Na poslední chvíli stíhTV Tipy filmového světaám dát ještě TV Tipy na tento týden 🙂 Měla jsem celkem hektický víkend a navíc se mi do toho moc nechtělo, protože toho stanice bohužel moc nenabízejí. Z toho mála určitě stojí za zkouknutí (připomenutí) původní Planeta opic z roku 1968, Úkryt od Davida Finchera nebo Annie Hallová. Jedná se tentokrát o RETRO výběr a bude se hodně vzpomínat. Pokud vás tento výčet nijak neohromí, tak určitě doporučuji zajít v Praze na narozeninové promítání filmů s Woody Allenem (kino Aero), protože to bude stát za to. Hezkou televizní zábavu!


Týden 30.11.2015 – 6.12.2015


Pondělí 30.11.2015: Úkryt – Prima MAX, 22:05


Napínavý film od Davida Finchera (Zmizelá, Klub rváčů) určitě nepotěší klaustrofobiky. Meg Altmanová (Jodie Foster) s dcerkou Sarah (malá Kristen Stewart) se po rozvodu nastěhují do exkluzivního bytu v klidné newyorské čtvrti. Dům se však brzy stane terčem nebezpečných gangsterů a matce s dcerou nezbyde než se ukrýt v tajné místnosti, úkrytu. Celkem klasický příběh o ženě uvězněné v domě, který v pondělí večer dokáže velmi dobře pobavit.




Úterý 1.12.2015: Annie Hallová – ČT Art, 20:20


Když má tento týden Woody Allen narozeniny, tak bychom určitě neměli vynechat jeden z jeho nejlepších filmů – Annie Hall. Snímek byl natočený v roce 1977 a rok na to získal Oskara za nejlepší film, herečku v hlavni roli (Diane Keaton), režiséra a scénář. Jedná se tak o režisérovo nejúspěšnější dílo (v počtu Oskarů a jiných ocenění). V centru romantické komedie se nachází sám Allen v roli neurotického Alvyho Singera, který se zamiluje do venkovské dívky Annie Hall (Diane Keaton). Proto, aby ji získal je schopný udělat cokoliv. Děj ozvláštňuje mnoho, pro tehdejší dobu, netypických prvků – promlouvání na kameru a diskutování se samotnými diváky, animace a titulky vysvětlující, co si postavy myslí. Právě tyto zvláštnosti vtahují člověka více do děje a dávají mu uvěřit, že se příběh může týkat kohokoliv z nás. Paráda!




Úterý 1.12.2015: Potomci lidí – Prima MAX, 22:35


Sci-fi thriller od mexického režiséra Alfonsa Cuaróna (Gravitace, Mexická jízda) by určitě neměl ujít žádnému fanouškovi tohoto žánru. Jedná se totiž i více než povedený film, který pojednává o bezvýchodné situaci na planetě Zemi roku 2027. Už devatenáct let se nenarodilo jediné dítě a svět podléhá beznaději a anarchii. Jedinou nadějí je žena Kee, která jako zázrakem otěhotněla. Aby byla schopná dítě v bezpečí porodit, musí byt odvezena ze země. Pomáhá jí v tom muž jménem Theo (Clive Owen) a jeho bývalá láska Julian (Julianne Moore). Nečekejte akční film, ale spíš pomalejší a promyšlené drama o neveselé budoucnosti, které vyžaduje divákovu spolupráci a hodně přemýšlení. Clive Owen je jako vždy perfektní. 




Středa 2.12.2015: Hra – Prima MAX, 20:15


Mindfuck film od Davida Finchera. Tento týden už druhý film od tohoto režiséra a neméně kvalitní. Asi mnoho z vás už vidělo, ale proč si nepřipomenout Michaela Douglase v roli nespokojeného multimilionáře Nicholase Van Ortena. Na hru, kterou dostane ke svým osmačtyřicátým narozeninám, asi jen tak nezapomene! 🙂



Pátek 4.12.2015: Planeta opic – Prima MAX, 20:15


Pátek nám nabídne původní verzi sci-fi filmu Planeta opic z roku 1968, kterou režíroval Franklin J. Schaffner (Motýlek). Snímek pro mě má nostalgický nádech, protože si ho pamatuju ze svého dětství. Na jeho šokující závěr asi nikdy nezapomenu a na hibernaci astronautů také ne. Pro mladší ročníky určitě doporučuju zhlédnout, protože to patří ke klasice, kterou by měl vidět každý. Děj pojednává o skupině astronautů, která ztroskotá na planetě, kterou obývají inteligentní, mluvící opice. Snímek měl na svou dobu skvěle udělané kostýmy (opice) a získal za to v roce 1969 nominaci na Oskary. Kdo by řekl, že je to staré už skoro 50 let…




Sobota 5.12.2015: Smrtonosná zbraň – TV Nova, 22:20


Další klasikou je film s Melem Gibsonem a Dannym Gloverem. Akční krimi thriller z roku 1987, který nestárne a díky svému úspěchu si vysloužil další tři pokračování. Černošský seržant Roger (Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bělocha se sebevražednými sklony – Martina (Gibson). Dva rozdílní muži, kteří si ze začátku do noty příliš nepadnou, musí spojit své síly proti nebezpečnému gangu pašeráků drog. Vzpomínka na časy, kdy byl Gibson ještě při smyslech a hrál v dobrých filmech.




Sobota 5.12.2015: Mission: Impossible – Ghost Protocol – TV Markíza, 22:30


Svižné a nápadité pokračování kultovního snímku, s Tomem Cruisem v roli Ethana Hunta. Agent Hunt je opět ve skvělé kondici a spolu s jeho kolegy Simonem Peggem, Paulou Patton a Jeremy Rennerem bude bojovat proti neznámému teroristovi, který spáchal bombový útok na Kreml. Akční jízda, která ani minutu nenudí a herci hrají jako o život. Bonusem je, že se některé scény natáčely v Praze, poznáte je? Skvělý film na sobotní večer!




Sobota 5.12.2015: Kult hákového kříže – Nova Cinema, 22:10


Zajímavý snímek Tonyho Kaye z roku 1998 s Edwardem Nortonem, pojednává o mladém Derekovi, který se po smrti otce, zastřeleného v černošském ghettu, stane aktivním stoupencem neonacismu. Jeho smýšlení vyvrcholí vraždou dvou černochů, za niž si odsedí tři roky ve vězení. Odtud se vrací jako jiný člověk a snaží se změnit i svého mladšího bratra, který má tendence následovat jeho staré činy. Film, který obsahuje občas docela silné až brutální scény a vyniká brilantním výkonem Nortona. Navíc zpracovává téma, které je a bude aktuální asi vždy. 




Neděle 6.12.2015: Neopouštěj mě – TV Prima, 22:20


Adaptace stejnojmenné novely britského spisovatele Kazua Ishigura, která byla nominovaná na Bookerovu cenu (2005). Mysteriózní lovestory vypráví o třech kamarádech, Kathy (Carey Mulligan), Ruth (Keira Knightley) a Tommym (Andrew Garfield), kteří tráví své dětství na britské internátní škole Hailsham. Zdánlivě idylické dětství a dospívání je narušené hroznou pravdou, která možná zničí vše, v co doposud věřili. Téma, které jsem zpracované ještě v žádném filmu neviděla, vás přinutí přemýšlet. I když osobně nemám ráda Keiru Knightley, tak v tomto snímku mi překvapivě nevadila. 




Neděle 6.12.2015: Na tuhle nemám – TV Markíza, 23:45


Na odlehčení a pro zasmání doporučuji komedii Na tuhle nemám (She´s Out of My League). Nesmělý Kirk (Jay Baruchel) se na letišti seznámí s překrásnou Molly (Alice Eve), která se do něj překvapivě zamiluje. Jak vypadá nevyrovnaný vztah atraktivní holky s průměrným klukem? Občas docela vtipně! Pokud chcete vypnout a odreagovat se, tak je tento film to pravé. Nepřináší nic objevného, ale jako komedie funguje docela dobře.



Neděle 6.12.2015: RoboCop – TV JOJ, 22:40


A poslední klasikou tohoto týdne je akční sci-fi nizozemského filmaře Paula Verhoevena (Základní instinkt, Total Recall) z roku 1987. Další film, který si pamatuju ze svého mládí a má pro mě svou vlastní hodnotu. V Detroitu byl sestaven kyborg, který byl pojmenován ROBOCOP a jeho úkolem je vyčistit město od násilí a zločinu. Navzdory novému a drsnému zevnějšku se Robocop uvnitř trápí, útržky vzpomínek z dřívějšího života a živě si vybavuje hrůzy své vlastní smrti. Pomsta je to, co ho motivuje a vede. Film získal Oskara za nejlepší zvuk a cenu BAFTA za speciální efekty a make up. Zároveň se jedná o jeden z režisérových nejkvalitnějších počinů.