filmové tv tipyPředposlední vydání mých TV tipů je tady a s ním i konečně VÁNOCE a VOLNO. Docela jsem se těšila, až se budu probírat svátečním TV programem, protože jsem to jako malé dítě ráda dělala. Vždycky jsem už pár týdnů dopředu hltala televizní program a kroužkovala si filmy, na které se budu o prázdninách dívat. Teď už bohužel nemám tolik času a ani nejsem z nabídky tak nadšená jako, když jsem byla malá. Až na pár výjimek uvidíme letos to, co vídáme každý rok. Sestavila jsem si takového menšího televizního průvodce a možná vás k něčemu inspiruje. Popis u jednotlivých snímků jsem tentokrát zkrátila, protože je toho opravdu víc a určitě by vás nebavilo číst elaborát na deset stránek :-). Přeju Všem krásné Vánoce a hlavně pohodu!



Týden 21.12.2015-27.12.2015


Pondělí 21.12.2015: Peklo s princeznou (2009) – ČT1, 20:00


Pohádka Miroslava Šmídmajera s Jiřím Mádlem a Terezou Voříškovou patří k těm nedávným, ale povedeným. Neobvyklý herecký pár spolu tvoří opravdu vtipnou dvojici a Mádl je jako nešikovný princ k popukání. Děj vypráví o princezně Anetě (Voříšková), která se nechce vdávat – a už vůbec ne za nešikovného prince Jeronýma (Mádl). Král Leopold by rád dceru ochránil před nechtěným sňatkem, ale nemůže porušit královský slib. Zrušení svatby by mohlo znamenat válku. A tak Leopold vymyslí lest – pošle sousedovi zprávu, že se o princeznu uchází sám Lucifer. Netuší však, co tím rozpoutá… 




Pondělí 21.12.2015: Prázdniny (The Holiday, 2006) – TV Prima, 22:15


Jeden z mých vánočních tipů z minulého týdne (více ZDE), který patří k těm, které si o Vánocích ráda pustím!




Úterý 22.12.2015: Sněženky a machři (1982) – ČT1, 21:35


Stará česká klasika, která nepřestává bavit. Pojďme zavzpomínat na jeden lyžařský výcvik aneb je to sice dál, zato horší cesta! Pokračování po 25 letech pro mě bylo velké zklamání.




Úterý 22.12.2015: Notting Hill (1999) – TV Prima, 22:10


Komedie s Julií Roberts a Hughem Grantem patří k jednomu z mých nejoblíbenějších romantických filmů vůbec. Aneb jak se bohatá herečka s chudým knihkupcem potkala a zamilovala. Ach..! Určitě mnoho z vás už vidělo a netřeba příliš představovat.




Úterý 22.12.2015: Láska na kari (The Hundred-Foot Journey, 2014) – TV Markíza, 22:35


Komedie Lasse Hallströma s Helen Mirren v hlavní roli, vypráví o majitelce vyhlášené restaurace, která těžko rozdýchává novou indickou restauraci hned naproti přes ulici. Schyluje se k souboji dvou odlišných kultur a zcela odlišné skladby koření. Dobré jídlo ale hory přenáší. A Hellen Mirren brzy zjistí, jak velké nadání má její konkurent a vezme ho k sobě do učení. Dva světy receptů a chutí v jedné kuchyni slibuje velké kulinářské dobrodružství. 
Tip hlavně pro ty, kteří mají rádi jídlo a vaření okořeněné trochou romantiky a humoru. S prázdným žaludkem koukat nedoporučuju!




Úterý 22.12.2015: Na vlásku (Tangled, 2010) – TV JOJ, 20:35


Roztomilá animovaná hudební komedie plná efektů a dobrodružství o dívce, která má kouzelné vlasy dlouhé více než 70 stop. Princezna Locika je unesena z hradu svých rodičů již jako dítě a zamčena v tajné věži. Nyní je ve věku teenagera s bujnou fantazií a odhodlá se s pomocí temperamentního bandity provést velký útěk. Námět pohádky je založený na klasickém příběhu bratří Grimmů. Snímek byl nominován na mnoho cen a je zážitkem pro děti i dospělé!




Středa 23.12.2015: Anděl páně (2005) – ČT1, 20:00


Komediální pohádka Jiřího Stracha, ve které exceluje Ivan Trojan v roli anděla Petronela. Právě ten je za trest (za svoji paličatost a nešikovnost) poslán na pozemský svět, aby napravil jednoho hříšníka. Pokud se mu to nepovede, tak na Štědrý den skončí jako padlý anděl v pekle. Vyděšený Petronel, proměněný v žebráka, odchází mezi smrtelníky, o jejichž životě nemá ani potuchy. Jak tohle může dopadnout… Vtipná a opravdu povedená pohádka, která na míle převyšuje ty současné. Kdyby takových jen bylo víc!




Středa 23.12.2015: Láska nebeská (Love Actually, 2003) – TV Prima, 20:15


Klasika, kterou jsem již ve svých tipech zmiňovala minulý týden (více ZDE).
Mým oblíbencem je rozhodně Bill Nighy!




Středa 23.12.2015: Bez kalhot (Magic Mike, 2012) – TV Prima, 22:45


Pro fanoušky svalnatého Channinga Tatuma! Od úspěšného režiséra Stevena Soderbergha (Vedlejší účinky, Dannyho parťáci) přichází tento film, který vám otevře dveře do světa mužských striptérů. Snímek je inspirován zkušenostmi herce Channinga Tatuma z dob, kdy pracoval jako striptér a o své herecké kariéře pouze snil. Tatum však ve snímku nehraje sám sebe, ale svého staršího rádce Mika. Jeho postavu ztvárnil Alex Pettyfer. Hlavně asi tip pro ženské publikum :-)!




Středa 23.12.2015: Černobílý svět (The Help, 2011) – JOJ Plus, 22:25


Drama na motivy stejnojmenné knihy od spisovatelky Kathryn Stockett byl v roce 2011 převeden režisérem Tatem Taylorem do filmové podoby a získal mnoho pozitivních ohlasů (včetně Oscara za herečku ve vedlejší roli a mnoha dalších nominací). Děj vypráví o nadějné mladé spisovatelce Skeeter(Emma Stone), která se kolem roku 1960 rozhodne v Mississippi sepsat šokující knihu z pohledu afro-amerických služebných, které pracují v domácnostech pro bílé, včetně jejich příkoří a trápení. Během psaní se mezi dívkou a služebnými vytvoří pevné pouto, které se však nesetká s pochopením u všech.




Čtvrtek 24.12.2015: Pelíšky (1999) – ČT1, 21:55


Není třeba příliš dodávat! Jen kdybyste náhodou nevěděli, kdy to dávají na Vánoce v televizi! 🙂




Čtvrtek 24.12.2015: Tři bratři (2014) – TV Nova, 20:20


Pohádka z roku 2014 natočená Janem Svěrákem (scénář Zdeněk Svěrák) se setkala s velkým diváckým zájmem. Možná je to obsazením hlavních rolí (Vojtěch Dyk, Tomáš Klus, Zdeněk Piškula) a možná líbivými písničkami od Jaroslava Uhlíře, kdo ví. Fakt je ten, že v rámci českých luhů a hájů je to koukatelné a příběh neurazí. Nasadit to na Štědrý den večer byla od TV Nova trefa do černého. Jsem zvědavá, jak dopadnou koláče sledovanosti.




Pátek 25.12.2015: Nedotknutelní (Intouchables, 2011) – ČT2, 20:00


Další z filmů, který se těší velké divácké oblibě a rozhodně se na něj dá podívat opakovaně. Francouzský film o ochrnutém a bohatém aristokratovi Phillipovi, který získá neobvyklého opatrovníka – bývalého vězně, živelného mladíka z předměstí, Drisse. Mezi oběma se vyvine neobvyklé přátelství, které baví i dojímá. Film je navíc doplněný skvělým soundtrackem! Jako oddech od všech různých pohádek to bude fungovat skvěle.




Pátek 25.12.2015: Králova řeč (The King´s Speech, 2010) – ČT2, 21:55


Historické drama oceněné v roce 2011 Oscarem za nejlepší film, herce v hlavní roli, scénář a kameru. Děj vypráví o koktavém Bertiem (Colin Firth), který je nečekaně korunovaný králem Jiřím VI. Velká Británie právě stojí na prahu 2. světové války a zoufale potřebuje silného vůdce. Proto králova žena Alžběta (skvělá Helena Bonham Carter), budoucí královna matka, domluví svému muži setkání s excentrickým terapeutem řeči Lionelem Loguem (Geoffrey Rush). Mezi dvěma muži časem vznikne nenarušitelné pouto a zdá se, že se králi podaří překonat i koktání. 
Kvalitní herecké obsazení (Firth, Bonham Carter, Rush) dělá z filmu skvělou podívanou, která v závěru i dojme. 




Pátek 25.12.2015: A dost! (Enough Said, 2013) – Prima Love, 20:15


Romantická komedie, která patří mezi méně známé, ale určitě ty kvalitnější. V hlavních rolích výborně hrají James Gandolfini, Toni Collette nebo třeba Catherine Keener. Děj vypráví o vztahu Alberta a Evy, kteří jsou oba rozvedení a jejich ratolesti se brzy vydají za studii. Jejich nové romanci by tak nemuselo nic bránit. Ale o slovo se hlásí jejich komplikované povahy a i problémy s Evinou novou klientkou, z níž se vyklube Albertova bývalá žena. Díky pozornosti k detailům a vykreslení obou protagonistů nejde jen o romantickou komedii, ale i o drobnou sociální a charakterovou studii. Nezvyklý film, který určitě nevynechejte!




Pátek 25.12.2015: Útěk z Alcatrazu (Escape from Alcatraz, 1979) – TV Fanda, 20:20


Fascinující thriller z roku 1979, který vás zavede do světoznámé věznice ležící u San Francisca. Odsud ještě nikdy nikdo neuprchl… Brzy se to však jednomu podaří. Frank Morris utekl už z několika vězení a nyní je odvezen do nejobávanějšího a nejlépe hlídaného vězení, na Alcatraz. Frank se postupně seznamuje s ostatními vězni a čím dál častěji myslí na útěk. K realizaci jeho plánu se připojí další tři vězňové a společně se vydají na cestu za svobodou. Film ani po tolika letech neztratil nic ze své kvality a i díky Clintu Eastwoodovi se jedná o skvělou podívanou.




Pátek 25.12.2015: Butch Cassidy a Sundance Kid (1969) – Prima MAX, 20:15


Ještě více do minulosti nás zavede i tato klasika. Držitel několika Oscarů v roce 1970 a jeden z nejlepších filmů v historii. Paul Newman a Robert Redford zde představují dva lupiče, kteří se rozhodnou v roce 1900 na Divokém západě přepadnout slavný Union Pacific Express. Od té doby jsou na útěku a všemožně se snaží zahladit stopy. Skvělá písnička “Raindrops keep falling on my head” k tomu celému neodmyslitelně patří. Lahůdka.




Sobota 26.12.2015: Ranhojič (The Physician, 2013) – ČT2, 20:00


Podle úspěšné knihy spisovatele Noaha Gordona vznikl v roce 2013 i film. Ranhojič se odehrává v 11. století, kdy jsou veškeré antické poznatky ohledně medicíny zapomenuté. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene Roba z malé anglické vesnice až do dálné Persie. Neviděla jsem, ale slyšela jsem chválu a těším se!




Sobota 26.12.2015: Trosečník (Cast Away, 2000) – Nova Cinema, 20:00


Úspěšný film od režiséra Roberta Zemeckise s Tomem Hanksem nesmí chybět ani na Vánoce. Vypráví už všem známý příběh inženýra firmy FedEx, kterému se naprosto změní život po tom, co se ocitne na nejodlehlejším a nejopuštěnějším místě, jaké si kdy uměl představit. 




Neděle 27.12.2015: Někdo to rád horké (Some Like It Hot, 1959) – ČT2, 20:00


Slavná hudební crazy komedie pro obdivovatele božské Marilyn Monroe. Děj se odehrává v roce 1929 a jejími hrdiny jsou Joe a Jerry (Tony Curtis, Jack Lemmon), kteří se na útěku před bandou gangsterů převléknou za ženy a “ukryjí” v dívčím orchestru… 
Snímek Billyho Wildera z roku 1959 se už dávno zařadil do zlatého fondu filmové klasiky a kromě hlavních představitelů potěší i skvělou jazzovou hudbou!




Neděle 27.12.2015: Rain Man (1988) – ČT2, 22:05


Další z klasik, kterou nemusím představovat. Vždycky si ráda pustím. Co vy?



Neděle 27.12.2015: Válka Roseových (The War of the Roses, 1989) – TV Prima, 22:05


Komediální drama o manželství, které se moc nepovedlo. Počáteční zamilovanost Barbary (Kathleen Turner) a Olivera Rose (Michael Douglas) se v běhu všedních dnů a v honbě za kariérou a penězi vytrácí a po sedmnácti letech dospěje do stádia, kdy má Barbara pocit, že pokaždé když vidí svého muže, má chuť ho praštit do obličeje. Rozvod je jen začátkem a jejich dům se stává bitevním polem, kde neplatí žádná pravidla. Film režíroval Danny DeVito a námět čerpal v knize Warren Adlera. Odstrašující případ pro všechny zamilované :-)!




Neděle 27.12.2015: Země zombií (Zombieland, 2009) – Nova Cinema, 22:20


Akční komedie, která si po právu zasloužila svůj velký úspěch. Ať už to je hereckým obsazením, akčním nábojem nebo drsným humorem.
Vypráví příběh dvou mužů, kteří se snaží přežít ve světě, ovládaném zombies. Columbus (Jesse Eisenberg) je obrovský zbabělec – ale jak se ukazuje, pokud máte hrůzu z toho, že vás sežerou zombies, dokáže vás strach udržet naživu. Tallahassee (Woody Harrelson) je zabiják zombies, který je motivován touhou získat poslední čokoládovou tyčinku na světě. Když spojí své síly s Wichitou (Emma Stone) a Little Rock (Abigail Breslin) budou muset zjistit co je horší: spoléhat se jeden na druhého nebo se nechat přemoci zombies.




Neděle 27.12.2015: Střihoruký Edward (Edward Scissorhands, 1990) – Prima Love, 20:15


Americká hororová pohádka, o které jsem již psala ZDE!