TV tipy na 10. týden jsou tady! Jak jsem se tak dnes probírala programovou nabídkou, tak mě nejvíc zaujaly tyto filmy/dokumenty – vítěz letošních Českých lvů drama Kobry a užovky, thriller od Dannyho Boylea Trans a dokument o Edwardu Snowdenovi Citizenfour. Ale je toho určitě víc, neváhejte se mrknout na moje TV tipy níž. Hezkou televizní zábavu!

Týden 7.3.2016-13.3.2016

Pondělí 7.3.2016: A.I. Umělá inteligence (Artificial Intelligence: AI, 2011) – Nova Cinema, 20:00

Steven Spielberg natočil v roce 2001 sci-fi podle románu věhlasného Briana Aldisse. Do hlavních rolí obsadil Haleyho Joel Osmenta a Judea Law a z filmu se stal hit. Silný i smutný film zároveň, o malém chlapci robotovi, který se touží stát opravdovým člověkem.

Děj (text distributora): V blízké budoucnosti nastala doba, kdy přírodní zdroje pomalu docházejí a technologie naopak nezadržitelně expanduje. Vyvinutí roboti se starají o uspokojení všech potřeb svých majitelů, ale je zde jedna výjimka. Je jí láska, což je ta poslední hranice, kterou ještě stroje nedokázaly překonat. Výzkumníci z firmy Cybertronics Manufacturing jsou prvními, kdo sestrojí robota, který je naprogramován k lásce. Jmenuje se David a je pokusně adoptován manželským párem. David by měl být vychováván v lásce a péči okolí, které by se k němu v rámci výzkumu mělo chovat jako k vlastnímu dítěti. Jenomže dojde k událostem, které všechny plány jednou provždy rozmetají na kousky…

 

Úterý 8.3.2016: Dům z karet (House of Cards, 2013) – ČT2, 20:50

9. díl úspěšného amerického seriálu z prostředí vysoké politiky. Kandidatura Petera Russo je postavena na tom, aby prošel zákon, který přinese do jeho kandidátského státu nové pracovní pozice. Frank usilovně pracuje na tom, aby zákon prošel, což znamená přesvědčit některé váhající kongresmany. Vše jde zdá se hladce, jenže…

Úterý 8.3.2016: Hra o jablko (1976) – ČT2, 21:45

Komediální drama z roku 1976 slavné české režisérky Věry Chytilové by neměl ujít všem fanouškům českého filmu. Zajímavostí je, že byl v roce 1977 uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu a získal ocenění v podobě stříbrného Huga.

Děj (text distributora): Film se pokouší komediální formou zachytit podstatu neustálého sporu mezi mužem a ženou a zároveň najít odpovědi na otázku, do jaké míry je možná hra s lidskými city. Hrdiny příběhu jsou porodník dr. John, svobodný muž po třicítce, v soukromém životě značně sobecký, a mladá zdravotní sestra Anna Šímová, která navzdory svému ztřeštěnému chování má k životu mnohem odpovědnější přístup. John k dívce naváže, jako před tím k tolika jiným, povrchní vztah. Jeho hra na lásku se však tentokrát obrátí proti němu.

Středa 9.3.2016: Cesta do zatracení (Road to Perdition, 2002) – Prima MAX, 20:15

Film Sama Mandese (Skyfall, Spectre) s Tomem Hanksem, Judem Lawem a Paulem Newmanem v hlavních rolích je skvělým tipem na středeční večer. Vypráví příběh nájemného zabijáka Mika Sullivana, který po tom, co jeho syn zahlédne, čím se živí, musí svou rodinu ochránit před nebezpečím v podobě gangstera Rooneyho (Paul Newman) a nebezpečného Maguira (Jude Law). Film získal v roce 2003 Oskara za nejlepší kameru.

Pátek 11.3.2016: Trans (Trance, 2013) – Prima, 21:35

Mysteriózní thriller slavného režiséra Dannyho Boylea (Trainspotting,  Steve Jobs, 127 hodin) se sympatickým Jamesem McAvoyem, Vincentem Casselem a Rosario Dawson. Zavede nás do tajů hypnoterapie a lidského podvědomí. Zábavná skládačka s mnoha zvraty.

Děj (text distributora): Historik umění Simon (James McAvoy) pracuje v aukční síni, kde se draží umělecká díla. Spolčí se zločineckým gangem a dohromady ukradnou Goyův obraz v ceně milionů dolarů. Po ráně do hlavy, kterou během loupeže utrží, však zjistí, že si nevzpomíná, kam cenné dílo ukryl. Když k nalezení odpovědi nepomůžou fyzické výhrůžky ani mučení, rozhodne se vůdce gangu (Vincent Cassel) k netradičnímu řešení. Najme hypnoterapeutku (Rosario Dawson), která se ponoří do nejtemnějších koutů Simonova podvědomí. Čím hlouběji postupuje do jeho narušené mysli, tím více je v sázce. Hranice mezi touhou, skutečností a hypnotickou sugescí se smazávají a mizí…

Pátek 11.3.2016: Sbohem, baby (Gone, Baby, Gone, 2007) – ČT2, 21:50

Já toho Bena Afflecka mám stejně ráda. A jako režiséra o mnoho víc než herce. Podle knihy Dennise Lehanea, který napsal například Tajemnou řeku (zfilmovaná v roce 2003), scénář k seriálu The Wire nebo Prokletý ostrov (film natočený v roce 2010), natočil Affleck v roce 2007 tento zajímavý thriller. Do hlavní role obsadil svého bratra Caseyho a snímek byl velmi pozitivně přijat na mnoha frontách.

Děj (text distributora): Příběh filmu začíná v bostonské čtvrti Dorchester, jejíž chudé dělnické ulice jsou poseté zbytky rozbitých rodin a zmařených snů. Tady se beze stopy ztratí čtyřletá Amanda McCready. Policie není schopna nalézt žádné stopy, takže se Amandin zoufalý strýc s tetou obrátí na soukromé detektivy Patricka Kenzieho (Casey Affleck) a Angie Genarro (Michelle Monaghan) s prosbou o převzetí vyšetřování. Když se o její případ začnou zajímat více, odhalují temné dorchesterské podsvětí, plné drogových dealerů, podvodníků a pedofilů.

Sobota 12.3.2016: Kobry a užovky (2015) – ČT1, 20:00

Výherce letošních Českých lvů. A zaslouží si to. Jeden z nejlepších českých snímků z loňského roku, který dokazuje, že i u nás můžou vzniknout dobré filmy.

Děj (text distributora): Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole.

Sobota 12.3.2016: Porota (Runaway Jury, 2003) – ČT1, 23:25

Filmů podle knih od Johna Grishama (Firma, Případ Pelikán) jsem tady měli už spoustu. A tady je jeden z dalších. Thriller ze soudního prostředí. Tentokrát s Johnem Cusackem, Genem Hackmanem, Dustinem Hoffmanem a dalšími slavnými tvářemi.

Děj (text distributora): Neworleanská vdova si najme právníka, chytrého a čestného Wendella Rohra (Dustin Hoffman), aby zažaloval zbrojařskou firmu, které dává vinu za smrt svého manžela. Terčem obžaloby je morálka tvrdého byznysu. Kdokoliv si může bez potíží pořídit zbraň a použít ji. Soudní proces přivádí na scénu, která se stává skutečným bitevním polem, několik klíčových osob. Je to právník Wendell Rohr (Dustin Hoffman), konzultant zbrojařské firmy Rankin Fitch (Hackman) a porotce Nick Easter (Cusack) se svou přítelkyní Marlee (Weisz). Všichni tito lidé mají jediný plán: získat porotu a zmanipulovat ji pro své cíle.

Sobota 12.3.2016: El Mariachi (1992) – Fanda, 23:30

První film nyní slavného Roberta Rodrigueze, který natočil za pouhých 7 000 USD. Snímku si poté všimli i lidé z Columbia Pictures, kteří dali Robertovi 7mil USD na natočení akční bomby Desperado.

Děj (text distributora): Osamělý mariachi (hudebník) přichází do malého města v Texasu, do města, o kterém si myslí, že mu přinese štěstí. Vše, co chce, je být muzikantem jako jeho otec, dědeček a pradědeček. Ve stejné době přichází do města zabiják. Oba muži mají na sobě černý oblek a v ruce pouzdro na kytaru. S tím rozdílem, že hudebníkovo pouzdro obsahuje jeho milovanou kytaru a zabijákovo je plné zbraní. Dochází k jejich záměně a hudebník je nucen vyměnit kytaru za jeho zbraň a bojovat proti nebezpečnému a nemilosrdnému podsvětí za pomoci majitelky místního baru, do které se zamiluje.

Neděle 13.3.2016: Collateral (2004) – Nova, 22:05

Parádní thriller od Michaela Manna (Insider) s Tomem Cruisem v neobvyklé roli vraha. Skvělá atmosféra filmu, která vás nenechá ani na chvíli vydechnout. Určitě velmi doporučuji!

Děj (text distributora): Taxikář Max (Jamie Foxx) jako každou noc vyjíždí do poloprázdného Los Angeles. Rutinu mu naruší Vincent (Tom Cruise), prošedivělý chlapík v drahém obleku, který nabídne Maxovi slušnou sumu, aby ho vozil za zákazníky. Při první zastávce taxíku Maxovi dojde, že není radno si s cizincem zahrávat. Max se stane rukojmím nájemného vraha, který potřebuje nekompromisně dokončit zakázku. Taxikář si musí najít způsob, jak zachránit sebe i poslední oběť.

Neděle 13.3.2016: Citizenfour: Občan Snowden (Citizenfour, 2014) – ČT2, 23:40

Skvělý snímek, který získal v loňském roce Oscara za nejlepší dokument!

Děj (text distributora): Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek miliónů lidí.