skvělému Tomu Hanksovi a film byl nominovaný celkem na čtyři Oscary (nejlepší film, nejlepší vedlejší role (M. C.Duncan), nejlepší scénář, nejlepší zvuk). Snímek vypráví o věznici pro těžké zločince, kde je uvězněný například černý obr John nebo bláznivý psychopat zvaný Divoký Bill. Právě velký John se však postará o jedny z nejemotivnějších momentů ve filmové historii vůbec. Smutné, hodně smutné.



Pátek 18.12.2015: Láska – STV2, 21:25

Drama Michaela Henekeho vyhrálo v roce 2013 Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek a určitě si zaslouží i vaši pozornost. Hlavní postavy Anne a George, jsou spolu už dlouho, mají dceru a stále se ještě mají rádi. Anne však jednoho dne postihne mozková mrtvice, která jí ochromí polovinu těla. Manžel ji nechce dát do domova důchodců a stará se o ni sám. Ale po její druhé mrtvici se situace dramaticky zhorší. Rozhodně to není jednoduchá podívaná, ale na druhou stranu film citově nevydírá, ale ani přehnaně nedojímá nebo nezlehčuje těžkou situaci nevhodným humorem. Zkrátka ukazuje věci, tak jak se mají. Haneke je mistrem svého řemesla a vždy se jedná o nevšední podívanou, bez zbytečného patosu!


Pátek 18.12.2015: Zoolander – Nova Cinema, 22:20

Bláznivá taškařice a parodie na svět módy s Benem Stillerem a Owenem Wilsonem v hlavních rolích. Dnes už je pomalu klasikou a v roce 2016 nás čeká pokračování s číslem 2. Film vypráví o modelovi Dereku Zoolanderovi, který byl třikrát za sebou vyhlášen Modelem roku. Ovšem každá hvězdná kariéra jednou skončí a v jeho případě se tak stane, když na molo vyjde vycházející hvězda Hansel (Wilson). Derekův svět je v troskách a on musí začít znovu a jinak. Podaří se mu návrat na výsluní? Šílenost, která je občas i vtipná 🙂 A to určitě díky obsazení Stillera a Wilsona do hlavních rolích.

Pátek 18.12.2015: Milénium (Muži, kteří nenávidí ženy) – ČT2, 21:55

Švédská krimi na motivy světoznámé knihy od Stiega Larssona. Před čtyřiceti lety zmizela Harriet Vangerová a přestože její tělo nebylo nikdy nalezeno, je její strýc přesvědčený o vraždě. K vyšetření případu si najme investigativního novináře Mikaela Blomkvista (Michael Nyqvist), kterému pomáhá potetovaná počítačová hackerka Lisbeth Salanderová (Noomi Rapace). Snímek se dočkal i americké verze od Davida Finchera, která rozhodně taky nebyla špatná. Ale originál je originál, proto bych určitě dala přednost této švédské verzi. Předností filmu je obsazení hlavních rolí (Noomi Rapace i Michael Nyqvist) a celkem dobré zachycení atmosféry původní knihy. 



 Sobota 19.12.2015: Zvíře – ČT1, 22:30

Akční komedie z roku 1977 s Jean-Paul Belmondem v hlavní roli patří ke klasikám. Film vypráví o potížích odváženého kaskadéra s tíživou finanční situací, svéhlavou snoubenkou a zženštilým hercem, kterého má zastupovat. Raquel Welch jako kaskadérova snoubenka je pak bonusem navíc. Tip pro ty, kteří se chtějí vrátit zpátky do minulosti a užít si vtipnou francouzskou komedii.

Sobota 19.12.2015: Edith Piaf – STV1, 22:35

Životopisné hudební drama o slavné francouzské šansoniérce. Marrion Cotillard (za roli obdržela Oscara!) nás provede nelehkým životem zpěvačky, od dětství v nevěstinci až po světová pódia. Její magický hlas, vášeň a přátelství s hvězdami její doby (Marlene Dietrich, Jean Cocteau, aj.) jí přivedlo k obdivu celého světa. Nepatřím rozhodně ke zpěvaččiným největším fanouškům, ale film mě hodně bavil a písničky vám zůstanou v hlavě ještě dlouho.



Sobota 19.12.2015: Kocour v botách – Markíza, 20:30

Animovaná komedie z roku 2011 pobaví nejen děti. Byla jsem na tom před pár lety v kině a fungovalo to i na mě. Ve filmu zastihnete titulního hrdinu jako psance a zločince, na jehož hlavu vypsali bohatou odměnu. Ale copak by ty jeho obrovské černé oči dokázaly podvádět a krást? V dalších rolí uvidíte Valdu Cvaldu – kocourova kamaráda z dětství nebo mazanou kočičí zlodějku Čiči tlapičku. Společně se vydají vstříc dobrodružství, během něhož se utkají s nebezpečnými zločinci jménem Jack a Jill, navštíví vzdušné zámky a možná očistí i kocourovo jméno. Zábava pro celou rodinu.

filmové tipy na další týden



Sobota 19.12.2015: Méďa (TED) – Markíza, 22:15

Další celkem povedená komedie je z roku 2012, natočil ji Seth MacFarlane a do hlavních rolí obsadil plyšového medvěda, Marka Wahlberga a Milu Kunis. Ale ačkoliv to vypadá, že se jedná o rodinnou komedii, nenechte se zmást. Medvěd Ted je totiž ten nejsprostší plyšák, kterého si umíte představit. Spolu s jeho majitelem Johnem (Wahlberg) si užívají pohodového života, hodně pijou, kouří a komentují holky. Tento styl života se však přestane líbit Johnově přítelkyni Lori (Kunis), která předloží nekompromisní ultimátum – buď ona, nebo Ted. John si musí vybrat. Další film, na kterém jsem byla před lety v kině a co si pamatuji, tak jsem se nasmála (hlavně při souboji Teda a slepice…byla to slepice, že jo? :-)). Nejedná se o žádnou intelektuální zábavu, ale jako relax opravdu dobré.


Sobota 19.12.2015: 21 Jump Street – TV JOJ, 22:00

Komedie natočená na motivy stejnojmenného seriálu z 80. let. V hlavních rolích uvidíte Jonaha Hilla a Channinga Tatuma, kteří tady představují členy policejní akademie. Díky tajné operaci pod vedením kapitána Dicksona (Ice Cube) jsou v utajení umístění zpátky do školy, mezi mladé studenty. Problém je v tom, že dnešní mládež je docela jiná, než si oba dva pamatují a jejich původní znalosti středoškolského prostředí jsou jim k ničemu. Především ale přicházejí na to, že se stále nevypořádali s celou řadou vlastních problémů, kterým v průběhu dospívání čelili – a oba se musejí postavit hrůze a nervozitě z toho, že jsou znovu na střední škole. Pro mě zábavná sonda do současného teenagerského světa a kvalitní herecké výkony hlavního dua. 



Sobota 19.12.2015: Velká vánoční jízda – Nova Cinema, 20:00

Nepříliš známý americký animák patří rozhodně k těm lepším. 3D snímek konečně nabízí odpověď na otázku, která nedá spát žádnému dítěti: Jak jen to Santa dělá, že dokáže během jedné noci nadělit všechny dárky? Odpovědí na ni je existence Santovy provozní základny ukryté pod Severním pólem, která je plná veselí a té nejmodernější techniky. Jádrem příběhu je však jedna úsměvně nefunkční rodina a nečekaný hrdina: Santův nejmladší syn Arthur. Když Santův podnik omylem vynechá jedno dítě ze stovek milionů, o které se stará, vydává se nejméně schopný člen rodiny Clausů na bizarní a vzrušující závod s časem. Skvělá vánoční atmosféra a dobrý příběh jsou hlavní předností pohádky, která by neměla ujít těm nejmenším, ani rodičům.

Neděle 20.12.2015: Kráska a zvíře – Markíza, 20:30

Tento film je určen pro všechny fanoušky krásné Léi Seydoux a charismatického Vincenta Cassela. Klasickému příběhu byl dodán v roce 2014 nový, slušivý kabát a nedopadlo to nijak špatně. Základní děj této pohádky asi skoro všichni známe a zrovna o Vánocích je určitě skvělá příležitost si ho připomenout a pokochat se tímto stylisticky opravdu vytříbeným zpracováním. Mrkněte na trailer… 


Neděle 20.12.2015: Sám doma – TV JOJ, 20:35

Kdo nestihnul v televizi tento týden, tak má další příležitost zase o víkendu 🙂

Neděle 20.12.2015: Divoká stvoření jižních krajin – ČT Art, 20:20

Hodně zajímavý a docela jiný film, který byl v roce 2013 nominován na velké množství různých cen, včetně Oscarů. Jedná se o americké fantasy drama, které se odehrává v zapomenuté, ale svérázné komunitě, která sídlí v bažinatém kraji u mrtvého ramene řeky, odděleného od zbytku světa rozsáhlou ochrannou hrází. A přímo tady žije šestiletá Hushpuppy. Maminku už dávnou nemá a její milovaný otec Wink je divoch, který je neustále mimo domov. A tak je malá Hushpuppy odkázaná na společnost polodivé zvěře. Jakmile však tatínek naráz onemocní a divoká prehistorická zvířata obživnou a vylezou ze svých zamrzlých hrobů, Hushpuppy zjistí, že přirozený řád všeho, co jí bylo nadevše drahé, se začíná rozpadat. Byla jsem na filmu před několika lety v kině a pamatuji, že na mě snímek opravdu silně zapůsobil. Co je na něm opravdu dojemné, je především malá Quvenzhané Wallis v roli Hushpuppy, která předvádí neuvěřitelný výkon. Pokud máte chuť na změnu a chcete vidět, něco jiného, tak doporučuji.